Η πολυαναμενόμενη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την αναζήτηση προοπτικών ειρήνης στην Ουκρανία, σε μια περίοδο αδιεξόδου στον πόλεμο. Ο Τραμπ επιδιώκει να φανεί ως ειρηνοποιός, ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την ανάγκη για σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Βανς υποδεικνύουν ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για έξοδο από τη σύγκρουση, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις πιέσεις και τις προτάσεις για κατάπαυση πυρός, ο Πούτιν παραμένει σταθερός στις απαιτήσεις του, ενώ οι στρατιωτικές επιθέσεις από τη Μόσχα συνεχίζονται.
Πιο αναλυτικά
Η πολυαναμενόμενη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προγραμματισμένη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο τη Δευτέρα, με επίκεντρο τις προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως παραδεχθεί -μέσω του αντιπροέδρου Βανς- ότι υπάρχει αδιέξοδο στην προσπάθεια τερματισμού της πιο αιματηρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να μείνει στην ιστορία ως ειρηνοποιός, έχει επανειλημμένα ζητήσει τον τερματισμό της «αιματοχυσίας» στην Ουκρανία.
Υπό την πίεση του Λευκού Οίκου, αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά μετά το 2022, έπειτα από την πρόταση Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις και ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες και το Κίεβο ζητούσαν άμεση κατάπαυση πυρός.
Λίγο πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα είδος αδιεξόδου εδώ. Και νομίζω ότι ο Πρόεδρος θα πει στον πρόεδρο Πούτιν: “Κοίτα, είσαι σοβαρός; Το εννοείς πραγματικά;”»
«Ειλικρινά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν ξέρει ακριβώς πώς να βγει από αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Βανς, σημειώνοντας ότι είχε μόλις συνομιλήσει με τον Τραμπ.
Ο ανταποκριτής του Sky News στις ΗΠΑ, Τζέιμς Μάθιους, σχολίασε ότι η δήλωση αυτή «σίγουρα θα προβληματίσει το Κίεβο», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τόνο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.
«Αν αυτή είναι η διάθεση της συνομιλίας… τότε είναι πολύ παθητική, νομίζω, για το Κίεβο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που περιμένουν από τον Τραμπ να προωθήσει αποφασιστικά τη διαδικασία», σχολίασε.
Αναφερόμενος στη δήλωση Βανς, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «δεν ξέρει ακριβώς πώς να βγει από αυτόν τον πόλεμο», ο Μάθιους σημείωσε πως «νομίζω πως έχουμε ήδη την απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτό – και σήμερα και χθες και προχθές και τους προηγούμενους μήνες».
Με αυτή τη φράση, ο ανταποκριτής του Sky News υπογράμμισε ότι η επιμονή της Μόσχας στις στρατιωτικές επιθέσεις αποδεικνύει πως ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τον πόλεμο ή να υποχωρήσει από τις προϋποθέσεις που θέτει εδώ και καιρό για τερματισμό του πολέμου ή άμεση κάταπαυση του πυρός.
«Θέλει δύο για να χορέψουν τανγκό. Ξέρω ότι ο Πρόεδρος είναι πρόθυμος να το κάνει, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη, τότε τελικά θα πούμε: αυτός δεν είναι ο δικός μας πόλεμος», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο Βανς.
«Θα προσπαθήσουμε να τον σταματήσουμε, αλλά αν δεν μπορούμε, κάποια στιγμή θα πούμε: “Ξέρετε κάτι; Κάναμε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα το συνεχίσουμε άλλο”».
Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις αν δεν προσεγγίσει με σοβαρότητα τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Είχε επίσης προαναγγείλει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, η Μόσχα συνεχίζει την πολεμική της κλιμάκωση. Την Κυριακή εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones κατά της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου, ενώ σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε και δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου – πληροφορία που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Μόσχα.
Παρά τις πιέσεις από τον Τραμπ και τις επανειλημμένες ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, ο Πούτιν συνεχίζει να εμμένει στις βασικές του προϋποθέσεις για ειρήνη: να εγκαταλείψει η Ουκρανία την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα εδάφη των τεσσάρων περιοχών που η Ρωσία έχει προσαρτήσει.
Την ίδια ώρα, η Δύση συνέχιζε τις διπλωματικές της ζυμώσεις.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, συνομίλησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο X: «Αύριο [σήμερα], ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δείξει ότι θέλει ειρήνη, αποδεχόμενος την 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος Τραμπ και υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρώπη».
Η Μόσχα, ωστόσο, εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι η μάχη δεν μπορεί να διακοπεί προτού επιλυθούν ή διευκρινιστούν βασικά ζητήματα.