Τραμπ: Ο νόμος για τα δημοσιονομικά θα εκτοξεύσει τη χώρα σαν «πύραυλος» – Τελετή υπογραφής την 4η Ιουλίου
Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ
Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Ουκρανία: Πέντε νεκροί από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό στην ανατολική πόλη Ποκρόφσκ
Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες – Νέα αναζωπύρωση σε χαράδρα σε Άγιο Ιωάννη και Φέρμα
Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοινώνει ότι επαναλειτουργεί ο εναέριος χώρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ντιόγκο Ζότα: Συγκινητική σιγή και δάκρυα στο Ισπανία – Πορτογαλία για την απώλειά του
Ντιόγκο Ζότα: Η Λίβερπουλ αποσύρει οριστικά τη φανέλα με το Νο 20
Ουκρανία: Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους και την Μόσχα η κρίσιμη απόφαση του Τραμπ να σταματήσει την παροχή όπλων στο Κίεβο
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ποζάρει με τα 4 αδέρφια του – «Ενωμένοι, δε μας νικάει κανείς»
Η ΑΕΚ «εξασφάλισε» τον Τζέιμς Πενράις από τη Χαρτς
Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι και Σπάτα: Συγκλονιστική έκκληση κοπέλας για τον αγαπημένο της σκύλο, τον Τζακ
Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,12% – Σε ιστορικά υψηλά 15 ετών η αγορά
Wall Street: Στο πράσινο έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500 μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία απασχόλησης Ιουνίου
Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα: Σε ολονύχτια ετοιμότητα η Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο
Ομαδικός βιασμός 14χρονης στο Κερατσίνι: Στα χέρια της αστυνομίας ένας 16χρονος
«Βόμβα» Βαλαντσιούνας στον Παναθηναϊκό: «Εγκαταλείπει το NBA για την Ελλάδα» επιβεβαιώνει ρεπόρτερ της Euroleague
Ντιόγκο Ζότα – Πώς ξεκίνησε η τραγική διαδρομή: Γιατροί του απαγόρεψαν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ετοιμάζεται να συνομιλήσει» με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες
Ντιόγκο Ζότα: Η Λίβερπουλ αποσύρει οριστικά τη φανέλα με το νούμερο 20 προς τιμήν του
//

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Η αρχαία ελληνική ιατρική αξιοποίησε τα βότανα ως φυσικά φάρμακα, με τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη και Γαληνό να καταγράφουν εκατοντάδες θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς, εστιάζοντας στις γνώσεις και τις πρακτικές τους. Ο Ιπποκράτης και άλλοι σημαντικοί ιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, περιγράφουν τη θεραπευτική αξία των φυτών, καταγράφοντας εκατοντάδες φυσικά φάρμακα και τις εφαρμογές τους σε διάφορες ασθένειες.

Αναφέρονται παραδείγματα βοτάνων που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση πληγών, πόνων και άλλων παθήσεων, καθώς και οι μέθοδοι παρασκευής και εφαρμογής τους. Η διαχρονική αξία των γνώσεων αυτών επισημαίνεται, καθώς οι αρχαίοι ιατροί επηρέασαν τη σύγχρονη ιατρική και τη φαρμακολογία.

Πιο αναλυτικά

Ο Ιπποκράτης διέτεινε ότι η τροφή είναι το φάρμακο για κάθε νόσο.

Απλόχερα η φύση μας προσφέρει τα όπλα που σε συνδυασμό με την ανάλογη ψυχική στάση και άσκηση, στέκονται αρωγοί στην καταπολέμηση ασθενειών και ενοχλήσεων που μαστίζουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση θα παραθέσουμε την εκπληκτική εισήγηση του κου Καραμπερόπουλου στο 41ο Πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο (Ρόδος 2003). Το δικό μας σχόλιο: Όταν οι επιστήμονες σταματούν την έρευνα και η ελπίδα ίασης κλείνεται σε πλαστικά κουτάκια, τότε οι επιστήμονες γίνονται συνταγογράφοι και οι βιομηχανίες πλαστικών, Μεσσίες. Παραθέτουμε αυτούσια το κείμενο.

Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα από τα βότανα. Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα.

Από αυτόν διδάχθηκε ο μαθητής της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.

Κατά τον Όμηρο

Στα ομηρικά έπη συναντούμαι αναφορές χρήσης βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς ή για δηλητηριάσεις, χωρίς όμως πολλές φορές να αναφέρεται ένα συγκεκριμένο βότανο ή να περιγράφεται με λεπτομέρεια:

Όταν ο Μενέλαος τραυματίσθηκε στον Τρωϊκό πόλεμο τον εξέτασε ο ιατρός Μαχάων, «άνδρας ίσος με τους θεούς «ισόθεος», προσπάθησε το βέλος να τραβήξει… κι’ αφού εξέτασε την πληγή, εκεί που μέσα έφτασε το βέλος το φαρμακερό, το αίμα βύζαξε, δίχως χρονοτριβή και με πείρα πασπάλισε «ήπια φάρμακα» φάρμακα μαλακτικά, που κάποτε τα χάρισε στον πατέρα του, τον Ασκληπιό, ο Χείρων», (Ιλ. Δ 212-218).

Για τον ιατρό Μαχάονα σε άλλο χωρίο της Ιλιάδος, ο Όμηρος με έμφαση τονίζει: «Ιητρός γαρ ανήρ πολλών αντάξιος άλλων», (Ιλ. Λ 514), χαρακτηρισμός που διαχρονικά τιμά τους γιατρούς για την υψηλή τους προσφορά.

Κατά τον Ιπποκράτη και Διοσκουρίδη.

Στα βιβλία της Ιπποκρατικής Συλλογής αριθμούνται 236 φυτικά φάρμακα, χωρίς όμως να υπάρχει περιγραφή του κάθε βοτάνου. Ισως διότι υπέθεταν ότι είναι γνωστά τα έργα των ριζοτόμων, που ασχολούνταν με τη συλλογή και περιγραφή των θεραπευτικών φυτών. (Εμμανουήλ, σελ. 78).

Ιδού μια αδρή φαρμακολογική κατάταξη με μερικές από τις ιπποκρατικές δρόγες:

Ως Ανθελμινθικά χορηγούνταν: άγνος, κεδρέλαιον, κρόμμυα, τορδύλιον.

Ως Εμετικά: σκαμωνία, θαψία, μέλας και λευκός ελλέβορος, υσσωπος, ραφανίς, ορίγανον.

Ως αποχρεμπτικά: κενταύριον, ύσσωπος, θαψία, ελατήριον, ορίγανον, σινάπι, κύμινον, ελελίφασκος, κάππαρις, χαλβάνη, βήχιον, άρον(Στην εικόνα το βότανο Αρον)

Ως διουρητικά: σκόροδον, πράσον, κρόμμυον, πετροσέλινον, γλήχων, αδίαντος, πήγανος, μάραθρον, μελία.

Ως στυπτικά του εντερικού σωλήνος: μήκων (όπιον), σίδιον μύρτα, κράνεα, μέσπιλα, κυδωνέα, καλαμίνθη, λάθυροι, κέγχρος, ανηθον.

Για τις παθήσεις του δέρματος: γλίσχραμα κριθής, άλευρον φακής και λαθύρου, ρίζα καισπέρμα κράμβης, ρίζα ελατηρίου, φλοιοί κρομμύου, πικραμύγδαλα, σπέρματα κνίδης, κλπ.

Επί πυορροούντων δοθιήνων χρησιμοποιούνταν: κηκίδες, φλοιός δρυός και ροδίων, πεντάφυλλον, κισσός, άκανθα, γλυκυσίδη (παιωνία), φύλλα ελαίας, μωρέας, βάτου, ελατήριον, κλπ.

Ως ελαφρό καθαρτικό στο «Περί αγμών», 36, και στους «Αφορισμούς» του Ιπποκράτους, (τμήμα τέταρτον 13), συνιστάται η χρήση του ελλέβορου, ενώ παράλληλα (στο Αφορισμό τμήμα πέμπτον 1), τονίζεται ότι ο σπασμός, που θα προέλθει από ελλέβορο είναι προγνωστικό θανάσιμο, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι θα πρέπει κανείς να προσέχει να χορηγεί την αναγκαία ποσότητα στον ασθενή, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Στο «Περί Διαίτης Οξέων» 8, (τόμ. Α, σελ. 307) ο Ιπποκράτης συνιστά για καθαρισμό των εντέρων να ενσταλάζουν σε ξερά σύκα επτά σταγόνες από το γαλάκτωμα του Τιθύμαλλου, κοινώς Γαλατσίδα.

Επίσης ο Ιπποκράτης γνωρίζει την ναρκωτική ενέργεια του μανδραγόρα και στο έργο του «Περί τόπων των κατά άνθρωπον», σημειώνει: «Στα πρόσωπα που κατέχονται από θλίψη, που πάσχουν από μελαγχολία και θέλουν να αυτοχειρισθούν, να κρεμασθούν, να τους δίνετε το πρωί ποτό από ρίζα μανδραγόρα, σε μικρή δόση ώστε να μην προκαλέσει παραλήρημα».

Την υπνωτική και αναισθητική ενέργεια του μανδραγόρα επισημαίνει και ο Διοσκουρίδης, (τόμ. Δ. 75), ο οποίος συνιστά συγκεκριμένη δοσολογία για την πρόκληση ληθάργου σε εκείνους που πρόκειται να υποβληθούν σε εγχείρηση ή καυτηρίαση.

Κατά τον Θεόφραστο

Μια πρώτη συστηματική καταγραφή των φυτών έχουμε από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλους, στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορίας», του οποίου το 9ο βιβλίο είναι αφιερωμένο στα βότανα και τις ιατρικές τους ιδιότητες. Γράφει για τον τρόπο συλλογή των βοτάνων και τον τρόπο εξαγωγής του χυλού εξ αυτών.

Η συλλογή και κοπή των ριζών των βοτάνων αποκαλούνταν ριζοτομία, ριζοτόμοι οι απασχολούμενοι με αυτήν και «Ριζοτομικόν», το σχετικό βιβλίο.

Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι Θρασύας ο Μαντινεύς έφτιαχνε ένα δηλητήριο με χυμούς κωνείου, μήκωνος και άλλων παρομοίων, το οποίο προκαλούσε ένα εύκολο και ανώδυνο τέλος της ζωής.

Ακόμη γράφει ότι οι κάτοικοι της πόλεως Ιουλίδος της νήσου Κείου (Τζιάς) χρησιμοποιούσαν το κώνειο, το οποίο ως γνωστό σύμφωνα με σχετικό νόμο, το έπιναν οι ηλικιωμένοι οι υπερβαίνοντες το εξηκοστό έτος, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανώδυνο τέλος στη ζωή τους.

Αναφέρει ακόμη τα μέρη της Ελλάδος, στα οποία φυτρώνουν πολλά ιατρικά βότανα με πρώτο το Πήλιον στη Θεσσαλία, το Τελεύθριο στην Εύβοια, τον Παρνασσό, την Αρκαδία και τη Λακωνία.

Μάλιστα μας δίνει την πληροφορία ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας κατά την εποχή της Ανοίξεως δεν έπιναν φάρμακα, αλλά μόνο γάλα αγελάδος «γαλακτοποτείν», και τούτο διότι το γάλα περιείχε πολλές ουσίες από τα χόρτα και βότανα, που οι αγελάδες έτρωγαν κατά την άνοιξη.

Ιδιαίτερα για το Δίκταμον της Κρήτης ο Θεόφραστος γράφει ότι χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις ακόμη και στη δυστοκία των γυναικών, αλλά είναι σπάνιο διότι, όπως σημειώνει, το αναζητούν και το τρώνε οι αίγες, οι οποίες τρώγοντας τον δίκταμο αποβάλλουν τα βέλη που έχουν δεχθεί, άποψη την οποία μνημονεύει ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός. (η εικόνα είναι από περιηγητικό κείμενο του 1703).

Κατά τον Διοσκουρίδη

Ο ονομαστότερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας είναι ο Διοσκουρίδης, που έζησε κατά τον 1ο μ. Χ. αιώνα και του οποίου το κλασσικό του έργο «Περί ύλης Ιατρικής», δηλ. περί των χρησιμοποιουμένων φαρμάκων, έχει διασωθεί σε μερικούς κώδικες, με αρχαιότερο τον κώδικα του 512 μ. Χ., ο επονομασθείς κώδικας της Ανικίας, από την αρχόντισσα της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία παρήγγειλε στον αντιγραφέα το έργο του Διοσκουρίδη, και σήμερα ο κώδικας αυτός εναπόκειται τη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.

Σε ένα άλλο κώδικα του Διοσκουρίδη του 12ου αι. που βρίσκεται σε Βιβλιοθήκη της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους βλέπουμε εκτός από τα φυτά να έχουν προστεθεί και ανθρώπινες φιγούρες. Στον παλαιότερο κώδικα του Διοσκουρίδη, του 512ου απεικονίζονται 383 φυτά και έχουν προστεθεί και μερικές ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Σε άλλη πάλι παράσταση βλέπουμε τον Κρατεύα να ζωγραφίζει τον μανδραγόρα.

Και στην επόμενη απεικονίζεται στο μέσον ο κένταυρος Χείρων, δάσκαλος του Ασκληπιού ενώ σε μία άλλη μικρογραφία παριστάνεται στο κέντρο ο Γαληνός περιστοιχιζόμενος από τους ιατρούς Διοσκουρίδη, Νίκανδρο, Ρούφο, Ανδρέα, Απολλώνιο και Κρατεύα.

Περισσότερα από 500 φυτά με τη δράση τους στις διάφορες ασθένειες του ανθρωπίνου σώματος είχε μελετήσει ο Διοσκουρίδης, ο οποίος τα κατέταξε σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και οι αρρώστιες που ξεχωρίζει στο έργο του ξεπερνούν τις 50, αρχίζοντας από τον πονοκέφαλο και καταλήγοντας στον ίκτερο, τις παθήσεις του σπληνός, του νεφρού και τα έλκη του στομάχου.. (Μπάουμ 93).

Σημειώνουμε ότι πολλά από τα φυτά που ο Διοσκουρίδης αναγράφει στο Περί ύλης Ιατρικής, ο Αγγλος ιατρός και καθηγητής της Βοτανικής Σιπθορπ, που περιόδευσε την Ελλάδα το 1786, προσπάθησε και τα κατέγραψε με παράλληλο σχεδιασμό τους σε δέκα ογκώδεις τόμους με τίτλο Flora Graeca, που τον τίτλο του πρώτου τόμου του 1806 βλέπουμε στην εικόνα.

Στο περί πτελέας, κοινώς φτελιάς κεφάλαιο ο Διοσκουρίδης μνημονεύει και την αντισηπτική ιδιότητα της μούχλας (1, 84): «Η μούχλα η οποία μαζεύεται στα παλιά ξύλα και τη βάση των κορμών, αν πασπαλιστεί σαν αλεύρι, καθαρίζει και επουλώνει τα έλκη», παρατήρηση που αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμιγκ.

Επίσης σχετικά με την ιτιά (Α 104) παρατηρεί ότι «ο καρπός, τα φύλλα, ο φλοιός και ο χυμός έχουν στυπτικές ιδιότητες» που βοηθούν στους πόνους των αυτιών. Και το αφέψημά της, όταν με αυτό γίνονται εξωτερικές πλύσεις, είναι πάρα πολύ καλό για την ποδάγρα».

Σημειώνεται ότι το 1827 απομονώθηκε από την ιτιά η σαλικίνη, η οποία ονομάσθηκε έτσι από το λατινικό όνομα της ιτιάς, Salix, και η γνώση της ουσίας αυτής συνετέλεσε στη σύνθεση της ασπιρίνης. Στη Φαρμακολογία του ο καθηγητής Κωστής στα 1855 την σαλικίνη την αποδίδει με το ελληνικό όνομα «ιτεϊνη».

Οι συχνοί πόλεμοι κατά την αρχαιότητα συντέλεσαν ώστε τα βότανα να έχουν σημαντική θέση στην θεραπευτική των τραυμάτων, όπως για παράδειγμα η «Λυσιμαχία», το φυτό το οποίο ονομάσθηκε προς τιμήν του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου και ο οποίος χρησιμοποίησε το φυτό αυτό ως αιμοστατικό για να γιατρεύει τις πληγές των στρατιωτών του. Περιγράφεται και από τον Διοσκουρίδη (Δ. 3) ο οποίος σημειώνει ότι «είναι κατάλληλο για τα τραύματα και αιμοστατικό», «προς αίματος αναγωγάς και δυσεντερίας», ιδιότητες που επαναλαμβάνει και ο Γαληνός. (τόμ. ΧΙ, σελ. 64) στο Περί των απλών φαρμάκων κράσεως και δυνάμεως.

Ακόμη ως αιμοστατικό χρησιμοποιούνταν το βότανο «Αχίλλειον», όπως σημειώνει ο Διοσκουρίδης (Δ 36), το οποίο το έδιναν και σε φλεγμονές και απεικονίζεται σε χειρόγραφο του Διοσκουρίδη.

Ένα πολύ κοινό φυτό που φυτρώνει στους τοίχους και χαλάσματα είναι το ονομαζόμενο από τον Διοσκουρίδη (Δ, 85) Ελξίνη ή παρθένιον, ή περδίκιον (εξ ού και περδικάκι στη νεοελληνική γλώσσα), του οποίου τα φύλλα αν τεθούν ως κατάπλασμα θεραπεύουν το ερυσίπελας, τα κονδυλώματα, τα εγκαύματα και κάθε φλεγμονή και πρήξιμο.

Μάλιστα ο Πλίνιος 22.17, γράφει ότι ο Περικλής κατά την ανέγερση ναού στον Παρθενώνα σε έναν εργάτη που κτύπησε και αιμορραγούσε, πήρε το φυτό αυτό και το έθεσε πάνω στην πληγή με αποτέλεσμα το σταμάτημα της αιμορραγίας, γι’ αυτό και ονομάσθηκε «Παρθένιον», προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

Για τις αντιβηχικές, αναλγητικές, στυπτικές και υπνωτικές ιδιότητες του οπίου, που βγαίνει από την μήκωνα την υπνοφόρο (Δ 64) ο Διοσκουρίδης, γράφει ότι « το όπιο… αν ληφθεί σε μικρή ποσότητα έως ενός ροβιού, είναι παυσίπονο, υπνωτικό και πεπτικό, ενώ βοηθά τους βήχες και τα κοιλιακά.

Όταν πίνεται όμως σε μεγαλύτερη ποσότητα βυθίζει σε ληθαργικό ύπνο και είναι θανατηφόρο». Σημειώνουμε ότι η μήκων η υπνοφόρος είναι ο λογότυπος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.

Ένα άλλο βότανο για το βήχα θεωρείται το «Πράσιον», εικόνα επίσης από χειρόγραφο, του οποίου τα φύλλα μαζί με τα σπέρματα βράζονται με μέλι και χορηγούνται στους φθισικούς, ασθματικούς και σε εκείνους που βήχουν.

Ακόμη για το αναπνευστικό σύστημα για βήχα και δύσπνοια έδιναν και το βότανο «Ιππουρίς, ή έφεδρον», που το αλκαλοειδές εφεδρίνη, που απομονονώθηκε το 1887, έδινε τα θεραπευτικά αποτελέσματα, ουσία που και σήμερα περιέχεται σε σκευάσματα για τον βήχα.

Στους κωλικούς των νεφρών από τον Γαληνό (ΧΙΙΙ, σελ. 89) συνιστάται «σπέρμα υοσκυάμου», «κώνειον», «οπό της μήκωνος», και «φλοιό της ρίζης του μανδαγόρα».

Στη «δυσουρία» χορηγούνταν επίσης το κοινό φυτό «καυκαλίδα ή μοσχολάχανο» το αναφερόμενο από τον Διοσκουρίδη (Γ 54) ως «Τόρδιλον» ή «Σέσελι Κρητικόν» του οποίου ο «χυμός του βλαστού και του σπόρου, όταν είναι ακόμη χλωρός, αν πίνεται μαζί με γλυκό κρασί για δέκα ημέρες, θεραπεύει όσους έχουν νεφρίτιδα».

Τα φύλλα καθώς και η ρίζα του Παλίουρου, κοινώς παλιούρι, στο «Περί της των απλών φαρμάκων κράσεως και δυνάμεως Βιβλίον Θ», (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 93-94) ο Γαληνός τα χρησιμοποιεί για να θεραπεύει τα φύματα, ενώ τον καρπό για να διαλύει του λίθους της ουροδόχου κύστεως, αντίληψη που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο βότανο (Γ 141) ήταν το «λιθόσπερμον» ή <αετόνυχον», ή «Ηράκλεια», του οποίου οι σκληροί σπόροι, γι’ αυτό και το όνομά του, έχουν τη δυνατότητα, όταν πίνονται μαζί με λευκό κρασί, να σπάνε τις πέτρες και να προκαλούν την ούρηση.

Οι αρχαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τη μέθοδο επάλειψης των βοτάνων στις πάσχουσες περιοχές του σώματος ως έμπλαστρα με την πεποίθηση ότι με την απορροφητική ικανότητα του δέρματος θα εισχωρήσουν οι δραστικές ουσίες των βοτάνων στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος. Εξ άλλου και σήμερα εφαρμόζεται η διαδερμική χορήγηση με την επικόλληση στο δέρμα ταινιών όπου εναποτίθεται η δραστική φαρμακευτική ουσία.

Το βότανο «Γεντιανή» ονομάσθηκε (Γ 3) από το όνομα του βασιλιά της Ιλλυρίας Γέντη, (2ος αι. π.Χ.), ο οποίος τη χρησιμοποίησε για την πανώλη. ο Διοσκουρίδης σημειώνει ότι Το εκχύλισμα της ρίζας σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη ενδείκνυται στους πόνους των πλευρών, στις σήψεις, τα διαστρέμματα και ο χυμός για τα διαβρωτικά έλκη του δέρματος.

Το αφέψημα του «θυμαριού», χρησιμοποιήθηκε τόσο στη δύσπνοια και ως αποχρεμπτικό, όσο και ως ανθελμινθικό, ιδιότητα που θα οφείλεται στην εμπεριεχόμενη θυμόλη, η οποία σύμφωνα με την Φαρμακολογία του Ιωακείμογλου (τόμ. Α, σελ. 689) χρησιμοποιούνταν επί των παρασιτώσεων.

Η «Πτέρις» κατά τον Διοσκορίδη (Δ 184) αποβάλλει την έλμινθα, γι’ αυτό και έχει εκτρωτικές ιδιότητες έναντι των εμβρύων, άποψη που αναγράφει ο Γαληνός και ο Παύλος Αιγινήτης, (7ος αι. μ.Χ.) (Βιβλίον 7)

Για τον καρκίνο οι αρχαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν διάφορα βότανα όπως το αποκαλούμενο «Ασκληπιάς», που «αρμόζει και προς εν μαστοίς και μήτρα κακοήθη», την «ακαλύφη» ή «κνίδη» κοινώς τσουκνίδα, που χορηγούνταν από τον Διοσκουρίδη (Δ 93) και «προς καρκινώδη», όπως και από τον Γαληνό (ΧΙ σελ. 818) ο οποίος επαναλαμβάνει ότι θεραπεύει «τα γαγγραινώδη και τα καρκινώδη ».

Το Δρακόντιον το κοινώς λεγόμενο φιδόχορτο (Β 166) καταστρέφει τους πολύποδες της ρινός, όταν εισαχθεί το εκχύλισμα του καρπού και κατά την επάλειψη αναστέλλει τα καρκινώματά της. ΄Αποψη που επαναλαμβάνεται (ΧΙ σελ. 865), από τον Γαληνό «και καρκίνους και πολύποδας εκτήκειν», καταστρέφει.

Το βότανο «Ερύσιμον» το κοινώς λεγόμενο «σκυλλόβρουβα», (Β 158) ωφελεί και στα « κρυπτά καρκινώματα » ενώ σχετική συνταγή «Περί καρκινωδών και κακοήθων ελκών» (ΧΙΙΙ, σελ. 733), αναγράφει ο Γαληνός.

Ο «ελλέβορος» χρησιμοποιείται από τους παλιούς ιατρούς εσωτερικά σε κρυφούς καρκίνους σύμφωνα με τον Ρούφο τον Εφέσιο (εκδ. Ματθει, σελ. 290), τον Ορειβάσιο, τόμ. 2, σελ. 138, τον Παύλο Αιγινήτη, (βιβλίον 4, κεφ. 26), ενώ ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιεί για εξωτερική χρήση.

Ο ιατρός Αέτιος (έκδ. Αλδου, σελ. 163) στα καρκινώματα του στόματος συνιστά τη χρήση καρπού ερίκης σε χυλό υοσκυάμου με μέλι.. Το «Ελατήριον ή σίκυς άγριος», η κοινώς πικραγγουριά συνιστάται από τον Ιπποκράτη (Επιδημιών Δεύτερον, Τμήμα έκτον) σε περίπτωση καρκίνου, «καρκίνου γενομένου ..διδόναι πίνειν ελατήριον ».

Ο ιξός (Διοσκ. Γ 89) που φυτρώνει στην κυδωνιά, αχλαδιά και σε άλλα δένδρα και στη ρίζα κάποιων θάμνων, έχει τη δυνατότητα να διαλύει, να μαλακώνει και να χωνεύει τις νεοπλασίες… με ίση ποσότητα ρετσινού και κεριού.

Για το βότανο Απαρίνη και τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν γράψει οι αρχαίοι ιατροί, ενώ μεταγενέστερα θεωρήθηκε φάρμακο για τον καρκίνο. Συγκεκριμένα κατά το 1814 στον Ερμή το Λόγιο αναδημοσιεύεται η είδηση από τον αγγλικό τύπο ότι για το «φθοροποιόν πάθος καρκίνου λεγόμενον» έχει εφευρεθεί ένα νέο φάρμακο από το χόρτο το κατά τον Λινναίον ονομαζόμενο «Galion Aparine».

Και στις μέρες μας καταβάλλεται προσπάθεια από τους ερευνητές να εντοπίσουν βότανα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα αντινεοπλασματικά φάρμακα Βινκριστίνη, και βιμπλαστίνη πηγή έχουν το φυτό Vinca Rosea.

Και κατά τον Γαληνό

Η βαλεριάνα ή νάρδος σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, (Α 7), και Γαληνό βοηθά στις ναυτίες, στις καρδιαλγίες, στις παθήσεις ηπατος, νεφρών, ουροδόχου κύστεως, στον ίκτερο, προστίθεται στα μαλακτικά καταπλάσματα, στα ροφήματα και στις θερμαντικές αλοιφές. Στα Ιπποκρατικά έργα (Δ 422) η βαλεριάνα χρησιμοποιήθηκε σε γυναικολογικές παθήσεις και προσφέρονταν στη λεχώνα ως κατευναστικό.

Στη βαλεριάνα περιέχεται το βαλεριανικό οξύ, το οποίο μνημονεύεται στις Φαρμακολογίες Κωστή (1855, σελ. 634-635) και Ιωακείμογλου, (215), δρά στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και δίδονταν ως καταπραϋντικό, ενώ σχετικά σκευάσματα κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα.

Σε περίπτωση ρινορραγίας μεταξύ των άλλων ο Γαληνός (Περί συνθέσεως φαρμάκων των κατά τόπους, τόμ. ΧΙΙ, σελ. 692) συνιστά την πίεση εξωτερικά των μυκτήρων, αφού έχει τοποθετηθεί σπληνίο υφάσματος εμποτισμένο σε λύκιο (φωτογρ. 199), το οποίο καλείται και πυξάκανθα (ΧΙΙ, σελ. 63) και χρησιμοποιείται στις φλεγμονές και ελκώσεις του στόματος, της έδρας, σε έρπητες, στα μολυσμένα και κακοήθη έλκη, πυορροούντα ώτα, παρατρίμματα και παρωνυχίες. Παρόμοια έχει γράψει και ο Διοσκορίδης (Α 100).

Συνταγές με βότανα για τις παιδικές ασθένειες, όπως άφθες του στόματος, φλεγμονές των αμυγδαλών, των ώτων κλπ.. αναγράφει ο Γαληνός στο «Περί συνθέσεως φαρμάκων των κατά τόπους», ενώ για την επιληψία στο έργο του «Τω επιληπτικώ παιδί υποθήκη» συνιστά εκτός από τις διαιτητικές οδηγίες και τον τρόπο ζωής, τη χρήση του χυμού της σκίλλης, δίδοντας οδηγίες παρασκευής του.

Ωστόσο ο Γαληνός σε ένα άλλο έργο του «Περί κράσεως και δυνάμεως των απλών φαρμάκων», (ΧΙ, σελ. 859), αναγράφει μία εμπειρία του με επιληπτικό παιδί οκτώ μηνών, στο οποίο είχε δοθεί να φορά στο λαιμό του ρίζα «παιωνίας», με αποτέλεσμα την παύση των σπασμών, ενώ δύο φορές που δοκίμασε να απομακρύνει από το λαιμό του παιδιού την ρίζα της «παιωνίας», επαναλαμβάνονταν οι επιληπτικοί σπασμοί, που έκανε τον Γαληνός να διερωτηθεί στο κείμενό του μήπως τα απορρέοντα μόρια από την ρίζα δια της εισπνοής εισέρχονταν στον οργανισμό του παιδιού και έφερναν το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Πάντως τη ρίζα παιωνίας συναντήσαμε σε συνταγή για την επιληψία σε φαρμακολογία του 19ου αιώνος.

Ο Γαληνός χρησιμοποίησε και σύνθετα ή πολύχρηστα φάρμακα, διότι με τα απλά βότανα, 304 καταγράφει, πολλές φορές δεν θεραπεύονται «αι παρά φύσιν διαθέσεις».Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνθέτου φαρμάκου αποτελεί η «πανάκεια.. με 16 βότανα και περίφημη «Θηριακή» του ιατρού Ανδρόμαχου, την οποία αναγράφει ο Γαληνός και η οποία αποτελούνταν από 55 βότανα και χρησιμοποιούνταν μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως διαπιστώνεται η αναγραφή της στην Ελληνική Φαρμακοποιϊα του Γ. Φωτεινού κατά το 1835.

Πάντως τα σύνθετα φάρμακα του Γαληνού ήταν η βάση για τα σύγχρονα ιδιοσκευάσματα

Ο ιστορικός Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος περιήγησις, Βοιωτικά (41,7), στην περιγραφή για την Χαιρώνεια, μας δίνει την πληροφορία ότι εκεί υπήρχε ένα είδος φαρμακοβιομηχανίας της εποχής, όπου από άνθη κρίνου, τριαντάφυλλου, ναρκίσσου και ίριδος, έφτιαχναν παυσίπονες αλοιφές, οι οποίες «αλγηδόνων ιάματα ανθρώποις γίνεται».

Στις θεραπευτικές της ιδιότητες της «Ιριδος» (Α 1), περιλαμβάνεται η ισχιαλγία, οι πονοκέφαλοι και οι κωλικοί. Σημειώνουμε (Ν. Κωστή, σελ 388, Γεννάδιος 1914, σελ. 440) ότι μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνος κρεμούσαν στο λαιμό των βρεφών τεμάχια ρίζας ίριδος, τα ονομαζόμενα «δάκτυλοι ίριδος», «irris root fingers», για να την μασούν προς ανακούφιση και επιβοήθηση της πρώτης οδοντοφυίας.

Στη συνοπτική αυτή περιήγηση στα θεραπευτικά φυτά των αρχαίων ιατρών ας σταθούμε και σε μια θεραπεία του Γαληνού, (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 904-907) ο οποίος όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αλεξάνδρεια στην πατρίδα του, τη Πέργαμο, συνάντησε έναν κηπουρό «υπό τε σταφυλής και παρισθμίων και αντιάδων πνιγόμενον».

Ο Γαληνός τότε σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για την φλεγμονή αυτή το χυμό από τον φλοιό χλωρών καρυδιών, με το σκεπτικό, όπως γράφει, αφού οι ουσίες διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται βαθιά και το βάψιμο τους δεν εξαλείφεται εύκολα, όπως παρατηρείται στους βαφείς, τότε η λεπτόρρευστη αυτή ουσία θα εισχωρήσει στη φλεγμονή των αμυγδαλών και θα θεραπεύσει τον ασθενή.

Έδωσε αυτόν τον χυμό στον ασθενή να κάνει γαργαρισμούς, με αποτέλεσμα σύντομα να θεραπευθεί. Την αγωγή αυτή ο Γαληνός την δοκίμασε, αφού πρόσθεσε λίγο μέλι, σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά.

Τα κείμενα των αρχαίων ιατρών είναι σημαντικά και διότι στους μετέπειτα ιατρούς της βυζαντινής περιόδου επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια με λίγες προσθήκες. Στη συνέχεια οι γνώσεις για τα θεραπευτικά βότανα με τη μετάφραση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων ιατρών στα λατινικά μεταφέρθηκαν στους ιατρούς της Ευρώπης και εφαρμόσθηκαν στην ευρωπαϊκή ιατρική, που διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αργότερα με την ανάπτυξη της φαρμακευτικής χημείας άρχισε η τιτλοποίηση και τυποποίηση τους και η προσπάθεια ανεύρεσης της δραστικής χημικής ουσίας τους, και αρκετά βότανα έχουν παραμείνει εν χρήσει. Ωστόσο κατά τα τελευταία χρόνια τα βότανα δοκιμάζονται, καi γίνονται προσπάθειες διεθνώς για την ανεύρεση από τα βότανα νέων φαρμάκων ακόμη και για τον καρκίνο.


Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ερευνητές ανακάλυψαν γιγαντιαίες ρωμαϊκές σόλες σανδαλιών κοντά στο Τείχος του Αδριανού

Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν δερμάτινες σόλες σανδαλιών τεράστιου μεγέθους,...

Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 λεπτά

Τραμπ: Ο νόμος για τα δημοσιονομικά θα εκτοξεύσει τη χώρα σαν «πύραυλος» – Τελετή υπογραφής την 4η Ιουλίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υπογραφή ενός φορολογικού νομοσχεδίου από τους Ρεπουμπλικάνους, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου, κατά την…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 1 ώρα

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Η Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 2 ώρες

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό στην ανατολική πόλη Ποκρόφσκ

Ρωσικός βομβαρδισμός στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα στην πόλη Ποκρόφσκ, προκάλεσε την Πέμπτη τον θάνατο πέντε ανθρώπων. Ο περιφερειακός κυβερνήτης ανέφερε…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες – Νέα αναζωπύρωση σε χαράδρα σε Άγιο Ιωάννη και Φέρμα

Χωρίς τέλος είναι η μάχη που δίνουν με τις αναζωπυρώσεις οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες επιχειρούν στην Ιεράπετρα…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοινώνει ότι επαναλειτουργεί ο εναέριος χώρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Το Ιράν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εναέριου χώρου του, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων στην Τεχεράνη, που είχαν κλείσει στις 13 Ιουνίου…

SPORTS πριν 3 ώρες

Ντιόγκο Ζότα: Συγκινητική σιγή και δάκρυα στο Ισπανία – Πορτογαλία για την απώλειά του

Ο Ντιόγκο Ζότα, 28 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο, προκαλώντας θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Ισπανία –…

LIFE πριν 3 ώρες

Ντιόγκο Ζότα: Η Λίβερπουλ αποσύρει οριστικά τη φανέλα με το Νο 20

Η Λίβερπουλ θρηνεί τον πρόωρο χαμό του Ντιόγκο Ζότα, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Ισπανία σε ηλικία 28 ετών.…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 3 ώρες

Ουκρανία: Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους και την Μόσχα η κρίσιμη απόφαση του Τραμπ να σταματήσει την παροχή όπλων στο Κίεβο

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα των κρίσιμων αντιαεροπορικών συστημάτων, προκαλεί ανησυχία για…

LIFE πριν 3 ώρες

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ποζάρει με τα 4 αδέρφια του – «Ενωμένοι, δε μας νικάει κανείς»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σούπερ σταρ του NBA, ποζάρει με τα τέσσερα αδέλφια του σε μία συγκινητική κοινή εμφάνιση στο Κέντρο…

SPORTS πριν 3 ώρες

Η ΑΕΚ «εξασφάλισε» τον Τζέιμς Πενράις από τη Χαρτς

Η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του Τζέιμς Πενράις από τη Χαρτς, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Ολλανδία…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 3 ώρες

Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι και Σπάτα: Συγκλονιστική έκκληση κοπέλας για τον αγαπημένο της σκύλο, τον Τζακ

Μια κοπέλα από τη Βουνούπολη απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για τον σκύλο της, τον Τζακ, που αγνοείται μετά από την καταστροφική…

ΑΓΟΡΕΣ πριν 3 ώρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,12% – Σε ιστορικά υψηλά 15 ετών η αγορά

Στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν άνοδο 1,12%, κλείνοντας στις 1.915,24 μονάδες, σημειώνοντας ταυτόχρονα νέα…

ΑΓΟΡΕΣ πριν 3 ώρες

Wall Street: Στο πράσινο έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500 μετά τα εντυπωσιακά στοιχεία απασχόλησης Ιουνίου

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν σημαντική άνοδο στη Wall Street την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, με τους δείκτες S&P 500 και…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 3 ώρες

Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι, Σπάτα: Σε ολονύχτια ετοιμότητα η Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (03/07/2025) σε Ραφήνα, Πικέρμι και Σπάτα είναι πλέον σε ύφεση, χωρίς ενεργό…

0:00 / 0:00

Βρετανία: Ερευνητές ανακάλυψαν γιγαντιαίες ρωμαϊκές σόλες σανδαλιών κοντά στο Τείχος του Αδριανού

Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν δερμάτινες σόλες σανδαλιών τεράστιου μεγέθους, ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών, κοντά στο Τείχος του Αδριανού, σε μια περιοχή όπου στρατιώτες και...

Βρετανία: Γιγαντιαία ρωμαϊκά σανδάλια “νούμερο 49” ανακαλύφθηκαν κοντά στο Τείχος του Αδριανού –...

Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν κοντά στο Τείχος του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία ανακάλυψαν δερμάτινα σανδάλια ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών, με μέγεθος έως νούμερο 49. Τα...

Αμέλια Έρχαρτ: Αποκαλυπτικές έρευνες για την πρώτη γυναίκα αεροπόρο που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με το “Ηλέκτρα”

Η Αμέλια Έρχαρτ, η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που εξαφανίστηκε το 1937 κατά τη διάρκεια πτήσης με το αεροπλάνο της «Ηλέκτρα», προσελκύει και πάλι το...

Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει μια γενετική σύνδεση μεταξύ της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, μέσω ανάλυσης DNA από τον...

Το καλοκαίρι του 2025 θα έχει τρεις από τις πιο σύντομες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ!

Το καλοκαίρι του 2025, οι 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου αναμένονται να είναι τρεις από τις πιο σύντομες ημέρες στην ιστορία της...

Ελευσίνια Μυστήρια: Η εκπληκτική 3D αναπαράσταση του μυστικού Ιερού της αρχαιότητας

Ο καθηγητής Marco Mellace από την Ιταλία παρουσίασε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη απεικόνιση του Ιερού της Ελευσίνας, που αναπαριστά τη δομή και τη σημασία του...

Francis Wharton: Ο άνθρωπος που έκλεψε τα δόντια ελαφιού για να αντικαταστήσει τα...

Ο Francis Wharton, μια εκκεντρική φιγούρα της δεκαετίας του 1960 στον Καναδά, ζούσε απομονωμένος και κατασκεύαζε τα δικά του όπλα. Μετά από μια επίθεση...

Ανακαλύφθηκε στη Γερμανία «εργοστάσιο λίπους» 125.000 ετών που δημιούργησαν οι Νεάντερταλ

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ λειτουργούσαν ένα «εργοστάσιο λίπους» στη Γερμανία πριν από 125.000 χρόνια, εξάγοντας λίπος από οστά ζώων, όπως άλογα...

Μια φρουρά γιγάντων στο τείχος του Αδριανού; Βρέθηκαν υπερμεγέθη ρωμαϊκά υποδήματα

Στις αμυντικές τάφρους του ρωμαϊκού φρουρίου Magna , που βρίσκεται στο Northumberland και τώρα στεγάζει το Μουσείο Ρωμαϊκού Στρατού , αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα αρχαίων...

Επιστήμονες μετέφεραν σε ποντίκια ανθρώπινο «γονίδιο γλώσσας» και κάτι εκπληκτικό αποκαλύφθηκε!

Επιστήμονες εισήγαγαν ανθρώπινο «γονίδιο γλώσσας» σε ποντίκια, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές αλλαγές στη φωνητική τους έκφραση. Τα τροποποιημένα ποντίκια εμφάνισαν διαφορετικά πρότυπα ήχων, όπως πιο σύνθετες...

Μπορούν οι κατσαρίδες να εισβάλλουν στο αυτί σας…ενώ κοιμάστε; Δείτε τι πρέπει να...

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι κατσαρίδες να εισέρχονται στα αυτιά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς αναζητούν ζεστασιά και υγρασία. Επισημαίνεται...

Υπήρξαν πραγματικά τα Σόδομα και τα Γόμορρα;

Το άρθρο εξετάζει την ύπαρξη των Σοδόμων και Γομόρρας, πόλεις που αναφέρονται στη Βίβλο και φέρονται να καταστράφηκαν από τον Θεό λόγω των αμαρτιών...

Άρπαλος: Ο πρώτος που σκανδάλισε με δημόσια χρήματα

Ο Άρπαλος, παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύεται ως ο πρώτος καταχραστής δημόσιων χρημάτων στην ιστορία, όταν, ενώ διαχειριζόταν τον θησαυρό του Αλέξανδρου κατά...

Ανακαλύψτε τον Δία: Η κουκουβάγια με τον κόσμο στα μάτια της!

Ο Δίας είναι μια τυφλή δυτική κουκουβάγια που ζει πλέον σε ένα Κέντρο Μάθησης Άγριας Ζωής στη Νότια Καλιφόρνια, αφού βρέθηκε τραυματισμένος και ανίκανος...

Ποιά είναι η χρήση του μυστικού δωμάτιου στο Όρος Ράσμορ; (φωτό)

Στο Black Hills της Νότιας Ντακότα βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στην Αμερική. Λαξευμένο στην πλευρά του βουνού, το ένδοξο Mount Rushmore επισκέπτονται χιλιάδες...

Ο αιματηρός πόλεμος με τους 2.000 νεκρούς που ξέσπασε για την κλοπή ενός… ξύλινου κουβά

Ο "Πόλεμος του Κουβά", που ξέσπασε το 1325 μεταξύ των πόλεων Μπολόνια και Μόντενα, είναι μια παράξενη ιστορία που καταδεικνύει την ένταση και τις...

Μέχρι πότε πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη; – Η θεωρία ότι είναι στρογγυλή επιβιώνει μέχρι και σήμερα

Το άρθρο εξετάζει την παρανόηση γύρω από την αντίληψη της σφαιρικότητας της Γης και τη σύνδεσή της με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Παρά την ευρέως...

Λύθηκε το «μυστήριο» για ένα από τα αρχαιότερα ποιήματα στον κόσμο: Αποκρυπτογραφήθηκε ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ένα από τα αρχαιότερα ποιήματα στον κόσμο, τον «Ύμνο της Βαβυλώνας».Πρόκειται για έναν ύμνο στον θεό Μαρδούκ και περιγράφει με...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηρώ Καριοφύλλη: Συγκλονιστικές στιγμές στην κηδεία της με τη μητέρα και τον αδελφό της – Βίντεο

Η κηδεία της Ηρώς Καριοφύλλη, της μαχητικής δημοσιογράφου που...

Ηρώ Καριοφύλλη: Βαρύ το κλίμα στην κηδεία της – Τα πρώτα πλάνα

Η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη, 57 ετών, απεβίωσε μετά από...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραμπ: Ο νόμος για τα δημοσιονομικά θα εκτοξεύσει τη χώρα σαν «πύραυλος» – Τελετή υπογραφής την 4η...

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την υπογραφή ενός φορολογικού νομοσχεδίου...

Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Η Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου...

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα...

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό στην ανατολική πόλη Ποκρόφσκ

Ρωσικός βομβαρδισμός στην ανατολική Ουκρανία, συγκεκριμένα στην πόλη Ποκρόφσκ,...

Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοινώνει ότι επαναλειτουργεί ο εναέριος χώρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Το Ιράν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του εναέριου χώρου του,...

Ντιόγκο Ζότα: Συγκινητική σιγή και δάκρυα στο Ισπανία – Πορτογαλία για την απώλειά του

Ο Ντιόγκο Ζότα, 28 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο, προκαλώντας...

Ντιόγκο Ζότα: Η Λίβερπουλ αποσύρει οριστικά τη φανέλα με το Νο 20

Η Λίβερπουλ θρηνεί τον πρόωρο χαμό του Ντιόγκο Ζότα,...

Ουκρανία: Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους και την Μόσχα η κρίσιμη απόφαση του Τραμπ να σταματήσει την...

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει τις παραδόσεις...

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ποζάρει με τα 4 αδέρφια του – «Ενωμένοι, δε μας νικάει κανείς»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σούπερ σταρ του NBA, ποζάρει με...

Η ΑΕΚ «εξασφάλισε» τον Τζέιμς Πενράις από τη Χαρτς

Η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του Τζέιμς...

Φωτιά σε Ραφήνα, Πικέρμι και Σπάτα: Συγκλονιστική έκκληση κοπέλας για τον αγαπημένο της σκύλο, τον Τζακ

Μια κοπέλα από τη Βουνούπολη απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,12% – Σε ιστορικά υψηλά 15 ετών η αγορά

Στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τιμές των...

Wall Street: Στο πράσινο έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, σε ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500 μετά τα εντυπωσιακά...

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν σημαντική άνοδο στη Wall Street...

Ομαδικός βιασμός 14χρονης στο Κερατσίνι: Στα χέρια της αστυνομίας ένας 16χρονος

Στη σύλληψη ενός 16χρονου και δύο αδελφών, ηλικίας 18...

«Βόμβα» Βαλαντσιούνας στον Παναθηναϊκό: «Εγκαταλείπει το NBA για την Ελλάδα» επιβεβαιώνει ρεπόρτερ της Euroleague

Ρεπόρτερ της Euroleague αποκαλύπτει ότι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας είναι...

Ντιόγκο Ζότα – Πώς ξεκίνησε η τραγική διαδρομή: Γιατροί του απαγόρεψαν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο

Ο Ντιόγκο Ζότα, 28χρονος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, και ο...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ετοιμάζεται να συνομιλήσει» με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα...

Ντιόγκο Ζότα: Η Λίβερπουλ αποσύρει οριστικά τη φανέλα με το νούμερο 20 προς τιμήν του

Η Λίβερπουλ αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 20...

Αϋπνία και κόπωση: Το μυστικό των 60 δευτερολέπτων από γιατρό για να ανακτήσετε την ενέργειά σας, όταν...

Ένας γιατρός προτείνει ένα απλό κόλπο 60 δευτερολέπτων για...

Εύβοια: Σοκαρισμένο τροχαίο με αυτοκίνητο που τούμπαρε και συνετρίβη σε βράχους – Δύο τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην...

Ο Μάικλ Τζόρνταν απολαμβάνει διακοπές στην Κέρκυρα με το υπερπολυτελές γιοτ του

Ο θρύλος του μπάσκετ, Μάικλ Τζόρνταν, επέλεξε την Κέρκυρα...

Οι κατασκευαστές τρέμουν το Apple CarPlay Ultra

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το νέο...

Χνάρης: «Διαχρονικός πρωταγωνιστής της ΝΔ ο Κυριάκος Βελόπουλος»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, κατηγόρησε τον Κυριάκο...

Εντυπωσιάζει η Σοφία Καρβέλα με μαύρο μπικίνι: Σίγησαν όσοι σχολίαζαν το σώμα της

Η Σοφία Καρβέλα, μετά από μια λαμπερή βάφτιση, απολαμβάνει...

Ο Μπεν ΜάκΛεμορ καταδικάστηκε για βιασμό 21χρονης το 2021

Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Μπεν ΜάκΛεμορ, κρίθηκε ένοχος...

Μέρκελ: Με πλήγωνε βαθιά που στην Ελλάδα με συνέδεαν με τον ναζισμό, όμως η πολιτική δεν είναι...

Η Άνγκελα Μέρκελ αναπολεί τα χρόνια της ελληνικής κρίσης...

Τζόκερ κλήρωση 2931: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ 03/07/2025 ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ 2931. Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 03/07/2025 και...

Έρχεται βενζινοκίνητη Porsche Macan; Ακόμα και οι θεοί υποχωρούν!

Η Porsche φαίνεται να επανεξετάζει την απόφασή της για...

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο με παράσυρση μηχανής – Οδηγός αυτοκινήτου χτύπησε διανομέα και τον εγκατέλειψε

Στο Ηράκλειο, Κρήτης, σημειώθηκε ένα σοκαριστικό τροχαίο το απόγευμα...

Βρετανία: Ερευνητές ανακάλυψαν γιγαντιαίες ρωμαϊκές σόλες σανδαλιών κοντά στο Τείχος του Αδριανού

Ερευνητές στη Βρετανία ανακάλυψαν δερμάτινες σόλες σανδαλιών τεράστιου μεγέθους,...

Μάικλ Μάντσεν: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο «σκληρός» του Hollywood – Ήταν αγαπητός...

Ο ηθοποιός Μάικλ Μάντσεν, γνωστός για τους ρόλους του...

Άγγελος Βουράκης: «Η Ναταλία ξέρει τι πρέπει να κάνει – Της αφήνουμε όλα στα χέρια της»

Ο Άγγελος Βουράκης, σε συνέντευξή του, απολογίζεται για την...

Oilstainlab HF-11: Επαναστατικό συναρμολογούμενο σούπερκαρ

Το Oilstainlab HF-11 είναι ένα επαναστατικό σούπερκαρ που προσφέρει...