Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στην ΑΑΔΕ, καθώς αποκαλύπτονται σοβαρές παρατυπίες και καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, κυρίως στην Κρήτη.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εντόπισε οργανωμένο κύκλωμα που εκμεταλλευόταν το σύστημα επιδοτήσεων, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις και ανησυχίες για την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η κυβέρνηση προχωρά σε ριζικές αλλαγές για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών ενισχύσεων, εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων από την αντιπολίτευση.
Πιο αναλυτικά
Από τις «χρυσές» επιδοτήσεις στο… λουκέτο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καταργείται και οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων ενσωματώνονται στην ΑΑΔΕ, όπου θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Οργανισμού.
Η κυβέρνηση «τρέχει» να δώσει λύση και να γράψει τον επίλογο σε ένα σκάνδαλο που δυσφημεί τη χώρα στην Ευρώπη, αλλά και προκειμένου να μην κινδυνεύσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγούνται για επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων. Τον δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει οι υποθέσεις εκείνων που παράνομα εισέπρατταν «χρυσές» επιδοτήσεις, καθώς εμφανίζονταν να έχουν καλλιέργειες ή και βοσκοτόπια που… δεν είχαν.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) βλέπει έναν κύκλο ατόμων πίσω από το πάρτι εκατομμυρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έρευνα του Ευρωπαίου εισαγγελέα έχει αναδείξει δεκάδες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες πολίτες λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε. από το 2017 έως το 2020 για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, πρόκειται συνολικά για 2,9 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την παραπάνω περίοδο και αφορούν σε 70 αγροτικές επιδοτήσεις. Ωστόσο, αυτό το ποσό δεν είναι παρά μόνο η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς οι περιπτώσεις των παράνομων επιδοτήσεων είναι περισσότερες.
Επιπλέον, πάνω από το 80% των περιπτώσεων ψευδών δηλώσεων εντοπίζεται στην Κρήτη, γεγονός που κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι πίσω από τις παράνομες επιδοτήσεις υπάρχει ένα οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο ενορχήστρωνε την απάτη για αρκετά χρόνια.
Ο ασκός του Αιόλου για να γραφτεί το τέλος του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε μεν με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κορυφώθηκε με την έφοδο κλιμακίου της Εισαγγελίας μαζί με αστυνομικούς στα γραφεία του Οργανισμού. Τα κλιμάκια έκαναν «φύλλο και φτερό» υπολογιστές, αρχεία και έγγραφα έως τις 4 τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.
Ακολούθησε ένας «πόλεμος» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την πρώτη να τονίζει ότι «δεν υπήρξε ειλικρινής συνεργασία» και ότι συνάντησαν εμπόδια στη συλλογή στοιχείων και με τη διοίκηση να κάνει λόγο ότι δόθηκε ό, τι ζητήθηκε και ότι ήταν όλοι οι αρμόδιοι στις θέσεις τους για να βοηθήσουν τη διαδικασία. Μάλιστα η διοίκηση που θεώρησε την ανακοίνωση της Εισαγγελίας δυσφήμηση, απείλησε μέχρι και με μηνύσεις.
Το παρασκήνιο της «καρατόμησης» Σαλάτα
Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας αποφάσισε να παύσει τον προσωρινό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκο Σαλάτα. Η απόφαση, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, ελήφθη «για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος».
Όπως επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε αμφισβήτησης σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων».
Η εν λόγω απόφαση ήρθε στον απόηχο της άρνησης του κ. Σαλάτα να παραιτηθεί, παρά το σχετικό αίτημα του υπουργού, έπειτα από την έναρξη ελέγχου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για φερόμενες παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο ίδιος ο Νίκος Σαλάτας, σε ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ για την Τρίτη 27 Μαΐου, με αφορμή τις «καταγγελίες που διατύπωσε ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, Νικόλαος Πασχάλης, στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας την 20η Μαΐου». Όπως επισημαίνεται, «δίδεται περισσότερος χρόνος στον κ. Πασχάλη προκειμένου να ανακοινώσει ποιο ή ποια στελέχη του Οργανισμού ή μέλη της Διοικήσεως αυτού παρακώλυσαν το έργο των ελεγκτών και σε τι συνίσταται η παρακώλυση αυτή ή να ανασκευάσει τα γραφόμενά του».
Στην ΑΑΔΕ ενσωματώνονται οι λειτουργίες πληρωμών και ελέγχων
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Γιώργου Μυλωνάκη και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αποφασίστηκε η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενσωμάτωση των λειτουργιών πληρωμών και ελέγχων στην ΑΑΔΕ, όπου θα μεταφερθεί και το προσωπικό του Οργανισμού.
Μετά από προσπάθειες εσωτερικού εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και προσηλωμένη στη δημιουργία ενός διαφανούς και ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών, φιλικού προς τους αγρότες, προχωρά με αποφασιστικότητα στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το μήνυμα είναι σαφές: Το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών περνά σε μία νέα εποχή βάζοντας οριστικό τέλος σε κακές πρακτικές και παθογένειες δεκαετιών, που στερούσαν από τους συνεπείς αγρότες, πόρους και δυνατότητες.
Η διαδικασία ξεκινά άμεσα, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, υπό την εποπτεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Στόχος είναι η πλήρης ενσωμάτωση να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Προς το σκοπό αυτό, μέχρι τον Ιούλιο θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Η νομοθετική παρέμβαση θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.
Η επιλογή της ΑΑΔΕ για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης δεν είναι τυχαία. Η ανεξαρτησία της Αρχής αλλά και οι σημαντικές της επιτυχίες στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση, αποτελούν εχέγγυα προκειμένου να αναμορφωθεί το σύστημα Αγροτικών Ενισχύσεων και Πληρωμών, υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα αλλά και συνολικά της ελληνικής οικονομίας και της εικόνας της χώρας.
Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για καραμπινάτο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «το επιτελικό κράτος πλήττει το κράτος δικαίου». Το ΚΚΕ εκτιμά ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει πως η Δικαιοσύνη θα κρίνει και θα αποδώσει ευθύνες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από τη Βόρεια Εύβοια, έκανε λόγο για τεράστιο ζήτημα διαφθοράς, υπογραμμίζοντας την έκθεση του πρωθυπουργού και τον κίνδυνο απώλειας ενισχύσεων για χιλιάδες παραγωγούς και αγρότες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ ο εκπρόσωπός του αναφέρει ότι το σκάνδαλο με τα «γαλάζια εικονικά βοσκοτόπια» μετά το 2019 αφορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ποσό ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ΚΚΕ επιρρίπτει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την πλήρη ευθύνη, επισημαίνοντας πως συνεχίζει να εφαρμόζει τη συμφωνία που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015–2017.
Από την Ελληνική Λύση, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι «λεηλατήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, ανέφερε ότι «ο χάρτινος πύργος των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων έπεσε και σας πλάκωσε».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την «Πλεύση Ελευθερίας» δήλωσε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί ακόμη ένα δείγμα διακυβέρνησης με σκάνδαλα και αλληλοκατηγορίες, με την ίδια κυβέρνηση να παραμένει στην εξουσία.