Πήγε να παρουσιαστεί στο ΑΤ Ηλιούπολης και είχε κρυμμένα πιστόλι, γεμιστήρα και σιγαστήρα
Μαρία Χατζηστεφανή: «Σχεδόν χρεοκόπησα – Μου πήρε ένα ολόκληρο χρόνο για να σωθώ»
Ιταλία: Τουλάχιστον 16 θάνατοι από τον φονικό καύσωνα – Blackout στην Ρώμη
Φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής: Συνελήφθη 45χρονος ύποπτος για εμπρησμό – Αποκαλύφθηκε από αντιφάσεις στην προανάκριση
Ντιόγκο Ζότα: Φίλοι της Λίβερπουλ αφήνουν λουλούδια στο «Anfield» στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή
Ντιόγκο Ζότα: Σοκαρισμένο βίντεο δείχνει την μοιραία Lamborghini να καίγεται
Ομαδικός βιασμός 14χρονης στο Κερατσίνι: Πώς παγίδευσαν το κορίτσι οι ανήλικοι δράστες – Η αγωνία των γονιών και η καθοριστική απόφαση
Χαβαλέ μετατρέπει το Nissan Z σε Toyota Supra
Φωτεινή Πετρογιάννη: Ό,τι πιο γλυκό – Το viral βίντεο με τα γελάκια του μωρού της στο Tik Tok
Ντιόγκο Ζότα: Σοκαριστικές εικόνες με το αυτοκίνητό του στις φλόγες
Ρωμανός στον Realfm 97,8: Γνωρίζαμε τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθήσαμε να τα λύσουμε – Δεν τα καταφέραμε στον βαθμό που θα θέλαμε
Φωτιά σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα: Γιατί οι πυρκαγιές είχαν διαφορετική εικόνα – Τα δύο πρόσωπα του ίδιου φαινομένου
H Χριστίνα Αντωνίου αναλαμβάνει το τιμόνι της APPLIA Hellas
Ανδρουλάκης: «Κύριε Μητσοτάκη δεν αποτύχατε, απλώς σας έπιασαν – Το επόμενο μνημόνιο που θα φορτώσετε στον ελληνικό λαό, θα είναι για τον πρωτογενή τομέα»
Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Ρώτησα το ChatGPT γιατί είμαι μόνος και η απάντηση με σόκαρε…»
Ντιόγκο Ζότα: Σοκαριστικό video με το αυτοκίνητό του στις φλόγες
Ο τιμωρός: Το συγκινητικό «αντίο» του Λάζαρου Γεωργακόπουλου στον «Λεωνίδα»
Βαρτζόπουλος σε Βελόπουλο: Υπάρχουν τουλάχιστον 16 χώρες που έχουν καταβάλει τεράστια ποσά για παραβάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Φωτιά στην Ιεράπετρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός 112 για εκκένωση 4 περιοχών
Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών
//

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Γεώργιος: Το νησί του «διαβόλου» ή η… «Σπιναλόγκα του Πειραιά» – Εκεί που έστελναν τους χολερικούς

Το ιστορικό νησί του Αγίου Γεωργίου στον Πειραιά, από λοιμοκαθαρτήριο και τόπο καραντίνας έως σημαντικό σταθμό υγειονομικών εξελίξεων του ελληνικού κράτους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Σπιναλόγκα του Πειραιά, το μικρό νησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται μια ανάσα από το Πέραμα και τη Σαλαμίνα. Πάνω του διακρίνονται μια σειρά από οικήματα, εμφανώς κάποια πολύ παλαιά, ακόμα και μισογκρεμισμένα, και άλλα σχετικά πιο καινούργια.

Είναι ό,τι έχει απομείνει για να θυμίζει το κολαστήριο του Αργοσαρωνικού.

Οι ομοιότητες των δύο μικρών νησιών, της Σπιναλόγκα και του Αγίου Γεωργίου, είναι πολλές: μεγάλη ιστορία, κοντά στις ακτές, αλλά ταυτόχρονα απομονωμένα, ενώ και τα δύο λειτούργησαν ως χώροι απομόνωσης ασθενών ή ύποπτων για διάφορες μολυσματικές ασθένειες, με βάση τους δικαιολογημένους ή όχι φόβους των παλαιών εποχών.

Οι διαφορές τους, επίσης σημαντικές: από τη Σπιναλόγκα λίγοι κατάφερναν να φύγουν θεραπευμένοι από τη φοβερή ασθένεια της λέπρας, ενώ από τον Αγιο Γεώργιο όλοι έφευγαν έπειτα από ολιγοήμερη παραμονή, η οποία όμως για τους οικονομικά ασθενέστερους ήταν μια σκληρή δοκιμασία…

Το λοιμοκαθαρτήριο

Στον Αγιο Γεώργιο, το γραφικό νησάκι στον όρμο των Παλουκίων, το λοιμοκαθαρτήριο υπολογίζεται ότι άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 1865 ή λίγο νωρίτερα.

Η περιγραφή που έκανε τον Οκτώβριο του 1884 ο Γερμανός βυζαντινολόγος K. Krumbacher αποτυπώνει παραστατικά την κατάσταση:

«Κατά μήκος της ακτής είναι χτισμένος μεγάλος αριθμός σπιτιών για την καραντίνα. Πρόκειται για τετράγωνες κατασκευές από άγριες πελεκητές πέτρες, λίγο ασβεστωμένες και με κεραμοσκεπές. Κάθε σπίτι αποτελείται από δύο ευρύτερα δωμάτια εφοδιασμένα με μερικά κρεβάτια εκστρατείας και ένα νιπτήρα.

Η στεγανότητα της οροφής δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. (…) Σε ένα από τα σπιτάκια έχει εγκαταστήσει ο πανδοχέας του νησιού της καραντίνας την κουζίνα και μια τραπεζαρία, όπου συγκεντρωνόμαστε τις κοινές ώρες του φαγητού. (…) Μερικά βήματα κάτω από το οίκημα του επισιτισμού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. (…)

Οι επιβάτες που είχαν προτιμήσει να περάσουν την καραντίνα πάνω στο πλοίο μάς επισκέπτονταν καμιά φορά και εύρισκον φυσικά την παραμονή στο πλοίο καλύτερη και πιο άνετη» (πηγή: Α. Βιρβίλης, «Το Λοιμοκαθαρτήριο του Αγ. Γεωργίου Σαλαμίνας», περιοδικό Φιλοτέλεια, Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά).

Η πλάκα, που υπάρχει στο προαύλιο της εκκλησίας: «Χολέρας καθαρτήριον την σην νήσον προσήνεγκας τη Ελλάδι, Τροπαιοφόρε. (= Για χολέρας καθαρτήριο προσέφερες τη νήσο σου στην Ελλάδα, Τροπαιοφόρε). Ευγνωμονούντες προσάγομεν σοι την ανακαίνισιν της εκκλησίας, την αποβάθραν και τας οδούς. Μηνί Σεπτεμβρίω ΑΩΞΕ (=1865)».

Ωστόσο, η ιστορία του νησιού, που η επιφάνειά του είναι μόλις 0,200 τ.χλμ. και που ενώθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με επιχωμάτωση με τη Σαλαμίνα, χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Το γεγονός είναι ότι η ερμηνεία ορισμένων γραπτών πηγών οδηγούσε στην εκτίμηση ότι βρισκόταν εκεί ο αρχαίος τάφος της Κίρκης.

Αυτό οδήγησε στο νησί τον μεγάλο αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, που έφυγε άπρακτος, αν και πιθανολογείται ότι πάνω στο ταφικό αυτό μνημείο, στην ανατολική άκρη του νησιού, ανοικοδομήθηκε η αρχική παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Η νεότερη εκκλησία, που υπάρχει μέχρι σήμερα, χρονολογείται με βάση τον ρυθμό της επί Φραγκοκρατίας (πηγή: Π. Βελτανισιάν «Μικρή συμβολή στην ιστορία της νήσου του Αγίου Γεωργίου», από το περιοδικό «Επικοινωνία» – τ. 3 Ιούλιος 2001).

Η πρώτη μεγάλη ανακαίνιση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και η διαμόρφωση του χώρου γίνονται τον Σεπτέμβριο του 1865 (ΑΩΞΕ), όταν ιδρύεται, με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ 38/9 Αυγούστου 1865) υγειονομικό φυλάκιο. Ωστόσο, η ανάγκη για τη δημιουργία ενός λοιμοκαθαρτηρίου είχε ανακύψει, από πολύ νωρίτερα, στον Πειραιά.

Αρχικά ως προσωρινό λοιμοκαθαρτήριο χρησιμοποιούνταν ένα πλοίο ονόματι «Εύχαρις». Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα άλλο στις αποθήκες διαμετακόμισης, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ.

Ο πρώτος δήμαρχος της πόλης, Κυριάκος Α. Σερφιώτης (1835-1841), σε έγγραφό του με ημερομηνία Ιουλίου 1836 και αριθμό πρωτοκόλλου 429 γράφει, μεταξύ άλλων, προς τη Διοίκηση Αττικής (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά, Φάκελος 1836 Α, υποφ. 4, τεκμ. 2):

«Επειδή παρατηρείται ότι το ήδη ευρισκόμενον στον λιμένα της πρωτευούσης λοιμοκαθαρτήριον είναι πάντα ατακτοποίητον και επειδή εις τούτο το πλοίο δεν δύναται να κρατηθή η αξιοπρέπεια της υπηρεσίας και προφύλαξις της υγείας του πολίτου ένεκα των εκ διαφόρων μερών της Τουρκίας προερχόμενων πλοίων όπερ επικρατεί η νόσος πανώλης φέροντας και διάφορους επιβάτας, οι οποίοι και θα μείνουν μέρες στο λοιμοκαθαρτήριο (…) και συνίσταται η ίδρυσις λοιμοκαθαρτηρίου εις την περιοχήν διαμετακομίσεως».

Ο δούκας της Αυστρίας

Περίπου έναν χρόνο αργότερα, πληροφορούμαστε ότι η επικείμενη άφιξη στον Πειραιά του αρχιδούκα της Αυστρίας γίνεται αφορμή να διαμορφωθεί ένας χώρος για λοιμοκαθαρτήριο και μάλιστα με ρητή εντολή να διακοσμηθεί με τις οδηγίες του θαλαμοποιού του τότε βασιλιά Οθωνα…

Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου 1837, η «Επί των Εσωτερικών Γραμματεία της Επικρατείας» με έγγραφό της προς τον δημοτικό αρχιτέκτονα κ. Λοράντζο (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά, Φάκελος 1837/29, τεκ. 5) ζητούσε «να σχηματισθούν εις το ισόγειον της εν Πειραιεί μικράς αποθήκης της διαμετακομίσεως, θάλαμοι τινες εις τους οποίους θα κάνη την κάθαρσίν του ο περιφερόμενος αρχιδούξ της Αυστρίας. Το έργον πρέπει να τελειώση το πολύ πριν το τέλος του ενεστώτος μηνός και θέλει εκτελεσθή με ημερομισθίους οικοδόμους ή με εργολαβίαν κατά τεμάχιον υπό την διεύθυνσίν σας (…)».

Ακόμα, ζητούσαν από τον αρχιτέκτονα του δήμου να συνεννοηθεί «μετά του βασιλικού θαλαμοποιού (όνομα δυσανάγνωστο) προς την εσωτερικήν διάταξιν και διακόσμησιν της οικοδομής».

Το έργο ολοκληρώνεται και στις 29 Νοεμβρίου 1837 εκδίδεται δηλοποίηση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 45/31-12-1837), στην οποία αναφέρεται ότι το λοιμοκαθαρτήριο Πειραιώς που έχει κατασκευαστεί «και δύνανται να εκκαθαρισθώσιν εν αυτώ άνθρωποι χωρίς κίνδυνον» ξεκινάει να λειτουργεί.

Τον Ιούνιο του 1839 ο τότε δήμαρχος Πειραιά, Κυριάκος Σερφιώτης, ξεκινάει αλληλογραφία με διάφορες υπηρεσίες (πηγή: Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά) και αφού αρχικά διαπιστώνει ότι στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις «δεν γίνεται πραγματική εκκαθάριση» (έγγραφο 26/6/1839, αρ. 484) προτείνει (28/6/1839, αρ. 534) να ανεγερθεί λοιμοκαθαρτήριο στην Ψυττάλεια.

Στην Ψυττάλεια δεν λειτούργησε λοιμοκαθαρτήριο. Ομως, θεωρείται πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε μαζί με τον κόλπο της Σαλαμίνας ως τόπος αγκυροβολίας πλοίων που έμπαιναν σε καραντίνα.

Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από το γεγονός ότι με Βασιλικό Διάταγμα του 1847 κατασκευάζεται στο Αμπελάκι οίκημα για τη διαμονή υπαλλήλων που εξυπηρετούν τα προσορμισμένα πλοία ώστε να μη μετακινούνται καθημερινά υπάλληλοι του Υγειονομείου Πειραιά.

Τελικά, η αύξηση της ακτοπλοϊκής κίνησης του Πειραιά οδηγεί το 1865 -ίσως και μερικά χρόνια νωρίτερα- στη δημιουργία οργανωμένου λοιμοκαθαρτηρίου στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Ομως, όλα δείχνουν ότι η λειτουργία του είχε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της αισχροκερδούς συμπεριφοράς ορισμένων ατόμων και μάλιστα -όπως καταγγέλθηκε το 1911 από τον Λε Κορμπιζιέ- με την «κάλυψη» βουλευτή της εποχής.

Μαρτυρίες

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1873, η εφημερίδα «Μέλλον» δημοσιεύει επιστολή αναγνώστη ο οποίος αναφέρει ότι «εις πάντα τα καλώς οργανωμένα λοιμοκαθαρτήρια γίνεται πρόνοια και διά την εν αυτοίς ταχυδρομική υπηρεσία χάριν της αλληλογραφίας των καθαριζομένων.

Ενταύθα δε ούτε εις γραμματοκομιστής υπήρχεν» (πηγή: Α. Βιρβίλης, ό.π.). Παρακάτω ο ίδιος θα περιγράψει ότι για να στείλουν ένα γράμμα έδιναν «αδρά αμοιβή» σε λεμβούχους, οι οποίοι, ωστόσο, πολλές φορές παραμελούσαν τις επιστολές…

Ακόμα, περιγράφει ότι τα δωμάτια που τους διέθεσαν ήταν εντελώς άδεια, χωρίς έπιπλα, σκεύη, ούτε καν κρεβάτι. Μόνο προς το βράδυ έφεραν κάποια «άθλια» κλινοστρώματα και σκεύη, τα οποία ενοικιάζοντο. Τα κλινοστρώματα προς 3 δραχμές την ημέρα και αναλόγως τα άλλα σκεύη.

Αποκορύφωμα της κατάστασης ήταν η έλλειψη φαρμάκων, τα πανάκριβα τρόφιμα, που μπορούσαν να αγοράσουν μόνο εύποροι, ενώ οι πιο φτωχοί αναγκάζονταν να τρώνε στο «άθλιο παραμαγειρείο», μια ξύλινη κατασκευή, που μόνο για ανθρώπους δεν ήταν…

Ιδια παρέμεινε η κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. Στην εφημερίδα «Αιών» στο φύλλο της 7ης Ιουλίου 1885 διαβάζουμε ότι «οικτράν παριστώσι ημίν την κατάστασιν του λοιμοκαθαρτηρίου του Αγίου Γεωργίου. Τα πάντα απολύτως ελλείπουσιν αυτόθεν, εκτός των τεσσάρων τοίχων», σημειώνοντας ότι για δύο ημέρες δεν έφτασε η ατμάκατος με την τροφοδοσία, με αποτέλεσμα ο γιατρός, οι φύλακες και η φρουρά να μείνουν χωρίς τροφή και νερό.

Λίγες ημέρες αργότερα διαβάζουμε στην ίδια εφημερίδα ότι εστάλησαν στρώματα, φαγητό και υπήρξε μέριμνα για καθαρό νερό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Αιών», από 13 Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 1884 «καθαρίστηκαν» στο λοιμοκαθαρτήριο Αγίου Γεωργίου 10 ιστιοφόρα, 25 ατμόπλοια, καθώς και 1.036 επιβάτες επί των πλοίων και 203 στο λοιμοκαθαρτήριο.

Ήταν έτοιμοι να το πουλήσουν

Στο σφυρί προετοιμάζονταν να βγάλουν, το 2013, την ιστορική νησίδα του Αγίου Γεωργίου στο πλαίσιο του αλήστου μνήμης προγράμματος πώλησης των… πάντων από την τότε κυβέρνηση.

Ετσι, στις 19 Νοεμβρίου 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων έπαιρνε απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 28/11 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 3025/2013) να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση μια σειρά από ακίνητα. Ανάμεσα σ’ αυτά αναφερόταν και το εξής:

Στο στενό Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας έκταση γης 1.498 τετραγωνικών μέτρων (1,4 στρέμματος).

Αυτό δεν ήταν άλλο από τη νησίδα Αγίου Γεωργίου. Τι και εάν έχει τόσο μεγάλη ιστορία, έχει κηρυχθεί Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ Β’ 302/ 1982), έχει περιέλθει στο Πολεμικό Ναυτικό και είναι χαρακτηρισμένο ως «Ναυτικό Οχυρό»; Η ταμπέλα «πωλείται» ήταν έτοιμη…

Ωστόσο, με την αλλαγή των αυτοδιοικητικών αρχών άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση της ιστορικής νησίδας. Τόσο η Περιφέρεια Αττικής διά του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σαλαμίνας κινήθηκαν δραστήρια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πραγματικά, τον Οκτώβρη του 2015 υπήρξαν τα πρώτα θετικά σημάδια ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξαιρεί από την πώληση τη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, και ο κ. Χατζηπέρος γνωστοποίησε τις προθέσεις του, αρχικά προς το Πολεμικό Ναυτικό, για διεκδίκηση τμήματος της νησίδας, με στόχο:

Να δημιουργηθεί Θεματικό Πάρκο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιοποιηθούν και υπάρχοντα κτίσματα στη «Σπιναλόγκα» του Πειραιά.

Ο Συγγρός στο νησί

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής ήταν πολλά και αποκαλυπτικά. Αξιοσημείωτη είναι και η μαρτυρία του πλούσιου τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού στα Απομνημονεύματά του, όπου αναφέρεται στην παραμονή του στο νησί από τις 31 Δεκεμβρίου 1871 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 1872, ερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη (πηγή: Α. Βιρβίλης, ό.π.).

Πριν φτάσει ο Συγγρός, έγραψε σε έναν φίλο του στην Αθήνα ώστε κατά την ενδεκαήμερη κάθαρση να μην ταλαιπωρηθεί.

«Ούτος ενήργησε και τω παρεχωρήθησαν εις την ερημόνησον Αγιος Γεώργιος παρά την Σαλαμίνα, ωρισμένην διά καθάρσεις, δύο ισόγεια δωμάτια (ο Θεός να τα κάμη δωμάτια), τα οποία ενοικίασα και μετέφερε εκεί έπιπλα πρώτης ανάγκης, οίον κλίνας, τραπέζας, καθίσματα, μαγειρικά σκεύη κ.λπ., ακόμη και τάπητας. (…)

Αμέσως ανεχώρησα διά Πειραιά παραλαβών μετ’ εμού τον μάγειρόν μου, τον θαλαμηπόλον μου και τον αμαξηλάτην μου μετά τεσσάρων ίππων και τριών αμαξών. Ανθρωποι και ζώα έπρεπεν, εννοείται, να υποστώμεν την κάθαρσιν».

Και μπορεί ο Συγγρός με την άνεση του χρήματος να είχε όλες αυτές τις ανέσεις, να έβγαινε για κυνήγι στο νησί και να δεχόταν και επισκέψεις. Ωστόσο, δεν ήταν για όλους ίδια η κατάσταση.

Η μαρτυρία του Λε Κορμπιζιέ – Εμποροι ψυχών

Ωστόσο, τα προβλήματα και η εκμετάλλευση των επιβατών φαίνεται ότι δεν είχαν τέλος. Η εφημερίδα «Ακρόπολις» σε δημοσίευμά της στις 17 Ιουλίου 1903 γράφει για «πρωτοφανές σκάνδαλον εν λοιμοκαθαρτηρίω» και αποκαλύπτει ότι «το λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου υδρεύεται από τα ατμόπλοια που εκτελούν εκεί κάθαρσιν. Τούτο συνέβη επανειλημμένως προ τινών ημερών».

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Ιουλίου 1903, έγραφε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι «οι επιβάται ονομάζουν τερατώδεις τας τιμάς με τα οποίας έχουν διατιμήσει τα τρόφιμά των οι εκεί τροφοδόται οι οποίοι εννοούν να εκμεταλλευτούν την περίστασιν για να κάμουν εντός ολίγου μια περιουσίαν».

Τον Σεπτέμβρη του 1911 η μαρτυρία του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Charles-Édouard Jeanneret-Gris, γνωστότερου ως Λε Κορμπιζιέ, είναι καταπέλτης:

«(…) Σε ένα μικρό μόλο όπου μας οδηγούν οι βαρκάρηδες στέκει ένας κύριος με άσπρο κασκέτο, δουλοπρεπής με τους πλούσιους, σκαιός και άξεστος με τους ταλαίπωρους: ένας υπάλληλος, ένας γραφειοκράτης! Συρματοπλέγματα χωρίζουν τα παραπήγματα… Η καραντίνα!

Βρωμερή καραντίνα σε ένα έρημο νησί στο μέγεθος μιας μεγάλης πλατείας. Καραντίνα ηλίθια, ενάντια σε όλους τους νόμους της λογικής: εστία χολέρας. Εδώ, υπάλληλοι, εκεί, λωποδύτες και ανέντιμοι. Ονειδος για την ελληνική κυβέρνηση που καθιέρωσε αυτόν τον θεσμό.

Μας κράτησαν εκεί τέσσερις μέρες βάζοντάς μας να πλαγιάζουμε με άγνωστους, μες στα ζωύφια και τις σαρανταποδαρούσες, κάτω από έναν πύρινο ουρανό, δίχως ένα δένδρο σε εκείνο το νησί του διαβόλου (…). Ενα εστιατόριο -με πομπώδη τίτλο- τόπος κατεργιάς, όπου εκείνοι που το πατρονάρουν -ένας βουλευτής καθώς φαίνεται- επιτρέπουν να πουλιέται το νερό σαράντα λεπτά το λίτρο, και σε υποχρεώνουν να τρως βρωμιές σε εξοργιστικές τιμές» (πηγή: Α. Βιρβίλης, ό.π.).

Από τον Δεκέμβριο του 1918 μέχρι τον Απρίλιο του 1919, με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε εκ περιτροπής περιορισμός περίπου 6.500 ανδρών που είχαν αιχμαλωτιστεί από Γερμανούς και είχαν μεταφερθεί στο Γκόρλιτς της Γερμανίας.

Το 1924 ανακαινίστηκε πλήρως και δέχτηκε για κάθαρση, τόσο κατά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης όσο και κατά την υποδοχή απελευθερωθέντων αιχμαλώτων, πάνω από 100.000 άτομα.

Το 1939-40 ανεγέρθησαν νέα κτίρια και έγινε ανακαίνιση, ενώ κατά τη γερμανική κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως Ναυαρχείο, αλλά με την αποχώρηση των Γερμανών λεηλατήθηκε.

Ενα διαφορετικό οίκημα. Είναι το πιο σύγχρονο απ’ όλα. Κατασκευάστηκε από τους Γερμανούς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς χρησιμοποίησαν το νησί ως Ναυαρχείο.

Το συγκεκριμένο κτίριο, με οριοθετημένους, σε «σκαλοπάτια» τους κήπους, πιθανόν ήταν το Διοικητήριο. Δεξιά: Το εσωτερικό ενός από τα οικήματα της καραντίνας

Μετά την απελευθέρωση, το φθινόπωρο του 1947, έγινε η τελευταία κάθαρση: 620 επιβατών πλοίων και 42 ατόμων που έφτασαν αεροπορικώς από την Αίγυπτο όπου είχε ξεσπάσει επιδημία χολέρας.

Τα επόμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως ψυχιατρείο και το 1967 παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.


Διαβάστε επίσης:

Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει...

Ελευσίνια Μυστήρια: Η εκπληκτική 3D αναπαράσταση του μυστικού Ιερού της αρχαιότητας

Ο καθηγητής Marco Mellace από την Ιταλία παρουσίασε μια...

Francis Wharton: Ο άνθρωπος που έκλεψε τα δόντια ελαφιού για να αντικαταστήσει τα δικά του και μετά…...

Ο Francis Wharton, μια εκκεντρική φιγούρα της δεκαετίας του...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 51 δευτερόλεπτα

Πήγε να παρουσιαστεί στο ΑΤ Ηλιούπολης και είχε κρυμμένα πιστόλι, γεμιστήρα και σιγαστήρα

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, 37χρονος άνδρας παρουσιάστηκε για να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση, αλλά οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι είχε πάνω…

LIFE πριν 19 λεπτά

Μαρία Χατζηστεφανή: «Σχεδόν χρεοκόπησα – Μου πήρε ένα ολόκληρο χρόνο για να σωθώ»

Η Μαρία Χατζηστεφανή, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Be Well Podcast της Χριστίνας Μπόμπα, μοιράστηκε τις προσωπικές και επαγγελματικές της…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 21 λεπτά

Ιταλία: Τουλάχιστον 16 θάνατοι από τον φονικό καύσωνα – Blackout στην Ρώμη

Η Ιταλία πλήττεται από ένα σοβαρό κύμα καύσωνα που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 16 θανάτους, κυρίως ηλικιωμένων με σοβαρά προβλήματα αφυδάτωσης.…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 21 λεπτά

Φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής: Συνελήφθη 45χρονος ύποπτος για εμπρησμό – Αποκαλύφθηκε από αντιφάσεις στην προανάκριση

Στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, συνελήφθη ένας 45χρονος αλλοδαπός με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, σχετιζόμενος με τη φωτιά στην περιοχή…

SPORTS πριν 24 λεπτά

Ντιόγκο Ζότα: Φίλοι της Λίβερπουλ αφήνουν λουλούδια στο «Anfield» στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Ντιόγκο Ζότα, φίλοι της Λίβερπουλ συγκεντρώθηκαν έξω από το «Anfield» αφήνοντας λουλούδια,…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 25 λεπτά

Ντιόγκο Ζότα: Σοκαρισμένο βίντεο δείχνει την μοιραία Lamborghini να καίγεται

Ένα νέο βίντεο καταγράφει την Lamborghini του ποδοσφαιριστή Ντιόγκο Ζότα και του αδελφού του, αμέσως μετά το τροχαίο που προκάλεσε…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 25 λεπτά

Ομαδικός βιασμός 14χρονης στο Κερατσίνι: Πώς παγίδευσαν το κορίτσι οι ανήλικοι δράστες – Η αγωνία των γονιών και η καθοριστική απόφαση

Η υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 14χρονης στο Κερατσίνι έχει προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση. Τέσσερα αγόρια, ηλικίας 16 έως 20 ετών,…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 30 λεπτά

Χαβαλέ μετατρέπει το Nissan Z σε Toyota Supra

Η κόντρα μεταξύ του Nissan Z και της Toyota Supra συνεχίζεται, με τον «Ζορό» να κερδίζει έδαφος στην αμερικανική αγορά.…

LIFE πριν 36 λεπτά

Φωτεινή Πετρογιάννη: Ό,τι πιο γλυκό – Το viral βίντεο με τα γελάκια του μωρού της στο Tik Tok

Η Φωτεινή Πετρογιάννη μοιράζεται την αδυναμία της για τον γιο της μέσω κοινωνικών μέσων, δημοσιεύοντας βίντεο με τον μπέμπη της,…

SPORTS πριν 36 λεπτά

Ντιόγκο Ζότα: Σοκαριστικές εικόνες με το αυτοκίνητό του στις φλόγες

Ο Ντιόγκο Ζότα, ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, και ο αδελφός του, Αντρέ Σίλβα, σκοτώθηκαν σε τροχαίο ατύχημα στην Πορτογαλία, όταν το…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 38 λεπτά

Ρωμανός στον Realfm 97,8: Γνωρίζαμε τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθήσαμε να τα λύσουμε – Δεν τα καταφέραμε στον βαθμό που θα θέλαμε

Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, μίλησε στον Realfm 97,8 για τις παράνομες επιδοτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέφερε ότι…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 39 λεπτά

Φωτιά σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα: Γιατί οι πυρκαγιές είχαν διαφορετική εικόνα – Τα δύο πρόσωπα του ίδιου φαινομένου

Δυο μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν χθες (02.07.2025) σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα (στην Κρήτη ακόμα δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις), ωστόσο είχαν…

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ πριν 47 λεπτά

H Χριστίνα Αντωνίου αναλαμβάνει το τιμόνι της APPLIA Hellas

Η Χριστίνα Αντωνίου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin Hellas, αναλαμβάνει τη θέση της Προεδρίας στην APPLiA Hellas. Με εκτενή…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 49 λεπτά

Ανδρουλάκης: «Κύριε Μητσοτάκη δεν αποτύχατε, απλώς σας έπιασαν – Το επόμενο μνημόνιο που θα φορτώσετε στον ελληνικό λαό, θα είναι για τον πρωτογενή τομέα»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά την…

LIFE πριν 51 λεπτά

Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Ρώτησα το ChatGPT γιατί είμαι μόνος και η απάντηση με σόκαρε…»

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αποκάλυψε στην εκπομπή Buongiorno του Mega ότι ρώτησε το ChatGPT γιατί δεν έχει κοπέλα και η απάντηση…

0:00 / 0:00

Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει μια γενετική σύνδεση μεταξύ της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, μέσω ανάλυσης DNA από τον...

Το καλοκαίρι του 2025 θα έχει τρεις από τις πιο σύντομες ημέρες που...

Το καλοκαίρι του 2025, οι 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου και 5 Αυγούστου αναμένονται να είναι τρεις από τις πιο σύντομες ημέρες στην ιστορία της...

Ελευσίνια Μυστήρια: Η εκπληκτική 3D αναπαράσταση του μυστικού Ιερού της αρχαιότητας

Ο καθηγητής Marco Mellace από την Ιταλία παρουσίασε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη απεικόνιση του Ιερού της Ελευσίνας, που αναπαριστά τη δομή και τη σημασία του...

Francis Wharton: Ο άνθρωπος που έκλεψε τα δόντια ελαφιού για να αντικαταστήσει τα δικά του και μετά… το κατασπάραξε

Ο Francis Wharton, μια εκκεντρική φιγούρα της δεκαετίας του 1960 στον Καναδά, ζούσε απομονωμένος και κατασκεύαζε τα δικά του όπλα. Μετά από μια επίθεση...

Ανακαλύφθηκε στη Γερμανία «εργοστάσιο λίπους» 125.000 ετών που δημιούργησαν οι Νεάντερταλ

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ λειτουργούσαν ένα «εργοστάσιο λίπους» στη Γερμανία πριν από 125.000 χρόνια, εξάγοντας λίπος από οστά ζώων, όπως άλογα...

Μια φρουρά γιγάντων στο τείχος του Αδριανού; Βρέθηκαν υπερμεγέθη ρωμαϊκά υποδήματα

Στις αμυντικές τάφρους του ρωμαϊκού φρουρίου Magna , που βρίσκεται στο Northumberland και τώρα στεγάζει το Μουσείο Ρωμαϊκού Στρατού , αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα αρχαίων...

Επιστήμονες μετέφεραν σε ποντίκια ανθρώπινο «γονίδιο γλώσσας» και κάτι εκπληκτικό αποκαλύφθηκε!

Επιστήμονες εισήγαγαν ανθρώπινο «γονίδιο γλώσσας» σε ποντίκια, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακές αλλαγές στη φωνητική τους έκφραση. Τα τροποποιημένα ποντίκια εμφάνισαν διαφορετικά πρότυπα ήχων, όπως πιο σύνθετες...

Μπορούν οι κατσαρίδες να εισβάλλουν στο αυτί σας…ενώ κοιμάστε; Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Το άρθρο εξετάζει την πιθανότητα οι κατσαρίδες να εισέρχονται στα αυτιά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς αναζητούν ζεστασιά και υγρασία. Επισημαίνεται...

Υπήρξαν πραγματικά τα Σόδομα και τα Γόμορρα;

Το άρθρο εξετάζει την ύπαρξη των Σοδόμων και Γομόρρας, πόλεις που αναφέρονται στη Βίβλο και φέρονται να καταστράφηκαν από τον Θεό λόγω των αμαρτιών...

Άρπαλος: Ο πρώτος που σκανδάλισε με δημόσια χρήματα

Ο Άρπαλος, παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύεται ως ο πρώτος καταχραστής δημόσιων χρημάτων στην ιστορία, όταν, ενώ διαχειριζόταν τον θησαυρό του Αλέξανδρου κατά...

Ανακαλύψτε τον Δία: Η κουκουβάγια με τον κόσμο στα μάτια της!

Ο Δίας είναι μια τυφλή δυτική κουκουβάγια που ζει πλέον σε ένα Κέντρο Μάθησης Άγριας Ζωής στη Νότια Καλιφόρνια, αφού βρέθηκε τραυματισμένος και ανίκανος...

Ποιά είναι η χρήση του μυστικού δωμάτιου στο Όρος Ράσμορ; (φωτό)

Στο Black Hills της Νότιας Ντακότα βρίσκεται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στην Αμερική. Λαξευμένο στην πλευρά του βουνού, το ένδοξο Mount Rushmore επισκέπτονται χιλιάδες...

Ο αιματηρός πόλεμος με τους 2.000 νεκρούς που ξέσπασε για την κλοπή ενός…...

Ο "Πόλεμος του Κουβά", που ξέσπασε το 1325 μεταξύ των πόλεων Μπολόνια και Μόντενα, είναι μια παράξενη ιστορία που καταδεικνύει την ένταση και τις...

Μέχρι πότε πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη; – Η θεωρία ότι είναι...

Το άρθρο εξετάζει την παρανόηση γύρω από την αντίληψη της σφαιρικότητας της Γης και τη σύνδεσή της με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Παρά την ευρέως...

Λύθηκε το «μυστήριο» για ένα από τα αρχαιότερα ποιήματα στον κόσμο: Αποκρυπτογραφήθηκε ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ένα από τα αρχαιότερα ποιήματα στον κόσμο, τον «Ύμνο της Βαβυλώνας».Πρόκειται για έναν ύμνο στον θεό Μαρδούκ και περιγράφει με...

Ποια ήταν η πιο τρομακτική βασίλισσα που την φοβόντουσαν ακόμη και οι πιο σκληροί πολεμιστές – Η ιστορία την αδίκησε για αιώνες

Η βασίλισσα Τίρα, μια εμβληματική μορφή της εποχής των Βίκινγκς, αναδεικνύεται ως μια από τις πιο ισχυρές γυναικείες ηγετικές προσωπικότητες, η οποία επηρεάζει σημαντικά...

Η ιστορία του βαμπίρ του Ντίσελντορφ: Ο ψυχοπαθής που σκότωνε για διασκέδαση – Τι αποκάλυψε πριν την εκτέλεση

Η ιστορία του "Βαμπίρ του Ντίσελντορφ", του Peter Kürten, είναι μια φρικιαστική αφήγηση ενός δολοφόνου που σκόρπισε τρόμο στη Γερμανία για δύο δεκαετίες, αφήνοντας...

Η ΑΙ με το όνομα Σάλι γεννά μια άβουλη γενιά copy-paste – Τι συνέβη σε Πανεπιστήμιο

Η καθηγήτρια Jocelyn Leitzinger του Πανεπιστημίου του Ιλινόι παρατηρεί ότι πολλοί φοιτητές της χρησιμοποιούν το ChatGPT για να γράφουν εργασίες, με αποτέλεσμα να χάνουν...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ηρώ Καριοφύλλη: Συγκλονιστικές στιγμές στην κηδεία της με τη μητέρα και τον αδελφό της – Βίντεο

Η κηδεία της Ηρώς Καριοφύλλη, της μαχητικής δημοσιογράφου που...

Ηρώ Καριοφύλλη: Βαρύ το κλίμα στην κηδεία της – Τα πρώτα πλάνα

Η δημοσιογράφος Ηρώ Καριοφύλλη, 57 ετών, απεβίωσε μετά από...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγε να παρουσιαστεί στο ΑΤ Ηλιούπολης και είχε κρυμμένα πιστόλι, γεμιστήρα και σιγαστήρα

Στο Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, 37χρονος άνδρας παρουσιάστηκε για να...

Μαρία Χατζηστεφανή: «Σχεδόν χρεοκόπησα – Μου πήρε ένα ολόκληρο χρόνο για να σωθώ»

Η Μαρία Χατζηστεφανή, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Be...

Ιταλία: Τουλάχιστον 16 θάνατοι από τον φονικό καύσωνα – Blackout στην Ρώμη

Η Ιταλία πλήττεται από ένα σοβαρό κύμα καύσωνα που...

Φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής: Συνελήφθη 45χρονος ύποπτος για εμπρησμό – Αποκαλύφθηκε από αντιφάσεις στην προανάκριση

Στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, συνελήφθη ένας 45χρονος αλλοδαπός με την...

Ντιόγκο Ζότα: Φίλοι της Λίβερπουλ αφήνουν λουλούδια στο «Anfield» στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή

Λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Ντιόγκο...

Ντιόγκο Ζότα: Σοκαρισμένο βίντεο δείχνει την μοιραία Lamborghini να καίγεται

Ένα νέο βίντεο καταγράφει την Lamborghini του ποδοσφαιριστή Ντιόγκο...

Ομαδικός βιασμός 14χρονης στο Κερατσίνι: Πώς παγίδευσαν το κορίτσι οι ανήλικοι δράστες – Η αγωνία των γονιών...

Η υπόθεση ομαδικού βιασμού μιας 14χρονης στο Κερατσίνι έχει...

Χαβαλέ μετατρέπει το Nissan Z σε Toyota Supra

Η κόντρα μεταξύ του Nissan Z και της Toyota...

Φωτεινή Πετρογιάννη: Ό,τι πιο γλυκό – Το viral βίντεο με τα γελάκια του μωρού της στο Tik...

Η Φωτεινή Πετρογιάννη μοιράζεται την αδυναμία της για τον...

Ντιόγκο Ζότα: Σοκαριστικές εικόνες με το αυτοκίνητό του στις φλόγες

Ο Ντιόγκο Ζότα, ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, και ο αδελφός...

Ρωμανός στον Realfm 97,8: Γνωρίζαμε τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσπαθήσαμε να τα λύσουμε – Δεν τα...

Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής Ψηφιακής Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, μίλησε...

Φωτιά σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα: Γιατί οι πυρκαγιές είχαν διαφορετική εικόνα – Τα δύο πρόσωπα του ίδιου...

Δυο μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν χθες (02.07.2025) σε Χαλκιδική και...

H Χριστίνα Αντωνίου αναλαμβάνει το τιμόνι της APPLIA Hellas

Η Χριστίνα Αντωνίου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Daikin...

Δημήτρης Ουγγαρέζος: «Ρώτησα το ChatGPT γιατί είμαι μόνος και η απάντηση με σόκαρε…»

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος αποκάλυψε στην εκπομπή Buongiorno του Mega...

Ντιόγκο Ζότα: Σοκαριστικό video με το αυτοκίνητό του στις φλόγες

Ο Ντιόγκο Ζότα, 28χρονος ποδοσφαιριστής, και ο αδελφός του...

Ο τιμωρός: Το συγκινητικό «αντίο» του Λάζαρου Γεωργακόπουλου στον «Λεωνίδα»

Η σειρά του ALPHA, «Ο τιμωρός», ολοκληρώθηκε πρόσφατα με...

Φωτιά στην Ιεράπετρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Συναγερμός 112 για εκκένωση 4 περιοχών

Στην Ιεράπετρα, οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη με τις...

Τι αποκάλυψε η ανάλυση μυστηριώδους σκελετού της Αιγύπτου ηλικίας άνω των 4.000 ετών

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αποκαλύπτει...

Κωστής Μαραβέγιας: Ματαιώθηκε στο παρά πέντε η συναυλία που θα έδινε απόψε στην Ιεράπετρα

Η προγραμματισμένη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια στην Ιεράπετρα ακυρώθηκε...

Φωτιά στην Ελευσίνα – Άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων

Στην Ελευσίνα εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Ιουλίου...

Στέφανος Τσιτσιπάς – Πάουλα Μπαντόσα: «Ο χωρισμός απλά συνέβη» αποκαλύπτει κοντινό τους πρόσωπο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Πάουλα Μπαντόσα φαίνεται ότι...

Ελευσίνια Μυστήρια: Η εκπληκτική 3D αναπαράσταση του μυστικού Ιερού της αρχαιότητας

Ο καθηγητής Marco Mellace από την Ιταλία παρουσίασε μια...

Ντιόγκο Ζότα: Ενός λεπτού σιγή στο Euro γυναικών επέβαλε η UEFA

Η UEFA ανακοίνωσε ότι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή...

Η πιο αξιόπιστη μάρκα αυτοκινήτων αποκαλύπτεται σε νέα μελέτη

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα J.D. Power 2025 U.S. Initial...

Francis Wharton: Ο άνθρωπος που έκλεψε τα δόντια ελαφιού για να αντικαταστήσει τα δικά του και μετά…...

Ο Francis Wharton, μια εκκεντρική φιγούρα της δεκαετίας του...

Βελόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Λέτε ψέματα – Αδύνατο να ανακτήσει η κυβέρνηση τα χρήματα

Στη Βουλή, ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για...

Ιωάννα Τούνη: Εμφανίστηκε φίδι δίπλα της ενώ προπονούνταν

Η Ιωάννα Τούνη, που έχει επιστρέψει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη...

Κικίλιας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται την κομματική σημαία ως ασπίδα είναι βαθιά νυχτωμένος...

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε...

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Δεν βγάζει κανένα νόημα – Ντιόγκο και Αντρέ θα μας λείπετε απίστευτα»

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκφράζει τη θλίψη του για τον...

Χαμάς: Ικανοποιημένη με την πρόταση κατάπαυσης πυρός – Τι διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση των ομήρων

Η Χαμάς εκφράζει ικανοποίηση για την πρόταση κατάπαυσης πυρός...

Ανακαλύφθηκε στη Γερμανία «εργοστάσιο λίπους» 125.000 ετών που δημιούργησαν οι Νεάντερταλ

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Νεάντερταλ λειτουργούσαν ένα...

Δάφνη Καραβοκύρη για Ιωάννα Μαλέσκου: «Έχει την ευκαιρία να λάμψει – Έχει δεχτεί άδικη κριτική»

Στην εκπομπή "Breakfast at Star", η Δάφνη Καραβοκύρη αναφέρθηκε...

Χειρουργήθηκε επειγόντως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Έκανε μεταμόσχευση…»

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση κερατοειδούς στο νοσοκομείο...

Chery: Ξεκινά την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Chery πραγματοποίησε επίσημη παρουσίαση της μάρκας και των...

Τέσσερις άνδρες βίασαν ομαδικά 14χρονη – Την εξαπάτησαν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής

Μια 14χρονη κοπέλα έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις...