Το Πολεμικό Ναυτικό πλησιάζει σε μια κρίσιμη καμπή για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3B Orion, με την πρώτη δοκιμαστική πτήση προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου 2025. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων, το πρόγραμμα φαίνεται να προχωρά, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αναβαθμίσεις και οι δοκιμές εδάφους.
Η επιτυχία της πτήσης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κρίνει την επανενεργοποίηση ενός σημαντικού μέσου ναυτικής επιτήρησης και θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Αν όλα πάνε καλά, η παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους αναμένεται στα τέλη του 2025, προσφέροντας στη χώρα ένα σύγχρονο εργαλείο για στρατηγικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πιο αναλυτικά
Σε καθοριστική καμπή φτάνει επιτέλους ένα από τα πιο σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που αφορά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, συνεχών αναβολών και τεχνικών εμποδίων, το Πολεμικό Ναυτικό «βλέπει φως» στο πολύπαθο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion, με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας να επιστρέφουν στους αιθέρες.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ημερομηνία-ορόσημο της 10ης Ιουνίου 2025, όταν – σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr – προγραμματίζεται η πρώτη δοκιμαστική πτήση του πρώτου αναβαθμισμένου αεροσκάφους.
Η πτήση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια διαδικαστική φάση του προγράμματος. Είναι η κρίσιμη δοκιμή που θα δείξει αν το P-3B Orion μπορεί να επιστρέψει επιχειρησιακά στον ουρανό του Αιγαίου, ενισχύοντας τις δυνατότητες επιτήρησης και ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού.
Η επιτυχία της θα κρίνει όχι μόνο τη συνέχιση του προγράμματος αλλά και την ίδια την επανενεργοποίηση ενός σημαντικού επιχειρησιακού ιπτάμενου μέσου στον τομέα της ναυτικής επιτήρησης.
Οι αναβαθμίσεις
Οι τεχνικές εργασίες στο πρώτο P-3B Orion ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2024 από την ΕΑΒ και το αεροσκάφος παραδόθηκε στην Lockheed Martin και στο κλιμάκιο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Έκτοτε, ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία δοκιμών στο έδαφος, με στόχο να διασφαλιστεί η πλήρης επιχειρησιακή συνεργασία όλων των νέων συστημάτων με τα παλαιά, ένα εγχείρημα που αποδείχθηκε εξαιρετικά σύνθετο.
Το πιο σημαντικό τεχνικό πρόβλημα εντοπίστηκε στη συνεργασία του νέου ψηφιακού Glass Cockpit με τους υπάρχοντες κινητήρες και τα υπόλοιπα συστήματα του αεροσκάφους. Η ασυμβατότητα ανάμεσα στο προηγμένο software του θαλάμου πτήσης και τα παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα του P-3B Orion προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και οδήγησε σε διαδοχικές παρεμβάσεις και διορθώσεις.
Το πρόβλημα φέρεται πλέον να έχει ξεπεραστεί, καθώς εγκαταστάθηκε νέο λογισμικό στο σύστημα Flight2 – που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο Glass Cockpit – από την εταιρεία που έχει αναλάβει την υποστήριξη του προγράμματος για λογαριασμό της Lockheed Martin.
Οι πρώτες στατικές δοκιμές στο έδαφος κατέδειξαν ότι τα συστήματα επικοινωνούν πλέον αποτελεσματικά μεταξύ τους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δοκιμαστική πτήση.
Το νέο Glass Cockpit αποτελεί τη «καρδιά» του εκσυγχρονισμένου P-3B ORION και περιλαμβάνει επτά ψηφιακές οθόνες LCD, οθόνες απεικόνισης χαρτών και πληροφοριών αποστολής, καθώς και ενδείξεις λειτουργίας κινητήρων και ηλεκτρονικών συστημάτων. Επιπλέον, έχει εγκατασταθεί σύστημα IFF5, ενισχύοντας τις δυνατότητες αναγνώρισης φίλιων/εχθρικών μονάδων στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.
Η φάση των πτητικών δοκιμών, που ξεκινά με την απογείωση της 10ης Ιουνίου 2025, είναι το πιο απαιτητικό και κρίσιμο στάδιο του προγράμματος. Θα δοκιμαστεί στην πράξη η συνεργασία όλων των επιμέρους συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο Mission System του αεροσκάφους, που αποτελεί τον «πυρήνα» της επιχειρησιακής λειτουργίας του.
Οι δοκιμές αυτές είναι απαραίτητες για να πιστοποιηθεί το αεροσκάφος πριν παραδοθεί στην Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.
Τα επόμενα βήματα
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν εμφανιστούν νέα προβλήματα, η τελική παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου P-3B στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετείται προς τα τέλη του 2025.
Κάθε ένα από τα τέσσερα συνολικά αεροσκάφη που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα διαθέτει 15.000 ώρες πτήσης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και στο δεύτερο Orion, με στόχο και αυτό να μπει σε φάση δοκιμών μέσα στο ίδιο έτος.
Η επιλογή να αναβαθμιστούν τα ελληνικά P-3B Orion ήταν από την αρχή ένα τολμηρό εγχείρημα, με υψηλό ποσοστό τεχνικού ρίσκου. Πρόκειται για αεροσκάφη που είχαν αποσυρθεί λόγω παλαιότητας και επανέρχονται με εντελώς νέα επιχειρησιακή μορφή, μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα μετατροπών και εκσυγχρονισμού. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί πρωτοποριακή διαμόρφωση χωρίς προηγούμενο σε άλλα προγράμματα κατέστησε όπως φάνηκε αναπόφευκτη την εμφάνιση προβλημάτων.
Παρά τις καθυστερήσεις και τις τεχνικές δυσκολίες, η επιτυχία της πρώτης πτήσης θα σημάνει την επιβεβαίωση της επιχειρησιακής αξίας του εγχειρήματος και θα ανοίξει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η επαναφορά των P-3B στον ελληνικό ουρανό θα προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πολλαπλασιαστή ισχύος, ικανό να επιτηρεί μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις και να ενισχύει καταλυτικά την παρουσία της Ελλάδας στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο.
Και αν αυτό επιτευχθεί, το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στα χέρια του ένα σύγχρονο και αξιόπιστο εργαλείο για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν μέσα υψηλής τεχνολογίας και επιχειρησιακής αυτονομίας.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς