Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Aιγαίο: Νέα επιστημονική αποστολή εξερευνά τους ηφαιστειογενείς κινδύνους σε Σαντορίνη και Αμοργό

Διεθνής επιστημονική αποστολή στο Αιγαίο εξερευνά ενεργά ηφαίστεια και ρήγματα, στοχεύοντας στην κατανόηση γεωλογικών κινδύνων και στη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις.
  • Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε ωκεανογραφική αποστολή στο Αιγαίο για την εξερεύνηση υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κέντρων και ρηγμάτων, με στόχο την κατανόηση των γεωλογικών κινδύνων και την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
  • Η αποστολή, με επικεφαλής το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα εστιάσει στο ενεργό ηφαίστειο Κολούμπου και τη σχέση μεταξύ σεισμών και ηφαιστειακής δραστηριότητας.
  • Το ερευνητικό πρόγραμμα "MULTI-MAREX" περιλαμβάνει τρεις ωκεανογραφικές αποστολές και στοχεύει στη μείωση των κινδύνων από θαλάσσιους γεωκινδύνους μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και κοινωνικής συνεργασίας.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συμμετέχει σε νέα ωκεανογραφική αποστολή στο Αιγαίο με στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης και το υποθαλάσσιο ρήγμα της Αμοργού, να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που μπορούν να προκαλέσουν κατολισθήσεις, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι, αλλά και να αναπτύξει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των παράκτιων περιοχών.

Επικεφαλής της ωκεανογραφικής αποστολής MSM132 είναι το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου στη Γερμανία, ενώ συνεργάζεται και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ερευνητές, που βρίσκονται εν πλω στο γερμανικό ερευνητικό σκάφος «MARIA S. MERIAN», θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο του Κολούμπου, το οποίο έχει εκραγεί το 1650 έπειτα από ένα χρόνο έντονης σεισμικότητας.

Τέσσερα είναι τα κεντρικά ερωτήματα στα οποία θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους οι επιστήμονες. Μπορούν οι σεισμοί να προκαλέσουν κατολισθήσεις; Οι ερευνητές χρησιμοποιούν βαθυμετρικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης και σεισμικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν αν οι τεκτονικές κινήσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις πλαγιές του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.

Πώς επηρεάζει η ηφαιστειακή δραστηριότητα τη σταθερότητα του ηφαιστείου;

Η διεθνής επιστημονική ομάδα χαρτογραφεί την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα εντός του κρατήρα του Κολούμπου, όπου καυτό νερό και αέρια αλλοιώνουν τα πετρώματα. Στόχος είναι να εντοπιστούν αδύναμα σημεία στην ηφαιστειακή δομή που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανούς γεωκινδύνους.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων;

Οι δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές απεικονίσεις θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ρήγματα και οι ηφαιστειακές διεργασίες αλληλοεπηρεάζονται και αυτό αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την κατανόηση των πιθανών ακραίων γεωλογικών φαινομένων.

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί έγκαιρα η ηφαιστειακή δραστηριότητα;

Οι ερευνητές δοκιμάζουν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που χρησιμοποιεί αισθητήρες θαλάσσιου πυθμένα τελευταίας τεχνολογίας για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τους σεισμούς, τις κινήσεις του εδάφους και τα ηφαιστειακά αέρια. Η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει την αξιόπιστη παρακολούθηση των υποθαλάσσιων ηφαιστείων.

«Η πολυετής συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Αθήνας στη θαλάσσια έρευνα με τα γερμανικά ινστιτούτα στο ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης οδήγησε στην επιτυχή έγκριση ενός φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος για την κατανόηση και την παρακολούθηση ακραίων θαλάσσιων γεωκινδύνων με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, η οποία συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή και μελετά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου από το 2001.

Aιγαίο: Νέα επιστημονική αποστολή εξερευνά τους ηφαιστειογενείς κινδύνους σε Σαντορίνη και Αμοργό
H καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού.

Όπως εξηγεί η ίδια, κατά τη διάρκεια της ωκεανογραφικής αποστολής θα εγκατασταθούν σύγχρονοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη σεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί τρισδιάστατη και δισδιάστατη σεισμική απεικόνιση του υποθαλάσσιου ρήγματος της Αμοργού που ενεργοποιήθηκε το 1956 και είχε καταστροφικές συνέπειες για τη Σαντορίνη, ενώ θα δημιουργηθεί και λεπτομερές φωτομωσαϊκό του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του Κολούμπου με τη χρήση νέων καινοτόμων υποβρύχιων ρομπότ. «Τα αποτελέσματα της θαλάσσιας έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ», προσθέτει η κ. Νομικού.

Σχετικά με την επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής MSM132, ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Κρίστιαν Μπερντ (Christian Berndt), ο οποίος είναι επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Θαλάσσιας Γεωδυναμικής του Κέντρου Ωκεάνιας Έρευνας GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι «η περιοχή έχει ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων, ορισμένες από τις οποίες ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στο παρελθόν».

Η ωκεανογραφική αποστολή MSM132 είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες ωκεανογραφικές αποστολές που θα γίνουν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «MULTI-MAREX», το οποίο μελετά τα θαλάσσια ακραία φαινόμενα και τους φυσικούς κινδύνους στην περιοχή της Μεσογείου. Υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Dr Heidrun Kopp, 50 ερευνητές από διάφορους κλάδους συνεργάζονται για τη μείωση των κινδύνων από θαλάσσιους γεωκινδύνους, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι. Το «MULTI-MAREX» συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες, όπως συστήματα παρακολούθησης βασισμένα σε τεχνητή νοημοσύνη και εργαλεία υποβρύχιας επικοινωνίας, με την κοινωνική συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι η βελτίωση της πρόβλεψης κινδύνου, η ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας από κοινού με τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες.

Το έργο αυτό είναι ένα από τα τέσσερα έργα της τρίτης ερευνητικής αποστολής της γερμανικής ερευνητικής συμμαχίας «mareXtreme- Pathways to Improved Risk Management for Marine Extreme Events and Natural Hazards», η οποία χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) και τα πέντε βόρεια γερμανικά κρατίδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Παράσταση του Έντουαρντς στην Ουάσινγκτον – Εύκολο πέρασμα από το Λος Άντζελες για τους Σπερς

Ο Έντουαρντς σκόραρε 41 πόντους, οδηγώντας τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς...

Καιρός: Στους -4 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη βόρεια χώρα – Χιόνια, βροχές και ισχυροί άνεμοι

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις επικρατούν στη βόρεια και κεντρική...

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – Πού ισχύει απαγορευτικό απόπλου

Οι θυελλώδεις άνεμοι φτάνουν τα 8-9 μποφόρ, προκαλώντας απαγορευτικό...

Βάσια Παναγοπούλου: Η μοναδική φωτογραφία με τον μικρό γιο της και οι ευχές για τα γενέθλιά του

Η Βάσια Παναγοπούλου γιόρτασε τα 18α γενέθλια του μικρότερου...

Κορινθία: Ανατράπηκε πυροσβεστικό όχημα στον Άγιο Χαράλαμπο – Σώοι οι πυροσβέστες

Ένα πυροσβεστικό όχημα ντελαπάρησε το βράδυ της Δευτέρας (13/01/2025)...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

CES 2025: Η εταιρεία Jackery παρουσίασε τα καινούργια ηλιακά κεραμίδια

Η εταιρεία Jackery παρουσίασε τα νέα κυρτά ηλιακά κεραμίδια XBC στην έκθεση CES 2025, διαθέσιμα σε αποχρώσεις τερακότας και οψιδιανού για να ταιριάζουν με...

Καινοτόμες Ρομποτικές Τεχνολογίες στην CES 2025

Στην CES 2025, παρουσιάστηκαν καινοτόμες ρομποτικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων ρομπότ-συντρόφων και προηγμένων ανθρωποειδών.Το TCL Ai Me είναι ένα ρομπότ-σύντροφος που προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και μπορεί...

Διαθέσιμη η υπηρεσία για απομακρυσμένη ταυτοποίηση και πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)

Διατίθεται υπηρεσία εξ αποστάσεως ταυτοποίησης και πιστοποίησης αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία, άνω των 65 ετών και...

Η δωρεάν εφαρμογή Watch Duty παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους κατοίκους του Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών

Η δωρεάν εφαρμογή Watch Duty προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις πυρκαγιές, υποστηριζόμενη από εθελοντές και διαθέσιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης...

Το Galaxy S25 θα έχει τον νέο Snapdragon 8 Elite

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η νέα σειρά Galaxy S25 θα χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Elite, με επίσημη παρουσίαση στις 22 Ιανουαρίου στο Σαν...

Οι ειδικοί της ESET αναμένουν τις 6 βασικές τάσεις στην κυβερνοασφάλεια για το 2025

Οι ειδικοί της ESET προβλέπουν έξι σημαντικές τάσεις στην κυβερνοασφάλεια για το 2025, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ransomware, της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και των απειλών...

CES 2025: Η γαλλική startup Lili for Life προτείνει ένα καινοτόμο προϊόν για άτομα με δυσλεξία

Η γαλλική startup Lili for Life παρουσίασε το Lili screen, μια καινοτόμο 27-ιντσών οθόνη που διευκολύνει τη ζωή των ατόμων με δυσλεξία, κατά τη...

CES 2025: Xbox Prime, Η νέα κονσόλα της Microsoft φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει το 2026

Μια νέα φήμη που προέρχεται από τον γνωστό διαρροέα του Call of Duty, TheGhostofHope, υποδηλώνει ότι η επόμενη κονσόλα της Microsoft θα...

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλός μετά τον πρώτο θάνατο ασθενούς στις ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τη γρίπη των πτηνών H5N1 παραμένει χαμηλός, παρά τον πρώτο...

Γκ. Μαγιορκίνης για την εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα: «Δεν μας ανησυχεί – Υπάρχει εδώ και δεκαετίες»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο ιός HMPV δεν είναι νέα πρόκληση και υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, με τα περισσότερα παιδιά να...