Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η μέτρια κατανάλωση τυριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, παρά τις ανησυχίες για την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθημερινή κατανάλωση περίπου 42,5 γραμμαρίων τυριού σχετίζεται με καλύτερη καρδιοαγγειακή υγεία, χάρη στη διαδικασία ζύμωσης που παράγει ευεργετικά μικρόβια και βιταμίνες.
Ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τυριών όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα με μέτρο, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τυριά και τα φυτικής προέλευσης που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
Πιο αναλυτικά
Μια κοινή τροφή που συχνά θεωρείται “ένοχη” μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ευεργετική για την καρδιά μας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αυτής της τροφής καθημερινά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, χάρη στις ευεργετικές της ιδιότητες.
Η Νο1 τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη
Εάν είστε λάτρης του τυριού, υπάρχουν καλά νέα. Παρά την πιθανή ανησυχία για την περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο, νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση της σωστής ποσότητας τυριού μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την καρδιά.
Το Harvard Health Publishing αναφέρθηκε σε μια ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition, στο πλαίσιο της οποίας ερευνητές συνέλεξαν ευρήματα από πολλές παρατηρητικές μελέτες σχετικά με την κατανάλωση τυριού και την υγεία. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περίπου 42,5 γραμμαρίων τυριού την ημέρα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η Emily Gelsomin, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Massachusetts General Hospital, τόνισε ότι η διαδικασία παρασκευής του τυριού, η οποία περιλαμβάνει ζύμωση, παίζει καθοριστικό ρόλο στα οφέλη για την υγεία. Κατά τη ζύμωση, ωφέλιμα μικρόβια διασπούν τη λακτόζη και τις πρωτεΐνες του γάλακτος, παράγοντας μοναδικές γεύσεις. Επιπλέον, ορισμένα υποπροϊόντα αυτής της διαδικασίας έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν το νάτριο και τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο τυρί.
Για παράδειγμα, τα βακτήρια που βρίσκονται σε τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το ασιάγκο διασπούν τις πρωτεΐνες του γάλακτος, δημιουργώντας ενώσεις παρόμοιες με τους αναστολείς ACE, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η ζύμωση οδηγεί στην παραγωγή βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στην επιβράδυνση της συσσώρευσης επιβλαβών εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες και τις καρδιακές βαλβίδες. Τυριά με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ είναι το μίνστερ, το καμαμπέρ και το ένταμ.
Τα καλύτερα τυριά για την υγεία της καρδιάς
Όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς, η επιλογή των τροφίμων παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν και τα τυριά συχνά θεωρούνται απαγορευτικά λόγω των λιπαρών τους, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Η ειδικός διατροφής Emily επισημαίνει ότι η σύγκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων τυριού είναι σύνθετη, καθώς οι μελέτες που εστιάζουν στην άμεση επίδραση κάθε τυριού στην υγεία της καρδιάς είναι περιορισμένες. Επιπλέον, οι μερίδες διαφέρουν σημαντικά: 113 γραμμάρια για το cottage cheese έναντι 28 γραμμαρίων για το τσένταρ, την παρμεζάνα ή το ελβετικό τυρί.
Τυριά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
- Μοτσαρέλα: Περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γραμμάρια.
- Κατσικίσιο τυρί: Περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γραμμάρια.
Τυριά με περισσότερα κορεσμένα λιπαρά
- Ελβετικό τυρί
- Προβολόνε
- Τσένταρ
- Μπρι
- Μπλε τυρί
Τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο
- Μπλε τυρί
- Φέτα
- Παρμεζάνα
Η Emily τονίζει ότι δεν πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τυριά με ελαφρώς υψηλότερο νάτριο ή κορεσμένα λιπαρά, όπως η παρμεζάνα, καθώς μπορεί να περιέχουν ωφέλιμα προϊόντα ζύμωσης.
Αποφύγετε το επεξεργασμένο τυρί
Το επεξεργασμένο τυρί περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως χρωστικές και συντηρητικά και δεν προσφέρει τα ίδια πιθανά οφέλη με το φυσικό τυρί.
Προσοχή στα τυριά φυτικής προέλευσης
Τα “τυριά” φυτικής προέλευσης συχνά περιέχουν λάδι καρύδας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο.