Η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Realfm 97,8, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τη γενοκτονία και την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται εκεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να σταματήσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, καταδικάζοντας την αποχή της από διεθνείς ψηφοφορίες.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διαδικασία πρότασης για Προανακριτική σχετικά με τα Τέμπη, τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ επεσήμανε τη σημασία της ενότητας της Αριστεράς απέναντι σε κοινά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Πιο αναλυτικά
Για την κοινή δήλωση κομμάτων της Αριστεράς για την Γάζα και την πρόταση διακοπής της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ αλλά και για τα Τέμπη και την πρόταση για Προανακριτική μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.
«Στην Γάζα συντελείται μία γενοκτονία. Χιλιάδες μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν γιατί ο Νετανιάχου έχει κλείσει και τις διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι σχολιαστής, δεν έχει νόημα να λέει απλά ότι τα πράγματα δεν είναι καλά εκεί. Είναι πρωθυπουργός και έχει θεσμικούς ρόλους. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκπροσωπώντας την Ελλάδα καταψήφισε για παράδειγμα το ψήφισμα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για να αναθεωρηθεί η συμφωνία Ε.Ε.- Ισραήλ. Αυτό ήταν μία ξεκάθαρη θέση που οδηγεί στο να ταχθείς με την πλευρά του θύτη σε αυτή τη φάση».
«Όταν υπάρχουν ψηφοφορίες, στις ψηφοφορίες πρέπει να τοποθετείσαι από την πλευρά που πιστεύεις ότι πρέπει να τοποθετηθείς. Δεν είναι δικαιολογίες μετά. Απείχε επίσης η Ελλάδα από την ανακοίνωση 24 κρατών. Η αποχή σε αυτές τις περιπτώσεις ή η καταψήφιση μίας προσπάθειας που γίνεται έστω και καθυστερημένα από πολλά κράτη της Ε.Ε. για να σταματήσει αυτή η γενοκτονία δεν είναι μία ουδέτερη στάση, αλλά συνενοχή. Επίσης, δεν προχωράει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης όπως έχουμε ζητήσει έπειτα από ομόφωνη απόφαση αλλά και συνολικά εδώ έχει αλλάξει το δόγμα της χώρας» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
«Ο Νετανιάχου είναι καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου. Αισθάνομαι ότι πλέον έχουμε χάσει και τη σημασία και τη βαρύτητα των αποφάσεων και των λέξεων του Διεθνούς Δικαίου. Να έχουμε καταδικασμένο εγκληματία πολέμου και να συνεχίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αυτό οδηγεί σε πλήρη ακύρωση του Διεθνούς Δικαίου. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το όπλο της Ελλάδας. Είναι το όπλο με το οποίο διεκδικεί και τις σχέσεις της με την Τουρκία. Και το όπλο με το οποίο διεκδικεί τις ορθές θέσεις της στην Κύπρο. Αν αυτό το απεμπολούμε ή το επικαλούμαστε όταν μας συμφέρει ή δεν το επικαλούμαστε όταν αφορά άλλους λαούς, τότε χάνουμε και εμείς τη δύναμή μας. Έχουμε δει πώς τοποθετείται η Τουρκία στην παγκόσμια συνθήκη. Η Τουρκία έχει εμφανίσει έναν εμφανώς αναβαθμισμένο ρόλο. Έχει πλέον έναν ρόλο που διεκδικεί να πάρει και εξοπλιστικά προγράμματα, διεκδικεί και να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα των εξοπλιστικών Άμυνας της Ε.Ε. με καλές προοπτικές. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τις θέσεις μας με τρόπο που θα απομόνωνε την Τουρκία και δεν έχουμε δει ότι είναι απομονωμένη δύναμη. Επί της αρχής η στάση είναι απαράδεκτη» περιέγραψε.
Η κυρία Αχτσιόγλου πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνθήκη αναλογικής αντίδρασης; Έκανε μία επίθεση η τρομοκρατική οργάνωση και απάντησε αντιστοίχως το Ισραήλ; Πλέον είμαστε σε φάση γενοκτονίας. Αυτή τη στιγμή η πολιτική Νετανιάχου εκφράζει τη χώρα, αυτή τη στιγμή συντελείται μία γενοκτονία, συντελείται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση που λέει “συνεχίζω τη συνεργασία”, τα βάζω σε δύο μέτρα και δύο σταθμά, προσπαθώ να δω το μέγεθος της αναλογικής αντίδρασης, είναι μία στάση που οδηγεί σε συνενοχή. Είναι τέτοιο το μέγεθος της θηριωδίας που δεν επιτρέπει αστερίσκους και μου κάνει εντύπωση και η στάση του κ. Ανδρουλάκη. Νομίζω ότι έχει ιστορική ευθύνη σε μια τέτοια συγκυρία να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.
Για την πρόταση για Προανακριτική
«Κάναμε δύο συναντήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση της Προανακριτικής στις οποίες είχαμε κοινές παραδοχές ώστε να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο σημείο που αναμένουμε να μας σταλεί κείμενο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όπου θα περιγράφεται η θέση του» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:
«Νομίζω ότι κάθε κίνηση πρέπει να σταθμίζει την πιθανότητα της απόρριψης της πρότασης με δεδομένο το ότι η ΝΔ είναι κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και ο πρωθυπουργός δεν έχει αφήσει κανένα παράθυρο αποδοχής μίας πρότασης που θα συμπεριλάμβανε και τον ίδιο. Αν αυτή τη στιγμή τεθεί μία πρόταση Προανακριτικής για τον κ. Μητσοτάκη και καταψηφιστεί, πιθανή καταψήφιση σημαίνει ότι η Βουλή δεν μπορεί να επανέλθει. Σημαίνει ότι ουδέποτε η ελληνική Δικαιοσύνη θα μπορούσε να εξετάσει τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο ενός πολιτικού διαγκωνισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το να αποκλείσεις από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη είναι κάτι πολύ σοβαρό νομικά, ποινικά και πολιτικά και δεν πρέπει να πέσουμε σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμών. Πρέπει να δούμε ποια είναι η ουσία. Και επί της ουσίας επειδή η πρόταση αφορά τώρα στον κ. Καραμανλή για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργημάτων, είναι που και η ΝΔ θα πρέπει να επιτρέψει στο Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίσει εκείνο αν ο κ. Καραμανλής τέλεσε κακουργήματα. Να αποφανθεί για όλα. Δεν μπορώ να σας δώσω οριστική απάντηση εάν θα υπάρξει τρίτη πρόταση για Προανακριτική. Εμείς περιμένουμε το κείμενο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και θα τοποθετηθούμε διεξοδικά».
Το αίτημα της συσπείρωσης των δυνάμεων πρέπει να το υπηρετήσουμε, αλλιώς δεν έχει και νόημα, δεν είσαι χρήσιμος στο τέλος της ημέρας
Η κυρία Αχτσιόγλου στην ερώτηση αν τελικά συγκλίνει ή αποκλίνει η Νέα Αριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη δημοσκοπική πορεία του κόμματος, απάντησε ότι «το αίτημα από την ελληνική κοινωνία – δεν είναι ζήτημα επιβίωσης κάποιων στελεχών- είναι να συγκροτηθεί μία αριστερή, προοδευτική αντιπολίτευση που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της απέναντι σε μια σειρά από ζητήματα που πνίγουν την καθημερινότητα του πολίτη για τα οποία έχει ευθύνη η ΝΔ. Μιλώ κυρίως για το κόστος ζωής, το εισόδημα, το επίπεδο των τιμών αλλά και ζητήματα που αφορούν στους θεσμούς και την αδικία που υπάρχει γενικευμένη εδώ και πολλά χρόνια. Το αίτημα της συσπείρωσης των δυνάμεων κατά την άποψή μου πρέπει να το υπηρετήσουμε, αλλιώς δεν έχει και νόημα, δεν είσαι χρήσιμος στο τέλος της ημέρας.
Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή δεν δείχνει να έχει κυβερνητική προοπτική. Το κρίσιμο δεν είναι εάν θα ανταγωνιστούμε μεταξύ μας για το ποιος στο επίπεδο των εντυπώσεων θα ασκήσει πιο σκληρή αντιπολίτευση αλλά αν μπορεί ουσιαστικά να δώσει προοπτική. Κανείς δεν αποκλείει κανέναν. Από την αρχή που μιλήσαμε για την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου είμαστε ανοιχτοί, αρκεί αυτό να βασιστεί σε προγραμματική συνεννόηση. Δεν έχουν νόημα συγκολλήσεις κορυφής αλλά να συμφωνήσουμε ότι στα 5 μεγάλα ζητήματα θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα και νομίζω ότι στα προγραμματικά δεν φαίνεται να υπάρχουν πάντα μεγάλες αποστάσεις. Υπάρχουν αγκάθια αλλά όχι μεγάλες αποστάσεις. Το κρίσιμο δεν είναι να εκφράζει σήμερα κάποιος έναν θυμό αλλά αν αυτό μπορεί να μετουσιωθεί σε μία πολιτική πρόταση για αλλαγή και γι’ αυτό θέλουμε να δουλέψουμε και όχι να βλέπουμε μικρά και πολύ μικρά κόμματα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους».
Ακούστε το ηχητικό: