Στη Βουλή προκλήθηκε έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την κλήρωση της Γεωργίας Αδειλίνη στη θέση της εισαγγελέως στην υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υπερασπίστηκε τη διαδικασία, τονίζοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει εξαιρέσεις από την κλήρωση, καθώς αυτός ο ρόλος ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή και το δικαστικό συμβούλιο.
Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασαν αμφιβολίες για την παρουσία της Αδειλίνη στην κλήρωση, ενώ ο Φλωρίδης αντέτεινε ότι οι σχετικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες και ότι η διαδικασία ήταν διαφανής.
Πιο αναλυτικά
Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για την κλήρωση της Γεωργίας Αδειλίνη στη θέση της εισαγγελέως στην υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Ο Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι δεν θα έπρεπε να μπει καν το όνομα της κας Αδειλίνη στην διαδικασία της κλήρωσης, είπε σήμερα πως έκανε όλα όσα προβλέπονται, στέλνοντας στη Βουλή τις λίστες με τα ονόματα όλων των δικαστικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, μάλιστα, πως δίπλα σε ονόματα όσων αφυπηρετούν στις 30 Ιουνίου -όπως η κα Αδειλίνη- υπήρχε σχετική σημείωση και πως αρμόδια για την κλήρωση είναι μόνο η Βουλή. Τόνισε, δε, πως μόνο το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να εξαιρέσει πρόσωπα που έχουν κληρωθεί.
Το δικαστικό συμβούλιο ως το μοναδικό αρμόδιο για εξαιρέσεις έδειξε και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συνομιλώντας πριν από λίγο με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, είπε πως η Βουλή μπορεί να εξαιρέσει μόνο δύο πρόσωπα που έχουν μπει στην κληρωτίδα, που έχουν συζυγική σχέση. Εκτίμησε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει δεύτερη κλήρωση, καθώς, υποστήριξε, ότι τα αναπληρωματικά μέλη που κληρώθηκαν χθες επαρκούν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε απευθυνόμενος στον κ. Φλωρίδη: «Αντί να γελάτε ειρωνικά θα έπρεπε να έχετε ήδη ζητήσει να εξαιρεθεί».
«Έγινε μία επίθεση τις προηγούμενες ημέρες στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι κάτι μαγειρεύει με τους καταλόγους που θα στείλει στη Βουλή των δικαστών. Το οποίο ήταν απολύτως ψευδές βέβαια, διότι τι να μαγειρέψεις όταν το ποιοι υπηρετούν στον Άρειο Πάγο είναι δημοσιοποιημένο, δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην το ξέρει», είπε ο κ. Φλωρίδης.
«Ρωτώ λοιπόν, θα ζητήσετε την εξαίρεση της κας Αδειλίνη;», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος με τον κ. Φλωρίδη να απαντά: «ο υπουργός Δικαιοσύνης να ζητήσει την εξαίρεση κληρωθέντος από τη Βουλή. Αν είχε αυτό το δικαίωμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, αλίμονο στη Δημοκρατία, διότι θα κλήρωνε η Βουλή ας πούμε τους δικαστές που θα συγκροτήσουν το δικαστικό συμβούλιο και ο υπουργός, αν δεν του άρεσε κανένας θα ζητούσε να εξαιρεθεί. Φαντάζεστε να μπορεί να γίνει αυτό;».
Από την πλευρά της, η Έλενα Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας είπε «πώς είναι δυνατόν στον κατάλογο των δικαστών που μπήκαν στην κλήρωση να ανήκουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι ζητούν την εξαίρεσή τους».
«Ο κατάλογος αυτός δίπλα έχει και τον χρόνο που αφυπηρετούν οι δικαστές. Έτσι ώστε η Βουλή που κάνει την κλήρωση να κρίνει εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι στην κλήρωση ή όχι. Είναι περίπου 20 δικαστές από τους 86 του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αφυπηρετούν την 30η Ιουνίου λόγω ορίου ηλικίας. Όμως εγώ -ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε δικαίωμα να εξαιρέσει αυτός όποιον νομίζει ότι πρέπει να εξαιρεθεί. Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικά της Βουλής», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.