Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ πραγματοποίησε μια ιστορική ομιλία στο καναδικό κοινοβούλιο, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και κυριαρχίας στη χώρα, εν μέσω των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την ένταξη του Καναδά ως 51ης Πολιτείας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μονάρχης εκφωνεί ομιλία από τον Θρόνο στο Καναδά εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας της καναδικής ανεξαρτησίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Κάρολος τόνισε την αβεβαιότητα του παγκόσμιου σκηνικού και την προσήλωση της κυβέρνησης στην καναδική κυριαρχία, αναφέροντας τις προτεραιότητες για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την προστασία της γαλλικής γλώσσας. Αντίστοιχα, ο Τραμπ αντέτεινε ότι η ένταξη του Καναδά στις ΗΠΑ θα ήταν οικονομικά ωφέλιμη, προκαλώντας ανησυχία για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πιο αναλυτικά
Σε μια συγκυρία εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και δηλώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ για ενσωμάτωση του Καναδά ως 51ης Πολιτείας στις ΗΠΑ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ άνοιξε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο της χώρας με μια ιστορική ομιλία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας, ανεξαρτησίας και… αντίστασης.
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 50 χρόνια που κάποιος μονάρχης εκφώνησε ομιλία από τον Θρόνο στο Καναδικό Κοινοβούλιο – μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη ένθερμης στήριξης προς τη χώρα, σχολιάζει το CNN.
Ο Κάρολος είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, που ανήκει στην Κοινοπολιτεία των πρώην αποικιών της Βρετανίας, σημειώνει το Associated Presse.
Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ, που προτείνουν την ένταξη του Καναδά ως 51ης Πολιτείας στις ΗΠΑ, οδήγησαν τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να προσκαλέσει τον Κάρολο να εκφωνήσει την ομιλία, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα: από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνος και ασταθής. Ο Καναδάς αντιμετωπίζει προκλήσεις που, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Βασιλιάς στα γαλλικά, μία από τις επίσημες γλώσσες της χώρας.
«Πολλοί Καναδοί νιώθουν άγχος και ανησυχία για τον κόσμο που αλλάζει δραματικά γύρω τους», πρόσθεσε.
Ο Κάρολος επανέλαβε την προσήλωση στην καναδική κυριαρχία λέγοντας πως, «Ο Αληθινός Βορράς είναι πράγματι ισχυρός και ελεύθερος».
Η αντίδραση Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να απαντά στην επίσκεψη του Καρόλου αργότερα την ίδια ημέρα, γράφοντας στην πλατφόρμα Truth Social ότι αν ο Καναδάς γίνει η «πολύτιμη 51η Πολιτεία» δεν θα χρειαστεί να πληρώσει για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας «Golden Dome».
«Θα κοστίσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια αν παραμείνουν ξεχωριστό, αλλά άνισο έθνος, αλλά θα κοστίσει μηδέν δολάρια αν γίνουν η πολύτιμη 51η Πολιτεία μας. Το σκέφτονται!», έγραψε.

Νέες προτεραιότητες
Η επίσκεψη στον Καναδά ήταν η πρώτη του Καρόλου ως βασιλιάς και η 20ή συνολικά.
«Ο Καναδάς έχει αλλάξει ριζικά: ανέκτησε το Σύνταγμά του, πέτυχε πλήρη ανεξαρτησία και γνώρισε τεράστια ανάπτυξη. Ο Καναδάς αγκάλιασε τις βρετανικές, γαλλικές και αυτόχθονες ρίζες του και έγινε μια τολμηρή, φιλόδοξη, καινοτόμα χώρα που είναι δίγλωσση και πραγματικά πολυπολιτισμική», είπε ο μονάρχης.
Ο βασιλιάς Κάρολος τόνισε πως μεταξύ των κυβερνητικών προτεραιοτήτων είναι η προστασία της γαλλικής γλώσσας και του πολιτισμού του Κεμπέκ, που βρίσκονται στον πυρήνα της καναδικής ταυτότητας.
Ανακαλώντας τη δεκαετία του ’50, ανέφερε: «Όταν η μητέρα μου άνοιξε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο το 1957, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος παρέμενε μια νωπή, επώδυνη μνήμη και ο Ψυχρός Πόλεμος εντεινόταν».
«Η ελευθερία και η δημοκρατία βρίσκονταν υπό απειλή», συνέχισε. «Σήμερα, ο Καναδάς αντιμετωπίζει μια ακόμη κρίσιμη στιγμή».
Σαφές μήνυμα κυριαρχίας
Παρότι οι Καναδοί εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι απέναντι στη μοναρχία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ επιθυμεί να αναδείξει τις διαφορές της χώρας του με τις ΗΠΑ.
Μετά την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βρετανία, ο Καναδάς παρέμεινε αποικία έως το 1867 και συνέχισε ως συνταγματική μοναρχία με κοινοβουλευτικό σύστημα βρετανικού τύπου.
Η επίσκεψη του βασιλιά, σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, «αναμφίβολα υπογραμμίζει την καναδική κυριαρχία».
Ο Κάρνεϊ κέρδισε την πρωθυπουργία υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την αυξημένη επιθετικότητα του Τραμπ και πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο Λονδίνο και στο Παρίσι – τις πρωτεύουσες των δύο ιδρυτικών εθνών του Καναδά.

Τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ
Μόλις λίγες μέρες πριν, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στον Καναδά, Πιτ Χόεκστρα, δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο να στέλνονται μηνύματα από την καναδική κυβέρνηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάλεσε τους Καναδούς να αφήσουν πίσω τους τη συζήτηση περί 51ης Πολιτείας, λέγοντας στο καναδικό δίκτυο CBC: «Προχωρήστε. Αν οι Καναδοί θέλουν να συνεχίσουν να το συζητούν, είναι δική τους υπόθεση. Εγώ δεν το συζητώ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν το συζητά», είπε τότε.
Ο βασιλιάς ανέφερε πως ο Καναδάς πρέπει να προστατεύσει το σύστημα διαχείρισης προμηθειών γαλακτοκομικών προϊόντων του Κεμπέκ, το οποίο έχει στοχοποιηθεί στις εμπορικές συνομιλίες από τον Τραμπ.
Πρόσθεσε επίσης ότι η καναδική κυβέρνηση θα προστατεύσει την εθνική κυριαρχία ενισχύοντας τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις, απαντώντας στις επικρίσεις του Τραμπ πως η χώρα δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς θα εξετάσει την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχοντας στο σχέδιο «ReArm Europe».
Η ομιλία του Καρόλου δεν περιείχε καμία αναφορά για αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ευχαριστούμε που ήρθατε»
Ο βασιλιάς Κάρολος επέστρεψε στη Βρετανία μετά την ομιλία του και την επίσκεψη στο Εθνικό Μνημείο Πεσόντων του Καναδά.
«Ευχαριστούμε που ήρθατε», φώναξε κάποιος από το πλήθος καθώς το βασιλικό ζεύγος κατευθυνόταν προς την αυτοκινητοπομπή του.

Ο Κάρολος είναι επίσης μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Τζαμάικα και άλλων 14 χωρών. Δεν ασκεί πολιτική εξουσία σε καμία από αυτές.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Guardian, «Οι Καναδοί είναι ευχαριστημένοι να προσκολλώνται στον βασιλιά Κάρολο – όσο τους προστατεύει από τον Τραμπ. Αν ένας μονάρχης, δεξιοτέχνης του θεάματος, μπορεί να κατευνάσει το εγώ του θορυβώδους γείτονά μας, αυτό είναι καλή είδηση».