Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη της Λιβύης, ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες, προκαλώντας ανησυχία και την έκκληση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι συγκρούσεις, που ακούστηκαν κυρίως σε νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας, προήλθαν από αντιπαραθέσεις τοπικών ομάδων και ομάδων από τη Μισράτα.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την πολιτική αστάθεια στη χώρα να συνεχίζεται μετά την ανατροπή του Καντάφι το 2011. Λόγω της βίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή ανακοίνωσαν κλείσιμο, ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποκλιμάκωση και διάλογο.
Πιο αναλυτικά
Έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Τρίπολη της Λιβύης, μεταξύ αντίπαλων ένοπλων ομάδων, οδηγώντας το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να καλέσει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Σποραδικά πυρά, κυρίως από βαρέα και μέσα διαμετρήματος όπλα, ακούγονταν σε διάφορους τομείς της λιβυκής πρωτεύουσας μετά τις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα αν υπάρχουν θύματα.
#Libya – #Breaking (2)
Armed clashes between factions following earlier assassination of #SSA chief Ghnewa #Kikli in southern #Tripoli; authorities suspend universities, move air traffic from #Mitiga to Misrata, order stay-at-home.#ليبيا #غنيوة_الككلي #معيتيقة pic.twitter.com/sBD02dSFOR— Prof.IdanCohen ✡️ (@IdanCohen2025) May 12, 2025
Το υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, προέβη σε επίσημη δήλωση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καλώντας «όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους».
Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν σε νότιες συνοικίες της Τρίπολης, μεταξύ ενόπλων ομάδων που δρουν εντός της πρωτεύουσας και αντίπαλων ομάδων από τη Μισράτα, πόλη-λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά.
Η κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη, καθώς η Λιβύη εξακολουθεί να μαστίζεται από πολιτική αστάθεια και ένοπλες συγκρούσεις, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η χώρα είναι διαιρεμένη στα δύο: στη δυτική Λιβύη βρίσκεται η κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ με έδρα την Τρίπολη, ενώ στην ανατολική επικρατεί διοίκηση που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μερική σταθεροποίηση, ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να ξεσπούν περιοδικά, καθώς πολυάριθμες ομάδες ανταγωνίζονται για πολιτική επιρροή και εδαφικό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023, συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη είχαν προκαλέσει τουλάχιστον 55 νεκρούς.
Ως αποτέλεσμα της χθεσινής έξαρσης της βίας, πολλοί δήμοι της Τρίπολης και των προαστίων της, όπως και το Πανεπιστήμιο της Λιβύης, ανακοίνωσαν ότι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.
Την ίδια στιγμή, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη απηύθυναν έκκληση για αποκατάσταση της ηρεμίας, τονίζοντας: «όλα τα μέρη πρέπει να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση, να απόσχουν από οποιαδήποτε πρόκληση και να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου».