Μια πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ενός κοινού συστατικού που βρίσκεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης στα 30 γραμμάρια, ενώ η μέση κατανάλωση είναι πολύ υψηλότερη.
Η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, καρδιοαγγειακών παθήσεων και άλλων επιπλοκών. Συνιστάται η προσεκτική ανάγνωση των διατροφικών ετικετών και ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων.
Πιο αναλυτικά
Ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί σιωπηλά να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μάθετε ποιο είναι αυτό το συστατικό και πώς η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να βλάψει την υγεία σας.
Το Νο1 συστατικό στα τρόφιμα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας
Η υπερβολική κατανάλωση ενός εξαιρετικά κοινού συστατικού στα τρόφιμα, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κίνδυνο άνοιας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Το κοινό αυτό συστατικό είναι η ζάχαρη, η οποία μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ ενώ παράλληλα είναι ένα κοινό πρόσθετο σε ορισμένα ποτά.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) τονίζει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, που αντιστοιχεί περίπου σε επτά κύβους. Ωστόσο, η μέση κατανάλωση είναι πολύ υψηλότερη.
Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Η υψηλή και μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ανθρώπου προερχόταν από ζάχαρη, είχε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει άνοια.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των δοντιών και μεγαλύτερη αύξηση βάρους.
Τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα
Τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι τα εξής:
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Ένα προϊόν θεωρείται χαμηλό σε ζάχαρη, εάν περιέχει 5 γραμμάρια ή λιγότερα ολικών σακχάρων ανά 100 γραμμάρια, ενώ θεωρείται υψηλό εάν περιέχει περισσότερα από 22,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.
- Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και αναψυκτικών.
- Επιλέξτε φυσικά σνακ όπως φρούτα (με μέτρο).
- Διαβάζετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.
- Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι για να ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης.