Γονίδης: Η κόρη του αποκαλύπτει – «Το τελευταίο διάστημα δεν επικοινωνούμε! Μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό του»
Χρήστος Μάστορας: Σήμερα 13/6 στο εδώλιο για οδήγηση μεθυσμένος
Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία σφράγισε τον εναέριο χώρο – Ομάν και Σαουδική Αραβία καταδικάζουν τα πλήγματα του Ισραήλ
Αθλητικές μεταδόσεις με ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη μεγάλη μάχη του 5ου τελικού στην Handball Premier
Προσωπικός Γιατρός: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δωρεάν εγγραφή των πολιτών – Όλα τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε
Ινδία: Ο Μόντι συναντήθηκε με τον μοναδικό επιζώντα – Βρέθηκε ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου
Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Κεραμέως: «Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλιώς η ανάπτυξη φτάνει σε ταβάνι»
Το συγκλονιστικό “αντίο” του Μπάμπη Κωστούλα στον Ολυμπιακό: «Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, θα ανταμώσουμε ξανά»
Μπάμπης Κωστούλας: Από τις αλάνες του Βόλου στη λάμψη της Premier League – Το θαύμα του 18χρονου «wonderkid»
Θεσσαλονίκη: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο – Δραματική διάσωση από πυροσβέστες και μεταφορά στο νοσοκομείο
Ιράν: Χτυπήθηκε η πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας
Γιώργος Λιανός: «Δεν το γνωρίζει η Κωνσταντίνα αυτό, αποκαλύπτω τώρα»
Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Χρίστος Δήμας: «Η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη χώρα τόσο στις υποδομές όσο και στις μεταφορές»
Γεραπετρίτης: Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την προστασία των Ελλήνων στο Ισραήλ
Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δε θα το έλεγα, αλλά θα το πω! Αφού γέννησε…»
Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα
Ιράν: Νεκροί από ισραηλινό χτύπημα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης
Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Σκέρτσος: Το στοίχημα για το 2030 απαιτεί μια πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
LIVE – Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Βομβάρδισε πυρηνικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια πυραύλων – Η Τεχεράνη ορκίζεται εκδίκηση – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Κοινωνία ώρα Mega: Η Βούλγαρη εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και αποκάλυψε την επιστροφή της
//

Διαβάστε περισσότερα

Επιχείρηση Νέμεσις: Τα αδάμαστα λιοντάρια της Αρμενίας που τιμώρησαν τους εγκεφάλους της γενοκτονίας

Η εκδικητική επιχείρηση Νέμεσις: Πώς επτά Αρμένιοι τιμωροί κυνήγησαν και εκτέλεσαν τους αρχιτέκτονες της γενοκτονίας σε τρεις ηπείρους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο “Επιχείρηση Νέμεσις: Τα μοναχικά λιοντάρια της Αρμενίας που εκτέλεσαν τους αρχιτέκτονες της γενοκτονίας” αναφέρεται στην ιστορική επιχείρηση των Αρμενίων που εκτέλεσαν τους υπεύθυνους για τη γενοκτονία των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς κεντρική οργάνωση, μια ομάδα περίπου δέκα Αρμενίων αφιέρωσε τη ζωή της στην εκδίκηση, αναζητώντας και τιμωρώντας τους υπαιτίους που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό.

Ο κύριος στόχος ήταν ο Ταλαάτ Πασάς, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1921 από τον Σογομόν Τεχλιριάν, έναν επιζώντα της γενοκτονίας. Η επιχείρηση Νέμεσις, που χαρακτηρίζεται από ηρωισμό και αυτοθυσία, αναδεικνύει την επιθυμία των Αρμενίων για δικαιοσύνη, σε αντίθεση με την ατιμωρησία που υπήρξε για άλλους λαούς, όπως οι Έλληνες.

Πιο αναλυτικά

Οι Αρμένιοι δεν έμειναν με τα χέρια δεμένα, σε ότι αφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν περίμεναν τη διεθνή κοινότητα για να τιμωρήσει τους σχεδιαστές της.

Τους τιμώρησαν με τα ίδια τους τα χέρια, σε μια επιχείρηση που θυμίζει το τρόπο που έδρασαν οι ισραηλινοί μετά από τα γεγονότα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Γεγονότα που τα είδαμε στην ταινία ΜΟΝΑΧΟ.

Η ομάδα των Αρμένιων τιμωρών δεν ξεπερνούσε τα δέκα άτομα και έδρασε στα πλαίσια μιας μακράς προετοιμασίας. Για την ακρίβεια αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους, για τον ιερό αυτό το σκοπό.

Επιχείρηση Νέμεσις: Η “εκδίκηση” των Αρμενίων για την Γενοκτονία. Μία άγνωστη ιστορία

Ήταν 11 το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου 1921, στην ο­δό Χάρ­ντε­μπερ­γκ στη συνοικία Σαρλότεμπουργκ του Βερολίνου, όταν ένα καλοντυμένο παλικάρι 23 ετών, προσεγγίζει τον «πασά» – εμπνευστή της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που είχε βρει άσυλο στη Γερμανία. Τον προσπερνά, γυρίζει, τραβάει το περίστροφο που είχε στην τσέπη και τον πυροβολεί στο κεφάλι. Αμέσως αφήνει το όπλο κάτω, και παραδίδεται.

Ο «δράστης», ο Σαρό Μελικιάν, γεννημένος ως Σογομόν Τεχλιριάν. Το «θύμα», ο διαβόητος Ταλαάτ Πασά, ο τούρκος Μεγάλος Βεζίρης ο οποίος στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχε διατάξει τη σφαγή των Αρμενίων.
«Έβλεπα στον ύπνο μου την δολοφονημένη από τους τούρκους μητέρα μου κάθε βράδυ»

Ο Σογομόν Τεχλιριάν ήταν παιδάκι όταν οι τούρκοι δολοφόνησαν μπροστά του την μητέρα του, τον πατέρα του, τον αδερφό του και την αδερφή του, μετά από φρικτά βασανιστήρια και ομαδικούς βιασμούς. Ο ίδιος επιβίωσε ανάμεσα στα πτώματα των δικών του, επειδή οι τούρκοι τον θεώρησαν νεκρό.

Το συγκλονιστικό στοιχείο στην επιχείρηση Νέμεσις των Αρμενίων, είναι ότι δεν υπήρχε καμία κεντρική οργάνωση, καμία υποστήριξη. Οι αγωνιστές αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στην τιμωρία των ενόχων, ως μία αρχέγονη έμπνευση, ένα ιερό χρέος.

Σπούδασαν, βρήκαν δουλειές, ζούσαν μια κανονική ζωή την οποία όμως την είχαν περιστρέψει γύρω από τους στόχους τους. Κάθε τους κίνηση αποσκοπούσε στον σχεδιασμό της τιμωρίας των δολοφόνων. Ουδείς από την επιχείρηση, προσπάθησε να διαφύγει. Όλοι οι ήρωες της Αρμενίας, μετά τις εκτελέσεις άφηναν Το όπλο στο έδαφος και παραδίδονταν στις αρχές. Προκειμένου να δικαστούν και να παραθέσουν στο δικαστήριο τους λόγους της πράξης τους, ώστε η γενοκτονία των Αρμενίων να γίνει μέρος των πρακτικών κάθε δίκης.

Διαβάζοντας τις διαφορετικές ιστορίες της ηρωικής απόδοσης δικαιοσύνης από τους μοναχικούς ήρωες της Αρμενίας, σε κυριεύουν συναισθήματά θαυμασμού αλλά και θλίψης. Διότι δυστυχώς εμείς οι Έλληνες, αφήσαμε τους φονιάδες μας ατιμώρητους. Αντίθετα, σε κάποιους δώσαμε και το όνομά τους σε κεντρικούς δρόμους της Ελλάδας.

Διαβάστε λοιπόν την επική ιστορία της επιχείρησης Νέμεσις, με την ελπίδα να διδαχθούμε και εμείς ως έθνος από το ηρωικό έθνος της Αρμενίας.

Πώς μπορεί κανείς να περιγράψει τον αφόρητο πόνο ενός ολόκληρου λαού που σχεδόν εξοντώθηκε με κάθε είδους σαδιστικές πρακτικές και 100 χρόνια τώρα πασχίζει να δικαιωθούν οι απέλπιδες κραυγές εκείνων που έφυγαν από τη ζωή με τους πιο φρικτούς τρόπους που προσβάλουν τον ΄Άνθρωπο. Φαίνεται πως η μυθολογία ως αλληγορία της ανθρώπινης φύσης διηγείται την αληθινή ιστορία των εγκόσμιων πραγμάτων και υπόσχεται την κάθαρση για να ησυχάσουν τα βασανισμένα θύματα που αλλιώς δεν θα είχαν φωνή.

Κόρη της Νύχτας-σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου και τον Παυσανία-η Νέμεσι γεννήθηκε χωρίς να χρειαστεί κάποιο αρσενικό να γονιμοποιήσει τη μητέρα της και το όνομα της αρχαιότατης αυτής θεότητας (από το «νέμω» δηλαδή μοιράζω, απονέμω), μέχρι σήμερα ταυτίζεται με τη Θεία Δίκη.

Ανέκαθεν εκπροσωπούσε την έννοια της δικαιοσύνης και ο ρόλος της ήταν να αποκαθιστά την τάξη στη φύση, στις κοινωνίες των ανθρώπων και του Κόσμου όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε παρέμβαινε και τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των θνητών (την ΄Ύβρη), επιφυλάσσοντας αργά ή γρήγορα οδυνηρές επιπτώσεις σε όσους η στρεβλή ψυχή τους οικοδομούσε εγκλήματα και ευφραινόταν από κτηνωδίες.

Και αν στη διαδρομή της ανθρώπινης ιστορίας, η μυθολογική προσέγγιση της απόδοσης δικαιοσύνης φαντάζει πολύ ωραία για να είναι αληθινή, κάποιες φορές οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Όπως συνέβη στην ειδική επιχείρηση «Νέμεσις» που οργανώθηκε και εκτελέστηκε από Αρμένιους τιμωρούς ενάντια στους υπαίτιους της γενοκτονίας για να γαληνέψουν οι ψυχές νεκρών και επιζώντων.

Τι θέριεψε τη «Νέμεσις»

Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Νοέμβριο του 1918, οι Αρμένιοι προσδοκούσαν από τους Συμμάχους (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) να βοηθήσουν στο να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που σχεδίασαν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Όμως στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα το ήθος και το δίκαιο σπανίως έως ποτέ υπήρξαν ειλικρινής επιδίωξη των εκάστοτε ισχυρών.

Έτσι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης παρά τη διακήρυξή τους το Μάιο του 1915 που πίεζε την Τουρκία να αποδεχτεί τη συστηματική εξόντωση των Αρμενίων και να ασκήσει διώξεις, τελικά υπαναχώρησαν γιατί ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο να κερδίσουν την εύνοια της Κεμαλικής κυβέρνησης. ΄Έτσι η Γαλλία –και ως δορυφόρος η Ιταλία-υπονόμευσαν κυρίως τις προσπάθειες της Μεγάλης Βρετανίας και σε μικρότερο βαθμό αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών στο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίπου δυο χρόνια η Μεγάλη Βρετανία κράτησε 130 Τούρκους κρατούμενους στη Μάλτα περιμένοντας να δικαστούν αλλά τελικά τους ελευθέρωσε λόγω εκβιαστικών πιέσεων μεταξύ 1921 με 1922 με αντάλλαγμα τους Βρετανούς αστυνομικούς και άνδρες που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη νέα Κεμαλική κυβέρνηση στην Τουρκία.

Άλλωστε η Μεγάλη Βρετανία χωρίς την υποστήριξη των Συμμάχων θα ήταν υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει μόνη της την τουρκική αντίδραση, οπότε για αυτό υπαναχώρησε θυσιάζοντας το ηθικό της αίτημα στο βωμό των πολιτικών της συμφερόντων. Από την άλλη, παρότι τα δικαστήρια της Τουρκίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούσαν το έγκλημα της εθνοκάθαρσης εις βάρος των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στάθηκε αδύνατο να απονείμουν δικαιοσύνη και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους αυτού του ακατονόμαστου μακελειού.

Φαίνεται πως σε αυτή την «αστοχία» έπαιξε καθοριστικό ρόλο το ανερχόμενο εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο αντιτάχθηκε αποφασιστικά ενάντια στις προσπάθειες να ασκηθεί δίωξη σε Τούρκους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Βαχάκν Νταντριάν στο βιβλίο του «Η Ιστορία της Αρμενικής Γενοκτονίας», οι εθνικιστικές φιλοδοξίες περί ενότητας και εθνικής υπερηφάνειας ήταν αταίριαστες με τις όποιες παρορμήσεις από το εσωτερικό της χώρας στο να επιρριφθούν ευθύνες στους Τούρκους για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ωστόσο κάποιες δίκες έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και αρκετοί υπουργοί τον καιρό του πολέμου καθώς και αρχηγοί του κόμματος ΄Ένωση και Πρόοδος –συμπεριλαμβανομένων και των βασικών αυτουργών της γενοκτονίας Ταλαάτ Πασά και Ενβέρ Πασά-δικάστηκαν και καταδικάστηκαν ερήμην καθότι είχαν διαφύγει στο εξωτερικό με πλαστά χαρτιά και ψεύτικα ονόματα.

«Η Νυρεμβέργη των Αρμενίων»

Η ετυμηγορία της «δίκης» των αρχιτεκτόνων αυτού του άνευ προηγουμένου αιματοκυλίσματος προέκυψε τελικά από τους ίδιους τους Αρμένιους στο 9ο Παγκόσμιο Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Τασνακτσουτιούν) που έλαβε χώρα στο Ερεβάν το φθινόπωρο του 1919. Οι εκτελέσεις – τις οποίες το ακριβώς επόμενο 10ο Παγκόσμιο Συμβούλιο της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας ονομάτισε «Ειδική Επιχείρηση» (Χαντούκ Κορτζ) – θα είχαν μυστικό χαρακτήρα και για να πραγματοποιηθούν δημιουργήθηκε ένα ειδικό σώμα (Χαντούκ μαρμίν) που θα καταδίωκε τους ενόχους σε τρεις ηπείρους. Με το κωδικό ονομασίας «Νέμεσις» – από το όνομα της θεότητας της θείας δίκης – οι Αρμέν Γκαρό, (Καρεκίν Παστερματζιάν) επικεφαλής της επιχείρησης, Σαχάν Ναταλί, (Αγκόπ ντερ Αγκοπιάν) υπεύθυνος για την οργάνωση και το συντονισμό και Ααρόν Σατσακλιάν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση αυτού του ριψοκίνδυνου εγχειρήματος ξαναμοίρασαν την τράπουλα και το παιχνίδι άλλαξε κανόνες.

Αυτή τη φορά τα πρόβατα με ακονισμένα δόντια από την οδύνη, την απόγνωση και την αδικία θα κατασπάραζαν τους λύκους.

Πρωταρχικός στόχος ήταν ο Ταλαάτ Πασάς και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν οι Τζιβανσίρ, Σαϊντ Χαλίμ Πασάς, Μπεαχεντίν Σακίρ, Τζεμάλ Αζμί, Τζεμάλ Πασάς και Ενβέρ Πασάς (που συνάντησαν τον δίκαιο θάνατο το διάστημα 1921-1922).

«Η οργάνωσή μας δεν είχε κανένα σχέδιο εξόντωσης, τιμωρούσε αποκλειστικά τα άτομα εκείνα που είχαν δικαστεί ερήμην και είχαν κριθεί υπεύθυνα για μαζικές δολοφονίες. Εξ άλλου στη λίστα υπήρχαν και ονόματα Αρμενίων προδοτών», θα γράψει στ’ απομνημονεύματά του λίγο πριν το θάνατό του το 1973 ο Αρσαβίρ Σιρακιάν, ένας από τους τιμωρούς της επιχείρησης «Νέμεσις».

Συνολικά, οκτώ υψηλόβαθμοι Τούρκοι ή Αζέροι αξιωματούχοι και τρεις Αρμένιοι προδότες θα πέσουν νεκροί από τις σφαίρες των επτά Αρμενίων τιμωρών. Την επιχείρηση εκτέλεσης των υπευθύνων της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Σιμόν Βρατσιάν πολύ εύστοχα αποκάλεσε ως «Η Νυρεμβέργη των Αρμενίων».
Η ετυμηγορία στηρίχτηκε σε όλους τους δυνατούς λόγους που προκύπτουν από τον αχαλίνωτο πόνο και τη σαρκοφάγα απελπισία. Οι τιμωροί της Νέμεσις ταυτοποίησαν και εκτέλεσαν συνολικά έξι υψηλόβαθ­μους α­ξιω­μα­τού­χους της κυ­βέρ­νη­σης των Νε­ό­τουρ­κων. Εκείνους που παρότι δι­κά­στη­καν και κρί­θη­καν ένοχοι μα­ζι­κών δο­λο­φο­νιών, ανέφελοι απολάμβαναν μια προκλητικά υπέροχη ζωή εκτός Τουρκίας .

Υπόθεση Σογομόν Τεχλιριάν

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 1960, το Time Magazine δημοσίευε την ακόλουθη νεκρολογία:

Πέθανε μετά από εγκεφαλική αιμορραγία στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου, ο Αρμένιος ήρωας Σαρό Μελικιάν (γεννημένος ως Σογομόν Τεχλιριάν), 63 ετών, ο οποίος σε μια συγκλονιστική δίκη που έγινε στο Βερολίνο το 1921, αθωώθηκε, αν και είχε ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον Ταλαάτ Πασά, τον τούρκο Μεγάλο Βεζίρη (ο οποίος στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου είχε διατάξει τη σφαγή των Αρμενίων).

Γεννημένος στις 2 Απριλίου 1897, ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι η ζωή του θα μετατρεπόταν σε ένα αβάσταχτο δράμα που τον τραυμάτισε ψυχικά και σωματικά μέχρι το θάνατό του. Είδε να συνθλίβουν το κεφάλι του αδερφού του, να δολοφονούν τη μητέρα και τον πατέρα του, να βιάζουν και μετά να σκοτώνουν την αδερφή του. Ο ίδιος επέζησε ανάμεσα σε διαμελισμένα πτώματα γιατί τον θεώρησαν νεκρό.

Είναι το παλικάρι που στις 11 το πρωί της Τρίτης 15 Μαρτίου 1921, στην ο­δό Χάρ­ντε­μπερ­γκ στη συνοικία Σαρλότεμπουργκ του Βερολίνου , με­τά α­πό συ­στη­μα­τι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση δέ­κα η­με­ρών συναντά κατά πρόσωπο τον δήμιο της οικογένειάς του να κάνει ανέμελος το συ­νη­θι­σμέ­νο του πε­ρί­πα­το, ντυ­μέ­νος ευ­ρω­πα­ϊ­κά και α­κο­λου­θού­με­νος σε α­πό­στα­ση με­ρι­κών μέ­τρων, -σύμ­φω­να με τα μου­σουλ­μα­νι­κά έ­θι­μα, α­πό τη σύ­ζυ­γό του. Ο ορ­γα­νω­τής του με­γά­λου ε­γκλή­μα­τος, πρώ­ην υ­πουρ­γός Ε­σω­τε­ρι­κών και μέ­λος της τριαν­δρί­ας των Νε­ό­τουρ­κων που κυβέρνησε ουσιαστικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του πολέμου, Τα­λα­άτ Πα­σας απολαμβάνει ανυποψίαστος τις τελευταίες του στιγμές.

Ο Τε­χλι­ριάν ξε­κι­νά α­πό το α­πέ­να­ντι πε­ζο­δρό­μιο, δια­σταυ­ρώ­νε­ται με τον «στόχο», τον προ­σπερ­νά και ε­πι­βρα­δύ­νει το βή­μα του. Κα­τό­πιν γυ­ρί­ζει πί­σω. Ο Τα­λα­άτ φαί­νε­ται σαν κά­τι να διαι­σθά­νε­ται, αλλά είναι πλέον αργά. Ο Τε­χλι­ριάν βγά­ζει το πε­ρί­στρο­φο α­πό την τσέ­πη του και με μια α­στρα­πιαί­α κί­νη­ση τον πυ­ρο­βο­λεί στο ύ­ψος του κε­φα­λιού. Ο Ταλαάτ Πασάς εγκαταλείπει ….επιτυχώς τα εγκόσμια.

Η δίκη και ο πραγματικός ένοχος

«Σκότωσα μα δεν είμαι δολοφόνος» δήλωσε ο Τε­χλι­ριάν στη δίκη που ακολούθησε στο Βερολίνο και προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.

Υ­πο­στή­ριξε ό­τι ε­νήρ­γη­σε μό­νος του από παρόρμηση καθότι λόγω των όσων έζησε έβλεπε στον ύπνο του τις νύχτες τη μητέρα του να του ζητά να πάρει εκδίκηση. Ήξερε ότι με κάθε τρόπο έπρεπε να αποκρύψει ότι εκτελούσε μέρος της ειδικής επιχείρησης Νέμεσις. Και το κατάφερε.

Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν ως ελαφρυντικά τις τα­λαι­πω­ρί­ες που υπέστη α­πό την ε­κτό­πι­σή του και τις κρί­σεις ε­πι­λη­ψί­ας που τον βασάνιζαν κά­θε φο­ρά που ανακαλούσε στη μνήμη του τις εικόνες φρίκης από την κακοποίηση και τη θανάτωση των γονιών του, του α­δελ­φού και της αδελφής του. Τρεις μή­νες με­τά την πολύκροτη δίκη, οι έ­νορ­κοι του κα­κουρ­γιο­δι­κεί­ου του Βε­ρο­λί­νου έκριναν αθώο τον Σογομόν Τεχλιριάν, απόφαση που έγινε δε­κτή με εν­θου­σιώ­δη χει­ρο­κρο­τή­μα­τα α­πό έ­να πλή­θος ομοεθνών και συ­μπα­θού­ντων που εί­χαν κα­τα­κλύ­σει το δι­κα­στή­ριο.

Γιατί ο Ταλαάτ ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οθωμανικό στρατιωτικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τους βασικούς ηγέτες Νεότουρκους, που ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Από τις 8 Ιανουαρίου του 1919 και έπειτα, έγιναν τρία στρατοδικεία στην Κωνσταντινούπολη. Η δικαστική απόφαση βγήκε στις 5 Ιουλίου του 1919 και καταδίκασε ερήμην τους βασικούς υπαίτιους αναγνωρίζοντας τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα των σφαγών των Αρμενίων. Οι Ταλαάτ, Τζεμάλ, Ενβέρ, Μπεχαεντίν Σακίρ και Μπεχαεντίν Ναζίμ, Τζεμάλ Αζμί είχαν διαφύγει τα ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου του 1918 με το γερμανικό πλοίο Λορελέι, που διέθεσε η πρεσβεία της Γερμανίας και θα τους μετέφερε στην Οδησσό.

Ο Ταλαάτ Πασάς που διέφυγε στο Βερολίνο κρυβόταν με το όνομα Αλή Σαλιέχ Μπέη. Είχε ξυρίσει το μουστάκι του για να μην τον αναγνωρίζουν, όμως ο Σογομόν Τεχλιριάν, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον Ταλαάτ, χρησιμοποιώντας ένα ξυραφάκι για να «σβήσει» το μουστάκι του στη φωτογραφία που του είχαν δώσει οι σύντροφοί του.

Ο Ταλαάτ ήταν ο ουσιαστικός ηγέτης του Κομιτάτου ΄Ένωση και Πρόοδος και θεωρείται ως ο κύριος υπαίτιος της Γενοκτονίας των Αρμενίων μεταξύ 1915-1917. Είχε δηλώσει δημόσια την πρόθεσή του να εξαλείψει τους Αρμένιους της οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σχεδίασε και οργάνωσε την εθνοκάθαρση των Αρμενίων και επέβλεψε όλες τις φάσεις της εκτέλεσής της.

Η σορός του επεστράφη στο τουρκικό κράτος από τον Χίτλερ το 1943. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται το μαυσωλείο του και μια λεωφόρος φέρει το όνομά του στην ΄Άγκυρα. Από κάθε άποψη από δυσάρεστο έως εξοργιστικό…

Όμως πιο πριν

Το Δεκέμβριο του 1918 ο Σογομόν Τεχλιριάν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία της εφημερίδας του Τασνάκ, Τζαγκανταμάρντ και εκεί γνωρίζεται με μια νεαρή δασκάλα, τη Γερανουή Ντανιελιάν, η οποία του υποδεικνύει την κατοικία του Χαρουτιούν Μιγκιρντιτσιάν, πράκτορα του Ταλαάτ. Ο Μιγκιρντιτσιάν είχε δώσει τα ονόματα των Αρμενίων διανοουμένων που συνελήφθησαν τη νύχτα της 23ης Απριλίου 1915 στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν. Είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους Αρμένιους προδότες, που είχαν συντάξει οι υπεύθυνοι του Τασνάκ, με σκοπό να τους εκτελέσουν. Μετά από παρακολούθηση πολλών εβδομάδων, τον Μάρτιο του 1919, ο Τεχλιριάν επωφελείται από μια δεξίωση που έδωσε ο Μιγκιρντιτσιάν στο σπίτι του και τον πυροβολεί από το παράθυρο σκοτώνοντάς τον με μια σφαίρα.

Ο επόμενος παρακαλώ

Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει κι ένας άλλος Αρμένιος τιμωρός, ο Μισάκ Τορλακιάν που θα εκτελέσει στην Κωνσταντινούπολη, τον υπουργό Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Μπεχούντ Χαν Τζιβανσίρ, υπεύθυνο της σφαγής 20.000 Αρμενίων κατά την είσοδο των Τούρκων στο Μπακού το Σεπτέμβρη του 1918. Στις 18 Ιουλίου 1921, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ο Αζέρος αξιωματούχος επιστρέφει στο ξενοδοχείο Πέρα Παλάς, συνοδευόμενος από τον αδελφό του και άλλα τέσσερα άτομα μετά από μια οινοποσία σ’ ένα γειτονικό δημόσιο πάρκο.

Ένας μικρόσωμος άνδρας εμφανίζεται ξαφνικά στην είσοδο του ξενοδοχείου πυροβολώντας μια φορά στα πλευρά του Τζιβανσίρ που τον περνούσε ένα κεφάλι. Ο υπουργός γυρίζει λίγο το σώμα του και καταφέρνει να πιάσει το μπράτσο του θύτη του. Αυτός όμως προλαβαίνει και του φυτεύει δυο σφαίρες στο στήθος. Κι ενώ ο τραυματίας σωριάζεται καταγής, οι συνοδοί του πανικόβλητοι το βάζουν στα πόδια και κρύβονται πίσω από τα αυτοκίνητα. Οι δυο τούρκοι αστυνομικοί της φρουράς που βρίσκονται μπροστά στο ξενοδοχείο εξαφανίζονται.

Ο Τορλακιάν στρίβει στη γωνία του δρόμου, αλλά ξαναεμφανίζεται ακούγοντας τις εκκλήσεις του θύματος για βοήθεια. Οι τριάντα περίπου αποσβολωμένοι μάρτυρες δεν τολμούν να επέμβουν, βλέπουν έντρομοι τον εκτελεστή να πλησιάζει και να δίνει τη χαριστική βολή στον τραυματισμένο που θα υποκύψει λίγο αργότερα κατά τη μεταφορά του στο ξενοδοχείο. Ο Τορλακιάν ακουμπά το όπλο του στο καπό ενός αυτοκινήτου και παραδίδεται. Στους Γάλλους και κατόπιν στους ΄Άγγλους αξιωματικούς που τον ανακρίνουν, απαντά ότι η οικογένειά του εξοντώθηκε με διαταγή του Τζιβανσίρ στο Μπακού και δείχνει τις τρεις ουλές που φέρει στο σώμα του ενώ μια σφαίρα είναι ακόμα σφηνωμένη στο μηρό του από εκείνη την τραγική ημέρα..

Η δίκη του ξεκινά τέλη Αυγούστου, ενώπιον του βρετανικού στρατιωτικού δικαστηρίου στο κτίριο της παλιάς οθωμανικής σχολής πολέμου.

Διαρκεί δυο μήνες και ο συνήγορος υπεράσπισης στηριζόμενος στο πόρισμα του γιατρού-πραγματογνώμονα, υποστηρίζει ότι ο πελάτης του αφού υπέστη κρίση επιληψίας – τακτική που ακολουθήθηκε και στην υπόθεση Τεχλιριάν – είχε προβεί σε φόνο σε κατάσταση κρίσης όταν πληροφορήθηκε για την παρουσία του Τζιβανσίρ στην Κωνσταντινούπολη. Στις 20 Οκτωβρίου, ο Τορλακιάν κρίνεται ένοχος χωρίς να του επιβληθεί ποινή καθότι είχε το ακαταλόγιστο των πράξεών του τη στιγμή της εκτέλεσης. ΄Έτσι απελαύνεται στην Ελλάδα από τις δυνάμεις κατοχής.

Ο Τορλακιάν όπως και ο Τεχλιριάν, ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες της οργάνωσης που ανήκαν και σκοπό είχε τη τιμωρία με θάνατο των πρωταιτίων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η λίστα του… «killer» σε συνέχειες

Στις 5 Δεκεμβρίου 1921 ο Αρσαβίρ Σιρακιάν θα εκτελέσει στη Ρώμη κατά τρόπο μυθιστορηματικό – κρεμασμένος στο μαρσπιέ της άμαξας που μετέφερε το θύμα – με μια σφαίρα στο κεφάλι, τον πρώην αρχηγό της κυβέρνησης των Νεότουρκων Σαΐντ Χαλίμ μετά από συστηματική παρακολούθηση πέντε μηνών.

Ο Σιρακιάν μαζί με τον Αράμ Γεργκανιάν θα ξαναχτυπήσουν στο Βερολίνο στις 17 Απριλίου 1922 ταυτόχρονα και θα εκτελέσουν τον δρ. Μπεχαεντίν Σακίρ, έναν από τους κυριότερους υπεύθυνους της γενοκτονίας και τον πρώην διοικητή της Τραπεζούντας, Τζεμάλ Αζμί.

Η καταδίωξη του πρώην υπουργού Ναυτικών, Τζεμάλ Πασά, μέλους της τριανδρίας των Νεότουρκων, που έγινε σύμβουλος των Σοβιετικών στις καυκασιανές υποθέσεις, θα οδηγήσει τους αποφασισμένους τιμωρούς Στεπάν Τζαγικιάν, Μπεντρός Τερ Μπογοσιάν και Αρντασέζ Κεβορκιάν να τον εντοπίσουν και εκτελέσουν στις 25 Ιουλίου 1922, μπροστά στο στρατηγείο της Τσέκα, (πολιτικής αστυνομίας των μπολσεβίκων) στην Τιφλίδα.

Ειρωνεία της τύχης: ο Εμβέρ Πασάς, το τρίτο μέλος της τριανδρίας των Νεότουρκων, πρώην υπουργός Πολέμου, που είχε στραφεί προς την κομμουνιστική κυβέρνηση της Μόσχας, θα χάσει τη ζωή του στις 4 Αυγούστου 1922 από τον Αγκόπ Μελκουμιάν αξιωματικό μιας διμοιρίας Αρμενίων μπολσεβίκων κοντά στη Σαμαρκάνδη, στα σύνορα του Αφγανιστάν, όντας επικεφαλής μιας ομάδας επαναστατημένων μουσουλμάνων του εμιράτου της Μπουχάρας και ο δρ. Ναζίμ, ο τελευταίος που απέμεινε από τη λίστα των «στόχων» που είχαν συντάξει οι εκδικητές, θα εκτελεστεί δια απαγχονισμού στην ΄Άγκυρα στις 26 Αυγούστου 1926. ΄Όχι όμως επειδή συμμετείχε στην οργάνωση των σφαγών του 1915, αλλά διότι συνωμότησε εναντίον του κεμαλικού καθεστώτος. ΄Όπως και να ‘χει κακό δε το λες….


Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης αρχαία επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία επιγραφή που ανακαλύφθηκε σε ερείπια θεάτρου στο...

Μαθητές ξεθάβουν θεμέλια μεσαιωνικού κάστρου και εντυπωσιακά αρχαιολογικά θησαυρά 6.000 ετών!

Μια μαθητική ομάδα που συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο...

Το εκπληκτικό «Τείχος Φωτιάς» κρύβεται πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα

Το Voyager 1 της NASA αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό «τείχος...

Ρωμαίος πολεμιστής διέθετε γιγαντιαία πόδια…αποκαλύπτει σπάνιο υπόδημα 2.000 ετών!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακά μεγάλο δερμάτινο παπούτσι, ηλικίας 2.000...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 1 λεπτό

Γονίδης: Η κόρη του αποκαλύπτει – «Το τελευταίο διάστημα δεν επικοινωνούμε! Μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό του»

Η Στεφανία Γονίδη, κόρη του γνωστού τραγουδιστή Σταμάτη Γονίδη, μίλησε για τη σχέση της με τον πατέρα της σε συνέντευξή…

LIFE πριν 3 λεπτά

Χρήστος Μάστορας: Σήμερα 13/6 στο εδώλιο για οδήγηση μεθυσμένος

Σήμερα, 13 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η δίκη του Χρήστου Μάστορα, ο οποίος κατηγορείται για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 5 λεπτά

Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία σφράγισε τον εναέριο χώρο – Ομάν και Σαουδική Αραβία καταδικάζουν τα πλήγματα του Ισραήλ

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή του εναέριου χώρου της και την ακύρωση πτήσεων ως προληπτικό μέτρο μετά από ισραηλινές…

SPORTS πριν 6 λεπτά

Αθλητικές μεταδόσεις με ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη μεγάλη μάχη του 5ου τελικού στην Handball Premier

Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στον 5ο τελικό της Handball Premier, σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 9 λεπτά

Προσωπικός Γιατρός: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δωρεάν εγγραφή των πολιτών – Όλα τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Η προθεσμία για την ελεύθερη εγγραφή πολιτών στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού λήγει στις 30 Ιουνίου, μετά την οποία θα…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 13 λεπτά

Ινδία: Ο Μόντι συναντήθηκε με τον μοναδικό επιζώντα – Βρέθηκε ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου

Οι διασώστες αναζητούν αγνοούμενους στα συντρίμμια του αεροσκάφους σήμερα Παρασκευή (13/6), μετά τη συντριβή του αεροπλάνου της Air India σε…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ πριν 14 λεπτά

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Κεραμέως: «Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλιώς η ανάπτυξη φτάνει σε ταβάνι»

Στο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων ετών βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους να απασχολούνται πλέον σε…

SPORTS πριν 21 λεπτά

Το συγκλονιστικό “αντίο” του Μπάμπη Κωστούλα στον Ολυμπιακό: «Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, θα ανταμώσουμε ξανά»

Ο Μπάμπης Κωστούλας αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό με ένα συγκινητικό γράμμα προς τους οπαδούς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο…

SPORTS πριν 23 λεπτά

Μπάμπης Κωστούλας: Από τις αλάνες του Βόλου στη λάμψη της Premier League – Το θαύμα του 18χρονου «wonderkid»

Ο Μπάμπης Κωστούλας, μόλις 18 ετών, έχει κάνει εντυπωσιακή πορεία από τις αλάνες του Βόλου στην Premier League, μετά την…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 23 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο – Δραματική διάσωση από πυροσβέστες και μεταφορά στο νοσοκομείο

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένας άνδρας ρουμανικής καταγωγής έπεσε σε φρεάτιο στην περιοχή Γερακαρούς του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η Πυροσβεστική υπηρεσία…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 25 λεπτά

Ιράν: Χτυπήθηκε η πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αύξηση στα επίπεδα της ραδιενέργειας στην πυρηνική εγκατάσταση της…

LIFE πριν 25 λεπτά

Γιώργος Λιανός: «Δεν το γνωρίζει η Κωνσταντίνα αυτό, αποκαλύπτω τώρα»

Ο Γιώργος Λιανός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Happy Day του ALPHA, μίλησε για την καριέρα και την προσωπική του…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 29 λεπτά

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Χρίστος Δήμας: «Η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη χώρα τόσο στις υποδομές όσο και στις μεταφορές»

Στο συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, τόνισε ότι η χώρα θα έχει προοδεύσει σημαντικά μέχρι…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 30 λεπτά

Γεραπετρίτης: Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την προστασία των Ελλήνων στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης…

LIFE πριν 33 λεπτά

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δε θα το έλεγα, αλλά θα το πω! Αφού γέννησε…»

Στην εκπομπή “Happy Day” του ALPHA, η Σταματίνα Τσιμτσιλή και η Τίνα Μεσσαροπούλου σχολίασαν τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου, στην…

0:00 / 0:00

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης αρχαία επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία επιγραφή που ανακαλύφθηκε σε ερείπια θεάτρου στο Ισραήλ αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας μια τρομακτική κατάρα κατά ενός χορευτή ονόματι Manna. Η επιγραφή, που χρονολογείται...

Μαθητές ξεθάβουν θεμέλια μεσαιωνικού κάστρου και εντυπωσιακά αρχαιολογικά θησαυρά 6.000 ετών!

Μια μαθητική ομάδα που συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μπέλφαστ ανακάλυψε τα θεμέλια ενός κάστρου του 17ου αιώνα, καθώς και αρχαία ευρήματα ηλικίας 6.000...

Το εκπληκτικό «Τείχος Φωτιάς» κρύβεται πέρα από το Ηλιακό μας Σύστημα

Το Voyager 1 της NASA αποκάλυψε ένα εντυπωσιακό «τείχος φωτιάς» στα εξωτερικά όρια του Ηλιακού Συστήματος, όπου η θερμοκρασία φτάνει από 30.000 έως 50.000...

Ρωμαίος πολεμιστής διέθετε γιγαντιαία πόδια…αποκαλύπτει σπάνιο υπόδημα 2.000 ετών!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εντυπωσιακά μεγάλο δερμάτινο παπούτσι, ηλικίας 2.000 ετών, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Μάγκνα, ένα ρωμαϊκό οχυρό στη βόρεια Αγγλία. Το παπούτσι,...

Ανακάλυψη-ορόσημο: “Πρωτοφανές εύρημα σε πλανητική ατμόσφαιρα συγκλονίζει την επιστήμη”

Δύο νέες μελέτες αποκάλυψαν την παρουσία αερίου μονοξειδίου του πυριτίου στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη WASP-121b, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε καμία πλανητική...

Ιθάκη: Συγκλονιστικά αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την ιστορία του Οδυσσέα – ΦΩΤΟ

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ιθάκη ρίχνουν φως στην ιστορία του Οδυσσέα, αποκαλύπτοντας στοιχεία από την Τελική Νεολιθική περίοδο έως τους...

Μόσχα: Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ κεραυνού που χτυπά εμβληματικό τηλεοπτικό πύργο

Ένα εντυπωσιακό περιστατικό σημειώθηκε στη Μόσχα, όπου ένας κεραυνός χτύπησε τηλεοπτικό πύργο. Το γεγονός καταγράφηκε σε βίντεο που προκαλεί δέος και έχει ήδη γίνει viral. Οι...

Άλλοι το λένε «τύχη βουνό» κι άλλοι «θαύμα»! Δείτε το απίστευτο περιστατικό στον δρόμο, vid

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα απίστευτο περιστατικό που συνέβη στον δρόμο, το οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως «τύχη βουνό» ή «θαύμα». Ο πρωταγωνιστής του συμβάντος φαίνεται...

Ποια είναι η ιστορία της χειραψίας; – Ο απροσδόκητος λόγος που άπλωναν τα...

Η χειραψία, μια κοινή κίνηση που σήμερα συμβολίζει την εμπιστοσύνη και τη συμφωνία, έχει ιστορικές ρίζες που συνδέονται με την καχυποψία. Στην αρχαιότητα, η...

Συρία: Εργάτης αποκάλυψε τυχαία μυστηριώδες βυζαντινό νεκροταφείο 1.500 ετών – Δείτε εικόνες

Ένας εργάτης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ανακάλυψε τυχαία ένα συγκρότημα βυζαντινών τάφων ηλικίας 1.500 ετών, κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικοδομή. Η ανακάλυψη,...

Η ελληνική Πομπηία: Το χωριό που θάφτηκε ζωντανό από μία κατολίσθηση

Το άρθρο αναφέρεται στην καταστροφή του Μικρού Χωριού, ενός ελληνικού χωριού στο Καρπενήσι, το οποίο θάφτηκε το 1963 λόγω μιας καταστροφικής κατολίσθησης που προκλήθηκε...

Κράκεν: Το θρυλικό θαλάσσιο τέρας που παγίδευε τους ναυτικούς στην άβυσσο

Το Κράκεν, το μυθικό τέρας της Σκανδιναβικής μυθολογίας, απεικονίζεται ως ένα γιγάντιο χταπόδι μήκους 1,5 χλμ., που προκαλούσε τρόμο στους ναυτικούς. Ζώντας στις αβύσσους...

Αυτά είναι τα δέκα πιο εξωφρενικά και βάναυσα αγωνίσματα των αρχαίων λαών

Το άρθρο εξερευνά δέκα από τα πιο περίεργα και σκληρά αγωνίσματα που διεξάγονταν στους αρχαίους πολιτισμούς, με έμφαση στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Αναλύει...

Η «Κόκκινη Πριγκίπισσα» και ο Δρόμος του Μεταξιού: Τα αινιγματικά μυστήρια του σκελετού...

Η έρευνα των αρχαιολόγων για τον σκελετό μιας νεαρής γυναίκας, γνωστής ως «Κόκκινη Πριγκίπισσα», που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου Shengjindian στην Κίνα,...

Αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης: Το συναρπαστικό παρελθόν της οδού Τριπόδων

Στην καρδιά της Αθήνας, η οδός Τριπόδων αναγνωρίζεται ως ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης, με ιστορία που χάνεται 2.500 χρόνια πίσω. Συνέδεε την αρχαία...

Αικατερίνη Δημητρέα: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer που σχεδίαζε να εξοντώσει ολόκληρο χωριό με θανατηφόρο παραθείο

Η Αικατερίνη Δημητρέα, γνωστή ως η «δηλητηριάστρια της Μάνης», έγινε το 1962 η πρώτη Ελληνίδα serial killer, αφού δολοφόνησε τέσσερα μέλη της οικογένειάς της...

Αποκαλύπτεται η συγκλονιστική ιστορία του αληθινού Σρεκ! – Κι όμως υπήρξε! (φωτό)

Ο Σρεκ, ο αγαπημένος ήρωας της ομότιτλης ταινίας, έχει πραγματική βάση στην ιστορία του Ρώσου παλαιστή Μορίς Τιλέτ, γνωστός και ως «Γάλλος Άγγελος». Γεννημένος...

Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Ο θρυλικός αστρονομικός θησαυρός του Ίππαρχου αποκαλύφθηκε εκεί

Στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό τμήμα του χαμένου αστρονομικού χάρτη του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου Ίππαρχου, που θεωρείται η πρώτη πλήρης...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το αποτρόπαιο τέλος του τελευταίου βασιλιά της Μακεδονίας – «Τόσο φρικτό που συγκλονίζει κάθε φαντασία»

Ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας, Περσέας, βρέθηκε σε τραγική...

«Σπάει» τη σιωπή του ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης: «Δεν έχω πέσει θύμα ξυλοδαρμού, απλώς…»

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γονίδης: Η κόρη του αποκαλύπτει – «Το τελευταίο διάστημα δεν επικοινωνούμε! Μετακινεί αντικείμενα με το μυαλό του»

Η Στεφανία Γονίδη, κόρη του γνωστού τραγουδιστή Σταμάτη Γονίδη,...

Χρήστος Μάστορας: Σήμερα 13/6 στο εδώλιο για οδήγηση μεθυσμένος

Σήμερα, 13 Ιουνίου, θα διεξαχθεί η δίκη του Χρήστου...

Μέση Ανατολή: Η Ιορδανία σφράγισε τον εναέριο χώρο – Ομάν και Σαουδική Αραβία καταδικάζουν τα πλήγματα του...

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή του εναέριου χώρου...

Αθλητικές μεταδόσεις με ΑΕΚ – Ολυμπιακός στη μεγάλη μάχη του 5ου τελικού στην Handball Premier

Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στον...

Προσωπικός Γιατρός: Μέχρι τις 30 Ιουνίου η δωρεάν εγγραφή των πολιτών – Όλα τα κρίσιμα στοιχεία που...

Η προθεσμία για την ελεύθερη εγγραφή πολιτών στον θεσμό...

Ινδία: Ο Μόντι συναντήθηκε με τον μοναδικό επιζώντα – Βρέθηκε ένα από τα δύο μαύρα κουτιά του...

Οι διασώστες αναζητούν αγνοούμενους στα συντρίμμια του αεροσκάφους σήμερα...

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Κεραμέως: «Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλιώς η ανάπτυξη φτάνει σε ταβάνι»

Στο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων ετών βρίσκεται σήμερα...

Το συγκλονιστικό “αντίο” του Μπάμπη Κωστούλα στον Ολυμπιακό: «Δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, θα ανταμώσουμε ξανά»

Ο Μπάμπης Κωστούλας αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό με ένα συγκινητικό...

Μπάμπης Κωστούλας: Από τις αλάνες του Βόλου στη λάμψη της Premier League – Το θαύμα του 18χρονου...

Ο Μπάμπης Κωστούλας, μόλις 18 ετών, έχει κάνει εντυπωσιακή...

Θεσσαλονίκη: Άνδρας εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο – Δραματική διάσωση από πυροσβέστες και μεταφορά στο νοσοκομείο

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένας άνδρας ρουμανικής καταγωγής έπεσε...

Ιράν: Χτυπήθηκε η πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν υπάρχει αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε σήμερα ότι...

Γιώργος Λιανός: «Δεν το γνωρίζει η Κωνσταντίνα αυτό, αποκαλύπτω τώρα»

Ο Γιώργος Λιανός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Happy...

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Χρίστος Δήμας: «Η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια ριζικά αναβαθμισμένη χώρα τόσο...

Στο συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030», ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,...

Γεραπετρίτης: Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την προστασία των...

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση της...

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δε θα το έλεγα, αλλά θα το πω! Αφού γέννησε…»

Στην εκπομπή "Happy Day" του ALPHA, η Σταματίνα Τσιμτσιλή...

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σημαντική άνοδο άνω του...

Ιράν: Νεκροί από ισραηλινό χτύπημα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο ηγέτης των Φρουρών της Επανάστασης

Στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, σκοτώθηκαν...

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Σκέρτσος: Το στοίχημα για το 2030 απαιτεί μια πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Στο συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030», ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος...

Κοινωνία ώρα Mega: Η Βούλγαρη εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά και αποκάλυψε την επιστροφή της

Η Ανθή Βούλγαρη ανακοίνωσε την επιστροφή της στην εκπομπή...

Δέσποινα Μοιραράκη: Τα αποκαλυπτικά μυστικά νεότητας της στα 65 – «Το βράδυ δεν θα κοιμηθώ ποτέ αν...

Η Δέσποινα Μοιραράκη, σε πρόσφατη κοσμική εκδήλωση, μοιράστηκε τα...

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Φάμελλος: «Ένας αναγεννημένος ΣΥΡΙΖΑ γεννιέται αυτό το τετραήμερο»

Στο συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –...

Γρηγόρης Γκουντάρας: Το συγκινητικό μήνυμα για τα γενέθλια της Ναταλί Κάκκαβα – «Ετών… 47»

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας γιόρτασε τα γενέθλια της συζύγου του,...

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης αρχαία επιγραφή που έκρυβε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία επιγραφή που ανακαλύφθηκε σε ερείπια θεάτρου στο...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κρίστερσον: Στο επίκεντρο η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα

Στη συνάντησή τους στη Στοκχόλμη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης...

Λιανεμπόριο: Το επενδυτικό μπαράζ 20 εκατ. ευρώ και τα εντυπωσιακά openings

Η ελληνική αγορά λιανικής εισέρχεται σε μία περίοδο αισιοδοξίας...

Καλομοίρα: Τα δίδυμα αποφοίτησαν από το δημοτικό – Οι συγκινητικές οικογενειακές στιγμές

Η Καλομοίρα γιορτάζει τη σημαντική στιγμή της αποφοίτησης των...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Νέο πρόγραμμα για προσιτή στέγη: Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας...

Ελένη Χατζίδου: «Στους θαυμαστές φώναζε “μην πετάς λουλούδια, είναι δικιά μου”! Ο Ετεοκλής…»

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής RESTART, η Ελένη Χατζίδου...

Συνέδριο «Ελλάδα 2025-2030» – Μανουσάκης: «Θα βοηθήσει η επιτάχυνση των διαδικασιών των αδειοδοτήσεων»

«Αν θέλουμε, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση και καθώς έχουμε...

Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί Έλληνες στο Ισραήλ: «Παραμείνετε σε ασφαλές καταφύγιο»

Το Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 13/6/2025

Ο φιλικός αγώνας πόλο ανάμεσα στην Ελλάδα και την...

Ινδία: Το αεροπλάνο – φέρετρο της Air India που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 265 ανθρώπους – Το...

Πόνος, θρήνος και αναπάντητα «γιατί» επισκιάζουν τις τελευταίες ώρες...

Τράπεζες: Ρίχνουν τις ψηφιακές πλατφόρμες στη «μάχη» της στεγαστικής πίστης

Όλα τα «όπλα» ρίχνουν στη «μάχη» για την αναγέννηση...

Λίβανος: Αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στον νότο αφήνει έναν νεκρό

Νέο αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο είχε...