Ποιες θεότητες κυβερνούσαν τους σεισμούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία;

Η ελληνική μυθολογία αποκαλύπτει τους θεούς των σεισμών, όπως τον Εγκέλαδο και τον Ποσειδώνα, που συμβολίζουν τα γεωλογικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τους θεούς των σεισμών στην ελληνική μυθολογία, εστιάζοντας κυρίως στη Γαία, τον Εγκέλαδο και τον Ποσειδώνα. Παρουσιάζει τη σύνδεση της ελληνικής μυθολογίας με τις γεωλογικές εξελίξεις της περιοχής και πώς οι μύθοι αυτοί λειτουργούν ως απαντήσεις σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η Γαία, ως μητέρα-γη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ενώ ο Εγκέλαδος συμβολίζει τις σεισμικές δυνάμεις. Ο Ποσειδώνας, αν και γνωστός ως θεός της θάλασσας, συνδέεται επίσης με τις γεωλογικές αναταράξεις.

Το άρθρο προτείνει ότι οι μύθοι αυτοί αντικατοπτρίζουν τις φυσικές διαδικασίες και τις ιστορικές αλλαγές της ελληνικής γης.

Πιο αναλυτικά

Οι ρίζες του Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού συνδέονται με τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Η ελληνική μυθολογία δεν είναι παρά ένα περίβλημα που κρύβει τους θησαυρούς μιας μυστηριακής θρησκείας όπου οι πρώτοι φιλόσοφοι έκρυψαν τη γνώση τους των μεγάλων νόμων του φυσικού κόσμου.

Μεγάλο τμήμα της Ελληνικής Μυθολογίας ταυτίζεται με την γεωλογική εξέλιξη του Ελλαδικού χώρου, με αποτέλεσμα να έχει και μία φυσικογεωλογική ή γεωμυθολογική διάσταση.

Πολυετής ερευνητική δραστηριότητα έχει δείξει ότι η Θεογονία του Ησιόδου, τα έργα του Ομήρου και των άλλων συγγραφέων, αντιπροσωπεύουν την φυσικο-γεωλογική εξέλιξη του Αιγαιακού και Περι-Αιγαιακού χώρου για το χρονικό διάστημα μεταξύ 18.000 και 6.000 χρόνια πριν από σήμερα κυρίως. Η μυθολογία δεν ήταν παρά το πραγματικό κεφάλαιο της ιστορίας της Ελλάδας.

Η παρουσία της Γης σαν πρωτογενές στοιχείο-ύλη και θεότητα εμφανίζεται στις τρεις βασικές πηγές της Ελληνικής μυθολογίας (Χθόνια, Ησίοδος, Ορφική). Στις άλλες μυθολογίες-θρησκείες, που επηρέασαν τον λεγόμενο ευρωπαϊκό πολιτισμό, η παρουσία της Γης (στοιχείο και θεότητα) είναι διαφορετική και όχι πρωταρχική (Γερμανοσκαδιναβική: Ελλα, Βίβλος, Κοράνι). Μπορούμε να θεωρήσουμε την “Χθόνια” θεογονία-κοσμογονία σαν την ποιο αρχαϊκή, ως προς τα αναφερόμενα πρόσωπα (θεότητα) και στοιχεία που εν τούτοις συμπλέκονται με την εξέλιξη άλλων θεογονιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την χθόνια παράδοση, εν αρχή υπήρχε η Μητέρα-Γη, υποχθόνια προσωπικότητα που κυριαρχούσε στους Δελφούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μαχών, η Μεγάλη Μητέρα Γαία παίζει ένα διαχρονικό και συνήθως κυρίαρχο ρόλο, πάντα πίσω από τα δρώμενα. Περιγράφεται από ορισμένους ως εμπαθής και σκανδαλοποιός επειδή προτρέπει τους Τιτάνες να επιτεθούν κατά του συζύγου της με τη γνωστή επίθεση του γιου τους Κρόνου εναντίον του πατέρα του Ουρανού. Ύστερα, γεννάει τους Γίγαντες που τους εξωθεί εναντίον του εγγονού της, Δία. Κατά την Τιτανομαχία, οι Γίγαντες με την προτροπή και πάλι της Γαίας, τίθενται στο πλευρό του Δία.

Από το γάμο του Ουρανού με τη Γη γεννήθηκαν οι τερατόμορφοι Γίγαντες που είχαν ανθρώπινο κορμί και φιδίσια πόδια. Βασιλιά είχαν τον Ευρυμέδοντα, που τους ξεσήκωσε και τους παρέσυρε σε άγριο πόλεμο κατά των Θεών. Ήθελαν να τους εξοντώσουν και να γίνουν αυτοί κυρίαρχοι της πλάσης, του ουρανού και της γης, να καθίσουν και να στήσουν αυτοί το βασίλειό τους στον Όλυμπο. Κι επειδή ήταν όλοι τους, οι Γίγαντες, άγριοι πολεμιστές, ο πόλεμος που άναψε ανάμεσα σ’ αυτούς και τους Θεούς, ήταν εξίσου άγριος και τρομερός. Λένε, πως ολόκληρα βουνά ξερίζωναν και τα πετούσαν στους Θεούς, ενάντια στα θεϊκά παλάτια.

Ο Δίας, νικητής κατά των Τιτάνων χρειάστηκε να αγωνιστεί σκληρά, για να εξασφαλίσει τον Ολύμπιο θρόνο. Ομόφωνα οι αρχαίοι συγγραφείς τοποθετούν το πεδίο της μάχης των Γιγάντων και των θεών στο δυτικό τμήμα της Χαλκιδικής. Εκεί, σε μακρινή απόσταση από τον Όλυμπο, βρισκόταν το πεδίο της Φλέγρας, δηλαδή τόπος της φωτιάς , μια περιοχή άγρια. Πρόκειται για τη σημερινή Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Στην πρώτη γραμμή του στρατοπέδου των θεών ήταν ο Δίας και η Αθηνά. Επεμβαίνουν όμως και άλλες θεότητες: η Ήρα, ο Απόλλωνας, ο Ήφαιστος, η Άρτεμη, ο Ποσειδώνας, η Αφροδίτη, η Εκάτη αλλά και οι Μοίρες. Και κάθε ένας από τους θεούς και κάθε μια απ’ τις θεές ερχόταν σε συμπλοκή με έναν ή περισσότερους Γίγαντες. Οι γνωστότεροι Γίγαντες ήταν: ο Πορφυρίων, ο Αλκυονεύς, ο Εγκέλαδος, ο Εφιάλτης, ο Εύρυτος, ο Κλυτίος, ο Πολυβότης, ο Πάλλας, ο Ιππόλυτος, ο Γρατίων, ο Άγριος και ο Θόων.

Όπως και στην Τιτανομαχία, έτσι και στην Γιγαντομαχία, ο Δίας αναγκάστηκε να επικαλεστεί τη βοήθεια και άλλων δυνάμεων. Και κάλεσε έναν θνητό αυτή τη φορά τον Ηρακλή -που καμιά φορά τον συνοδεύει και ο Διόνυσος. Από το μέρος της πάλι η Γη, για να βοηθήσει τα παιδιά της, τους Γίγαντες, σκέφτεται να τους δώσει να φάνε το μαγικό χορτάρι, που χαρίζει την αθανασία. Σαν το έμαθε όμως ο Δίας, απαγορεύει στον Ήλιο και στη Σελήνη και στην Ηώ να παρουσιαστούν και μέσα στο σκοτάδι ξεριζώνει το θαυματουργό χορτάρι. Η τύχη των Γιγάντων κρίθηκε. Μάταια θα προσπαθήσουν να αναρριχηθούν στον Όλυμπο, σωριάζοντας το ένα πάνω στο άλλο τα γειτονικά βουνά. Ανώφελα τα κατορθώματα τους.

Διαφορετικού χαρακτήρα ήταν η συμμετοχή της Αθηνάς στη μάχη. Για να καταβάλει η Αθηνά το Γίγαντα Εγκέλαδο, ο οποίος ήταν γιος του Ταρτάρου και της Γης αναγκάστηκε να τον καταπλακώσει με την νήσο Σικελία ή το όρος Αίτνα. Το αποτέλεσμα είναι πλέον ο Εγκέλαδος να αναστενάζει μέσα στο τάφο του, προκαλώντας εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς. Η λέξη Εγκέλαδος προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων (έγκειμαι + λας) και υποδηλώνει τον εγκατεστημένο στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης.

Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από βράχο που πέταξαν εναντίον του οι Θεοί του Ολύμπου. Έτσι, ο «Εγκέλαδος-Σεισμός» γίγαντας, είναι θαμμένος στην Κασσάνδρα, αλλά μη έχοντας πεθάνει, από καιρό σε καιρό προσπαθεί να ελευθερωθεί από το βράχο που τον έχει καταπλακώσει και οι προσπάθειές του αποτελούν το φαινόμενο του σεισμού. Οι μύθοι αυτοί υπονοούν την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να ερμηνευτούν, από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιδιορρυθμίες αυτού του χώρου, καθώς η Κασσάνδρα βυθισμένη στο κέντρο της χερσονήσου είναι πνιγμένη από τον ατμό του καυτού θειαφιού που πηγάζει από την Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με άλλες εκδοχές του μύθου φονεύθηκε από τον κεραυνό του Δία, σύμφωνα με μια δεύτερη από τον ακόλουθο του Διονύσου τον Σειλινό αλλά η επικρατέστερη αναφέρει είναι ότι δολο-φονήθηκε από την Αθηνά, η οποία έριξε εναντίον του τη Σικελία με το οποίο και τον καταπλάκωσε. Ο Παυσανίας αναφέρει και άλλη εκδοχή κατά την οποία η Αθηνά φόνευσε τον Εγκέλαδο ρίχνοντας επάνω του το τέθριππο άρμα της.

Η εκδοχή αυτή υπήρξε από τα πιο προσφιλή θέματα πολλών καλλιτεχνών της αρχαιότητας, αποθανατίζοντας αυτή σε πλείστες μετώπες αρχαίων ναών όπως στον Παρθενώνα και στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Τέτοιες παραστάσεις του αγώνα μεταξύ της Αθηνάς και του Εγκέλαδου βρίσκονται σε πολλά αγγεία καθώς επίσης κοσμούταν και ο πέπλος της Αθηνάς στα Παναθήναια. Μετά τη νίκη του Δία κατά των Γιγάντων ο Δίας είχε να αντιμετωπίσει ακόμα έναν, τελευταίο εχθρό, τον Τυφωέα. Ο οποίος γεννήθηκε από την ένωση της Γαίας με τον Τάρταρο. Κι ήταν το τελευταίο παιδί της Γης, κατά τον Ησίοδο. Ο Τυφών κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του Δία, ερεθιζόμενος από την μητέρα του Γαία.

Ανατράφηκε σε σπήλαιο της Κιλικίας, που ονομάζεται Τυφώνειον Άνδρον. Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος μας λέει πως ο Τυφώνας ήταν κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο και σε άγριο ζώο. Ξεπερνούσε όλα τα άλλα παιδιά της Γης σε μέγεθος και δύναμη. Ήταν ένα αγριότατο θηρίο που έστρεψε εναντίον του Δία και του Ουρανού. Επιτιθέμενος, έριχνε αναμμένες πέτρες προς τον ουρανό, ενώ συγχρόνως με μεγάλη βουή και συριγμόν και «…πνέων πυρ ως ζάλην και τρικυμίαν εκ του στόματος αυτού…».

Ήταν μεγαλύτερος από όλα τα βουνά και συχνά το κεφάλι του χτυπούσε στα αστέρια. Όταν τέντωνε τα χέρια του, το ένα έφτανε στην Ανατολή και το άλλο ακουμπούσε στη Δύση και αντί για δάχτυλα είχε εκατό κεφάλια δρακόντων. Από τη μέση και κάτω τον περιέβαλλαν οχιές. Το σώμα του ήταν φτερωτό και το τρίχωμά του άγριο στα μαλλιά και στα γένια και τα μάτια του πετούσαν φωτιές.

Όταν οι θεοί είδαν το ον αυτό να επιτίθεται στον ουρανό, τρομοκρατήθηκαν και δεν δέχτηκαν τη μάχη. Άφησαν τον Ουρανό έρημο και αφύλακτο και έφυγαν τρέχοντας μέχρι την Αίγυπτο και κρύφτηκαν μέσα στην έρημο, όπου μεταμορφώθηκαν σε ζώα. Ο Απόλλωνας έγινε γεράκι, ο Ερμής ίβις, ο ‘Αρης πολύ λεπιδωτό ψάρι, ο Διόνυσος τράγος, ο Ηρακλής ελάφι, ο Ήφαιστος βόδι, η Αφροδίτη έπεσε στον Ευφράτη και έγινε ψάρι Μόνο η Αθηνά και ο Δίας αντιστάθηκαν στο θηρίο.

Ο Δίας του έριξε από μακριά κεραυνο-βόλα βέλη και, όταν ήρθαν στα χέρια, τον χτύπησε με το ατσάλινο δρεπάνι που η Γη είχε βάλει στο χέρι του Κρόνου για να χτυπήσει τον Ουρανό. Η πάλη έγινε στο βουνό Κάσιο, στα σύνορα της Αιγύπτου και της Πετραίας Αραβίας. Ο Τυφώνας, που ήταν απλώς πληγωμένος, κατάφερε να υπερισχύσει και απέσπασε το δρεπάνι του θεού.

Έκοψε τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία, φορτώθηκε τον ανίσχυρο θεό στους ώμους του και τον μετέφερε μέχρι την Κιλικία, όπου τον έκλεισε σε μια σπηλιά, το «Κωρύκιο άντρο». Εκτός από αυτό έκρυψε τους τένοντες και τους μυς του Δία σε ένα δέρμα αρκούδας και τα έδωσε στη δράκαινα Δελφύνη να τα φυλάει.

Ο Ερμής και ο Πάνας -μερικοί λένε ο Κάδμος- έκλεψαν τους τένοντες και τους ξανατοποθέτησαν στο σώμα του Δία. Αυτός ξαναβρήκε αμέσως τη δύναμή του και, ανεβαίνοντας στον ουρανό πάνω σε άρμα που το έσερναν φτερωτά άλογα, βάλθηκε να κεραυνοβολεί το θηρίο.

Ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, με την ελπίδα να αυξήσει τις δυνάμεις του, θέλησε να δοκιμάσει τους μαγικούς καρπούς που φύτρωναν στο όρος Νύσα. Αυτή ήταν τουλάχιστο η υπόσχεση που του είχαν δώσει οι Μοίρες, για να τον ελκύσουν. Ο Δίας τον πρόλαβε εκεί και η καταδίωξη συνεχίστηκε.

Στη Θράκη ο Τυφώνας εκσφενδόνισε εναντίον του Δία βουνά, αλλά αυτός τα έκαμε με χτυπήματα κεραυνού να πέφτουν επάνω στο θηρίο. Έτσι το βουνό Αίμος όφειλε το όνομά του στο αίμα που κύλησε από μια από τις πληγές του. Οριστικά αποθαρρημένος ο Τυφώνας τράπηκε σε φυγή και, καθώς διέσχιζε τη θάλασσα της Σικελίας, ο Δίας έριξε πάνω του το βουνό Αίτνα, που τον συνέτριψε. Οι φλόγες που βγαίνουν από την Αίτνα είναι ή αυτές που ξερνά το τέρας ή τα υπολείμματα των κεραυνών, με τους οποίους το σκότωσε ο Δίας.

Υπάρχουν ωστόσο παραλλαγές που συνδέουν τον Τυφώνα με την Ήρα και τον Κρόνο. Η Γαία, δυσαρεστημένη από την ήττα των Γιγάντων, διέβαλε τον Δία στην Ήρα και εκείνη πήγε να ζητήσει από τον Κρόνο ένα μέσο να εκδικηθεί. Ο Κρόνος της παρέδωσε δύο αυγά διαποτισμένα από το σπέρμα του. Αν τα έθαβε, από αυτά τα αυγά θα γεννιόταν ένας δαίμονας ικανός να εκθρονίσει τον Δία. Ο δαίμονας αυτός ήταν ο Τυφώνας.

Σύμφωνα με άλλη μυθική παράδοση, ο Τυφώνας ήταν γιος της Ήρας, που τον είχε γεννήσει μόνη της, χωρίς τη βοήθεια κανενός αρσενικού στοιχείου, όπως είχε κάμει με τον Ήφαιστο. Η Ήρα έδωσε τον τερατώδη γιο της, για να τον μεγαλώσει, σε έναν δράκοντα, το φίδι Πύθωνας που ζούσε στους Δελφούς.

Ο Τυφώνας ετυμολογικά έχει σχέση με τον τύφο και την τούφα, δηλαδή το φούσκωμα και έχει σχέση όχι μόνο με τον κυκλώνα αλλά τη γενικότερη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μαζί με την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Ο Τυφώνας ταυτίζεται σε ορισμένα σημεία του μύθου με τον Εγκέλαδο και σχετίζεται με το πιο εντυπωσιακό και βίαιο από τα έκτακτα και φυσικά μετεωρολογικά φαινόμενα, τα πέρα από το μέτρο της καθημερινής εμπειρίας.

Και ο Τυφώνας και ο Εγκέλαδος εμφανίζονται να έχουν παιδιά τις Γοργόνες, τη Σφίγγα, τη Λερναία Ύδρα, το Γηρυόνη, τον Κέρβερο και άλλα μυθικά «τέρατα» (συμβολίζουν διάφορα γεωλογικά φαινόμενα) που απέκτησαν με την Έχιδνα. Κατά τον Όμηρο ο Τυφών βρίσκεται αλυσοδεμένος στη χώρα των Αρίμων δηλαδή στη Κιλικία και Φρυγία, ενώ κατά τον Πίνδαρο βρίσκεται θαμμένος στα έγκατα της Αίτνας στη Σικελία, όπως ο Εγκέλαδος.

Στην αφήγηση της μάχης ανάμεσα στον Τυφώνα και το Δία στην περιγραφή αυτής της τρομερής αναστάτωσης της φύσης, αυτής της θύελλας φωτιάς που ξεχύνεται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη και που ανακατώνει όλα τα στοιχεία σε ένα ακαταμέτρητο χάος είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσει κανείς τα φαινόμενα μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Αυτή η πιθανότητα επιβεβαιώνεται από την περιγραφή που κάνει ο Πίνδαρος της έκρηξης της Αίτνας και που αποδίδει τα ολέθρια αποτελέσματά της στην ενέργεια του Τυφώνα. Τα ηφαίστεια των Κυκλάδων, αρκούσαν να προσφέρουν στον ποιητή όλα τα στοιχεία αυτής της κοσμογονικής περιγραφής. Τα φαινόμενα αυτά ήταν η συνηθισμένη και συχνή κατάσταση της φύσης πριν από το Δία, δηλαδή στις περιόδους τις πιο παλιές του κόσμου.

Η φυσιοκρατική ερμηνεία του μύθου των Γιγάντων, ως χθόνιων θεοτήτων, που προκαλούν σεισμούς και αναστατώσεις της γης, διατυπώθηκε στην αρχαιότητα και με αυτόν τον τρόπο δημιουρ-γήθηκαν τα σχετικά ονόματα:Ερυσίχθων, Χθονόφυλος . Στην Ελληνική Μυθολογία όμως δύο τουλάχιστον θεοί διακρίνονται για τις ίδιες φυσικές δυνάμεις αλλά προέρχονται από διαφορετικές γενιές όπως ο Εγκέλαδος και ο Ποσειδών.

Σύμφωνα με άλλη θεωρία ο πανίσχυρος θεός Ποσειδών και όχι ο γίγαντας Εγκέλαδος ήταν για τους Έλληνες ο θεός των γεωλογικών φαινομένων. Αυτός εξουσίαζε τα έγκατα της γης, όπως δείχνουν οι ονομασίες του Γαίης κινητήρ, Γαιήοχος, Μοχλευτήρ, Σεισίχθων, Δαμασίχθων, Ενοσίγαιος αλλά και το ίδιο το όνομά του, που έχει ερμηνευθεί και ως σύζυγος-κυρίαρχος της γης (πόσις της δᾶς). Ο Σοφοκλής τον ονομάζει γης τε και αλμυράς θαλάσσης άγριον μοχλευτήν.

Όταν βαδίζει κάνει τα βουνά να τρέμουν, όταν ταρακουνά τη γη προκαλεί στον Άδη τρόμο, μήπως ανοίξει η γη και φανεί ο Κάτω Κόσμος. Ο Πωσειδώνας λατρεύεται ως Εδραίος, Ασφάλειος, Θεμελιούχος, Τειχοποιός και οι άνθρωποι επικαλούνται την προστασία του για τη σταθερότητα του εδάφους και την ασφάλεια των κτισμάτων. Κλείνει ο ίδιος τις πύλες του Κάτω Κόσμου και κρατεί φυλακισμένους στα Τάρταρα τους Τιτάνες, θεμελιώνει και χτίζει τα τείχη της Τροίας και γκρεμίζει το τείχος που ύψωσαν οι Έλληνες απέναντί της κατά την πολιορκία της.

Αυτός, σείοντας τη γη, απέσπασε τμήματα από τις ξηρές και δημιούργησε νησιά, όπως π.χ. όταν, για να εξουδετερώσει τον γίγαντα Πολυβώτη στον αγώνα των θεών εναντίον των γιγάντων, έκοψε με την τρίαινά του τμήμα από την Κω και μ’ αυτό τον καταπλάκωσε, δημιουργώντας τη Νίσυρο. Στη Θεσσαλία διέρρηξε με την τρίαινα τα βουνά, ώστε να βρουν διέξοδο τα νερά που λίμναζαν εκεί, σχηματίζοντας τα Τέμπη. Σεισμός κατά την παράδοση έκανε τη Σικελία «αναρραγήναι» από το άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Στις περιοχές που πλήττονταν από σεισμούς κυριαρχούσε η λατρεία του Ποσειδώνος. Το ιερό των Δελφών ανήκε αρχικά στο χθόνιο Ποσειδώνα και στην πάρεδρό του Γαία. Στην αγορά της Σπάρτης υπήρχε άγαλμα του Ποσειδώνος Ασφαλείου. Κοιτίδα της λατρείας του στα ιστορικά χρόνια, ως χθόνιας και όχι θαλάσσιας θεότητας, είναι η Πελοπόννησος, την οποία οι ιστορικοί Εφορος και Διόδωρος ονομάζουν οικητήριον Ποσειδώνος και ιεράν Ποσειδώνος. Οι Θεσσαλοί τιμούσαν τον Ποσειδώνα ως γαιήοχο και γαιοσείστη.

Σύμφωνα με την παράδοση αυτός άνοιξε τον αυλώνα των Τεμπών ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα για να βρει στη θάλασσα διέξοδο ο Πηνειός. Ήταν διαδεδομένη ,λοιπόν, στη θεσσαλική ενδοχώρα η λατρεία του χθόνιου Ποσειδώνα που εκεί είχε το προσωνύμιο Πετραίος. Αλλά και η Βοιωτία χαρακτηρίζεται από ιερά του Ποσειδώνος, με ονομαστό ιερό του στην Ογχηστό και με άλλα ιερά στην Ελικώνα. Άποικοι μετέφεραν τη λατρεία του ελικώνιου Απόλλωνα στην Ιωνία. Ενδεικτική του κυρίαρχου χθόνιου χαρακτήρα του Ποσειδώνος στην Πελοπόννησο είναι η έντονη λατρεία του στις αρκαδικές πόλεις, μολονότι η αρχαία Αρκαδία δεν είχε θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά τις έριδες μεταξύ των θεών υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και προσεγγίσεις της Ελληνικής Μυθολογίας, κυρίως για την Τιτανομαχία και τη Γιγαντομαχία. Συνήθως συμβολική, θρησκευτική, μεταφυσική. Είναι δυνατόν, όμως, να επιτευχθεί μια νέα προσέγγιση της Ελληνικής Μυθολογίας. Από την εμπειρία ενός γεωλόγου ο κύριος παράγων θα πρέπει να είναι το φυσικο-γεωλογικό καθεστώς και οι μεταβολές του στον Σαρωνικό Κόλπο, το Αιγαίο και τον Περι-Αιγαιακό χώρο.

Αντιπαρα-θέσεις και έριδες παρατηρούνται όταν μία Νέα Φυσικογεωλογική Τάξη πραγμάτων αντικαθιστά μια παλαιότερη. Κατά τη μυθολογική περίοδο σημαντικότατοι σεισμοί και κατακόρυφες μετατοπίσεις ηφαιστειότητα, μεγάλες κατολισθήσεις, απότομες καταβυθίσεις παράκτιων περιοχών θα πρέπει να είχαν λάβει χώρα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ποιες θεότητες κυβερνούσαν τους σεισμούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία;

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Κάθε οικογένεια περνάει τις δυσκολίες της…» – Η εξομολόγηση για τη Νίκα, τον γάμο και το μωρό

Super League: Οι καθοριστικές μονομαχίες στο θρίλερ της παραμονής και το φινάλε στα playoffs

Βορίδης για μεταναστευτικό: «Οι παράνομοι πρέπει να γυρνούν στην πατρίδα τους» – Ποινικές κυρώσεις για όσους εισέρχονται χωρίς άδεια

Οι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα βρέφη τους για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Ινδία-Πακιστάν: Σήματα εκτόνωσης μετά τις επιθέσεις – «Αυτοσυγκράτηση» υπό όρους καθώς συγκλονίζουν εκρήξεις το ινδικό Κασμίρ

«Τεσσαρακοντήρης»: Το κολοσσιαίο “θηρίο” της αρχαιότητας με 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Τα μυστικά της όρασης στην αρχαία Ελλάδα

Τάσος Ξιαρχό καταρρίπτει Klavdia και Eurovision: «Είστε ηλίθι@ι; Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια»

Greek Basket League: «Τελικός» παραμονής το Λαύριο – Μαρούσι στα playoffs

Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που χτυπήθηκε από 19χρονο οδηγό

Ευγενία Σαμαρά: Οριστικό “αντίο” στο Switch – Τι μαγειρεύεται στην ΕΡΤ!

Μεντιλίμπαρ για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Κάθε αναμέτρηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Παναθηναϊκός: Η Στουρμ Γκρατς του στρώνει το “χαλί” ενόψει της ευρωπαϊκής περιπέτειας στο Champions League

Θεσσαλονίκη: «Για το χαρτζιλίκι το έκανα, δεν γνώριζα ότι μετέφερα βόμβα» ισχυρίζεται ο 36χρονος ενοικιαστής του κρησφύγετου

00:00 / 00:00

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς, εστιάζοντας στις γνώσεις και τις πρακτικές τους. Ο Ιπποκράτης και άλλοι σημαντικοί...

Γιατί οι τράπεζες αντιγράφουν τους επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχιτεκτονική των σύγχρονων τραπεζών και τη σύνδεσή της με τους αρχαίους ελληνικούς ναούς, υπογραμμίζοντας ότι η μορφή τους προέρχεται από...

Η συγκλονιστική ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ.

Η ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική στιγμή στην αρχαία ελληνική ιστορία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς συγκρούσεων που οδήγησαν στον Πελοποννησιακό...

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Αλ Καπόνε αφάνισε την πιο διαβόητη συμμορία

Η «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» το 1929, υπό την καθοδήγηση του διαβόητου Αλ Καπόνε, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά εγκλήματα του οργανωμένου εγκλήματος...

Ποια ήταν η Κανιδία, η μυστηριώδης μάγισσα των σκοτεινών τεχνών;

Η Κανιδία, ένας ποιητικός χαρακτήρας του Οράτιου, απεικονίζεται ως διεφθαρμένη ιέρεια των μαύρων τεχνών, με πραγματικό όνομα Γκραττιδία. Στην αφήγηση, συνεργάζεται με άλλες μάγισσες...

Αποκαλύπτεται επιτέλους το μυστήριο; Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο της Κιβωτού του Νώε

Η αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε εισέρχεται σε νέα φάση με την έναρξη ανασκαφών στον σχηματισμό Ντουρουπινάρ, στην ανατολική Τουρκία. Η ομάδα Noah’s Ark Scan,...

Τ-34: Η εντυπωσιακή τεχνική εκφόρτωσης των θρυλικών αρμάτων από τους συρμούς του Κόκκινου...

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό άρμα μάχης Τ-34, το οποίο υπηρέτησε ως κύριο όπλο του Κόκκινου Στρατού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ΕΣΣΔ...

Αποκάλυψη: Το εκπληκτικό ρεκόρ IQ που σάρωσε την ανθρώπινη ιστορία

Ο Γουίλιαμ Τζέιμς Σίντις θεωρείται ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην ιστορία, με IQ που εκτιμάται μεταξύ 250 και 300. Γεννημένος το 1898 στη Νέα...

Έτσι καμουφλαρίστηκε το Ταζ Μαχάλ κατά τη διάρκεια του Ινδο-Πακιστανικού πολέμου το 1971!

Κατά τη διάρκεια του Ινδο-Πακιστανικού πολέμου του 1971, γνωστού και ως Πόλεμος για την Απελευθέρωση του Μπαγκλαντές, υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο η...

Σοκαριστικό! Κατέκλυσαν ολόκληρα βουνά με… ηλιακά πάνελ, video

Στην Κίνα, μεγάλοι ορεινοί όγκοι έχουν καλυφθεί με ηλιακά πάνελ, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις για την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την αισθητική αλλοίωση του τοπίου. Το...

Συγκλονιστικά ιστορικά μυστήρια: Τα βαμπίρ της CIA, το χιόνι στο Ιράν και άλλα...

Το άρθρο εξερευνά μια σειρά από απίστευτα και παράδοξα ιστορικά γεγονότα, όπως η εκμετάλλευση του μύθου του βαμπίρ από την CIA κατά τον Ψυχρό...

Η απεχθής εργασία στην αρχαία Αθήνα που όλοι απέφευγαν – Ο εξαερισμός ήταν...

Στην αρχαία Αθήνα, μία από τις πιο απεχθείς δουλειές ήταν αυτή στα ορυχεία, καθώς οι συνθήκες εργασίας ήταν εξαιρετικά σκληρές και επικίνδυνες. Οι εργάτες, κυρίως...

Αποκαλύπτουμε ποιο είναι το μυστηριώδες τελευταίο όνομα της ελληνικής μυθολογίας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία των Αλωάδων, δηλαδή των γιων του Ποσειδώνα και της Ιφιμέδειας, Ώτου και Εφιάλτη, που ήταν γίγαντες με εντυπωσιακή ανάπτυξη....

Σπάνια γενετική μετάλλαξη επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να ευδοκιμούν με μόλις 4 ώρες...

Μια πρόσφατα εντοπισμένη μετάλλαξη βοηθά όσους κοιμούνται υπερβολικά να τα βγάζουν πέρα ​​με μόλις τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου ανά νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι...

Το αποτρόπαιο έγκλημα του 20ου αιώνα που σόκαρε την Ελλάδα: Η γιαγιά που έβρασε το εγγόνι της!

Στις 9 Μαΐου 1908, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από το φρικτό έγκλημα της Μαρίας Παπαδάκη, μιας 60χρονης γυναίκας από τα Χανιά, που έβρασε το...

Η Γαλλία ετοιμάζει επαναστατικό στρατό ρομπότ έως το 2040

Η Γαλλία σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός πλήρους στρατού ρομπότ έως το 2040, ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ενσωμάτωσή τους στις πολεμικές επιχειρήσεις....

Ανθρωποειδές ρομπότ αμερικανικού κολοσσού αναλαμβάνει κρίσιμες συγκολλήσεις στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας

Μια αμερικανική εταιρεία ρομποτικής, η Persona AI, θα παραδώσει έναν ανθρωποειδή ρομποτικό εργάτη στη Νότια Κορέα για να εκτελεί συγκολλήσεις στη ναυπηγική βιομηχανία. Σε...

Η εντυπωσιακή ανακάλυψη του τάφου μιας Σαμάνας από τη Σκυθία που έχει παγώσει στο χρόνο – Τι βρέθηκε μέσα

Το καλοκαίρι του 1993, η αρχαιολόγος Ναταλία Πολοσμάκ και η ομάδα της βρίσκονταν στο Ούκοκ της Σιβηρίας, ερευνώντας μερικούς τύμβους κοντά στα σύνορα με...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστίνα Κοραή: «Η εκκλησία αρνήθηκε να κηδέψει την αδερφή μου, που χάρισε 4 ζωές»

Στη συνέντευξή της στην εκπομπή Buongiorno, η Χριστίνα Κοραή...

Πάπας Λέων – Θανάσης Βέγγος: Η μυστική συνάντησή τους στην Κολομβία και η έκπληξη...

Το άρθρο αποκαλύπτει μια άγνωστη συνάντηση μεταξύ του Πάπα...

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Μάριος Καπότσης: Το μυστικό αποκαλύφθηκε – Ερωτευμένος με 25χρονη εδώ και λίγους μήνες

Ο Μάριος Καπότσης, μετά τον χωρισμό του από την...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποιες θεότητες κυβερνούσαν τους σεισμούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία;

Το άρθρο αναλύει τους θεούς των σεισμών στην ελληνική...

Κωνσταντίνος Αργυρός: «Κάθε οικογένεια περνάει τις δυσκολίες της…» – Η εξομολόγηση για τη Νίκα, τον γάμο και το μωρό

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής...

Super League: Οι καθοριστικές μονομαχίες στο θρίλερ της παραμονής και το φινάλε στα playoffs

Η Super League εισέρχεται στην κρίσιμη τελευταία στροφή των...

Οι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα βρέφη τους για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι...

Ινδία-Πακιστάν: Σήματα εκτόνωσης μετά τις επιθέσεις – «Αυτοσυγκράτηση» υπό όρους καθώς συγκλονίζουν εκρήξεις το ινδικό Κασμίρ

Μετά από πρόσφατες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν,...

«Τεσσαρακοντήρης»: Το κολοσσιαίο “θηρίο” της αρχαιότητας με 4.000 κωπηλάτες (φωτό)

Το άρθρο αναφέρεται στην αρχαία πολυήρη «τεσσαρακοντήρης», ένα κολοσσιαίο...

Τα μυστικά της όρασης στην αρχαία Ελλάδα

Το άρθρο εξετάζει τις θεωρίες σχετικά με την όραση...

Τάσος Ξιαρχό καταρρίπτει Klavdia και Eurovision: «Είστε ηλίθι@ι; Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια»

Ο Τάσος Ξιαρχό εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για...

Greek Basket League: «Τελικός» παραμονής το Λαύριο – Μαρούσι στα playoffs

Χωρίς αμφιβολία, τα… βλέμματα είναι στραμμένα στο κλειστό του...

Ρόδος: Κατέληξε η Γερμανίδα τουρίστρια που χτυπήθηκε από 19χρονο οδηγό

Μια 74χρονη Γερμανίδα τουρίστρια άφησε την τελευταία της πνοή...

Ευγενία Σαμαρά: Οριστικό “αντίο” στο Switch – Τι μαγειρεύεται στην ΕΡΤ!

Η Ευγενία Σαμαρά αποχαιρετά το τηλεπαιχνίδι "Switch" στο τέλος...

Μεντιλίμπαρ για το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Κάθε αναμέτρηση αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, προπονητής του Ολυμπιακού, υπογραμμίζει τη...

Παναθηναϊκός: Η Στουρμ Γκρατς του στρώνει το “χαλί” ενόψει της ευρωπαϊκής περιπέτειας στο Champions League

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στον δεύτερο προκριματικό...

Ελληνικό: Σοκαριστικό μυστήριο με τον χαμό τριών μελών οικογένειας μέσα σε 13 ημέρες

Στο Ελληνικό, τρία μέλη μιας οικογένειας, η 98χρονη μητέρα,...

Youth Pass: Ξεπέρασαν τις 147.000 οι αιτήσεις για νέους 18 και 19 ετών – Μέχρι 15 Μαΐου η προθεσμία, δείτε τους δικαιούχους

Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 147.000 αιτήσεις για...

ΝΒΑ playoffs: Απόδραση των Καβαλίερς – Θρίαμβος των Νάγκετς στην παράταση

Στα πλέι οφ του NBA, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς σημείωσαν...

Ανακαλύψτε το Nissan Terrano των 4 διαφορετικών εθνικοτήτων!

Το Nissan Terrano είναι ένα γνωστό εκτός δρόμου μοντέλο...

Γιορτή της Μητέρας 2025: Μικρές χειρονομίες, μεγάλα συναισθήματα

Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία από τις πιο...

Τζένη Διαγούπη: Η υιοθεσία και η συγκλονιστική εξομολόγηση για τους συντρόφους της – «Με κανένα ποτέ δεν…»

Η Τζένη Διαγούπη παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Ακτοπλοΐα: Εμπόδια στην ανανέωση του στόλου – «Ανάσα» για τους ταξιδιώτες η συγκράτηση των ναύλων

Η ελληνική ακτοπλοΐα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ανανέωση του στόλου...

ΣΕΑΝ: Σοβαρές καταγγελίες για νοθεία στοιχείων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις ΑμεΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλει σοβαρές παρατυπίες...

Συντάξεις Ιουνίου: Αυτές είναι οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής

Στις 27 και στις 29 Μαΐου θα πληρωθούν οι...

Ρωσία: Ο Φίτσο «έσπασε τη γραμμή» της Ε.Ε. και έσφιξε το χέρι του Πούτιν στη Μόσχα – Έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ...

Ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ ήταν Έλληνας

Ο Αριστείδης Φουτρίδης, ο πιο νεαρός καθηγητής στην ιστορία...

Τα κρυφά αφροδισιακά των αρχαίων Ελλήνων για ακατάσχετο πάθος

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων και...

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους...

Γιατί οι τράπεζες αντιγράφουν τους επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας; (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει την αρχιτεκτονική των σύγχρονων τραπεζών και...

Η συγκλονιστική ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ.

Η ναυμαχία στα Σύβοτα το 433 π.Χ. αποτέλεσε καθοριστική...

Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Όταν ο Αλ Καπόνε αφάνισε την πιο διαβόητη συμμορία

Η «Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» το 1929, υπό την...

Ποια ήταν η Κανιδία, η μυστηριώδης μάγισσα των σκοτεινών τεχνών;

Η Κανιδία, ένας ποιητικός χαρακτήρας του Οράτιου, απεικονίζεται ως...

Αποκαλύπτεται επιτέλους το μυστήριο; Ξεκινούν ανασκαφές στο σημείο της Κιβωτού του Νώε

Η αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε εισέρχεται σε νέα...

Ισημερινός: Τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αιματηρή σύγκρουση με αντάρτες των FARC

Στον Ισημερινό, τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Σάββατο 10 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας – Φιλόδοξα σχέδια για τα ναυπηγεία

Η πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανών στον ναυπηγείο της Ελευσίνας...

«Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026»: Ποιοι ΑΦΜ υποβάλλουν αίτηση σήμερα – Αναλυτικά τα επιδόματα και οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2025-2026» της ΔΥΠΑ συνεχίζει να...

Πακιστάν: Συγκαλείται επειγόντως η Εθνική Αρχή Διοίκησης εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων με την Ινδία

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, με εκατέρωθεν...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαΐου 2025

Σήμερα, Σάββατο (10.5.2025), σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 5 κρυφά συμπτώματα που αποκαλύπτονται έως και 5 χρόνια πριν τη διάγνωση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί να εκδηλωθεί με...

Ινδικά μαχητικά βομβάρδισαν πακιστανικές αεροπορικές βάσεις – Σε εξέλιξη επιχείρηση αντεπίθεσης από το Ισλαμαμπάντ

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται, καθώς και...

Γερμανία: Πρώτη διπλωματική συνομιλία του ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ με τον Μάρκο Ρούμπιο

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, πραγματοποίησε...

Ινδία – Πακιστάν: Κλιμάκωση με καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών και πυραυλικών χτυπημάτων

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώνεται με σειρά...

ΗΠΑ: Η προειδοποίηση Τραμπ σε Ζελένσκι και Πούτιν – «Τερματίστε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση...

Κορυφαίο περιβαλλοντικό βραβείο κατακτά η Toyota Hellas

Η Toyota Hellas απέσπασε κορυφαία περιβαλλοντική πιστοποίηση από την...

BYD, κατακτά την Κύπρο μέσω του Ομίλου Σφακιανάκη

Η BYD επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Κύπρο μέσω...

Πυροσβεστική Mercedes-Benz μεταμορφώθηκε σε πολυτελές τροχόσπιτο και καντίνα

Ένα παλιό πυροσβεστικό όχημα Mercedes-Benz LPK 608 του 1975...