Το κίνημα αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως το οραματίζονται η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, «δεν θα σταματήσει» διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.
«Για πρώτη φορά, τρεις μεγάλες χώρες (…) η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία και ο Καναδάς αποφάσισαν από κοινού να αντιταχθούν σε αυτό που συμβαίνει» στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς «και ότι θα αναγνωρίσουν μαζί το κράτος της Παλαιστίνης. Και αυτό το κίνημα δεν θα σταματήσει», είπε ο Μπαϊρού μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.
Ο πρωθυπουργός απαντούσε στην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας Ματίλντ Πανό, η οποία τον ρώτησε αν σκοπεύει «να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι».
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Καναδά προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας και απείλησαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση και δεν επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Αυτή η καταδίκη, αυτές οι προειδοποιήσεις (…) είναι απολύτως σαφείς (…) Αλλά δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (…) αυτή η έκρηξη, με τα δράματα που προκάλεσε, είχε ένα έναυσμα. Και το έναυσμα που θέλησε η Χαμάς είναι αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου (2023), με ένα πογκρόμ», πρόσθεσε ο Μπαϊρού, ο οποίος προωθεί τη λύση των δύο κρατών.
Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό είπε ότι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης γιατί αυτό είναι «προς το συμφέρον των Παλαιστινίων αλλά και για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Η αναγνώριση ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί μεταξύ 17-20 Ιουνίου για να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνική λύση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Στη διάσκεψη αυτή θα συμπροεδρεύσουν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.
Όχι στην απέλαση των Παλαιστινίων από την Γάζα
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς που είναι «τρομακτικά αδύναμοι» να «απομονώσουν οικονομικά και στρατηγικά» το Ισραήλ προκειμένου να εναντιωθούν στον στόχο για «απέλαση» του πληθυσμού της Γάζας από τη γη του.
«Είμαστε μπροστά σε ένα ισραηλινό σχέδιο (…) Μετά την ανακατάληψη της Γάζας, το δεύτερο στάδιο θα είναι η απέλαση. Ο πολιτικός στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, είναι η απέλαση του πληθυσμού της Γάζας, που είναι το χαρακτηριστικό της εθνοκάθαρσης, της εκκαθάρισης του εδάφους», δήλωσε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Franceinfo.
«Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν πολύ καλά και είναι εκεί με τα ξύλινα σπαθιά, λοιπόν υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν αμέσως», συνέχισε.
Πρώτον, «να ανασταλεί αμέσως η συμφωνία της Ευρώπης με το Ισραήλ. Το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου του Ισραήλ γίνεται με την Ευρώπη. Δεύτερον, εμπάργκο όπλων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τρίτον, παραπομπή όλης της ισραηλινής κυβέρνησης και των κυριότερων ισραηλινών στρατιωτικών αρχών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (…) απευθύνοντας συλλογική επιστολή στο Δικαστήριο», πρότεινε.
«Αν θέλετε να σταματήσετε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, πρέπει να δείξετε απέναντι στο Ισραήλ ότι θα υπάρχει ένα πριν και ένα μετά», πρόσθεσε.
Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν επέκτινε την κριτική του και στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Ποια αξιοπιστία μπορεί να έχει κάποιος για το ουκρανικό όταν είμαστε ικανοί μόνο να υπογράφουμε ανακοινώσεις; Μπορώ να σας πω πως ο Ζακ Σιράκ σήμερα δεν θα αρκούταν να υπογράψει μια ανακοίνωση με τον Καναδά και με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτή η ανακοίνωση είναι τρομακτικά αδύναμη. Τι πρέπει να γίνει ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι Δυτικοί ηγέτες, να περάσουν [από τα λόγια] στα έργα;» διερωτήθηκε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν.