Στο Κίεβο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «άμεσες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εφόσον η Μόσχα αποδεχθεί την προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία. Μαζί του, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν «σκληρές κυρώσεις» αν η Ρωσία αρνηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέτεινε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εφικτές αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων προς την Ουκρανία. Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε για πιθανές ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις τις επόμενες ημέρες.
Πιο αναλυτικά
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή «άμεσων διαπραγματεύσεων» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνουν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και LCI.
Σε περίπτωση εκεχειρίας 30 ημερών, «ξεκινάμε άμεσες συνομιλίες Ουκρανίας- Ρωσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο τρένο με το οποίο έφτασε σήμερα στο Κίεβο.
Together. 🇺🇦🇫🇷🇩🇪🇬🇧🇵🇱 pic.twitter.com/m0QLtrNeac
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 10, 2025
Αν η Μόσχα δεν δεχθεί την εκεχειρία, «θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις (…) πολύ πιο σκληρές», προειδοποίησε.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έφτασαν σήμερα το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.
President Macron, PM Starmer, PM Tusk, Chancellor Merz have arrived in Kyiv today.
Welcome! Thank you for your unwavering support for Ukraine! pic.twitter.com/xUbxGmmkaa
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) May 10, 2025
Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία και πρόκειται να συναντηθούν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.
Kijów. Przed nami ważny dzień. pic.twitter.com/g2y6xliedC
— Donald Tusk (@donaldtusk) May 10, 2025
Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Μόσχα για την επέτειο των 80 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
«Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία. Εντείνουμε την πίεσή μας στη ρωσική πολεμική μηχανή μέχρις ότου η Ρωσία να δεχθεί μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», τόνισαν σε χθεσινή, κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις ηγέτες.

«Στο πλευρό των ΗΠΑ, καλούμε τη Ρωσία να δεχθεί μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη ειρήνη με διάρκεια», πρόσθεσαν.
Η Ρωσία, που αυτή τη στιγμή ελέγχει το 20% του ουκρανικού εδάφους, «υπεκφεύγει, θέτει όρους, κερδίζει χρόνο και συνεχίζει τον πόλεμο εισβολής της», κατήγγειλε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ σήμερα, λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο.
Back in Kyiv, my first thoughts go to the Ukrainian people. For more than three years, you have stood with admirable courage.
For your land.
For your freedom.
For Europe.The security of our continent is at stake here.…
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 10, 2025
Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Γερμανού καγκελαρίου ο οποίος επίσης απείλησε την Μόσχα ότι «θα σκληρύνουν πολύ οι κυρώσεις» εις βάρος της, αν αρνηθεί την εκεχειρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.
Αν το Κρεμλίνο αρνηθεί, «τότε θα σκληρύνουν πολύ οι κυρώσεις και θα συνεχιστεί η μαζική βοήθεια προς την Ουκρανία. Στο πολιτικό σκέλος, φυσικά, αλλά και στο οικονομικό και πολιτικό», τόνισε ο Μερτς.
#UPDATE German Chancellor Friedrich Merz warned “there will be a massive hardening of sanctions and the massive aid to Ukraine will continue” if Russia refuses a 30-day ceasefire demanded by the West, in an interview published Saturday by the Bild daily. pic.twitter.com/FSuhrIr0ug
— AFP News Agency (@AFP) May 10, 2025
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι πριν κηρυχθεί εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων στο Κίεβο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «η Ουκρανία θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση».
«Η Ουκρανία θα συνεχίσει την πλήρη επιστράτευση, φέρνοντας νέα στρατεύματα στο μέτωπο», πρόσθεσε. «Η Ουκρανία θα εκμεταλλευθεί αυτή την περίοδο για να εκπαιδεύσει νέο στρατιωτικό προσωπικό και για να προσφέρει μια ανάπαυλα στο ήδη υπάρχον. Οπότε για ποιο λόγο να δώσουμε αυτό το πλεονέκτημα στην Ουκρανία;», διερωτήθηκε.
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις.
«Ο Πρόεδρος Πούτιν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να λύσει το πρόβλημα, να πετύχει μια διευθέτηση μέσω ειρηνικών και διπλωματικών μέσων. Όμως καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα ειρηνικά και διπλωματικά μέσα, πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία, πρόσθεσε ο ίδιος, ήλπιζε ότι η μεσολάβηση του Τραμπ θα βοηθούσε να υπάρξει «λίγη περισσότερη ευελιξία, λίγη περισσότερη πολιτική βούληση και σοφία από το καθεστώς του Κιέβου».
Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο μεγάλης «αεροπορικής επίθεσης» από τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι η Ρωσία ενημέρωσε για το κλείσιμο του εναέριου χώρου της πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν το 2024 για την εκτόξευση του τελευταίας γενιάς ρωσικού πυραύλου Orechnik, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για ένα νέο βαλλιστικό πλήγμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ