Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Η αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας κατά τον Μεσοπόλεμο: Από τους περιορισμούς των Βερσαλλιών στην ισχυρή Luftwaffe του Χίτλερ
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει την αναγέννηση της γερμανικής αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών και την αδυναμία της Γερμανίας να αποδεχθεί την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τους περιορισμούς και την οικονομική κρίση, η γερμανική αεροπορική βιομηχανία κατάφερε να ανακάμψει μέσω πολιτικών αεροσκαφών και κρατικών επιδοτήσεων.

Η στρατηγική ανάπτυξης της Luftwaffe, υπό την καθοδήγηση του Χέρμαν Γκαίρινγκ, επιταχύνθηκε με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, οδηγώντας στην παραγωγή σύγχρονων αεροσκαφών και στην εδραίωση της ως ισχυρού στρατιωτικού κλάδου. Η συμμετοχή της Luftwaffe στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και οι προετοιμασίες της για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπογραμμίζουν τη στρατηγική της σημασία και την τεχνολογική της εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Γερμανία δεν μπορούσε να αποδεχθεί την ήττα που υπέστη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνθήκη των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919) άργησε να συζητηθεί και τελικά να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά, η οποία, αν και αντέδρασε διαμαρτυρόμενη έντονα, τελικά -μην μπορώντας να πράξει διαφορετικά- την αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς και μελετητές, οι ταπεινωτικοί και σκληροί όροι της συνθήκης ήταν ένας από τους λόγους της λαϊκής δυσφορίας που τελικά οδήγησε στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία και το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Tα 5 από τα συνολικά 440 άρθρα της συνθήκης των Βερσαλλιών που αφορούσαν τη γερμανική πολεμική αεροπορία είχαν γραφτεί από τους Συμμάχους, έτσι ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραγωγή και η ανάπτυξη στρατιωτικών αεροσκαφών και να εξαλειφθεί διά παντός η δυνατότητα ανάκαμψης της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας στο μέλλον.

Έτσι, το 1920 η Γερμανία υποχρεώθηκε να παραδώσει μέσα σε τρεις μήνες όλο το αεροπορικό υλικό της στους Συμμάχους, υπό την επίβλεψη ειδικής επιτροπής. Η παράδοση αυτή αφορούσε περίπου 20.000 αεροσκάφη και 27.000 κινητήρες, καθώς και το συναφή εξοπλισμό. Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Ωστόσο η συνθήκη δεν ανέφερε τίποτα για πολιτικά αεροσκάφη και αυτό  εκμεταλλεύτηκαν οι Γερμανοί για να ξαναχτίσουν σιγά σιγά αυτό που είχαν χάσει. Παρά το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι το 1922 έβαλαν κάποιους περιορισμούς στο μέγεθος και στις επιδόσεις και των πολιτικών αεροσκαφών που φτιάχνονταν στη Γερμανία, τέσσερα χρόνια αργότερα οι ίδιοι περιορισμοί έπαψαν να ισχύουν μέσω μιας άλλης συμφωνίας αεροπορικών κανονισμών που υπογράφτηκε στο Παρίσι.

Κάτω από… τη μύτη των Συμμάχων

H συνθήκη των Βερσαλλιών δεν εμπόδισε τους Γερμανούς να αναπτύξουν, παράλληλα με τα αμιγώς πολιτικά, και άλλα αεροσκάφη, που «βαφτίζονταν» πολιτικά, αλλά ήταν εμφανέστατο ότι με ελάχιστες αλλαγές θα μπορούσαν να αναλάβουν στρατιωτική δράση. Εφεύρισκαν διάφορους τρόπους για να ξεγελούν τους ελεγκτές της επιτροπής εφαρμογής των όρων της συνθήκης, ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι οι ελεγκτές (που προέρχονταν από διάφορα κράτη) έκαναν τα «στραβά μάτια» λόγω οικονομικών οφελών που είχαν οι χώρες τους από εμπορικές διακρατικές συμφωνίες με τη Γερμανία!

Ένα μεγάλο εμπόδιο βέβαια στην ανάπτυξη νέων αεροσκαφών ήταν η κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας. Ύστερα από τα τέσσερα χρόνια ενός παγκόσμιου πολέμου και τις υποχρεώσεις της ηττημένης προς τους νικητές, οι πόροι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ήταν μηδενικοί. Η χώρα ήταν γεμάτη ερείπια, οι άνθρωποι πεινούσαν, η ανεργία είχε φτάσει στα ύψη. Ωστόσο μέσα από τις τάξεις του στρατού βρέθηκαν οι δυνάμεις για την αναβίωση του αεροπορικού κλάδου.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια, η Γερμανία κατάφερε στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο πολέμων να σταθεί ενεργά στο προσκήνιο της αεροπορικής τεχνολογίας και να αναδείξει μεγάλους αεροναυπηγούς, όπως οι Ernst Heinkel, Claudius Dornier, Hugo Junkers και Willy Messerschmitt.

Πολύ πριν ανέλθουν οι Ναζί στην εξουσία, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό Γερμανός αξιωματικός έθεσε τις βάσεις της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας. Ήταν ο στρατηγός Hans Von Seeckt, που το 1920, ως αρχηγός του γενικού επιτελείου στο υπουργείο Άμυνας, ήταν πεπεισμένος πως αργά ή γρήγορα η Γερμανία έπρεπε να αποκτήσει έναν ισχυρό αεροπορικό κλάδο.

Για το σκοπό αυτό ανέθεσε σε αξιωματικούς του επιτελείου να ασχολούνται αποκλειστικά με αεροπορικά ζητήματα, τηρώντας άκρα μυστικότητα, για να μην υποψιαστούν το παραμικρό οι Σύμμαχοι.

Ανάμεσά τους ήταν οι Κesserling, Sperle και άλλοι μετέπειτα υψηλόβαθμοι στυλοβάτες της Luftwaffe, αποδεικνύοντας την προνοητικότητα του στρατηγού δύο δεκαετίες πριν αυτή η προσπάθεια φτάσει να μετουσιωθεί σε μία παγκόσμια αεροπορική απειλή…

H περίοδος 1920-1930 κύλησε με τη γερμανική αεροπορική βιομηχανία να παραμένει μικρή αλλά ζωντανή και ενεργή, με τη βοήθεια των επιδοτήσεων και παραγγελιών του γερμανικού κράτους και στρατού, που καταλάβαιναν απόλυτα την ανάγκη να διατηρήσουν πάση θυσία έναν ικανό πυρήνα, γύρω από τον οποίο θα μπορούσαν αργότερα να θεμελιώσουν την αεροπορική πολεμική τους μηχανή.

Ένα δυναμικό ξεκίνημα

Τα προβλήματα και τα εμπόδια ήταν τεράστια. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες στις αρχές της δεκαετίας του ’20, οι Γερμανοί αεροπόροι έπιασαν «δουλειά». Το 1920 ο καθηγητής Hugo Junkers ίδρυσε την ομώνυμη αεροπορική βιομηχανία στο Dessau, παράγοντας το ολομεταλλικό μεταφορικό αεροσκάφος Junkers F13.

To 1922 o Εrnst Heinkel και ο Claudius Dornier ακολούθησαν το παράδειγμά του. Το 1924 ο Heinrich Focke και Georg Wulf ίδρυσαν την περίφημη Focke Wulf στη Βρέμη και το 1926 ιδρύθηκε η Bayerische Flugzeugwerke (Bf), πιο γνωστή από το 1938 και μετά ως Messerschmitt, προϊόν της μεγαλοφυΐας του καθηγητή Willy Messerschmitt.

To 1926 οι προσπάθειες επιταχύνθηκαν χάρη στην τεράστια εξάπλωση των αερολεσχών, ανεμολεσχών αλλά και των πρώτων, μικρών αρχικά, αεροπορικών εταιρειών. Τότε ιδρύθηκε και η κρατική Lufthansa, που φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας της.

Παράλληλα ξεκίνησε και η κατασκευή μεγάλων αεροδρομίων στις κυριότερες γερμανικές πόλεις, ενώ εξελίσσονταν και αξιολογούνταν σε επιχειρησιακό επίπεδο νέα όργανα πτήσης, ραδιοβοηθήματα και συστήματα πλοήγησης. Με πρόεδρο τον Erhard Milch η  Lufthansa γρήγορα έγινε μια από τις πλέον σημαντικές και με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, με έμπειρο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό που λίγο αργότερα θα αποτελούσε τον πυρήνα της Luftwaffe.

Πολύ σημαντική ήταν και η συνεισφορά της εθνικής γερμανικής αερολέσχης, που από το 1920 μέχρι το 1940 συγκέντρωσε 50.000 ενεργά μέλη, ένα ιδανικό φυτώριο ανάπτυξης ικανότατων πιλότων. Μέσω της αερολέσχης δινόταν στον κάθε Γερμανό η δυνατότητα να μάθει τα πάντα για την αεροπορική τέχνη και να εξοικειωθεί μαζί της πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό πτήσεων. Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη «κοιμόταν», η Γερμανία ετοίμαζε την πιο ισχυρή αεροπορική πολεμική μηχανή που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος… Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αγανάκτηση από την ταπεινωτική συμπεριφορά των Συμμάχων μετά την ήττα του Α’ ΠΠ οδήγησε τους Γερμανούς ψηφοφόρους να αναζητήσουν λύση στο κόμμα που υποσχόταν αλλαγή, εθνική ανάταση, αισιοδοξία, δυναμισμό και ανακατάληψη εδαφών αλλά και της χαμένης τιμής και δόξας μιας μεγάλης, προδομένης από τους αριστοκράτες, αλλά και υπερήφανης πατρίδας που έμοιαζε ναρκωμένη…

Το κόμμα αυτό δεν ήταν άλλο από το Εθνικοσοσιαλιστικό του Αδόλφου Χίτλερ, η ιδεολογική βάση του οποίου έδινε πειστικές απαντήσεις για την πολυπόθητη ανάκαμψη του εμπορίου και της βιομηχανίας που παράπαιαν, ενώ την ίδια ώρα τα κράτη των Συμμάχων αναπτύσσονταν ραγδαία, καρπούμενα τα λάφυρα της νίκης…

Άνοδος στην εξουσία…

Στις γενικές εκλογές του 1932 οι Ναζί έγιναν το πρώτο σε δύναμη κόμμα και ο Χίτλερ χρίστηκε καγκελάριος στις 30 Ιανουαρίου του 1933, εκτοπίζοντας τον έως τότε ισχυρότατο αλλά γέροντα Πρόεδρο Χίντεμπουργκ, ο οποίος είχε φρενάρει την προσπάθεια του Χίτλερ για πλήρη κατάληψη της εξουσίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γκαίρινγκ από τη θέση του προέδρου του Ράιχσταγκ το 1932 είχε, με την σειρά του, φρενάρει τον Χίντεμπουργκ, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον Χίτλερ.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης από το ναζιστικό κόμμα το 1933 επιτάχυνε τις διαδικασίες επανίδρυσης ενός ισχυρού αεροπορικού κλάδου των ενόπλων δυνάμεων και το έργο αυτό ανέλαβε ο Herman Γκαίρινγκ πριν ακόμα ιδρυθεί επίσημα η Luftwaffe, κάτι που έγινε τελικά το 1935. Ήταν μία πολύ σημαντική και στρατηγική κίνηση σε μια εποχή που ακόμα και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ισχυρών κρατών δεν διέθεταν ξεχωριστό κλάδο για την Αεροπορία.

Το κόμμα αμέσως απελευθέρωσε μεγάλα κονδύλια μέσω δανείων με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες, τα οποία διέθεσε το υπουργείο Αεροπορίας στις κατασκευάστριες εταιρείες για την έρευνα και την εξέλιξη νέων αεροσκαφών.

Το 1934 έγινε υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία και το υπουργείο Άμυνας μετονομάστηκε σε υπουργείο Πολέμου, ενώ ο υπουργός Άμυνας ονομάστηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων! Υπουργός Αεροπορίας διορίστηκε ένας παλαίμαχος πιλότος που είχε τιμηθεί με το «Pour Le Merite», το κορυφαίο στρατιωτικό παράσημο του Γερμανικού Ράιχ: ο Χέρμαν Γκαίρινγκ. Ο Γκαίρινγκ ήταν στενότατος συνεργάτης του Χίτλερ από την εποχή της ίδρυσης του κόμματος και διάδοχός του σε περίπτωση θανάτου του, με γραπτή απόφαση του ίδιου του Αδόλφου.

Ο Γκαίρινγκ  είχε υπηρετήσει ως πιλότος καταδιωκτικών στον Α΄ ΠΠ και είχε τοποθετηθεί διοικητής του περίφημου Σμήνους Ριχτχόφεν (γνωστό και ως «Ιπτάμενο Τσίρκο του Ρίχτχοφεν»), όταν ο προκάτοχός του, λοχαγός Βίλχελμ Ράινχαρντ, σκοτώθηκε σε δοκιμαστική πτήση.

Ο ίδιος o Ράινχαρντ είχε αναλάβει την θέση αφού ο προκάτοχός του Μάνφρεντ φον Ρίχτχοφεν (ο περίφημος «Κόκκινος Βαρώνος») είχε σκοτωθεί τον Απρίλιο του 1918. Ωστόσο, οι επιδόσεις του στον αέρα δεν ταίριαζαν απόλυτα με το χαρακτηρισμό του «Άσου» ή του «’Ηρωα», όπως η γερμανική προπαγάνδα είχε περάσει στο λαό…

Ωστόσο θεωρείται ο θεμελιωτής της Luftwaffe και τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια προσπάθησε και εργάστηκε σκληρά για να την οργανώσει και να την καταστήσει πανίσχυρη. Αργότερα έγινε επιρρεπής στις κολακείες, στη συγκέντρωση πλούτου και πολυτέλειας, σε βαθμό σκανδαλισμού του δημοσίου αισθήματος, αδιάφορος για τις εξελίξεις του πολέμου και πάντοτε πειθήνιο εκτελεστικό όργανο των αιφνίδιων και συχνά καταστροφικών αποφάσεων του Χίτλερ, όπως ήταν, για παράδειγμα, η μετατροπή του αεριωθούμενου καταδιωκτικού Messerschmitt Me 262 σε βομβαρδιστικό!

Ο Milch αναλαμβάνει δράση

Υφυπουργός Αεροπορίας και δεξί χέρι του Γκαίρινγκ ορίστηκε ο Erhard Milch, ο οποίος κρατούσε παράλληλα και τη θέση του προέδρου της Lufthansa.

Από το 1934 παρουσιάστηκαν στο προσκήνιο νέα αεροσκάφη, όπως το καταδιωκτικό διπλάνο Heinkel He51, και αρκετά αναγνωριστικά, όπως τα Heinkel He45 και He46, καθώς και τα εκπαιδευτικά Arado Ar66, Focke Wulf Fw44 και το μεταγωγικό Junkers Ju52/3m, που ξεκίνησε την καριέρα του ως  πολιτικό μεταφορικό της Lufthansa. Tην ίδια χρονιά ξεκίνησε ο σχεδιασμός και οι δοκιμές των Ju86 και He111, ως  πολιτικά αεροσκάφη και όχι ως βομβαρδιστικά, που ήταν στην ουσία, ώστε να μην ανησυχήσουν οι Σύμμαχοι…

Εκείνη την περίοδο πολλές γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν σε άλλους κλάδους βοηθήθηκαν έτσι ώστε να εισέλθουν και στον αεροπορικό κατασκευαστικό τομέα, όπως οι Henschel (τρένα), Gotha (βιομηχανία σιδήρου) και Blohm & Voss (ναυπηγοεπισκευαστική), αυξάνοντας έτσι σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου…

Η αρχή έγινε δίνοντας έμφαση σε εκπαιδευτικά και μεταφορικά αεροσκάφη ώστε να μη γίνει άμεσα εμφανής από τα άλλα κράτη η προσπάθεια μαζικής συγκέντρωσης αεροπορικής δύναμης. Παράλληλα δινόταν στη βιομηχανία ο χρόνος να δοκιμάσει την ικανότητα και την ταχύτητα παραγωγής σε σχετικά εύκολα σχέδια χωρίς να ρισκάρει κεφάλαια σε δύσκολα εγχειρήματα.

Σε ό,τι αφορούσε τη γεωγραφική ανάπτυξη της Luftwaffe, αυτό έγινε σχεδόν εν μία νυκτί: μoνάδες που μέχρι τότε ήταν γνωστές σαν απλές αερολέσχες μετονομάστηκαν σε επιχειρησιακές Μοίρες δίωξης ή βομβαρδισμού!

Ήδη από τον πρώτο χρόνο ίδρυσής της η Luftwaffe διέθετε περίπου 2.000 αεροσκάφη όλων των τύπων και προσωπικό 20.000 αξιωματικών και εφέδρων.  Με αυτόν το σημαντικό πυρήνα και με την υποστήριξη περίπου 40 αεροπορικών βιομηχανιών που κατασκεύαζαν αεροσκάφη και κινητήρες, η Luftwaffe δεν άργησε να γίνει, το 1939, μια ικανότατη πολεμική μηχανή, που πρακτικά δεν είχε αντίπαλο.

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προέβλεπε και τελικά κατάφερε την παραγωγή 4.000 αεροσκαφών στο διάστημα 1934- 35, με μέση μηνιαία παραγωγή 150-300 αεροσκάφη μηνιαίως. Περίπου τα μισά αναπτύχθηκαν για καθαρά στρατιωτική χρήση.

«Πυρετός» νέων αεροσκαφών

Στα τέλη του 1935 η μηνιαία παραγωγή αεροσκαφών είχε φτάσει τις 300 μονάδες, σε μια προσπάθεια να παραχθούν οι αναγκαίες ποσότητες για την έναρξη του πολέμου. Η προσπάθεια τεχνολογικής εξέλιξης φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο το μήνα Μάρτιο του 1936 έφταναν στο τελικό στάδιο δοκιμών έντεκα τύποι αεροσκαφών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν τα Bf109, Bf110, Ju88, Do17, He111, Ju87 Stuka και Hs123.

Oι μεγάλες διοικητικές ικανότητες του Milch είχαν ως αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά ο επικεφαλής της Luftwaffe, προκαλώντας τη ζήλια και την έχθρα του Γκαίρινγκ… Έτσι, τον ίδιο κιόλας χρόνο ο Ernst Udet, ένας άσος του Α’ ΠΠ με 62 καταρρίψεις, διορίστηκε διευθυντής του Τεχνικού Γραφείου του υπουργείου, μία θέση που ως τότε κατείχε ο Milch. Σιγά σιγά ο Milch εκτοπίστηκε και το 1939 ο Udet έγινε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας προμηθειών αεροπορικού υλικού, η πιο σημαντική θέση όσον αφορά τις παραγγελίες και τη συνολική παραγωγή αεροσκαφών.

Η αλλαγή αυτή αποδείχτηκε καταστροφική για τη μετέπειτα πολεμική ικανότητα της Luftwaffe, καθώς ο Udet ήταν ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας του σύντομου Παγκόσμιου Πολέμου, διάρκειας μόλις 18 μηνών, κατά τους οποίους ο κύριος ρόλος της γερμανικής αεροπορίας θα ήταν η υποστήριξη του Στρατού.

Τα δύο πλέον καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της θεωρίας -την οποία φυσικά ασπάζονταν ο Xίτλερ, ο Γκαίρινγκ και πολλοί άλλοι από την ηγεσία του κόμματος- ήταν η μη ανάπτυξη ενός ικανού τετρακινητήριου στρατηγικού βομβαρδιστικού μακράς ακτίνας δράσης και η σημαντική μείωση του ρυθμού παραγωγής αεροσκαφών, υποτιμώντας τον αναγκαίο αριθμό που θα χρειαζόταν αργότερα η Luftwaffe την περίοδο του Β΄ ΠΠ.

Το σχέδιο του Γκαίρινγκ το 1934 προέβλεπε ότι η πλήρης δύναμη της Luftwaffe θα επιτυγχανόταν το 1943, οπότε και θα μπορούσε να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ευρώπη έκαναν τον Χίτλερ να επισημάνει πολλές φορές στον Γκαίρινγκ ότι θα έπρεπε να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα και ότι ο πόλεμος ήταν ανάγκη να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το 1943. Συνεπώς, η παραγωγή θα έπρεπε να αυξηθεί.

Ο Γκαίρινγκ δεν φάνηκε να έδωσε τη δέουσα προσοχή σε αυτήν την επισήμανση, με αποτέλεσμα μερικά χρόνια αργότερα, μεσούντος του πολέμου, να γίνει καθυστερημένα αντιληπτό ότι έπρεπε να είχαν παραχθεί πολύ περισσότερα αεροσκάφη!

Σε ό,τι αφορούσε την οργάνωση της παραγωγής σε υποδομές, τα εργοστάσια παραγωγής αεροσκαφών χτίζονταν αποκεντρωμένα, με πρόβλεψη για πιθανούς βομβαρδισμούς, ενώ ειδική φροντίδα είχε ληφθεί για μηχανήματα και συστήματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή οποτεδήποτε χρειαζόταν.

Στον ισπανικό εμφύλιο…

Το βάπτισμα του πυρός για τη νεογέννητη ακόμα Luftwaffe ήταν η εμπλοκή της στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο του 1936-1939 και αποτέλεσε την αιτία για την εδραίωση της θεωρίας ενός σύντομου πολέμου και της πεποίθησης ότι ο κύριος ρόλος της αεροπορίας θα ήταν η υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων…

Ο Χίτλερ υποστήριξε τις εθνικιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο εναντίον των Ρεπουμπλικανών. Τον Αύγουστο του 1936 μια μικρή δύναμη από έξι καταδιωκτικά He51B και 20 μεταγωγικά Ju52, με μόλις 85 άτομα προσωπικό, έφτασε στην Ισπανία για να εξελιχθεί πολύ σύντομα σε ένα ισχυρό ανεξάρτητο αεροπορικό σώμα, γνωστό ως «Λεγεώνα του Κόνδορος», υπό την ηγεσία αρχικά του ταξίαρχου Hugo Sperrle και αργότερα του πτέραρχου Wolfram Von Richthofen.

Toν πρώτο χρόνο δράσης η Λεγεώνα δεν είχε να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες, όμως από το 1937 και ύστερα η συνδυασμένη χρήση Ju87, Hs123, He51 με τα Bf109 να παρέχουν κάλυψη, διέλυσε τις γραμμές του αντιπάλου με βομβαρδισμούς από μικρό ύψος. Οι μάχες στην Ισπανία πρόσφεραν ανεκτίμητη πολεμική εμπειρία. Οι Γερμανοί πιλότοι περνούσαν υποχρεωτικά ένα μέρος της θητείας τους στην Ισπανία πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπου μετέφεραν την πολύτιμη εμπειρία τους σε σχολές, μοίρες και μονάδες μετατροπής / μετεκπαίδευσης σε άλλους τύπους. Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Τότε άλλαξαν και οι τακτικές μάχης κατά τρόπο ριζοσπαστικό. Μέχρι τότε κάθε πιλότος πετούσε σε ωραίους, μεγάλους σχηματισμούς και αερομαχούσε μόνος του όταν γινόταν εμπλοκή με τον αντίπαλο. Αυτό άλλαξε σε μικρούς, πολύ ευέλικτους σχηματισμούς, με έμφαση στους ελιγμούς μάχης και όχι στους οπτικά ωραίους σφιχτούς σχηματισμούς «πάπιας» ή άλλων γνωστών μοτίβων…

Το βασικό σχήμα ήταν το «ζεύγος», με τον αρχηγό να είναι υπεύθυνος σχεδόν για τα πάντα και τον Νο2 να προσέχει τα νώτα τους συνεχώς, κάτι που εφαρμόζεται εν πολλοίς ακόμα και σήμερα. Στην πράξη, το ίδιο μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα από δύο ζεύγη και το σύνολο ενός σμήνους ή μιας μοίρας επιχειρούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρισμένο σε ζεύγη ή τετράδες. Στις αερομαχίες η αποτελεσματικότητα του συστήματος ήταν τρομακτική. Όσες αεροπορίες αγνόησαν αυτήν την εξέλιξη στις αεροπορικές τακτικές μάχης το πλήρωσαν πολύ ακριβά…

Η περίοδος 1936-1939, ταυτόχρονα με την τριβή στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ήταν και η εποχή προθέρμανσης του παγκόσμιου πολέμου, με την αναίμακτη προσάρτηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Ρηνανίας στα σύνορα με τη Γαλλία, το «Άνσλους», με την προσάρτηση της Αυστρίας και των Σουδητών και τη διαίρεση της Τσεχοσλοβακίας. Θα ακολουθήσει η εισβολή και κατάκτηση της Πολωνίας (τις 19 πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη του 1939), η Δανία και η Νορβηγία (σε 2 μήνες), η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο (σε 6 εβδομάδες).

Η  Luftwaffe έτοιμη για δράση

Τον Αύγουστο του 1939, παραμονές της εισβολής στην Πολωνία, η Luftwaffe διέθετε σχεδόν 4.000 αεροσκάφη σε σύγκριση με τα 3.000 του 1938. Επίσης διέθετε άλλα τόσα αεροσκάφη για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Από κάθε άποψη ήταν μια τρομακτική αεροπορική δύναμη που δεν είχε αντίπαλο στον κόσμο.

Ο κορμός αυτής της δύναμης αποτελούνταν κατά το ήμισυ από βομβαρδιστικά He111, Do17 και Ju88A που μόλις έμπαιναν σε υπηρεσία. Επίσης, ήταν ήδη διαθέσιμα σε ικανούς αριθμούς τα Ju87 Stuka, Bf109E-1/E-3, τα Bf110 και τα μεταγωγικά Ju52.

To έμψυχο δυναμικό έφτανε το 1.500.000 άντρες (οι περισσότεροι επάνδρωναν αντιαεροποριοκές μοίρες), λόγω και της δελεαστικής καριέρας που υποσχόταν το τεχνολογικά πιο προηγμένο όπλο της Αεροπορίας, κατορθώνοντας έτσι να προσελκύει την αφρόκρεμα της γερμανικής νεολαίας…

Στην Πολωνία η Luftwaffe θα πάρει το δεύτερο μετά την Ισπανία «βάπτισμα», με απόλυτη επιτυχία απέναντι σε αντίπαλο που προέβαλε σθεναρή αντίσταση. Ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 τα Stuka βομβάρδιζαν τις θέσεις των  Πολωνών.

Την επόμενη μέρα στάλθηκε στον Χίτλερ το τελεσίγραφο του Τσάμπερλεν, ζητώντας την άμεση απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από την Πολωνία, εκ μέρους των εγγυητριών δυνάμεων της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ο Χίτλερ το αγνόησε.

Δεν μπορούσε πλέον να κάνει πίσω. Στις 3 Σεπτέμβρη η Αγγλία και η Γαλλία κήρυτταν τον πόλεμο στη Γερμανία. Άλλη μια μεγάλη περιπέτεια για την ανθρωπότητα μόλις είχε αρχίσει.

Και το αεροπλάνο θα έπαιζε για άλλη μια φορά ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την αιματηρή αναμέτρηση…


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ώρα Final Four στο Άμπου Ντάμπι: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μάχονται με Φενέρμπαχτσε και Μονακό για το εισιτήριο του τελικού

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Στα σκαριά η εκκίνηση του μεγαλεπήβολου έργου αξιολόγησης του πρώτου «πακέτου» 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ

ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού καταδικάστηκε σε αστρονομικό πρόστιμο 2,4 δισεκ. δολαρίων για σκάνδαλο διαφθοράς

Δολοφονία στη Ραφήνα: «Τρέξε γιατί πεθαίνω» οι συγκλονιστικές τελευταίες λέξεις του 41χρονου στη σύζυγό του, πριν ξεψυχήσει στον αμπελώνα

Πάνω από 50 τα θύματα της πρώην δημοσιογράφου που εξαπάτησε ταξιδιώτες αρπάζοντας προκαταβολές – 160.000 ευρώ η λεία της

Τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές σάρωσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Νέα Νότια Ουαλία

Euroleague: Οι βασιλιάδες των τροπαίων – Στο βάθρο ο Παναθηναϊκός

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες παιδιά μαραζώνουν στα νοσοκομεία που καταρρέουν

Ο Γιώργος Παπαδάκης αποκαλύπτεται στο «Ενώπιος Ενωπίω» – ΒΙΝΤΕΟ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο κορυφαίος ξηρός καρπός με αντιφλεγμονώδη δράση που θωρακίζει τον οργανισμό, αποκαλύπτει έρευνα

Ο καιρός σήμερα: Καύσωνας, αφρικανική σκόνη και νεροποντές – Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο

Νότια Κορέα: Διαψεύδει κατηγορηματικά φήμες περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων

Δραματική έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Ισραήλ: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Ισπανία: Ο Νταβίντ Σάντσεθ, αδελφός του πρωθυπουργού, οδηγείται στο εδώλιο για σκάνδαλο διαφθοράς

00:00 / 00:00

Ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ & ο μυστηριώδης πράκτορας «Κασσάνδρα»: Η αποκάλυψη της...

Το άρθρο εξερευνά την υπόθεση του πράκτορα «Βαβυλών», ο οποίος έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτυχία της ισραηλινής κατασκοπείας πριν από τον Πόλεμο του Γιομ...

Επτά φόνοι, ένα απειλητικό γράμμα και το ανεξιχνίαστο μυστήριο του Tylenol

Το 1982, επτά άνθρωποι στο Σικάγο έχασαν τη ζωή τους από την κατάποση χαπιών Tylenol που περιείχαν κυάνιο, προκαλώντας σοκ και αναστάτωση. Μετά από...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό παρασκήνιο με τους 11 νεκρούς πίσω από την περίφημη φράση

Η φράση «έγινε της Πόπης» προέρχεται από ένα τραγικό ναυάγιο που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» προσάραξε κοντά στη Βουλιαγμένη, με αποτέλεσμα...

Το μέλλον της εξερεύνησης; Αστροναύτες στη Σελήνη θα μεταφέρονται με…διαστημικό ασανσέρ!

Η τεχνολογία διαστημικών ταξιδιών εξελίσσεται με την πρόταση ενός διαστημικού ανελκυστήρα που θα συνδέει τη Σελήνη με τη γεωστατική τροχιά της Γης, μειώνοντας δραστικά...

Η «μητέρα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε κοινό

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική υπόθεση της 16χρονης Sylvia Likens, η οποία το 1965 βρέθηκε νεκρή από κακοποίηση στο σπίτι της Gertrude Baniszewski στην...

Γιγάντιος «μαλλιαρός αρουραίος μεγάλος όσο μια γάτα» καταγράφεται σε κάμερα για πρώτη φορά!

Το κολοσσιαίο είδος αρουραίου, γνωστό ως υποαλπικός μαλλιαρός αρουραίος, ανακαλύφθηκε στην Παπούα Νέα Γουινέα.Μια εξάμηνη αποστολή στο τροπικό νησί της Νέας Γουινέας οδήγησε σε...

Vulcan: Το επαναστατικό ρομπότ της Amazon διαθέτει «αίσθηση αφής» – Βίντεο

Η Amazon παρουσίασε το Vulcan, το πρώτο ρομπότ αποθήκης με "αίσθηση αφής", το οποίο ήδη λειτουργεί σε κέντρα εκπλήρωσης παραγγελιών στην Ουάσινγκτον και το...

Σοκαρισμένοι οι αστρονόμοι: Εντοπίστηκε μυστηριώδης πλανήτης με τροχιά σε τέλεια γωνία 90 μοιρών!

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πρωτοφανή πλανήτη, ονόματι 2M1510 (AB) b, που περιστρέφεται γύρω από δύο καφέ νάνους σε μια σπάνια τροχιά 90 μοιρών, κάτι που...

Μυστήριο συγκλονίζει καθώς εντοπίστηκαν αγρογλυφικά σε παγκοσμίως διάσημο hotspot UFO

Μυστηριώδεις αγρογλυφικοί σχηματισμοί ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Γουίλτσιρ, κοντά στο Στόουνχεντζ, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για το φαινόμενο. Τα σχέδια, που περιλαμβάνουν γεωμετρικά μοτίβα, εντοπίστηκαν σε...

Το μαγευτικό γήπεδο κρίκετ της Ινδίας μοιάζει με κρυμμένο παράδεισο του Αμαζονίου! Ξεπέρασε...

Το γήπεδο κρίκετ Harrisons Malayalam στην Κεράλα της Ινδίας έχει γίνει viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 38 εκατομμύρια προβολές σε βίντεο που δημοσίευσε ο vlogger...

Σοκαριστικό βίντεο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους ιθαγενείς σαν να...

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα των υποτελών, καθώς δείχνει καλοντυμένες γυναίκες να ρίχνουν κέρματα...

Σπαρτιάτες vs Περσών: Η ιδιοφυής τακτική του στρατηγού Δερκυλίδα αποκαλύπτεται

Το άρθρο εξετάζει την άνοδο της Σπάρτης ως αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. μετά τη νίκη της στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Για να εδραιώσει...

«Αφροδισιακά» στην αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματα του πάθους στην αρχαία Ρώμη

Το άρθρο εξερευνά τις διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τη σεξουαλικότητα στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αντιμετώπιζαν δυσκολίες...

Αφγανιστάν 1979-1989: Η κατάρρευση του μύθου της σοβιετικής υπερδύναμης

Το άρθρο αναλύει την περίοδο της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν από το 1979 έως το 1989, εστιάζοντας στην αποτυχία της Σοβιετικής Ένωσης να επιβληθεί...

Βουτιά στο κενό απ’ τα 12 μέτρα: Το λάθος που έφερε το τέλος της κορυφαίας ακροβάτισσας στον κόσμο

Στον κόσμο της ακροβασίας και των παράτολμων εγχειρημάτων σε μορφή θεάματος, δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τον «κανονικό» κόσμο.Το τσίρκο, τα «νούμερα» και...

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον Β’ ΠΠ

Το άρθρο αναφέρεται στα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κατά την προέλασή του στη Γερμανία το 1945, ως αντίποινα για τις...

Τίτο προς Στάλιν – «Πάψε να αποστέλλεις δολοφόνους εναντίον μου…»

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, διατήρησε τη θέση του ως ανεξάρτητος ηγέτης μετά τον...

Σμύρνη 1919-1922: Τρία χρυσά έτη ελληνικής αναγέννησης και Ελευθερίας

Το άρθρο αναφέρεται στην περίοδο της ελληνικής διοίκησης της Σμύρνης από το 1919 έως το 1922, εστιάζοντας στις πολιτικές, κοινωνικές και υγειονομικές εξελίξεις που...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κατάθεση της Λαμπρόγιαννη για τον Σπύρο Παπαδόπουλο: «Μου είπε “σκάσε” και χτύπησε με...

Μέσα από τη δίκη Φιλιππίδη, που πραγματοποιήθηκε χθες 21/5,...

Τσιμτσιλή για τον πρώτο γάμο του Κουσουλού: «Είναι ο άντρας που δεν θέλεις να...

Ο Πέτρος Κουσουλός παραχώρησε συνέντευξη στο podcast της Μαρίας...

Έλενα Σαγανά: Το παρελθόν της – Ποια είναι πραγματικά η κατά 30 χρόνια μικρότερη...

Σε έναν κόσμο γεμάτο φώτα, κάμερες και επιφανειακές σχέσεις,...

Νίκος Γαλανός: Ραγίζει καρδιές η τελευταία του φωτογραφία 5 μήνες πριν

Ο Νίκος Γαλανός, ο σπουδαίος ηθοποιός, απεβίωσε σε ηλικία...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Mεσοπόλεμος: Η εντυπωσιακή αναγέννηση της γερμανικής Αεροπορίας

Το άρθρο εξετάζει την αναγέννηση της γερμανικής αεροπορίας κατά...

Στα σκαριά η εκκίνηση του μεγαλεπήβολου έργου αξιολόγησης του πρώτου «πακέτου» 1.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη...

ΗΠΑ: Ο πρώην υπουργός Ασφαλείας του Μεξικού καταδικάστηκε σε αστρονομικό πρόστιμο 2,4 δισεκ. δολαρίων για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο πρώην Μεξικανός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Χενάρο Γκαρσία Λούνα,...

Πάνω από 50 τα θύματα της πρώην δημοσιογράφου που εξαπάτησε ταξιδιώτες αρπάζοντας προκαταβολές – 160.000 ευρώ η λεία της

Μια πρώην δημοσιογράφος συνελήφθη στην Αθήνα, κατηγορούμενη για απάτες...

Euroleague: Οι βασιλιάδες των τροπαίων – Στο βάθρο ο Παναθηναϊκός

Στο Άμπου Ντάμπι διεξάγεται το ιστορικό Final Four της...

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Λωρίδα της Γάζας: Χιλιάδες παιδιά μαραζώνουν στα νοσοκομεία που καταρρέουν

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, καθώς...

Ο Γιώργος Παπαδάκης αποκαλύπτεται στο «Ενώπιος Ενωπίω» – ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Γιώργος...

Νότια Κορέα: Διαψεύδει κατηγορηματικά φήμες περί απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων

Η Νότια Κορέα διέψευσε τις φήμες περί συνομιλιών με...

Δραματική έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ στο Ισραήλ: «Δείξτε έλεος στη Γάζα»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους,...

Ισπανία: Ο Νταβίντ Σάντσεθ, αδελφός του πρωθυπουργού, οδηγείται στο εδώλιο για σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Νταβίντ Σάντσεθ, αδελφός του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ,...

Ισραήλ: Τον υποστράτηγο Νταβίντ Ζίνι τοποθετεί στο τιμόνι της Σιν Μπετ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την επιλογή...

Στουρνάρας στον Economist: «Το ευρώ δύναται να εξελιχθεί σε ισχυρό αντίπαλο του δολαρίου»

Στο άρθρο του στον Economist, ο διοικητής της Τράπεζας...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ζωντανούς τους διαύλους επικοινωνίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να διατηρήσουν...

Euro NCAP: Εντυπωσίασαν Kia, MG, Tesla και Όμιλος VW [video]

Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα δοκιμών πρόσκρουσης...

Καλιφόρνια: Τραγωδία από συντριβή αεροσκάφους σε γειτονιά του Σαν Ντιέγκο

Δραματική συντριβή αεροσκάφους τύπου Cessna 550 σημειώθηκε το πρωί...

ΗΠΑ: Μεθυσμένη γυναίκα συνελήφθη έξω από το αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ

Μια γυναίκα συνελήφθη έξω από τα κεντρικά γραφεία της...

Ρωσία: Χάος στα αεροδρόμια της Μόσχας λόγω επιδρομής ουκρανικών drones

Οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας...

Θρήνος στο γυναικείο μποξ: Έφυγε η Τζόρτζια Ο’ Κόνορ μόλις στα 25 της από καρκίνο

Σε ηλικία μόλις 25 ετών, η Βρετανίδα μποξέρ Τζόρτζια...

Σοκ στην γυναικεία πυγμαχία: Χάθηκε από καρκίνο σε ηλικία 25 ετών η Τζόρτζια Ο΄Κόνορ

Η Τζόρτζια Ο’ Κόνορ, μια πολλά υποσχόμενη 25χρονη πυγμάχος...

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Λάμψαν στα εγκαίνια του εστιατορίου της Χριστίνας Παππά

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Μαρία Αντωνά παρευρέθηκαν μαζί...

Οι δείκτες στη Wall Street ανακάμπτουν μετά το σφυροκόπημα των ομολόγων

Ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε την Πέμπτη 22 Μαΐου...

Άγιο Όρος: Βίαιη επίθεση από ρασοφόρους καταγγέλλουν μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος καταγγέλλουν...

Χαλκιδική: Τρίχρονο κοριτσάκι χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι μέσα σε κρουαζιερόπλοιο

Ένα τρίχρονο κορίτσι τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια...

Μπαρτσελόνα και Ραφίνια δένουν το μέλλον τους ως το 2028

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας της με...

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Αν μου πετάξεις χειροβομβίδα, θα σου ρίξω πυρηνική» – Αποκαλύπτει για τον γάμο και το θαύμα της κόρης του

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, εμβληματικός πρώην παίκτης της Εθνικής Ελλάδας,...

Πάτρα: Κατέρρευσαν μάρμαρα από πολυκατοικία και χτύπησαν κρίσιμα έναν 50χρονο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Στην Πάτρα, ένας 50χρονος άνδρας υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς όταν...

«Ούτε ένας άμαχος στη Γάζα δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε βοήθεια» καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι κανένας άμαχος κάτοικος...

Ράιτ για Μπαρτζώκα: «Είναι μάστερ στο σκάκι»

Ο Μόουζες Ράιτ μίλησε για τον ημιτελικό του Ολυμπιακού...

Πύρινος εφιάλτης σε διαμέρισμα στον Πειραιά, μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης σε διαμέρισμα πρώτου...

Eurovision 2025: Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η ελληνική αποστολή – Η συγκινητική έκπληξη στην Klavdia – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ελληνική...

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κρήτη από το ίδιο επίκεντρο των 6,1 βαθμών

Σεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο...

Η Klavdia βραβεύτηκε από την ΕΡΤ: «Ήσουν σπουδαία, μας έκανες υπερήφανους»

Η Klavdia και όλη η ελληνική αποστολή της Eurovision...

Αποκαλύφθηκε η οριστική κατάταξη των πλέι άουτ της Super League

Η αγωνιστική περίοδος 2024/25 της Super League ολοκληρώθηκε με...

Τραμπ: Αφαιρεί το προνόμιο του Χάρβαρντ να δέχεται ξένους φοιτητές – Η αντίδραση του Πανεπιστημίου

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε την άδεια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ...

Athens Kallithea – Λαμία 3-0: Αποχαιρέτησε τη Super League με εντυπωσιακή τριάρα

Η Athens Kallithea ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στη Super...

Τζόκερ κλήρωση 2913: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

Στην κλήρωση Τζόκερ αριθμός 2913 που διεξήχθη στις 22...

Νέο Volvo FH Aero Electric, προκαλεί τη Mercedes, απειλεί την Tesla

Το νέο Volvo FH Aero Electric εισέρχεται στην αγορά...

Klavdia: Η γιαγιά της μάγεψε ξανά το κοινό – Δείτε τη να λικνίζεται με την εγγονή της

Η Klavdia, η 22χρονη τραγουδίστρια που εκπροσώπησε την Ελλάδα...

Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος που παγίδευε μεγιστάνες με ψεύτικα εισιτήρια για το Final Four

Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος και τουριστική πράκτορας Pr, η...

Μυτιλήνη: Αγροτικό βυθίστηκε στη θάλασσα, νεκρός ο οδηγός – Ο δύτης τον ανακάλυψε παγιδευμένο με τη ζώνη ασφαλείας

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι...

Δέσποινα Βανδή: «Ο Βασίλης εμφανίστηκε στη ζωή μου για να θεραπεύσει την ψυχή μας»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Κοσμοράδιο, η Δέσποινα Βανδή...

Νετανιάχου: «Οι Παλαιστίνιοι θα εκκενώσουν προς νότια Γάζα για την προστασία τους»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των...

Μαρία Κοζάκου: «Είμαι πεπεισμένη πως η Eurovision μπορεί να διεξαχθεί αξιοπρεπώς μέσω εθνικού τελικού»

Η Μαρία Κοζάκου, σε πρόσφατη συνέντευξή της, εξέφρασε την...

Πυρκαγιά σε σταθμευμένο τροχόσπιτο στο Μικρολίμανο

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαΐου 2025,...