Οι συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα, που διεξάγονται στην Ντόχα, αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια λόγω του σχεδίου του Ισραήλ για αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος.
Οι παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ είναι στην πραγματικότητα ένας χάρτης νέας ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων, διατηρώντας παρουσία στο 40% της Γάζας, και όχι μια πλήρης αποχώρηση.
Η Χαμάς απορρίπτει το σχέδιο, καθώς θεωρεί ότι στοχεύει στην αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού, ενώ απαιτεί πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν μετά τις 2 Μαρτίου 2025.
Παράλληλα, έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και ανταλλαγή ομήρων.
Πιο αναλυτικά
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στην Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εμποδίζονται από το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από το παλαιστινιακό έδαφος, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο παλαιστινιακές πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση.
«Οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα συναντούν περίπλοκα εμπόδια και δυσκολίες εξαιτίας της επιμονής του Ισραήλ να παρουσιάσει, την Παρασκευή, ένα χάρτη αποχώρησης ο οποίος δεν είναι στην πραγματικότητα παρά ένας χάρτης νέας ανάπτυξης και αναδιάταξης του ισραηλινού στρατού και όχι μια πραγματική αποχώρηση», είπε μία από τις πηγές αυτές.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να καθυστερεί και να εμποδίζει τη συμφωνία ώστε να συνεχίσει την πολιτική του, που είναι ένας πόλεμος εξόντωσης», πρόσθεσε άλλη πηγή.
Σύμφωνα με την πρώτη παλαιστινιακή πηγή, ο χάρτης, που παρουσιάσθηκε από το Ισραήλ, «προβλέπει τη διατήρηση στρατιωτικών δυνάμεων σε περισσότερο από το 40% της επιφάνειας της λωρίδας της Γάζας» , ολόγυρα στο έδαφος αυτό των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει υποστεί καταστροφές από περισσότερο από 21 μήνες πολέμου.
Όπως έκανε γνωστό αυτή η πηγή, το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς «απορρίπτει σταθερά» αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να στοιβάξει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους σε ένα τμήμα της δυτικής Ράφα, προετοιμάζοντας την αναγκαστική μετακίνηση του πληθυσμού προς την Αίγυπτο ή άλλες χώρες».
«Η Χαμάς απαίτησε μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ’ όλες τις ζώνες που ανακαταλήφθηκαν από το Ισραήλ μετά τις 2 Μαρτίου 2025» στη λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε η δεύτερη πηγή.
Η ίδια πηγή υπογράμμισε πως έχουν πραγματοποιηθεί εντούτοις «πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανταλλαγής των ομήρων, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, με Παλαιστινίους, που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Συνοπτικά
- Οι συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του σχεδίου αποχώρησης του Ισραήλ.
- Το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως νέος χάρτης στρατιωτικής παρουσίας.
- Η Χαμάς απορρίπτει το σχέδιο, απαιτώντας πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από περιοχές που ανακαταλήφθηκαν μετά τις 2 Μαρτίου 2025.
- Υπάρχουν πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια και ανταλλαγή ομήρων.