Ο Μπόγκνταν Καράιτσιτς αναλαμβάνει προπονητής του Άρη – Από συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στη Θεσσαλονίκη
Γάμος Αργυρού – Νίκα: «Αν θέλετε να κάνετε ένα επιπλέον δώρο, επιλέξτε από τα καταστήματα…»
Θάσος: Ιταλός περιπατητής εντοπίστηκε νεκρός – Εξερευνούσε το όρος Υψάριο
Zeekr 001 FR: Το πρώτο κινεζικό με ισχύ άνω των 2.000 ίππων
Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του Κωνσταντίνου στις κάμερες
Δημοσιογράφος των Νάγκετς για Βαλαντσιούνας: «Η αποδέσμευσή του θα προκαλέσει αρνητικό προηγούμενο – Δεχόμουν απειλές από οπαδούς του Παναθηναϊκού»
Αίθρα Λυκουρέζου: «Συγκινήθηκε» με την εξομολόγηση της Ζήνα για την Λάσκαρη – «Αγγίζεις λίγο φλέβα με όλα αυτά»
Τηλεθέαση (7/7): Οι πρωταγωνιστές της prime time και late night ζώνης
Μητσοτάκης: Βίντεο για τα 6 χρόνια ηγεσίας της ΝΔ – «Αντλώ δύναμη από τις στιγμές που όλοι οι Έλληνες αισθανθήκαμε υπερήφανοι»
Μηχανογραφικό 2025: Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας michanografiko.it.minedu.gov.gr για τους υποψήφιους
Η τεράστια περιουσία του Ντιόγκο Ζότα: 35 εκατ. λίρες κληρονομούν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του μετά τον θλιβερό χαμό του
Financial Times: Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να αλλάξει την πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ικανοποιήσει τον Τραμπ – Οι υποψήφιοι διάδοχοι
Καιρός – Τσατραφύλλιας: Οι καυτοί και ξηροί άνεμοι foehn εντείνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς από την Τετάρτη
Η Ακρόπολη παραμένει κλειστή για ώρες εξαιτίας του καύσωνα
Άντζελα Δημητρίου: Το αξέχαστο βίντεο σε ρόλο… οδοντιάτρου!
Τηλεθέαση (7/7): Εντυπωσιακή πρεμιέρα με διψήφια νούμερα για την Κατερίνα Καραβάτου
Αποκάλυψη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η υπόθεση Βορίδη – Βάρρα και οι δηλώσεις τους στον Realfm 97,8
Η Sanders Group προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mint Property
Παναθηναϊκός: Κλείνει η μεταγραφή του Λορέντζο Μπράουν στην Αρμάνι Μιλάνο
Ασταμάτητη ροή μεταναστών στην Κρήτη – Συναγερμός στις αρχές
//

Διαβάστε περισσότερα

Τα μυστικά των βοτάνων στα χέρια των αρχαίων Ελλήνων θεραπευτών

Η αρχαία ελληνική ιατρική αξιοποίησε τα βότανα ως φυσικά φάρμακα, με τους Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη και Γαληνό να καταγράφουν εκατοντάδες θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τη χρήση των βοτάνων από τους αρχαίους Έλληνες ιατρούς, εστιάζοντας στις γνώσεις και τις πρακτικές τους. Ο Ιπποκράτης και άλλοι σημαντικοί ιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, περιγράφουν τη θεραπευτική αξία των φυτών, καταγράφοντας εκατοντάδες φυσικά φάρμακα και τις εφαρμογές τους σε διάφορες ασθένειες.

Αναφέρονται παραδείγματα βοτάνων που χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση πληγών, πόνων και άλλων παθήσεων, καθώς και οι μέθοδοι παρασκευής και εφαρμογής τους. Η διαχρονική αξία των γνώσεων αυτών επισημαίνεται, καθώς οι αρχαίοι ιατροί επηρέασαν τη σύγχρονη ιατρική και τη φαρμακολογία.

Πιο αναλυτικά

Ο Ιπποκράτης διέτεινε ότι η τροφή είναι το φάρμακο για κάθε νόσο.

Απλόχερα η φύση μας προσφέρει τα όπλα που σε συνδυασμό με την ανάλογη ψυχική στάση και άσκηση, στέκονται αρωγοί στην καταπολέμηση ασθενειών και ενοχλήσεων που μαστίζουν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Κάνοντας μια πρώτη προσέγγιση θα παραθέσουμε την εκπληκτική εισήγηση του κου Καραμπερόπουλου στο 41ο Πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο (Ρόδος 2003). Το δικό μας σχόλιο: Όταν οι επιστήμονες σταματούν την έρευνα και η ελπίδα ίασης κλείνεται σε πλαστικά κουτάκια, τότε οι επιστήμονες γίνονται συνταγογράφοι και οι βιομηχανίες πλαστικών, Μεσσίες. Παραθέτουμε αυτούσια το κείμενο.

Στα έργα των αρχαίων Ελλήνων ιατρών, στα οποία αρχίζει να εμφανίζεται η επιστημονική ιατρική, καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων από το φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα από τα βότανα. Δάσκαλος της βοτανοθεραπείας θεωρείται ο Κένταυρος Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, με τα πολυάριθμα φυτά και βότανα.

Από αυτόν διδάχθηκε ο μαθητής της Ιατρικής Ασκληπιός και στη συνέχεια οι γιοί του Μαχάων και Ποδαλείριος, οι οποίοι συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.

Κατά τον Όμηρο

Στα ομηρικά έπη συναντούμαι αναφορές χρήσης βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς ή για δηλητηριάσεις, χωρίς όμως πολλές φορές να αναφέρεται ένα συγκεκριμένο βότανο ή να περιγράφεται με λεπτομέρεια:

Όταν ο Μενέλαος τραυματίσθηκε στον Τρωϊκό πόλεμο τον εξέτασε ο ιατρός Μαχάων, «άνδρας ίσος με τους θεούς «ισόθεος», προσπάθησε το βέλος να τραβήξει… κι’ αφού εξέτασε την πληγή, εκεί που μέσα έφτασε το βέλος το φαρμακερό, το αίμα βύζαξε, δίχως χρονοτριβή και με πείρα πασπάλισε «ήπια φάρμακα» φάρμακα μαλακτικά, που κάποτε τα χάρισε στον πατέρα του, τον Ασκληπιό, ο Χείρων», (Ιλ. Δ 212-218).

Για τον ιατρό Μαχάονα σε άλλο χωρίο της Ιλιάδος, ο Όμηρος με έμφαση τονίζει: «Ιητρός γαρ ανήρ πολλών αντάξιος άλλων», (Ιλ. Λ 514), χαρακτηρισμός που διαχρονικά τιμά τους γιατρούς για την υψηλή τους προσφορά.

Κατά τον Ιπποκράτη και Διοσκουρίδη.

Στα βιβλία της Ιπποκρατικής Συλλογής αριθμούνται 236 φυτικά φάρμακα, χωρίς όμως να υπάρχει περιγραφή του κάθε βοτάνου. Ισως διότι υπέθεταν ότι είναι γνωστά τα έργα των ριζοτόμων, που ασχολούνταν με τη συλλογή και περιγραφή των θεραπευτικών φυτών. (Εμμανουήλ, σελ. 78).

Ιδού μια αδρή φαρμακολογική κατάταξη με μερικές από τις ιπποκρατικές δρόγες:

Ως Ανθελμινθικά χορηγούνταν: άγνος, κεδρέλαιον, κρόμμυα, τορδύλιον.

Ως Εμετικά: σκαμωνία, θαψία, μέλας και λευκός ελλέβορος, υσσωπος, ραφανίς, ορίγανον.

Ως αποχρεμπτικά: κενταύριον, ύσσωπος, θαψία, ελατήριον, ορίγανον, σινάπι, κύμινον, ελελίφασκος, κάππαρις, χαλβάνη, βήχιον, άρον(Στην εικόνα το βότανο Αρον)

Ως διουρητικά: σκόροδον, πράσον, κρόμμυον, πετροσέλινον, γλήχων, αδίαντος, πήγανος, μάραθρον, μελία.

Ως στυπτικά του εντερικού σωλήνος: μήκων (όπιον), σίδιον μύρτα, κράνεα, μέσπιλα, κυδωνέα, καλαμίνθη, λάθυροι, κέγχρος, ανηθον.

Για τις παθήσεις του δέρματος: γλίσχραμα κριθής, άλευρον φακής και λαθύρου, ρίζα καισπέρμα κράμβης, ρίζα ελατηρίου, φλοιοί κρομμύου, πικραμύγδαλα, σπέρματα κνίδης, κλπ.

Επί πυορροούντων δοθιήνων χρησιμοποιούνταν: κηκίδες, φλοιός δρυός και ροδίων, πεντάφυλλον, κισσός, άκανθα, γλυκυσίδη (παιωνία), φύλλα ελαίας, μωρέας, βάτου, ελατήριον, κλπ.

Ως ελαφρό καθαρτικό στο «Περί αγμών», 36, και στους «Αφορισμούς» του Ιπποκράτους, (τμήμα τέταρτον 13), συνιστάται η χρήση του ελλέβορου, ενώ παράλληλα (στο Αφορισμό τμήμα πέμπτον 1), τονίζεται ότι ο σπασμός, που θα προέλθει από ελλέβορο είναι προγνωστικό θανάσιμο, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι θα πρέπει κανείς να προσέχει να χορηγεί την αναγκαία ποσότητα στον ασθενή, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Στο «Περί Διαίτης Οξέων» 8, (τόμ. Α, σελ. 307) ο Ιπποκράτης συνιστά για καθαρισμό των εντέρων να ενσταλάζουν σε ξερά σύκα επτά σταγόνες από το γαλάκτωμα του Τιθύμαλλου, κοινώς Γαλατσίδα.

Επίσης ο Ιπποκράτης γνωρίζει την ναρκωτική ενέργεια του μανδραγόρα και στο έργο του «Περί τόπων των κατά άνθρωπον», σημειώνει: «Στα πρόσωπα που κατέχονται από θλίψη, που πάσχουν από μελαγχολία και θέλουν να αυτοχειρισθούν, να κρεμασθούν, να τους δίνετε το πρωί ποτό από ρίζα μανδραγόρα, σε μικρή δόση ώστε να μην προκαλέσει παραλήρημα».

Την υπνωτική και αναισθητική ενέργεια του μανδραγόρα επισημαίνει και ο Διοσκουρίδης, (τόμ. Δ. 75), ο οποίος συνιστά συγκεκριμένη δοσολογία για την πρόκληση ληθάργου σε εκείνους που πρόκειται να υποβληθούν σε εγχείρηση ή καυτηρίαση.

Κατά τον Θεόφραστο

Μια πρώτη συστηματική καταγραφή των φυτών έχουμε από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλους, στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορίας», του οποίου το 9ο βιβλίο είναι αφιερωμένο στα βότανα και τις ιατρικές τους ιδιότητες. Γράφει για τον τρόπο συλλογή των βοτάνων και τον τρόπο εξαγωγής του χυλού εξ αυτών.

Η συλλογή και κοπή των ριζών των βοτάνων αποκαλούνταν ριζοτομία, ριζοτόμοι οι απασχολούμενοι με αυτήν και «Ριζοτομικόν», το σχετικό βιβλίο.

Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι Θρασύας ο Μαντινεύς έφτιαχνε ένα δηλητήριο με χυμούς κωνείου, μήκωνος και άλλων παρομοίων, το οποίο προκαλούσε ένα εύκολο και ανώδυνο τέλος της ζωής.

Ακόμη γράφει ότι οι κάτοικοι της πόλεως Ιουλίδος της νήσου Κείου (Τζιάς) χρησιμοποιούσαν το κώνειο, το οποίο ως γνωστό σύμφωνα με σχετικό νόμο, το έπιναν οι ηλικιωμένοι οι υπερβαίνοντες το εξηκοστό έτος, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανώδυνο τέλος στη ζωή τους.

Αναφέρει ακόμη τα μέρη της Ελλάδος, στα οποία φυτρώνουν πολλά ιατρικά βότανα με πρώτο το Πήλιον στη Θεσσαλία, το Τελεύθριο στην Εύβοια, τον Παρνασσό, την Αρκαδία και τη Λακωνία.

Μάλιστα μας δίνει την πληροφορία ότι οι κάτοικοι της Αρκαδίας κατά την εποχή της Ανοίξεως δεν έπιναν φάρμακα, αλλά μόνο γάλα αγελάδος «γαλακτοποτείν», και τούτο διότι το γάλα περιείχε πολλές ουσίες από τα χόρτα και βότανα, που οι αγελάδες έτρωγαν κατά την άνοιξη.

Ιδιαίτερα για το Δίκταμον της Κρήτης ο Θεόφραστος γράφει ότι χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις ακόμη και στη δυστοκία των γυναικών, αλλά είναι σπάνιο διότι, όπως σημειώνει, το αναζητούν και το τρώνε οι αίγες, οι οποίες τρώγοντας τον δίκταμο αποβάλλουν τα βέλη που έχουν δεχθεί, άποψη την οποία μνημονεύει ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός. (η εικόνα είναι από περιηγητικό κείμενο του 1703).

Κατά τον Διοσκουρίδη

Ο ονομαστότερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας είναι ο Διοσκουρίδης, που έζησε κατά τον 1ο μ. Χ. αιώνα και του οποίου το κλασσικό του έργο «Περί ύλης Ιατρικής», δηλ. περί των χρησιμοποιουμένων φαρμάκων, έχει διασωθεί σε μερικούς κώδικες, με αρχαιότερο τον κώδικα του 512 μ. Χ., ο επονομασθείς κώδικας της Ανικίας, από την αρχόντισσα της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία παρήγγειλε στον αντιγραφέα το έργο του Διοσκουρίδη, και σήμερα ο κώδικας αυτός εναπόκειται τη Βιβλιοθήκη της Βιέννης.

Σε ένα άλλο κώδικα του Διοσκουρίδη του 12ου αι. που βρίσκεται σε Βιβλιοθήκη της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους βλέπουμε εκτός από τα φυτά να έχουν προστεθεί και ανθρώπινες φιγούρες. Στον παλαιότερο κώδικα του Διοσκουρίδη, του 512ου απεικονίζονται 383 φυτά και έχουν προστεθεί και μερικές ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Σε άλλη πάλι παράσταση βλέπουμε τον Κρατεύα να ζωγραφίζει τον μανδραγόρα.

Και στην επόμενη απεικονίζεται στο μέσον ο κένταυρος Χείρων, δάσκαλος του Ασκληπιού ενώ σε μία άλλη μικρογραφία παριστάνεται στο κέντρο ο Γαληνός περιστοιχιζόμενος από τους ιατρούς Διοσκουρίδη, Νίκανδρο, Ρούφο, Ανδρέα, Απολλώνιο και Κρατεύα.

Περισσότερα από 500 φυτά με τη δράση τους στις διάφορες ασθένειες του ανθρωπίνου σώματος είχε μελετήσει ο Διοσκουρίδης, ο οποίος τα κατέταξε σύμφωνα με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και οι αρρώστιες που ξεχωρίζει στο έργο του ξεπερνούν τις 50, αρχίζοντας από τον πονοκέφαλο και καταλήγοντας στον ίκτερο, τις παθήσεις του σπληνός, του νεφρού και τα έλκη του στομάχου.. (Μπάουμ 93).

Σημειώνουμε ότι πολλά από τα φυτά που ο Διοσκουρίδης αναγράφει στο Περί ύλης Ιατρικής, ο Αγγλος ιατρός και καθηγητής της Βοτανικής Σιπθορπ, που περιόδευσε την Ελλάδα το 1786, προσπάθησε και τα κατέγραψε με παράλληλο σχεδιασμό τους σε δέκα ογκώδεις τόμους με τίτλο Flora Graeca, που τον τίτλο του πρώτου τόμου του 1806 βλέπουμε στην εικόνα.

Στο περί πτελέας, κοινώς φτελιάς κεφάλαιο ο Διοσκουρίδης μνημονεύει και την αντισηπτική ιδιότητα της μούχλας (1, 84): «Η μούχλα η οποία μαζεύεται στα παλιά ξύλα και τη βάση των κορμών, αν πασπαλιστεί σαν αλεύρι, καθαρίζει και επουλώνει τα έλκη», παρατήρηση που αξιοποιήθηκε μετά από αιώνες με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης από τον Φλέμιγκ.

Επίσης σχετικά με την ιτιά (Α 104) παρατηρεί ότι «ο καρπός, τα φύλλα, ο φλοιός και ο χυμός έχουν στυπτικές ιδιότητες» που βοηθούν στους πόνους των αυτιών. Και το αφέψημά της, όταν με αυτό γίνονται εξωτερικές πλύσεις, είναι πάρα πολύ καλό για την ποδάγρα».

Σημειώνεται ότι το 1827 απομονώθηκε από την ιτιά η σαλικίνη, η οποία ονομάσθηκε έτσι από το λατινικό όνομα της ιτιάς, Salix, και η γνώση της ουσίας αυτής συνετέλεσε στη σύνθεση της ασπιρίνης. Στη Φαρμακολογία του ο καθηγητής Κωστής στα 1855 την σαλικίνη την αποδίδει με το ελληνικό όνομα «ιτεϊνη».

Οι συχνοί πόλεμοι κατά την αρχαιότητα συντέλεσαν ώστε τα βότανα να έχουν σημαντική θέση στην θεραπευτική των τραυμάτων, όπως για παράδειγμα η «Λυσιμαχία», το φυτό το οποίο ονομάσθηκε προς τιμήν του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου και ο οποίος χρησιμοποίησε το φυτό αυτό ως αιμοστατικό για να γιατρεύει τις πληγές των στρατιωτών του. Περιγράφεται και από τον Διοσκουρίδη (Δ. 3) ο οποίος σημειώνει ότι «είναι κατάλληλο για τα τραύματα και αιμοστατικό», «προς αίματος αναγωγάς και δυσεντερίας», ιδιότητες που επαναλαμβάνει και ο Γαληνός. (τόμ. ΧΙ, σελ. 64) στο Περί των απλών φαρμάκων κράσεως και δυνάμεως.

Ακόμη ως αιμοστατικό χρησιμοποιούνταν το βότανο «Αχίλλειον», όπως σημειώνει ο Διοσκουρίδης (Δ 36), το οποίο το έδιναν και σε φλεγμονές και απεικονίζεται σε χειρόγραφο του Διοσκουρίδη.

Ένα πολύ κοινό φυτό που φυτρώνει στους τοίχους και χαλάσματα είναι το ονομαζόμενο από τον Διοσκουρίδη (Δ, 85) Ελξίνη ή παρθένιον, ή περδίκιον (εξ ού και περδικάκι στη νεοελληνική γλώσσα), του οποίου τα φύλλα αν τεθούν ως κατάπλασμα θεραπεύουν το ερυσίπελας, τα κονδυλώματα, τα εγκαύματα και κάθε φλεγμονή και πρήξιμο.

Μάλιστα ο Πλίνιος 22.17, γράφει ότι ο Περικλής κατά την ανέγερση ναού στον Παρθενώνα σε έναν εργάτη που κτύπησε και αιμορραγούσε, πήρε το φυτό αυτό και το έθεσε πάνω στην πληγή με αποτέλεσμα το σταμάτημα της αιμορραγίας, γι’ αυτό και ονομάσθηκε «Παρθένιον», προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

Για τις αντιβηχικές, αναλγητικές, στυπτικές και υπνωτικές ιδιότητες του οπίου, που βγαίνει από την μήκωνα την υπνοφόρο (Δ 64) ο Διοσκουρίδης, γράφει ότι « το όπιο… αν ληφθεί σε μικρή ποσότητα έως ενός ροβιού, είναι παυσίπονο, υπνωτικό και πεπτικό, ενώ βοηθά τους βήχες και τα κοιλιακά.

Όταν πίνεται όμως σε μεγαλύτερη ποσότητα βυθίζει σε ληθαργικό ύπνο και είναι θανατηφόρο». Σημειώνουμε ότι η μήκων η υπνοφόρος είναι ο λογότυπος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.

Ένα άλλο βότανο για το βήχα θεωρείται το «Πράσιον», εικόνα επίσης από χειρόγραφο, του οποίου τα φύλλα μαζί με τα σπέρματα βράζονται με μέλι και χορηγούνται στους φθισικούς, ασθματικούς και σε εκείνους που βήχουν.

Ακόμη για το αναπνευστικό σύστημα για βήχα και δύσπνοια έδιναν και το βότανο «Ιππουρίς, ή έφεδρον», που το αλκαλοειδές εφεδρίνη, που απομονονώθηκε το 1887, έδινε τα θεραπευτικά αποτελέσματα, ουσία που και σήμερα περιέχεται σε σκευάσματα για τον βήχα.

Στους κωλικούς των νεφρών από τον Γαληνό (ΧΙΙΙ, σελ. 89) συνιστάται «σπέρμα υοσκυάμου», «κώνειον», «οπό της μήκωνος», και «φλοιό της ρίζης του μανδαγόρα».

Στη «δυσουρία» χορηγούνταν επίσης το κοινό φυτό «καυκαλίδα ή μοσχολάχανο» το αναφερόμενο από τον Διοσκουρίδη (Γ 54) ως «Τόρδιλον» ή «Σέσελι Κρητικόν» του οποίου ο «χυμός του βλαστού και του σπόρου, όταν είναι ακόμη χλωρός, αν πίνεται μαζί με γλυκό κρασί για δέκα ημέρες, θεραπεύει όσους έχουν νεφρίτιδα».

Τα φύλλα καθώς και η ρίζα του Παλίουρου, κοινώς παλιούρι, στο «Περί της των απλών φαρμάκων κράσεως και δυνάμεως Βιβλίον Θ», (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 93-94) ο Γαληνός τα χρησιμοποιεί για να θεραπεύει τα φύματα, ενώ τον καρπό για να διαλύει του λίθους της ουροδόχου κύστεως, αντίληψη που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο βότανο (Γ 141) ήταν το «λιθόσπερμον» ή <αετόνυχον», ή «Ηράκλεια», του οποίου οι σκληροί σπόροι, γι’ αυτό και το όνομά του, έχουν τη δυνατότητα, όταν πίνονται μαζί με λευκό κρασί, να σπάνε τις πέτρες και να προκαλούν την ούρηση.

Οι αρχαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά τη μέθοδο επάλειψης των βοτάνων στις πάσχουσες περιοχές του σώματος ως έμπλαστρα με την πεποίθηση ότι με την απορροφητική ικανότητα του δέρματος θα εισχωρήσουν οι δραστικές ουσίες των βοτάνων στο προσβεβλημένο μέρος του σώματος. Εξ άλλου και σήμερα εφαρμόζεται η διαδερμική χορήγηση με την επικόλληση στο δέρμα ταινιών όπου εναποτίθεται η δραστική φαρμακευτική ουσία.

Το βότανο «Γεντιανή» ονομάσθηκε (Γ 3) από το όνομα του βασιλιά της Ιλλυρίας Γέντη, (2ος αι. π.Χ.), ο οποίος τη χρησιμοποίησε για την πανώλη. ο Διοσκουρίδης σημειώνει ότι Το εκχύλισμα της ρίζας σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη ενδείκνυται στους πόνους των πλευρών, στις σήψεις, τα διαστρέμματα και ο χυμός για τα διαβρωτικά έλκη του δέρματος.

Το αφέψημα του «θυμαριού», χρησιμοποιήθηκε τόσο στη δύσπνοια και ως αποχρεμπτικό, όσο και ως ανθελμινθικό, ιδιότητα που θα οφείλεται στην εμπεριεχόμενη θυμόλη, η οποία σύμφωνα με την Φαρμακολογία του Ιωακείμογλου (τόμ. Α, σελ. 689) χρησιμοποιούνταν επί των παρασιτώσεων.

Η «Πτέρις» κατά τον Διοσκορίδη (Δ 184) αποβάλλει την έλμινθα, γι’ αυτό και έχει εκτρωτικές ιδιότητες έναντι των εμβρύων, άποψη που αναγράφει ο Γαληνός και ο Παύλος Αιγινήτης, (7ος αι. μ.Χ.) (Βιβλίον 7)

Για τον καρκίνο οι αρχαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν διάφορα βότανα όπως το αποκαλούμενο «Ασκληπιάς», που «αρμόζει και προς εν μαστοίς και μήτρα κακοήθη», την «ακαλύφη» ή «κνίδη» κοινώς τσουκνίδα, που χορηγούνταν από τον Διοσκουρίδη (Δ 93) και «προς καρκινώδη», όπως και από τον Γαληνό (ΧΙ σελ. 818) ο οποίος επαναλαμβάνει ότι θεραπεύει «τα γαγγραινώδη και τα καρκινώδη ».

Το Δρακόντιον το κοινώς λεγόμενο φιδόχορτο (Β 166) καταστρέφει τους πολύποδες της ρινός, όταν εισαχθεί το εκχύλισμα του καρπού και κατά την επάλειψη αναστέλλει τα καρκινώματά της. ΄Αποψη που επαναλαμβάνεται (ΧΙ σελ. 865), από τον Γαληνό «και καρκίνους και πολύποδας εκτήκειν», καταστρέφει.

Το βότανο «Ερύσιμον» το κοινώς λεγόμενο «σκυλλόβρουβα», (Β 158) ωφελεί και στα « κρυπτά καρκινώματα » ενώ σχετική συνταγή «Περί καρκινωδών και κακοήθων ελκών» (ΧΙΙΙ, σελ. 733), αναγράφει ο Γαληνός.

Ο «ελλέβορος» χρησιμοποιείται από τους παλιούς ιατρούς εσωτερικά σε κρυφούς καρκίνους σύμφωνα με τον Ρούφο τον Εφέσιο (εκδ. Ματθει, σελ. 290), τον Ορειβάσιο, τόμ. 2, σελ. 138, τον Παύλο Αιγινήτη, (βιβλίον 4, κεφ. 26), ενώ ο Ιπποκράτης τον χρησιμοποιεί για εξωτερική χρήση.

Ο ιατρός Αέτιος (έκδ. Αλδου, σελ. 163) στα καρκινώματα του στόματος συνιστά τη χρήση καρπού ερίκης σε χυλό υοσκυάμου με μέλι.. Το «Ελατήριον ή σίκυς άγριος», η κοινώς πικραγγουριά συνιστάται από τον Ιπποκράτη (Επιδημιών Δεύτερον, Τμήμα έκτον) σε περίπτωση καρκίνου, «καρκίνου γενομένου ..διδόναι πίνειν ελατήριον ».

Ο ιξός (Διοσκ. Γ 89) που φυτρώνει στην κυδωνιά, αχλαδιά και σε άλλα δένδρα και στη ρίζα κάποιων θάμνων, έχει τη δυνατότητα να διαλύει, να μαλακώνει και να χωνεύει τις νεοπλασίες… με ίση ποσότητα ρετσινού και κεριού.

Για το βότανο Απαρίνη και τις θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν γράψει οι αρχαίοι ιατροί, ενώ μεταγενέστερα θεωρήθηκε φάρμακο για τον καρκίνο. Συγκεκριμένα κατά το 1814 στον Ερμή το Λόγιο αναδημοσιεύεται η είδηση από τον αγγλικό τύπο ότι για το «φθοροποιόν πάθος καρκίνου λεγόμενον» έχει εφευρεθεί ένα νέο φάρμακο από το χόρτο το κατά τον Λινναίον ονομαζόμενο «Galion Aparine».

Και στις μέρες μας καταβάλλεται προσπάθεια από τους ερευνητές να εντοπίσουν βότανα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα αντινεοπλασματικά φάρμακα Βινκριστίνη, και βιμπλαστίνη πηγή έχουν το φυτό Vinca Rosea.

Και κατά τον Γαληνό

Η βαλεριάνα ή νάρδος σύμφωνα με τον Διοσκορίδη, (Α 7), και Γαληνό βοηθά στις ναυτίες, στις καρδιαλγίες, στις παθήσεις ηπατος, νεφρών, ουροδόχου κύστεως, στον ίκτερο, προστίθεται στα μαλακτικά καταπλάσματα, στα ροφήματα και στις θερμαντικές αλοιφές. Στα Ιπποκρατικά έργα (Δ 422) η βαλεριάνα χρησιμοποιήθηκε σε γυναικολογικές παθήσεις και προσφέρονταν στη λεχώνα ως κατευναστικό.

Στη βαλεριάνα περιέχεται το βαλεριανικό οξύ, το οποίο μνημονεύεται στις Φαρμακολογίες Κωστή (1855, σελ. 634-635) και Ιωακείμογλου, (215), δρά στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και δίδονταν ως καταπραϋντικό, ενώ σχετικά σκευάσματα κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα.

Σε περίπτωση ρινορραγίας μεταξύ των άλλων ο Γαληνός (Περί συνθέσεως φαρμάκων των κατά τόπους, τόμ. ΧΙΙ, σελ. 692) συνιστά την πίεση εξωτερικά των μυκτήρων, αφού έχει τοποθετηθεί σπληνίο υφάσματος εμποτισμένο σε λύκιο (φωτογρ. 199), το οποίο καλείται και πυξάκανθα (ΧΙΙ, σελ. 63) και χρησιμοποιείται στις φλεγμονές και ελκώσεις του στόματος, της έδρας, σε έρπητες, στα μολυσμένα και κακοήθη έλκη, πυορροούντα ώτα, παρατρίμματα και παρωνυχίες. Παρόμοια έχει γράψει και ο Διοσκορίδης (Α 100).

Συνταγές με βότανα για τις παιδικές ασθένειες, όπως άφθες του στόματος, φλεγμονές των αμυγδαλών, των ώτων κλπ.. αναγράφει ο Γαληνός στο «Περί συνθέσεως φαρμάκων των κατά τόπους», ενώ για την επιληψία στο έργο του «Τω επιληπτικώ παιδί υποθήκη» συνιστά εκτός από τις διαιτητικές οδηγίες και τον τρόπο ζωής, τη χρήση του χυμού της σκίλλης, δίδοντας οδηγίες παρασκευής του.

Ωστόσο ο Γαληνός σε ένα άλλο έργο του «Περί κράσεως και δυνάμεως των απλών φαρμάκων», (ΧΙ, σελ. 859), αναγράφει μία εμπειρία του με επιληπτικό παιδί οκτώ μηνών, στο οποίο είχε δοθεί να φορά στο λαιμό του ρίζα «παιωνίας», με αποτέλεσμα την παύση των σπασμών, ενώ δύο φορές που δοκίμασε να απομακρύνει από το λαιμό του παιδιού την ρίζα της «παιωνίας», επαναλαμβάνονταν οι επιληπτικοί σπασμοί, που έκανε τον Γαληνός να διερωτηθεί στο κείμενό του μήπως τα απορρέοντα μόρια από την ρίζα δια της εισπνοής εισέρχονταν στον οργανισμό του παιδιού και έφερναν το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Πάντως τη ρίζα παιωνίας συναντήσαμε σε συνταγή για την επιληψία σε φαρμακολογία του 19ου αιώνος.

Ο Γαληνός χρησιμοποίησε και σύνθετα ή πολύχρηστα φάρμακα, διότι με τα απλά βότανα, 304 καταγράφει, πολλές φορές δεν θεραπεύονται «αι παρά φύσιν διαθέσεις».Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνθέτου φαρμάκου αποτελεί η «πανάκεια.. με 16 βότανα και περίφημη «Θηριακή» του ιατρού Ανδρόμαχου, την οποία αναγράφει ο Γαληνός και η οποία αποτελούνταν από 55 βότανα και χρησιμοποιούνταν μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως διαπιστώνεται η αναγραφή της στην Ελληνική Φαρμακοποιϊα του Γ. Φωτεινού κατά το 1835.

Πάντως τα σύνθετα φάρμακα του Γαληνού ήταν η βάση για τα σύγχρονα ιδιοσκευάσματα

Ο ιστορικός Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος περιήγησις, Βοιωτικά (41,7), στην περιγραφή για την Χαιρώνεια, μας δίνει την πληροφορία ότι εκεί υπήρχε ένα είδος φαρμακοβιομηχανίας της εποχής, όπου από άνθη κρίνου, τριαντάφυλλου, ναρκίσσου και ίριδος, έφτιαχναν παυσίπονες αλοιφές, οι οποίες «αλγηδόνων ιάματα ανθρώποις γίνεται».

Στις θεραπευτικές της ιδιότητες της «Ιριδος» (Α 1), περιλαμβάνεται η ισχιαλγία, οι πονοκέφαλοι και οι κωλικοί. Σημειώνουμε (Ν. Κωστή, σελ 388, Γεννάδιος 1914, σελ. 440) ότι μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνος κρεμούσαν στο λαιμό των βρεφών τεμάχια ρίζας ίριδος, τα ονομαζόμενα «δάκτυλοι ίριδος», «irris root fingers», για να την μασούν προς ανακούφιση και επιβοήθηση της πρώτης οδοντοφυίας.

Στη συνοπτική αυτή περιήγηση στα θεραπευτικά φυτά των αρχαίων ιατρών ας σταθούμε και σε μια θεραπεία του Γαληνού, (τόμ. ΧΙΙ, σελ. 904-907) ο οποίος όταν επέστρεψε για πρώτη φορά από την Αλεξάνδρεια στην πατρίδα του, τη Πέργαμο, συνάντησε έναν κηπουρό «υπό τε σταφυλής και παρισθμίων και αντιάδων πνιγόμενον».

Ο Γαληνός τότε σκέφθηκε να χρησιμοποιήσει για την φλεγμονή αυτή το χυμό από τον φλοιό χλωρών καρυδιών, με το σκεπτικό, όπως γράφει, αφού οι ουσίες διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται βαθιά και το βάψιμο τους δεν εξαλείφεται εύκολα, όπως παρατηρείται στους βαφείς, τότε η λεπτόρρευστη αυτή ουσία θα εισχωρήσει στη φλεγμονή των αμυγδαλών και θα θεραπεύσει τον ασθενή.

Έδωσε αυτόν τον χυμό στον ασθενή να κάνει γαργαρισμούς, με αποτέλεσμα σύντομα να θεραπευθεί. Την αγωγή αυτή ο Γαληνός την δοκίμασε, αφού πρόσθεσε λίγο μέλι, σε πολλούς ασθενείς, ακόμη και σε παιδιά.

Τα κείμενα των αρχαίων ιατρών είναι σημαντικά και διότι στους μετέπειτα ιατρούς της βυζαντινής περιόδου επαναλαμβάνονται σχεδόν τα ίδια με λίγες προσθήκες. Στη συνέχεια οι γνώσεις για τα θεραπευτικά βότανα με τη μετάφραση των κειμένων των αρχαίων Ελλήνων ιατρών στα λατινικά μεταφέρθηκαν στους ιατρούς της Ευρώπης και εφαρμόσθηκαν στην ευρωπαϊκή ιατρική, που διατηρήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αργότερα με την ανάπτυξη της φαρμακευτικής χημείας άρχισε η τιτλοποίηση και τυποποίηση τους και η προσπάθεια ανεύρεσης της δραστικής χημικής ουσίας τους, και αρκετά βότανα έχουν παραμείνει εν χρήσει. Ωστόσο κατά τα τελευταία χρόνια τα βότανα δοκιμάζονται, καi γίνονται προσπάθειες διεθνώς για την ανεύρεση από τα βότανα νέων φαρμάκων ακόμη και για τον καρκίνο.


Διαβάστε επίσης:

Διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά,...

Τζιμ Λόντος: Η ιστορία ενός θρύλου του κάτς

Σαν σήμερα στις 2 Ιανουαρίου 1897 γεννήθηκε ο σούπερ...

Εντ Γκέιν: Η αληθινή ιστορία του φονιά με το πριόνι (φωτό)

Ο Εντ Γκέιν ήταν ένας διαβόητος Αμερικανός δολοφόνος και...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία,...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SPORTS πριν 2 λεπτά

Ο Μπόγκνταν Καράιτσιτς αναλαμβάνει προπονητής του Άρη – Από συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στη Θεσσαλονίκη

Ο Μπόγκνταν Καράιτσιτς αναλαμβάνει την προπονητική ηγεσία του Άρη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο 40χρονος…

LIFE πριν 3 λεπτά

Γάμος Αργυρού – Νίκα: «Αν θέλετε να κάνετε ένα επιπλέον δώρο, επιλέξτε από τα καταστήματα…»

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα πραγματοποιήθηκε με παραμυθένιο σκηνικό στο Grand Resort στο Λαγονήσι, κερδίζοντας τις…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 7 λεπτά

Θάσος: Ιταλός περιπατητής εντοπίστηκε νεκρός – Εξερευνούσε το όρος Υψάριο

Ένας 64χρονος Ιταλός τουρίστας που εξερευνούσε το όρος Υψάριο στη Θάσο βρέθηκε νεκρός στο μονοπάτι που συνδέει την Ποταμιά με…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 13 λεπτά

Zeekr 001 FR: Το πρώτο κινεζικό με ισχύ άνω των 2.000 ίππων

Το Zeekr 001 FR είναι το πρώτο κινεζικό αυτοκίνητο που αναμένεται να ξεπεράσει την ισχύ των 2.000 ίππων, προσφέροντας εντυπωσιακές…

LIFE πριν 13 λεπτά

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του Κωνσταντίνου στις κάμερες

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο στα Νότια Προάστια, με την δεξίωση να…

SPORTS πριν 17 λεπτά

Δημοσιογράφος των Νάγκετς για Βαλαντσιούνας: «Η αποδέσμευσή του θα προκαλέσει αρνητικό προηγούμενο – Δεχόμουν απειλές από οπαδούς του Παναθηναϊκού»

Ο Γιόνας Βαλανσιούνας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής καθώς φέρεται να έχει συμφωνήσει προφορικά με τον Παναθηναϊκό, αλλά η υπόθεσή…

LIFE πριν 27 λεπτά

Αίθρα Λυκουρέζου: «Συγκινήθηκε» με την εξομολόγηση της Ζήνα για την Λάσκαρη – «Αγγίζεις λίγο φλέβα με όλα αυτά»

Η Αίθρα Λυκουρέζου φιλοξένησε στο podcast της την Πέγκυ Ζήνα, η οποία μοιράστηκε μια συγκινητική ιστορία για το πώς η…

MEDIA πριν 29 λεπτά

Τηλεθέαση (7/7): Οι πρωταγωνιστές της prime time και late night ζώνης

Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, η «μάχη» για την τηλεθέαση στις ζώνες prime time και late night ήταν έντονη, με τον…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 35 λεπτά

Μητσοτάκης: Βίντεο για τα 6 χρόνια ηγεσίας της ΝΔ – «Αντλώ δύναμη από τις στιγμές που όλοι οι Έλληνες αισθανθήκαμε υπερήφανοι»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα βίντεο στα social media για να σηματοδοτήσει τα έξι χρόνια ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας,…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 37 λεπτά

Μηχανογραφικό 2025: Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας michanografiko.it.minedu.gov.gr για τους υποψήφιους

Σήμερα, 8 Ιουλίου 2025, ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας michanografiko.it.minedu.gov.gr, επιτρέποντας στους υποψήφιους των Πανελλήνιων Εξετάσεων να υποβάλουν τα…

SPORTS πριν 41 λεπτά

Η τεράστια περιουσία του Ντιόγκο Ζότα: 35 εκατ. λίρες κληρονομούν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του μετά τον θλιβερό χαμό του

Ο Ντιόγκο Ζότα, ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Ισπανία, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 43 λεπτά

Financial Times: Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να αλλάξει την πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ικανοποιήσει τον Τραμπ – Οι υποψήφιοι διάδοχοι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδιάζει να αντικαταστήσει την πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα, πιθανώς ως κίνηση για…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 43 λεπτά

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Οι καυτοί και ξηροί άνεμοι foehn εντείνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς από την Τετάρτη

Το κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 42 βαθμούς Κελσίου, κορυφώνεται, ενώ από την Τετάρτη οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 57 λεπτά

Η Ακρόπολη παραμένει κλειστή για ώρες εξαιτίας του καύσωνα

Η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή από τις 13:00 έως τις 17:00 σήμερα, 8 Ιουλίου 2025, λόγω του καύσωνα, όπως ανακοίνωσε…

LIFE πριν 59 λεπτά

Άντζελα Δημητρίου: Το αξέχαστο βίντεο σε ρόλο… οδοντιάτρου!

Η Άντζελα Δημητρίου δημοσίευσε στο TikTok ένα χιουμοριστικό βίντεο, όπου υποδύεται τον οδοντίατρο για τις ανάγκες του νέου της τραγουδιού…

0:00 / 0:00

Διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά, οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο. Ο Ραλφ Σάμιουελσον, σε ηλικία 18 ετών, εφηύρε το θαλάσσιο...

Τζιμ Λόντος: Η ιστορία ενός θρύλου του κάτς

Σαν σήμερα στις 2 Ιανουαρίου 1897 γεννήθηκε ο σούπερ σταρ της επαγγελματικής πάλης (κατς), Τζιμ Λόντος, ο οποίος πρόσφερε ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς στους...

Εντ Γκέιν: Η αληθινή ιστορία του φονιά με το πριόνι (φωτό)

Ο Εντ Γκέιν ήταν ένας διαβόητος Αμερικανός δολοφόνος και απαγωγέας, γνωστός για τις φρικιαστικές του πράξεις στη γενέτειρά του, το Πλέινφιλντ του Γουισκόνσιν. Γεννημένος σε...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διακρίθηκε για αιώνες

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, γνωστή και ως Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, διαρκώντας από το 330 ως την...

Η πραγματική αφήγηση πίσω από το τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία»

Το άρθρο αναφέρεται στο τραγούδι «Το βαπόρι απ’ την Περσία» του Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο εμπνεύστηκε από ένα μεγάλο λαθρεμπόριο χασίς που ανακαλύφθηκε στον...

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Το διπλωματικό παρασκήνιο και η επιρροή του Κόδριγκτον (φωτογραφίες)

Το άρθρο αναλύει τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν. Από το 1824, οι ελληνικές δυνάμεις αντιμετώπισαν δυσκολίες από...

Οι πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών (βίντεο)

Το άρθρο αναφέρεται στις πέντε πιο φονικές παγίδες όλων των εποχών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν καταστροφή και απώλειες μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων....

Αλέν Μπομπάρ: Ο τολμηρός ναυαγός – Ένας θαρραλέος άνδρας (βίντεο)

Η ιστορία του Αλέν Μπομπάρ, ενός τολμηρού Γάλλου βιολόγου, φυσικού και πολιτικού, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τον εντοπισμό ενός ναυαγού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το...

Οι πιο καταστροφικοί κατακλυσμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία και τις θεωρίες γύρω από τρεις μεγάλους κατακλυσμούς που θεωρούνται ότι κατέστρεψαν αρχαίους πολιτισμούς, όπως η Λεμούρια, η Μου...

Καλιγούλας: Ο αυτοκράτορας που μετέτρεψε το παλάτι του σε οίκο ανοχής

Ο Καλιγούλας, γεννημένος ως Γάιος Καίσαρ Γερμανικός, έγινε Ρωμαίος αυτοκράτορας σε ηλικία 25 ετών, φέρνοντας αρχικά έναν αέρα ανανέωσης με μέτρα όπως η άρση...

Αλλόκοτο ον εντοπίστηκε από κάμερα κουδουνιού στις ΗΠΑ, προκαλώντας αναστάτωση, vid

Ένα παράξενο πλάσμα καταγράφηκε από την κάμερα κουδουνιού μιας γυναίκας στην Καλιφόρνια, προκαλώντας αναστάτωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο, που μοιράστηκε η Τζέσικα Ορτίζ,...

Πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία για ξεχωριστούς λόγους

Το άρθρο αναφέρεται σε πέντε εμβληματικά ναυάγια που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία για διαφορετικούς λόγους. Το Mary Rose, αγαπημένο πλοίο του Ενρίκου Ζ,...

Η «κρυφή» ιστορία πίσω από τις στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες

Οι στρατιωτικές μεταλλικές ταυτότητες, γνωστές και ως "dog tags", έχουν μια μακρά και μακάβρια ιστορία που ξεκινά από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκαν...

Τα διασημότερα σπαθιά όλων των εποχών! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει μερικά από τα πιο διάσημα σπαθιά στην ιστορία, αναδεικνύοντας τη σημασία τους και τις ιστορίες πίσω από αυτά. Από το κατάνα του...

Οι πολεμιστές του Ριάτσε: Τα αρχαία ελληνικά χάλκινα αγάλματα που αποτελούν εμβλήματα της Καλαβρίας (φωτο)

Οι πολεμιστές του Ριάτσε είναι δύο εντυπωσιακά αρχαία ελληνικά χάλκινα αγάλματα που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκαν το 1972 στο βυθό...

Δέκα κρυφά μυστικά του Παρθενώνα που αγνοούσες

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία που αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας και της κατασκευής του. Πριν...

Κασσάνδρα: Το χρονικό της καταραμένης προφήτισσας

Η Κασσάνδρα, μία από τις πιο τραγικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας, ήταν κόρη του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, και της Εκάβης. Παρόλο που της δόθηκε...

NASA: Αποκαλύφθηκε ο «ιστός αράχνης» στον Άρη: Το Curiosity κατέγραψε εντυπωσιακό πανόραμα 360°, vid

Το ρόβερ Curiosity της NASA κατέγραψε ένα εντυπωσιακό πανοραμικό τοπίο 360 μοιρών στον Άρη, αποκαλύπτοντας ασυνήθιστες πέτρινες κορυφογραμμές, γνωστές ως boxwork patterns, που μοιάζουν...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Λιάγκας: Περιπέτεια σε σύγχρονο και πολυτελές σκάφος στο Αιγαίο με τους δύο γιους του (Βίντεο)

Ο Γιώργος Λιάγκας ξεκίνησε τις καλοκαιρινές του διακοπές αμέσως...

Αργυρός – Νίκα: Ο πολυαναμενόμενος γάμος στο Grand Resort – Δείτε καρέ από το μαγευτικό σκηνικό

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα παντρεύονται σήμερα...

Νίκα – Αργυρός: Αποκαλύπτουν το μαγικό προσκλητήριο του γάμου τους

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα ετοιμάζονται να...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπόγκνταν Καράιτσιτς αναλαμβάνει προπονητής του Άρη – Από συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, στη Θεσσαλονίκη

Ο Μπόγκνταν Καράιτσιτς αναλαμβάνει την προπονητική ηγεσία του Άρη,...

Γάμος Αργυρού – Νίκα: «Αν θέλετε να κάνετε ένα επιπλέον δώρο, επιλέξτε από τα καταστήματα…»

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...

Θάσος: Ιταλός περιπατητής εντοπίστηκε νεκρός – Εξερευνούσε το όρος Υψάριο

Ένας 64χρονος Ιταλός τουρίστας που εξερευνούσε το όρος Υψάριο...

Zeekr 001 FR: Το πρώτο κινεζικό με ισχύ άνω των 2.000 ίππων

Το Zeekr 001 FR είναι το πρώτο κινεζικό αυτοκίνητο...

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Η πρώτη αντίδραση της μητέρας του Κωνσταντίνου στις κάμερες

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...

Τηλεθέαση (7/7): Οι πρωταγωνιστές της prime time και late night ζώνης

Τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, η «μάχη» για την τηλεθέαση...

Μητσοτάκης: Βίντεο για τα 6 χρόνια ηγεσίας της ΝΔ – «Αντλώ δύναμη από τις στιγμές που όλοι...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε ένα βίντεο στα social...

Μηχανογραφικό 2025: Ξεκινά σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας michanografiko.it.minedu.gov.gr για τους υποψήφιους

Σήμερα, 8 Ιουλίου 2025, ξεκινά η λειτουργία της ηλεκτρονικής...

Η τεράστια περιουσία του Ντιόγκο Ζότα: 35 εκατ. λίρες κληρονομούν η σύζυγος και τα τρία παιδιά του...

Ο Ντιόγκο Ζότα, ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, έχασε τη ζωή...

Financial Times: Ο Ζελένσκι σχεδιάζει να αλλάξει την πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ για να ικανοποιήσει τον...

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχεδιάζει να αντικαταστήσει την...

Η Ακρόπολη παραμένει κλειστή για ώρες εξαιτίας του καύσωνα

Η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή από τις 13:00 έως...

Άντζελα Δημητρίου: Το αξέχαστο βίντεο σε ρόλο… οδοντιάτρου!

Η Άντζελα Δημητρίου δημοσίευσε στο TikTok ένα χιουμοριστικό βίντεο,...

Τηλεθέαση (7/7): Εντυπωσιακή πρεμιέρα με διψήφια νούμερα για την Κατερίνα Καραβάτου

Η πρεμιέρα των εκπομπών «Καλοκαίρι παρέα» με την Κατερίνα...

Αποκάλυψη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η υπόθεση Βορίδη – Βάρρα και οι δηλώσεις τους στον Realfm 97,8

Το άρθρο επικεντρώνεται στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις...

Η Sanders Group προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mint Property

Την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mint Property SA ανακοίνωσε...

Παναθηναϊκός: Κλείνει η μεταγραφή του Λορέντζο Μπράουν στην Αρμάνι Μιλάνο

Ο Λορέντζο Μπράουν, που είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο με...

Ασταμάτητη ροή μεταναστών στην Κρήτη – Συναγερμός στις αρχές

Η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση με συνεχείς αφίξεις παράνομων...

Ιταλία: Κατάρρευση οροφής σε διάσημο εστιατόριο – Ένας νεκρός και 10 τραυματίες

Η οροφή του διάσημου εστιατορίου «L’Essenza» στην Τερρατσίνα της...

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Στο Δελφινάριο για την παράσταση του Σεφερλή (Φωτογραφίες)

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος και η Δήμητρα Βαμβακούση παρακολούθησαν την...

Γάμος Αργυρού – Νίκα: Τα λαμπερά ονόματα που έδωσαν το παρών! Η λίστα των εκλεκτών καλεσμένων

Ο γάμος του Κωνσταντίνου Αργυρού και της Αλεξάνδρας Νίκα...

Συναγερμός κοντά στη Βουλή: Ανακαλύφθηκε ύποπτος φάκελος

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης έξω από τη...

Βαγιαννίδης: «Η Σπόρτινγκ ετοιμάζει πρόταση στον Παναθηναϊκό που μπορεί να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η...

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι αποφασισμένη να αποκτήσει τον Έλληνα...

Συναγερμός κοντά στη Βουλή: Ανακαλύφθηκε ύποπτος φάκελος

Συναγερμός σήμανε κοντά στη Βουλή το πρωί της Τρίτης...

Το πιο «μάχιμο» Mercedes Sprinter 4×4

Η Mercedes Sprinter 4×4 μετατρέπεται στο απόλυτο εκδρομικό όχημα...

Αποκλειστική συνέντευξη του Νίκου Κοκλώνη στο You: «Είμαι χάλια»

Ο Νίκος Κοκλώνης, σε αποκλειστική συνέντευξη, εξέφρασε τη βαθιά...

Η Ειρήνη Μουρτζούκου εμφανίστηκε με σκυμμένο κεφάλι και αλεξίσφαιρο στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Η Ειρήνη Μουρτζούκου, κατηγορούμενη για τον θάνατο τριών βρεφών...

Διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά! (φωτό)

Το άρθρο παρουσιάζει διάσημες εφευρέσεις που δημιουργήθηκαν από παιδιά,...

Βασίλιε Μίτσιτς: Το ποσό που «παραχώρησε» στους Μιλγουόκι Μπακς και τι χρειάζεται για να γυρίσει στην Ευρώπη

Ο Βασίλιε Μίτσιτς αποδεσμεύτηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς, συμφωνώντας...

Πανεπιστήμια «πρωταθλητές» στους «αιώνιους φοιτητές» – Δείτε τη λίστα

Τα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, Οικονομικό Αθηνών και ΑΠΘ καταγράφουν τους...

Τζιμ Λόντος: Η ιστορία ενός θρύλου του κάτς

Σαν σήμερα στις 2 Ιανουαρίου 1897 γεννήθηκε ο σούπερ...

«Η μεταγραφή του Γιόνας Βαλαντσιούνας στους Ντένβερ Νάγκετς επισημοποιείται αυτή την εβδομάδα» αναφέρουν στις ΗΠΑ

Η μεταγραφή του Γιόνας Βαλαντσιούνας στους Ντένβερ Νάγκετς αναμένεται...

Παρίσι: Βίντεο από γενναία διάσωση παιδιών σε φλεγόμενο κτίριο – Άνδρας έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του...

Στο Παρίσι, ο 39χρονος επιστάτης σχολείου Φουσενιού Σισέ ανέλαβε...

Θανατηφόρο δυστύχημα στην Πειραιώς: Οδηγός μηχανής σκοτώθηκε σε σύγκρουση με κολώνα

Ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα συνέβη στη λεωφόρο Πειραιώς, στο...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Το άλμπουμ με τις οικογενειακές στιγμές της στην Πάρο

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μετά το τέλος της εκπομπής "Happy...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψής της σε ξενοδοχείο στην Αθήνα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου συνελήφθη από αστυνομικούς σε ξενοδοχείο στο...