Η Μπριζίτ Μακρόν, Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά από μια δικαστική απόφαση που αθώωσε δύο επικρίτριές της, οι οποίες είχαν διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον της.
Αυτή η απόφαση έχει οδηγήσει σε αύξηση της διαδικτυακής παρενόχλησης που υφίσταται, αφήνοντάς την «εντελώς συντετριμμένη».
Η υπόθεση αφορούσε ισχυρισμούς ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε άνδρας και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τον Εμανουέλ Μακρόν όταν ήταν αγόρι.
Οι δικαστές έκριναν ότι οι ισχυρισμοί δεν συνιστούν νομικά δυσφήμιση, καθώς βασίζονταν σε γνωστά γεγονότα και ήταν καλόπιστες επαναλήψεις δημόσιων φημών.
Παρά την απόφαση, η Μπριζίτ Μακρόν σκοπεύει να ασκήσει έφεση, ενώ παράλληλα βιώνει και την απώλεια της μεγαλύτερης αδελφής της.
Πιο αναλυτικά
Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, ήταν πάντα γνωστή για το ήθος και τη χάρη της στις πολυάριθμες δημόσιες εμφανίσεις υψηλού προφίλ που συνοδεύουν τον ρόλο της. Ωστόσο, τελευταία έχει κάνει αρκετά λάθη — με σκηνές όπου φαίνεται να αγνοεί ή ακόμα και να χαστουκίζει τον σύζυγό της, τον Πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι η πρόσφατη αμηχανία της οφείλεται σε μια χαμένη μάχη ενάντια σε έναν στρατό από τρολ και συνωμοσιολόγους, που την έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Η διαδικτυακή παρενόχληση της 72χρονης συζύγου του Προέδρου Μακρόν, (ο οποίος είναι 47 ετών), φέρεται να έχει «ενταθεί σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες.
Αφορμή στάθηκε μια συγκλονιστική για την Πρώτη Κυρία δικαστική απόφαση, με την οποία οι δικαστές ουσιαστικά ενέκριναν εξωφρενικούς ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι «γεννήθηκε άνδρας» και ότι είχε «σεξουαλικά κακοποιήσει» τον μελλοντικό της σύζυγο όταν ήταν αγόρι.
Η κυρία Μακρόν είχε ελπίσει ότι η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση θα έβαζε τέλος στα χρόνια βασανισμού που έχει υποστεί από τα διαδικτυακά τρολ — αλλά αντίθετα πυροδότησε νέο κύμα προσβολών. Και σύμφωνα με πηγές, η κυρία Μακρόν είναι «απολύτως συντετριμμένη» από την απόφαση του Εφετείου Παρισιού την περασμένη εβδομάδα.
Το αποτέλεσμα της έφεσης
Η απόφαση αυτή αθώωσε δύο από τις μεγαλύτερες επικρίτριές της, την Αμαντίν Ρουά, 53 ετών, μέντιουμ, και τη μπλόγκερ Νατάσα Ρέι, 49 ετών. Η υπόθεση αφορούσε ένα βίντεο στο YouTube που δημοσίευσαν τον Δεκέμβριο του 2021 και το οποίο περιλάμβανε πολλούς δηλητηριώδεις ισχυρισμούς για την κυρία Μακρόν. Για τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς οι δύο επικρίτριες είχαν αρχικώς καταδικαστεί για δυσφήμιση και είχα τιμωρηθεί με πρόστιμο. Αλλά έκαναν έφεση.
Τώρα οι 18 ισχυρισμοί της πλευράς Μπριζίτ Μακρόν κατά των κατηγορουμένων απορρίφθηκαν, γιατί κρίθηκε ότι τα σχόλια των δύο επικριτριών έγιναν «καλόπιστα» και ότι απλώς ήταν επαναλήψεις ισχυρισμών που κυκλοφορούσαν ήδη δημόσια.
Μετά την ακύρωση των καταδικών, οι οπαδοί της Ρουά και της Ρέι χαιρέτισαν την απόφαση ως μια ιστορική νομική νίκη. Ο Φρανσουά Ντανγκλάν, ένας από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, δήλωσε ότι «κυνηγήθηκαν, διώχθηκαν και καταδικάστηκαν» αλλά τώρα είναι ελεύθερες να εκφράζουν τις απόψεις τους.
Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι της κυρίας Μακρόν προσφεύγουν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο — το οποίο έχει την εξουσία να αναιρέσει την απόφαση του Εφετείου. «Η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη», δήλωσε νομική πηγή που εμπλέκεται στην υπόθεση.
«Όσοι επιτίθενται στην κυρία Μακρόν νομίζουν πλέον ότι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, χωρίς συνέπειες. Είναι μια επαίσχυντη εξέλιξη, και σχολιαστές σε όλο τον κόσμο την εκμεταλλεύονται πλήρως. Η κακοποίηση έχει σίγουρα ενταθεί — αυξήθηκε μετά από αυτή την απόφαση», είπε η πηγή.
Τι λέει η απόφαση
Η Κάντας Όουενς, Αμερικανίδα σχολιάστρια και συγγραφέας, είναι μεταξύ εκείνων που πανηγύρισαν λέγοντας «Νικήσαμε! Νικήσαμε!» μετά την ήττα της κυρίας Μακρόν στο δικαστήριο. Δήλωσε ότι θα «διακινδύνευε ολόκληρη την επαγγελματική της καριέρα με την πεποίθηση ότι η Μπριζίτ Μακρόν, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, γεννήθηκε άνδρας…»
Η Όουενς ισχυρίστηκε επίσης: «Η Μπριζίτ δεν επιτίθετο στην κατηγορία ότι γεννήθηκε άνδρας. Ήταν απλώς μικροπρεπής και προσπαθούσε να τις πιάσει σε ένα τεχνικό λάθος περί δυσφήμισης λόγω “παραπληροφόρησης”.»
Στην πραγματικότητα, πηγές του Εφετείου αρνήθηκαν ότι η ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων σημαίνει πως οι ισχυρισμοί των Ρουά και Ρέι είναι αληθείς. Η απόφαση — την οποία το MailOnline μελέτησε αναλυτικά — αναφέρει απλώς ότι τα περισσότερα σχόλιά τους «δεν εμπίπτουν στον νομικό ορισμό της δυσφήμισης». Δεν λέει ότι είναι ορθά.
Ένα από τα 18 σημεία ίσως αποτελούσε «τεχνική δυσφήμιση», και αυτό ήταν ο «επαίσχυντος ισχυρισμός» ότι η κυρία Μακρόν κακοποίησε σεξουαλικά τον μελλοντικό σύζυγό της όταν ήταν παιδί, είπε πηγή του Εφετείου. «Ωστόσο, και αυτός ο ισχυρισμός απορρίφθηκε», πρόσθεσε. «Διότι κρίθηκε ότι οι γυναίκες ενήργησαν καλή τη πίστει, βασιζόμενες σε γνωστά γεγονότα.»
Αυτά περιλάμβαναν το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μόλις 15 ετών όταν ήρθε γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο, η οποία τότε ήταν μία 40χρονη παντρεμένη καθηγήτριά του στην πόλη τους, την Αμιέν της βόρειας Γαλλίας.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι γονείς του Μακρόν, και οι δύο γιατροί, δεν ανέφεραν ποτέ τη σχέση στις αρχές. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να διαπράχθηκε αδίκημα, αλλά πλέον έχει παραγραφεί νομικά. Η Νατάσα Ρέι ήταν η κύρια πηγή του ισχυρισμού ότι η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε αγόρι.
Αλλά η νομική πηγή δήλωσε: «Το βασικό ερώτημα είναι εάν το άτομο δυσφημίστηκε. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει τίποτα ατιμωτικό στο να είναι κάποιος τρανς.»
Ο νόμος για την δυσφήμιση
Ο Νόμος περί Ελευθερίας του Τύπου της Γαλλίας είναι του 1881 και αναφέρει: «Κάθε ισχυρισμός που βλάπτει την τιμή ή τη φήμη του προσώπου ή του φορέα στον οποίο αποδίδεται το γεγονός συνιστά δυσφήμιση.»
Οι δικαστές του Εφετείου ανέφεραν ότι πολλοί από τους ισχυρισμούς των Ρουά και Ρέι ήταν «πολύ ασαφείς» ή «ασυνάρτητοι» ώστε να διατυπώσουν μια επαρκώς σαφή κατηγορία που να «εμπίπτει στον νομικό ορισμό της δυσφήμισης».
Ο γάμος των Μακρόν ήταν ανέκαθεν αντικείμενο κακόβουλων εικασιών, εξαιτίας του πώς άρχισε η σχέση τους. Ήταν το 1992, όταν ο μελλοντικός πρόεδρος ήταν μαθητής στο Λύκειο La Providence στην Αμιέν, όταν ανέπτυξε βαθιά αισθήματα για τη θεατρολόγο του, την τότε Μπριζίτ Οζιέρ, που ήταν παντρεμένη και είχε τρία παιδιά.
Η σχέση του προεδρικού ζεύγους
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η σχέση ήταν επικίνδυνα ανεύθυνη — κάτι που και οι δύο πλευρές πάντα αρνούνταν — αλλά η κυρία Μακρόν αργότερα παραδέχτηκε ότι το να είναι ερωτικά δεμένη «με ένα τόσο νεαρό αγόρι ήταν συντριπτικό», ειδικά σε μια καθολική κοινότητα.
Μίλησε για τις φήμες που άκουγαν τα δικά της παιδιά — και ιδιαίτερα η κόρη της, που ήταν συμμαθήτρια του νεαρού Εμανουέλ — λέγοντας: «Μπορείτε να φανταστείτε τι άκουγαν. Αλλά δεν ήθελα να χάσω τη ζωή μου.»
Το ζευγάρι παντρεύτηκε τελικά το 2007, μια δεκαετία πριν ο κ. Μακρόν κερδίσει την προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ο Ζαν Ενοσί, δικηγόρος της κυρίας Μακρόν, επιβεβαίωσε ότι η πελάτισσά του θα «ασκήσει έφεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο» για την ακύρωση της απόφασης του Εφετείου.
Η νομική ήττα δεν είναι το μόνο που βασανίζει την κυρία Μακρόν τον τελευταίο καιρό — το MailOnline αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι πέθανε η μεγαλύτερη αδερφή της, με την οποία είχε στενή σχέση.
Συνοπτικά
- Η Μπριζίτ Μακρόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά από δικαστική απόφαση που αθώωσε δύο επικρίτριές της για ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον της.
- Η απόφαση αυτή έχει εντείνει τη διαδικτυακή παρενόχληση που υφίσταται, αφήνοντάς την «εντελώς συντετριμμένη».
- Παρά την απόφαση, η Μπριζίτ Μακρόν σκοπεύει να ασκήσει έφεση για να αναιρέσει την απόφαση του Εφετείου.
- Η απώλεια της μεγαλύτερης αδελφής της έχει επιβαρύνει τη συναισθηματική της κατάσταση.