Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε την αποφασιστικότητα της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της εθνικής ευθύνης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Σε ομιλία του στο Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης της Ουκρανίας και της ενεργούς συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μερτς τόνισε την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και προανήγγειλε μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι οι εποχές της κοινωνικής πολιτικής στις πλάτες της νέας γενιάς έχουν τελειώσει. Αναφέρθηκε επίσης στην άρση του «φρένου χρέους» με προϋπόθεση τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ απάντησε στην εσωκομματική κριτική σχετικά με το νέο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντάς το ευκαιρία.
Πιο αναλυτικά
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έστειλε σαφές μήνυμα για το μέλλον της Γερμανίας, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην εθνική ευθύνη και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Στο πλαίσιο των δηλώσεών του, ανέδειξε την πρόθεση του Βερολίνου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε την αδιάλειπτη στήριξη της Ουκρανίας.
Ο κ. Μερτς, μιλώντας ενώπιον του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), κάλεσε τους ισχυρούς εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας να συμβάλουν στην αλλαγή πορείας της χώρας: «Ας αλλάξουμε την χώρα μας προς το καλύτερο». Στο κλείσιμο των εργασιών της φετινής «Ημέρας της Οικονομίας», κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος «Λούντβιχ Έρχαρντ», ο καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Γερμανία επέστρεψε», επισημαίνοντας ότι η χώρα θα είναι από εδώ και στο εξής περισσότερο παρούσα στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ο νεοεκλεγείς καγκελάριος αναφέρθηκε με έντονο ύφος στις γεωπολιτικές προκλήσεις, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διέλυσε την ευρωπαϊκή ειρηνευτική τάξη. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το αργότερο στις 22.2.2024 αντιληφθήκαμε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του – είναι καλύτερα από κοινού και ακόμη καλύτερα μαζί με τις ΗΠΑ». Αποκάλυψε επίσης πως έχει προσκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τη Γερμανία και συγκεκριμένα το Μπαντ Ντουρκχάιμ, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του, στη Ρηνανία – Παλατινάτο.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, επανέλαβε την κοινή δέσμευση των δυτικών συμμάχων: «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει σε μια νύχτα, αλλά δείχνουμε την αποφασιστικότητα και την συνοχή μας». Η παραμονή στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί παραμένει βασική στρατηγική προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μερτς εστίασε στη σημασία του διαλόγου για τους δασμούς, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει γρήγορη διευθέτηση προς όφελος και των δύο πλευρών. Υπογράμμισε την ανάγκη για ανοιχτές αγορές και ελεύθερο εμπόριο, ενώ πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ευρώπη πρέπει πολύ γρήγορα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της».
Στην τοποθέτησή του για την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας, ο καγκελάριος μίλησε για μια «βίαιη μείωση ισχύος», επισημαίνοντας την ανάγκη επιστροφής στην εντατική εργασία και στην αποτελεσματικότητα. Προειδοποίησε ότι: «Με 4ήμερη εργασία και “ισορροπία δουλειάς/προσωπικής ζωής” δεν θα ανακτήσουμε ποτέ το επίπεδο ευημερίας μας», ενώ ανακοίνωσε επικείμενη μεταρρύθμιση του κοινωνικού συστήματος. Σε μία αιχμηρή διατύπωση, ανέφερε: «Οι εποχές που κάναμε κοινωνική πολιτική στις πλάτες της νέας γενιάς έχουν παρέλθει».
Στο πλαίσιο αυτό, δικαιολόγησε την απόφαση για άρση του «φρένου χρέους», που έχει ήδη εγκριθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι η ανάληψη νέου χρέους θα συνοδευτεί από δομικές μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο όφελος για το κράτος.
Αναφερόμενος στην εσωκομματική κριτική που δέχθηκε για την επιλογή προσώπων στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μερτς απάντησε χωρίς περιστροφές: «Από το νέο υπουργικό συμβούλιο, μόνο ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους διαθέτει υπουργική εμπειρία. Κάποιοι μιλούν για μεγάλο ρίσκο, αλλά εγώ το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία».