- Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη σύναψη νέας διμερούς συνθήκης με τη Γερμανία.
- Η συνθήκη στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου, της επιχειρηματικής συνεργασίας, της αμυντικής και της ασφάλειας, καθώς και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
- Οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες, με στόχο την υπογραφή της στις αρχές του 2025.
- Ο Στάρμερ υπογράμμισε την ανάγκη για την αναθεώρηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit.
- Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναμένεται να είναι δύσκολες, με τις Βρυξέλλες να είναι απρόθυμες για μεγάλες παραχωρήσεις.
- Ο Στάρμερ έχει απορρίψει ιδέες όπως η επιστροφή στο πρόγραμμα Erasmus και η ελεύθερη μετακίνηση για τη νεολαία, παρά τις προτάσεις της ΕΕ.
- Υπάρχουν αναρίθμητα ερωτήματα για το τι θα κερδίσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει παραχωρήσεις.
ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου
Με στόχο τη σύναψη μιας νέας διμερούς συνθήκης με την Γερμανία, ο Bρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ώστε να ξεκινήσουν οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά τοBrexit.
Η συνθήκη στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου, της επιχειρηματικής συνεργασίας, της αμυντικής και της ασφάλειας, καθώς και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη θα διαρκέσουν έξι μήνες, με στόχο την υπογραφή της στις αρχές του 2025. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να “γυρίσει σελίδα στο Brexit” και να διορθώσει τις ” σχέσεις” που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η συνθήκη αναμένεται να καλύψει θέματα όπως η πρόσβαση στην αγορά, η συνεργασία στην επιστήμη και τεχνολογία, η καθαρή ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και το εμπόριο στη Βόρεια Θάλασσα.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα είναι δύσκολες, υπογραμμίζει η εφημερίδα Telegraph, καθώς οι Βρυξέλλες είναι απρόθυμες να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις στην εμπορική συμφωνία του Brexit, βλέποντας την αναθεώρηση ως ευκαιρία για μικρές τροποποιήσεις. Ο Στάρμερ έχει απορρίψει την ιδέα επιστροφής στο πρόγραμμα Erasmus ή την ελεύθερη μετακίνηση για τη νεολαία, παρά τις προτάσεις της ΕΕ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το τι θα μπορέσει να κερδίσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει παραχωρήσεις.