Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Η μάχη των Νοεμβριανών του 1916 στην Αθήνα, όπου οι Έλληνες Επίστρατοι απέκρουσαν τις συμμαχικές δυνάμεις, σημαδεύοντας μια κρίσιμη στιγμή του Εθνικού Διχασμού
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναφέρεται στην επιχείρηση αποβίβασης 3.000 στρατιωτών από τις συμμαχικές δυνάμεις στο Φάληρο τον Νοέμβριο του 1916, με σκοπό την κατάληψη της Αθήνας και την πίεση του βασιλιά Κωνσταντίνου να παραδώσει το ελληνικό ναυτικό στους Συμμάχους κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά την αρχική στρατηγική κίνηση, οι Γάλλοι και Άγγλοι στρατιώτες συνάντησαν σφοδρή αντίσταση από τους Επίστρατους του Μεταξά, οι οποίοι κατάφεραν να υπερασπιστούν την Αθήνα.

Η αποτυχία των Συμμάχων οδήγησε σε κλιμάκωση των εσωτερικών πολιτικών εντάσεων στην Ελλάδα, η οποία ήταν ήδη διχασμένη μεταξύ φιλοβενιζελικών και φιλοβασιλικών. Το γεγονός αυτό, γνωστό ως “Νοεμβριανά”, υπογράμμισε την πολιτική κρίση της εποχής και την παρέμβαση των ξένων δυνάμεων στα ελληνικά πράγματα.

Πιο αναλυτικά

Τον Νοέμβριο του 1916, τα νερά έξω από το λιμάνι του Πειραιά γέμισαν με πολεμικά πλοία και σύντομα η πόλη κατακλύστηκε από Γάλλους ναύτες και Άγγλους πεζοναύτες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν με εχθρικές διαθέσεις.

Οι Δυνάμεις της Εγκάρδιας Συνεννόησης ήθελαν να καταλάβουν στρατηγικές θέσεις της Αθήνας για να πιέσουν τον βασιλιά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να τους παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου και τόνους πολεμοφοδίων, συμβάλλοντας έτσι στην πολεμική προσπάθεια της Αντάντ κατά των Κεντρικών Δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατάληψη αυτή, πολύ συνηθισμένη στρατηγική κίνηση ήδη από την αρχαιότητα, έμελλε όμως να πάρει μια απροσδόκητη τροπή όταν ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε.

Ο Γάλλος ναύαρχος Φουρνιέ αποβίβασε 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο και τον Πειραιά με σκοπό να προελάσουν προς την Αθήνα.

Στον δρόμο τους βρέθηκαν οι διαβόητοι Επίστρατοι του Μεταξά, ουδετερόφιλα τάγματα εφόδου δηλαδή που συγκρούστηκαν ανοιχτά μαζί τους στην ευρύτερη περιοχή του Φιλοπάππου κατά τις 18 και 19 Νοεμβρίου 1916 (με το παλιότερο ημερολόγιο), όταν και κατάφεραν να υπερασπιστούν νικηφόρα τον βασιλιά τους αλλά και την πρωτεύουσα από τα συμμαχικά αγήματα!

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Οι σύμμαχοι ηττήθηκαν από τη σμπαραλιασμένη Ελλάδα και την επομένη αποσύρθηκαν στο Φάληρο, την ίδια ώρα που ο στόλος τους συνέχισε να βομβαρδίζει από το Φάληρο στρατηγικά σημεία της Αθήνας. Οι Επίστρατοι κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν τα εχθρικά στρατεύματα στο μικρής έκτασης επεισόδιο, που ήταν ωστόσο μια θρασύτατη και παρεμβατικότατη επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας, και το γεγονός χαιρετίστηκε στο εσωτερικό ως θρίαμβος του ελληνικού στρατού αλλά και του απλού λαού σε βάρος των Μεγάλων Δυνάμεων.

Κανείς δεν πανηγύρισε βέβαια την απροσδόκητη νίκη, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στο κράτος των Αθηνών -με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο- και το κράτος της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη -με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Όσο για το παραγνωρισμένο σήμερα γεγονός, αφορμή αποτέλεσε η στάση ουδετερότητας που θέλησε να κρατήσει η Ελλάδα κατά τον Α’ Παγκόσμιο, η οποία όπλισε το χέρι των Αγγλογάλλων και οδήγησε σε ολομέτωπη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων προστάτιδων δυνάμεων.

Τα λεγόμενα Νοεμβριανά του 1916 αποτέλεσαν το αποκορύφωμα του Εθνικού Διχασμού (1914-1917), των γεγονότων που περιστρέφονται γύρω από τη διένεξη του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου αναφορικά με την εμπλοκή ή μη της Ελλάδας στον Μεγάλο Πόλεμο, υποδαυλίζοντας όσο τίποτα τα εθνικά μίση.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Όσο για τον μοχλό της ελληνικής αντεπίθεσης, τους διαβόητους Επίστρατους, το κίνημα των εφέδρων που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον Μεταξά και τον βασιλιά δηλαδή, έμελλε να γράψουν τη δική τους μαύρη σελίδα σε όσα θα επακολουθούσαν στο εσωτερικό…

Γενικό πλαίσιο

Λένε ότι στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος κι αν αυτό ισχύει, τότε η επιλογή του Βενιζέλου να προσδέσει την Ελλάδα στο άρμα των νικητών του Α’ Παγκοσμίου, τις Δυνάμεις της Αντάντ (Εγκάρδιας Συνεννόησης), φάνταζε σωστή ιστορικά, καθώς έτσι θα κρατούσε τα μεγάλα οφέλη από τους Βαλκανικούς Πολέμους και θα επέκτεινε την εδαφική της κυριαρχία.

Η πλευρά του βασιλιά Κωνσταντίνου όμως και οι φιλοβασιλικοί δεν το έβλεπαν έτσι, θέλοντας να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από τις εμπόλεμες συγκρούσεις, παρά το γεγονός ότι πίσω από την περιώνυμη «ουδετερότητα» κρυβόταν ένας πρόδηλος φιλογερμανισμός.

Σύμφωνα με ιστορικές πήγες, από τον στενό κύκλο των βασιλικών επιτελών μόνο ο Ιωάννης Μεταξάς ισορρόπησε την απόφασή του να υποστηρίξει τους ουδετερόφρονες με τις εκλεκτικές συγγένειες προς τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες, κλείνοντας το μάτι αργότερα στους Αγγλογάλλους.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Όπως κι αν έχει, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος χώρισε την πολύπαθη Ελλάδα στα δυο, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές διεκδικούσαν και αξίωναν ανοιχτά τη στράτευση της χώρας σε ένα από τα δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Είναι η εποχή που οι ξένοι πράκτορες αλωνίζουν στην Ελλάδα και η διπλωματία έχει ήδη ρίξει τα φαρμακερά της βέλη, πυροδοτώντας έναν πρωτόγνωρο διχασμό στον λαό.

Άγγλοι και Γάλλοι έχουν εξάλλου ήδη παρουσία στον ελλαδικό χώρο, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 1915 έχουν καταλάβει τη Θεσσαλονίκη (και τέσσερις μήνες αργότερα την Κέρκυρα) για να διώξουν τους Γερμανο-Βούλγαρους που έχουν καταλάβει την Ανατολική Μακεδονία, εξαιτίας της παροιμιώδους βασιλικής αδράνειας, και είναι εύκολο γι’ αυτούς να επιχειρήσουν να μεταπείσουν τον αμετανόητο Κωνσταντίνο (και τις ελεγχόμενες από αυτόν κυβερνήσεις) να εντάξει τη χώρα στο πλευρό τους.

Το αυτονομιστικό βενιζελικό Κίνημα της Εθνικής Αμύνης στη Θεσσαλονίκη έφερε άλλωστε την υπογραφή των Μεγάλων Δυνάμεων, καθώς ήταν ο συμμαχικός στρατός αυτός που υποστήριξε τους φιλοβενιζελικούς αξιωματικούς να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση, δίνοντας στον Βενιζέλο τη δυνατότητα να δημιουργήσει τον επαναστατικό σύνδεσμό του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νοέμβριος του 1916 βρίσκει την Ελλάδα λοιπόν με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία φιλοσυμμαχική στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μία ουδετερόφιλη στην Αθήνα κάτω από την επιρροή του Κωνσταντίνου.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Οι Γάλλοι απελαύνουν μάλιστα από τη Μακεδονία τους «νομιμόφρονες» φιλοβασιλικούς στρατιωτικούς, οι οποίοι μεταφέρονται με τα πλοία τους στον Πειραιά. Το σκηνικό της ολομέτωπης σύγκρουσης έχει στηθεί, καθώς στην Ελλάδα τα εθνικά μίση είναι φουντωμένα.

Την ώρα που οι Σύμμαχοι προβαίνουν σε ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας για να πιέσουν τον βασιλιά να συνεργαστεί μαζί τους, η επαναστατική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης (που ελέγχει Μακεδονία, Κρήτη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) προβαίνει σε μεγάλης κλίμακας στρατολόγηση, οργανώνοντας μεραρχίες για να ενταχθούν στον πόλεμο, ενώ η φιλοβασιλική κυβέρνηση της Αθήνας οργανώνει, κάτω από τις ζυμώσεις του Μεταξά, τους απολυθέντες στρατεύσιμους («Επίστρατους») σε παραστρατιωτικά τάγματα για την απόκρουση του φιλοβενιζελικού κινδύνου.

Μέσα στο εκρηκτικό εθνικό αυτό πλαίσιο, οι Γάλλοι είναι έτοιμοι να ρίξουν άφθονο λάδι στη φωτιά

Τι συνέβη

Οι συνεχείς τακτικισμοί του παλατιού οδηγούσαν την κατάσταση σε αδιέξοδο και τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησε να βγάλει ο Γάλλος βουλευτής Μπεναζέ, εκπροσωπώντας την κυβέρνησή του, όταν διαπραγματεύτηκε την ειρηνική επίλυση της κρίση απευθείας με τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο Γάλλος απεσταλμένος του προτείνει στις 3 Νοεμβρίου την παράδοση στους Συμμάχους του συνόλου του ελληνικού στόλου και του μεγαλύτερου μέρους του οπλισμού του στρατού με αντάλλαγμα την εγγύηση της ασφάλειας του τμήματος εκείνου της Ελλάδας που επιθυμούσε να παραμείνει ουδέτερο στον Μεγάλο Πόλεμο.

Ο Κωνσταντίνος το συζητά, αλλά τέσσερις μέρες αργότερα απορρίπτει το αίτημα όταν στρατιωτικοί παράγοντες, με την υποστήριξη των 20.000 Επίστρατων του Μεταξά, πείθουν τον Κωνσταντίνο να μην προβεί σε μια τέτοια κίνηση με πρόσχημα την κοινή γνώμη, που δεν θα καλοέβλεπε την κατάφωρη αυτή επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Η βασιλική άρνηση πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του ναυάρχου Φουρνιέ, ο οποίος απειλώντας απαιτεί τώρα την επάνδρωση των τριάντα κατασχεθέντων ελληνικών πολεμικών σκαφών από γαλλικά πληρώματα αλλά και την άμεση παράδοση όλου του πυροβολικού του στρατού (κάνοντας πρόδηλες εκπτώσεις από τις αρχικές συμμαχικές αξιώσεις).

Το τελεσίγραφο που στέλνει στον Κωνσταντίνο λήγει στις 18 Νοεμβρίου και η θετική απάντηση που τόσο περιμένει δεν έρχεται ποτέ. Τώρα είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει τις φοβέρες που διατύπωσε στο τελεσίγραφό του παίρνοντας μέτρα «τα οποία ήθελον κρίνει επιβαλλόμενα».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει τέλος και τον πρώτο λόγο αποκτά πια η στρατιωτική ισχύς των Συμμάχων, που θεωρούν εύκολη δουλειά να καταλάβουν την Αθήνα και να μετατρέψουν την κυβέρνηση σε υποχείριό τους. Κι όμως! Το πρωινό της Παρασκευής, 18ης Νοεμβρίου (με το παλιό πάντοτε ημερολόγιο – 1η Δεκεμβρίου με το καινούριο), όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς «οι προβολείς του εν Κερατσινίω ναυλοχούντος ξένου στόλου κινούνται αενάως».

Πριν καλά καλά ξημερώσει, αρχίζει η επιβίβαση με λέμβους και ατμακάτους των συμμαχικών αγημάτων, τα οποία θα επιχειρήσουν να καταλάβουν θέσεις στην περιοχή των Αθηνών με τη βεβαιότητα ότι αρκούσε μια απλή επίδειξη δύναμης για να συνθηκολογήσει η κυβέρνηση. Την αντίσταση που βρήκαν σίγουρα δεν την περίμεναν με τίποτα.

Τρεις φάλαγγες Γάλλων και Βρετανών (αλλά και κάποιοι Ιταλοί) οδεύουν προς την Αθήνα σε προκαθορισμένα σημεία: η μια μονάδα ανέβηκε τη λεωφόρο Συγγρού, η άλλη την Πειραιώς και η τρίτη «διά της οδού του Ελαιώνος».

Οι συμμαχικές δυνάμεις έπεσαν πάνω στους Επίστρατους, οι οποίοι διοικούμενοι από τον αντιστράτηγο Καλλάρη και κάτω από την επιτελική οργάνωση του Μεταξά, απέκρουσαν τον απροσδόκητο εχθρό.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Οι μάχες άρχισαν στο Στρατόπεδο Ρουφ γύρω στις 11:30 το πρωί, στη γέφυρα Πουλοπούλου και κατόπιν στους χώρους γύρω από την Ακρόπολη και το Ζάππειο. Βομβαρδίστηκαν επίσης αποθήκες όπλων στα Λιόσια, το Παγκράτι αλλά και τα ίδια τα ανάκτορα από τα αγκυροβολημένα στο Φάληρο συμμαχικά πλοία, προκαλώντας μεγάλης έκτασης φθορές.

Θύματα υπήρξαν και από τις δύο πλευρές (194 Σύμμαχοι και 82 Έλληνες, αν και ιστορική συναίνεση στα νούμερα δεν φαίνεται να υπάρχει), όπως και πάμπολλοι τραυματίες, ενώ στα «ψιλά» των εχθροπραξιών ήταν οι άγριες σκηνές βίας των βασιλοφρόνων εναντίον κάθε θεωρούμενου βενιζελικού.

Η όλη εμπλοκή κράτησε δύο μέρες, αφού τη δεύτερη συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κωνσταντίνου και πρεσβευτών της Αντάντ.

Οι Σύμμαχοι είχαν ηττηθεί! Ο γαλλικός στόλος που βομβάρδιζε για δυο μέρες Αθήνα και Πειραιά σταμάτησε τους κανονιοβολισμούς με διαταγή του Φουρνιέ, ο οποίος «υπεσχέθη ότι ουδέν εχθρικόν μέτρον θα διατάξη κατά της πόλεως του Πειραιώς υπέρ ης ενδιαφέρεται και ως Ναύαρχος και ως άτομον».

Παρά το γεγονός ότι η ένταση με τους ξένους φαινόταν να εκτονώνεται, η έκρυθμη κατάσταση συνεχίστηκε με τις βίαιες επιθέσεις των Επιστράτων κατά φιλοβενιζελικών, αλλά και εκτεταμένες συλλήψεις από την κυβέρνηση υπόπτων και στελεχών των «συνωμοτών» βενιζελικών.

Δικαιολογώντας τις διώξεις κατά των οπαδών του Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός Σπυρίδων Λάμπρος φέρεται να είπε πως «τακτοποιούμε τα του οίκου μας».

Οι Γάλλοι ονόμασαν το πάθημά τους -που εμείς ξέρουμε ως «Νοεμβριανά του 1916»- «Ελληνικό Εσπερινό»!

Ο Φουρνιέ τιμωρήθηκε, καθώς ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την εισβολή ισχυριζόμενος δημόσια ότι είχε ενεργήσει μόνος, και απαλλάχθηκε τελικά από τα καθήκοντά του. Η παρουσία των Γάλλων στον Πειραιά συνεχίστηκε βέβαια και τους πρώτους μήνες του 1917.

Όταν αποσύρθηκαν όμως διακριτικά, στην Αθήνα βασίλεψε το χάος: οι φιλοβασιλικοί εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά βενιζελικών στόχων, λεηλατώντας σπίτια και καταστήματα, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις εφημερίδων και κακοποιώντας απλούς πολίτες αλλά και επώνυμους υποστηρικτές του Βενιζέλου.

Ως απάντηση, η ισχυρή Τριανδρία της Θεσσαλονίκης (Βενιζέλος, ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης και στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής) κηρύσσει με διάγγελμα της 25ης Νοεμβρίου έκπτωτο τον Κωνσταντίνο, την ίδια ώρα που οι δυνάμεις της Αντάντ θα επιβάλουν γενικό ναυτικό αποκλεισμό για τις «αθλιότητες του καθεστώτος των Αθηνών», επιτείνοντας την ήδη κακή κατάσταση της αγοράς και φανατίζοντας ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό, που αδυνατεί να εξασφαλίσει πλέον τα τρόφιμα της ημέρας.

Κανείς στην Αθήνα δεν μπορεί να ξεχάσει τι έγινε και νιώθουν υποχρεωμένοι στους ένοπλους επίστρατους του Μεταξά που έδιωξαν τους Αγγλογάλλους.

Η επιθετική κίνηση της Αντάντ δεν ήταν εξάλλου παρά μια κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών συνταγ­µατικών δικαιωµάτων αλλά και των θεµελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς προσπάθησε ουσιαστικά να καταλύσει την εθνική κυριαρχία.

Και έστειλε βέβαια το διχαστικό μίσος σε νέα ύψη: τη 12η Δεκεμβρίου, ο σύνδεσμος συντεχνιών αλλά και η Ιερά Σύνοδος κάλεσαν τον ελληνικό λαό (τους φιλοβασιλικούς δηλαδή) όπως «ρίψει λίθον αναθέματος στο πεδίον του Άρεως κατά του τρισκατάρατου προδότη Βενιζέλου».

Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1917, έπειτα από την τρίτη κατοχή του Πειραιά από τα συμμαχικά στρατεύματα τον Μάιο του ίδιου χρόνου(!), και ο Βενιζέλος κατέστη ο απόλυτος κυρίαρχος στα ελληνικά πράγματα.

Τον Κωνσταντίνο διαδέχτηκε ο γιος του Αλέξανδρος.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Οι ενδεκάδες των δυο φιναλίστ του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας

Ιάπωνας ανέπτυξε «σύνδρομο πτώσης κεφαλιού» επειδή κοιτούσε πολύ το τηλέφωνό του

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Stavento και Daphne Lawrence εντυπωσιάζουν στον τελικό Κυπέλλου, λίγο πριν τη μάχη ΟΦΗ – Ολυμπιακός

Ερντογάν: Οι αμερικανικές κυρώσεις θα καταρρεύσουν συντομότερα από το αναμενόμενο

Ο λοχίας που αψήφησε 80 στρατιώτες και ξέσπασε σε γέλια

Καιρός αύριο: Έντονα μπουρίνια σαρώνουν βόρεια και Κρήτη – Στους 27 βαθμούς θα εκτοξευθεί η θερμοκρασία

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Φοβερό πανό των οπαδών του ΟΦΗ με τσικουδιά στο ΟΑΚΑ

Γιώργος Τσαλίκης: Η απρόσμενη δημόσια συγγνώμη του καλλιτέχνη – «Είμαι ένας πάρα πολύ αυθόρμητος άνθρωπος»

Τελικός Κυπέλλου Αγγλίας: Ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ εμφανίστηκε στο γήπεδο του Γουέμπλεϊ λίγο πριν τη μάχη Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μεγαλειώδες έργο η επένδυση-μαμούθ 8 εκατ. ευρώ της Agrino στην Ημαθία

Διπλή χαρά για την Τόνια Σολανάκη – Έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της: «Η αγάπη μας πολλαπλασιάστηκε»

Άρης Μουγκοπέτρος: Η πρώτη ανάρτηση μετά την επέμβαση στο μάτι του – «Μετά από καιρό, άκουσα κι ένα καλό νέο»

ΑΣΕΠ: 422 θέσεις εργασίας σε 18 φορείς με μόνο απολυτήριο Γυμνασίου

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Εντυπωσιακό πανό των φιλάθλων του ΟΦΗ με τσικουδιά στο ΟΑΚΑ

00:00 / 00:00

Γυναίκα διασώζει καρχαρία παγιδευμένο σε πετονιά με γυμνά χέρια και η φίλη της...

Μια γυναίκα, η Τσάριτι Κλαρκ, έσωσε έναν καρχαρία που είχε μπλέξει σε σχοινί ψαρέματος κατά τη διάρκεια paddle boarding στα ανοικτά των ακτών της...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που αυτοχειρουργήθηκε για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, Ρώσος γιατρός, έγινε διάσημος το 1961 όταν, κατά τη διάρκεια της Έκτης Σοβιετικής Αποστολής στην Ανταρκτική, αναγκάστηκε να χειρουργήσει τον εαυτό...

Η Κίνα εξαπολύει τετράποδο ρομπότ για να εντοπίζει κινδύνους πυρηνικής ακτινοβολίας!

Η Κίνα έχει εισαγάγει ένα ρομποτικό σκυλί για την ανίχνευση πυρηνικής ακτινοβολίας, το οποίο χρησιμοποιείται σε βασικά λιμάνια της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ. Το ρομπότ, μήκους...

Νέα είδη θανατηφόρων βατράχων στον Αμαζόνιο: Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα κινδύνου

Δύο νέα είδη δηλητηριωδών βατράχων ανακαλύφθηκαν στον Αμαζόνιο από επιστήμονες, ρίχνοντας φως στη βιοποικιλότητα της περιοχής. Τα είδη Ranitomeya aquamarina και Ranitomeya aetherea, που...

Ιστορικό Ορόσημο: Βρέφος στις ΗΠΑ έλαβε επαναστατική γονιδιακή θεραπεία CRISPR

Ένα βρέφος στις ΗΠΑ, ο KJ Muldoon, έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε θεραπεία με εξατομικευμένη επεξεργασία γονιδίων CRISPR για μια σπάνια γενετική πάθηση,...

Αποκαλύφθηκε μυστήριο δεκαετιών για τις τζίντζερ γάτες

Οι επιστήμονες σε δύο ηπείρους έχουν αποκαλύψει το μυστήριο του DNA που έχει δώσει στους τετράποδους φίλους μας, ιδιαίτερα στα αρσενικά, το αξιοσημείωτο χρώμα...

Το FBI αποκτά νέα τεχνολογία για να βλέπει ανθρώπους…μέσα από τοίχους!

Ένα σύστημα ραντάρ μεγέθους ενός κουτιού φαγητού θα μπορούσε να βοηθήσει το FBI να εντοπίζει κινούμενους ή ακίνητους ανθρώπους, κοιτάζοντας μέσα από τοίχους μέσω...

Οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού κατανάλωναν ισχυρά παραισθησιογόνα αποκαλύπτει έρευνα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα ναρκωτικά, σύμφωνα με ευρήματα από το σπήλαιο Es Càrritx στη Μινόρκα. Οι...

Κρυοπηγή Πρεβέζης: Πώς οι Γερμανοί έκαψαν το μισό χωριό και εκτέλεσαν 120 ανθρώπους...

“Η Μεγάλη Παρασκευή του 1944 ήταν η ‘μαύρη Παρασκευή’ για την Κρυοπηγή Πρεβέζης. Μοιρολόγια και θρήνοι σε κάθε γειτονιά. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα για...

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος: H δράση των «Kόκκινων Διαβόλων» στην Ελλάδα

Η πρώτη σχετικά μεγάλη ρίψη μονάδος Βρετανών Αλεξιπτωτιστών πραγματοποιήθηκε κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου το φθινόπωρο του 1943. Μετά την ιταλική συνθηκολόγηση την 8η...

Φειδίας: Τα αριστουργήματα του κορυφαίου γλύπτη της Αρχαίας Ελλάδας (φωτό-βίντεο)

Ο Φειδίας, ο σπουδαιότερος γλύπτης της Αρχαίας Ελλάδας, έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστός για τα εμβληματικά του έργα, όπως το χρυσελεφάντινο...

Βαν Γκογκ: Η μυστηριώδης ερωμένη του αυτοκτόνησε ακριβώς όπως η ίδια είχε προφητεύσει

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη Σίεν Χόορνικ, μια ιερόδουλη που έγινε η μούσα και ερωμένη του. Παρά τις δυσκολίες...

Τζον Λόγκι Μπερντ: Η συγκλονιστική ιστορία του ιδιοφυούς εφευρέτη της τηλεόρασης

Ο Τζον Λόγκι Μπερντ, ο πρώτος που εφηύρε την τηλεόραση μέσω μηχανικού συστήματος σάρωσης, θεωρείται ο πατέρας της τηλεοπτικής τεχνολογίας. Ωστόσο, η ιστορία της...

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη ανθρώπινη κατασκευή στην Ελλάδα

Το Σπήλαιο Θεόπετρας, το οποίο βρίσκεται στα Μετέωρα της Θεσσαλίας, θεωρείται η παλιότερη γνωστή ανθρώπινη κατασκευή στην Ελλάδα, με στοιχεία κατοίκησης που χρονολογούνται από...

Τζωρτζ Ουάσιγκτον: Ο θρυλικός “Κολοκοτρώνης” της Αμερικής!

Το άρθρο αναφέρεται στη ζωή και την καριέρα του Τζωρτζ Ουάσιγκτον, πρώτου προεδρεύοντος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτη της Αμερικανικής Επανάστασης. Περιγράφει την αποίκηση...

Το συναρπαστικό ταξίδι των ελληνικών μαθηματικών

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία των ελληνικών μαθηματικών από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου μέχρι το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών το 529...

Η Ζώνη της Ιππολύτης: Το επικό κατόρθωμα του Ηρακλή στην ελληνική μυθολογία

Το άρθρο αναφέρεται στον ένατο άθλο του Ηρακλή, τη ζώνη της Ιππολύτης, μιας θρυλικής αμαζόνας. Η ζώνη, σύμβολο εξουσίας, ζητήθηκε από τον Ευρυσθέα και...

Επιχείρηση GIFT: Η ισραηλινή επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Η πρώτη αντίδραση μετά τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967 από την Αίγυπτο και τη Συρία ήταν η παρενόχληση με οποιονδήποτε τρόπο των Ισραηλινών...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Δημήτρης Κόκοτας: Η δυσάρεστη ανακοίνωση της γυναίκας του – «Δυστυχώς, εδώ και αρκετό καιρό…»

Ο Δημήτρης Κόκοτας συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μετά...

Λάρισα: Τα ένοχα μυστικά της οικογένειας του 21χρονου μητροκτόνου – «Είχε ακουστεί πως οι...

Το «γιατί» ο 21χρονος οδηγήθηκε στη στυγερή δολοφονία της...

Άλιμος: Ο «αρχηγός» των ζητιάνων και η διαταγή που αψήφησε η 43χρονη γιαγιά του...

Νέα στοιχεία προκύπτουν στην υπόθεση αρπαγής ενός βρέφους έξω...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Οι ενδεκάδες των δυο φιναλίστ του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας

ΟΦΗ και Ολυμπιακός είναι πανέτοιμοι για να «μονομαχήσουν» για...

Ιάπωνας ανέπτυξε «σύνδρομο πτώσης κεφαλιού» επειδή κοιτούσε πολύ το τηλέφωνό του

Ένας 25χρονος Ιάπωνας που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του...

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν με 3.000 στρατιώτες στο Φάληρο για να κατακτήσουν την Αθήνα

Το άρθρο αναφέρεται στην επιχείρηση αποβίβασης 3.000 στρατιωτών από...

Stavento και Daphne Lawrence εντυπωσιάζουν στον τελικό Κυπέλλου, λίγο πριν τη μάχη ΟΦΗ – Ολυμπιακός

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου ΟΦΗ και Ολυμπιακός...

Ερντογάν: Οι αμερικανικές κυρώσεις θα καταρρεύσουν συντομότερα από το αναμενόμενο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση...

Ο λοχίας που αψήφησε 80 στρατιώτες και ξέσπασε σε γέλια

Ο λοχίας Leonard A. Funk, ένας από τους πιο...

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Φοβερό πανό των οπαδών του ΟΦΗ με τσικουδιά στο ΟΑΚΑ

Οι οπαδοί του ΟΦΗ πήραν από νωρίς τη θέση...

Γιώργος Τσαλίκης: Η απρόσμενη δημόσια συγγνώμη του καλλιτέχνη – «Είμαι ένας πάρα πολύ αυθόρμητος άνθρωπος»

Ο Γιώργος Τσαλίκης, σε πρόσφατη εμφάνισή του στην εκπομπή...

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μεγαλειώδες έργο η επένδυση-μαμούθ 8 εκατ. ευρώ της Agrino στην Ημαθία

Η νέα μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της...

Διπλή χαρά για την Τόνια Σολανάκη – Έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της: «Η αγάπη μας πολλαπλασιάστηκε»

Η Τόνια Σολανάκη, αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρώην συμμετέχουσα...

Άρης Μουγκοπέτρος: Η πρώτη ανάρτηση μετά την επέμβαση στο μάτι του – «Μετά από καιρό, άκουσα κι ένα καλό νέο»

Απόλυτη επιτυχία αποδείχθηκε πως είχε η επέμβαση στο μάτι...

ΑΣΕΠ: 422 θέσεις εργασίας σε 18 φορείς με μόνο απολυτήριο Γυμνασίου

Το ΑΣΕΠ έχει προκηρύξει 422 προσλήψεις σε 18 φορείς...

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: Εντυπωσιακό πανό των φιλάθλων του ΟΦΗ με τσικουδιά στο ΟΑΚΑ

Οι οπαδοί του ΟΦΗ δημιούργησαν ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ κατά...

Αγνώριστη η Δανάη Μπάρκα – Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση στα μαλλιά της

Η Δανάη Μπάρκα, μόλις μία εβδομάδα μετά το τέλος...

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι ζωντανά στη μάχη για το στέμμα του Κυπέλλου Αγγλίας

Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει...

Τραμπ: Επικοινωνώ με Πούτιν τη Δευτέρα για να τερματιστεί η “αιματοχυσία” στην Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω...

Ναταλία Γερμανού: Λύγισε συγκινημένη στον αέρα του Καλύτερα δεν γίνεται – «Γλυκέ μου μπαμπάκα!»

Στην εκπομπή "Καλύτερα δεν γίνεται", η Ναταλία Γερμανού βιώνει...

42η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Έκτακτες κυκλοφοριακές αλλαγές την Κυριακή σε 6 δήμους

Η 42η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή...

Ο Ευθύμης Κουλούρης σφράγισε το εντυπωσιακό 30ό γκολ του με την Πογκόν στην Πολωνία

Ο Ευθύμης Κουλούρης συνεχίζει να εντυπωσιάζει στην Πολωνία, φτάνοντας...

Η κινεζική απάντηση «3 σε 1» στο Tesla Cybertruck

Η αγάπη του κόσμου για τα SUV είναι γνωστή...

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Πύρινη λαίλαπα σαρώνει τη βλάστηση στο Σοφό

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (17.05.2025) στην περιοχή...

Γιατί επικράτησε η εικόνα ότι οι μάγισσες πετούν πάνω σε σκουπόξυλο;

Πιο χαρακτηριστική εικόνα από μία μάγισσα που πετάει στον...

«Ο Ορμπελίν Πινέδα της ΑΕΚ στο επίκεντρο ισπανικών κολοσσών» αποκαλύπτουν στο Μεξικό

Η ΑΕΚ προγραμματίζει τη νέα σεζόν και αναμένει προτάσεις...

ΔΕΔΔΗΕ: Προσφέρει θέσεις εργασίας σε 15 περιοχές μέσω εννέα προκηρύξεων

Θέσεις εργασίας σε 15 περιοχές με εννέα προκηρύξεις στον...

Αγία Βαρβάρα: Συνελήφθησαν 8 άτομα για διακίνηση ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν όπλα, 30.000 ευρώ και επεξεργασμένη κοκαΐνη

Στην Αγία Βαρβάρα, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης,...

Σοκ στην Ιταλία: Γέννησε μόνη της και εγκατέλειψε το νεογέννητο σε λεκάνη τουαλέτας

Μια σοκαριστική υπόθεση βρεφοκτονίας έχει αναστατώσει την Ιταλία, όπου...

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Εντυπωσιακή «εισβολή» των Πειραιωτών στο ΟΑΚΑ

Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει...

Τηλεφωνική επαφή Λαβρόφ – Ρούμπιο – «Καταλυτικός ο ρόλος των ΗΠΑ στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική...

Μαρία Παναγοπούλου: Συγκλονίζει με τα λόγια της για τον Κώστα Χαρδαβέλλα 5 μήνες μετά την απώλειά του

Πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Κώστα Χαρδαβέλλα, η...

Έλλη Στάη: «Τα περισσότερα αντίο σε σχέσεις τα αποχαιρέτησα εγώ» – Τι αποκάλυψε για τα εγγόνια της

Στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται», η Έλλη Στάη μίλησε...

Αυτό είναι το πιο παλιό όνομα στον κόσμο

Οι άνθρωποι αποκαλούν ο ένας τον άλλον με ονόματα...

Γάζα: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς για επίτευξη εκεχειρίας

Στο Κατάρ διεξάγεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χαμάς...

Καπνογόνα εκτοξεύτηκαν στην πρεσβεία του Ισραήλ κατά τη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη: «Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία στη Γάζα»

Σήμερα, μέλη της Παλαιστινιακής παροικίας και διάφορες συλλογικότητες πραγματοποίησαν...

Έλλη Στάη: «Το ντουέτο με τον Ευαγγελάτο ήταν καταναγκαστικό, δεν υπήρχε καμία σπίθα»

Στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται», η Έλλη Στάη αναφέρθηκε...

Ιδιοκτήτης Χάποελ Τελ Αβίβ: Εξέτασα την απόκτηση Σλούκα, αλλά φοβήθηκα σύγκρουση με τον Γιαννακόπουλο

Ο ιδιοκτήτης της Χάποελ Τελ Αβίβ, Όφερ Γιανάι, αποκάλυψε...

Ιράν: Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ απαιτεί από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, κάλεσε...

Ολυμπιακός: Με το ερυθρόλευκο έμβλημα στη μάχη του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την εμφάνιση που θα φορέσει στον...

Eurovision 2025: Σκόπιμα άφησαν τελευταία την πρόκριση της Ελλάδας – Τα μυστικά του ημιτελικού

Στο άρθρο αναλύεται το παρασκήνιο της Eurovision 2025, όπου...

Μπορεί το αρνητικό μυαλό να πυροδοτήσει καρκίνο; Τι αποκαλύπτουν οι νέες έρευνες

Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ αρνητικών σκέψεων και...

Σοκαριστική δολοφονία στη Βάρδα Ηλείας: Νεκρός 25χρονος Αιγύπτιος μετά από αιματηρή συμπλοκή με μαχαίρια

Στη Βάρδα Ηλείας, σημειώθηκε μια σοβαρή δολοφονία το μεσημέρι...

ΠΑΣΟΚ: Πλήρης απουσία επιχειρημάτων της κυβέρνησης για τις ευθύνες της

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απάντησε στις κυβερνητικές επικρίσεις, χαρακτηρίζοντας την...

Τέσσερις μυστηριώδεις θησαυροί που παραμένουν άφαντοι

Σύμφωνα με έρευνες, το 15% των Ελλήνων πιστεύει ότι...

ΟΦΗ: Η άφιξη των Κρητικών οπαδών στο Λαύριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Χιλιάδες οπαδοί του ΟΦΗ έφτασαν στην Αθήνα το μεσημέρι...

Άγρια δολοφονία στη Βάρδα Ηλείας: Νεκρός 25χρονος μετά από συμπλοκή με αλληλομαχαιρώματα

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις Αρχές για δολοφονία ενός νεαρού...

Φινλανδία: Ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα και κατέπεσαν τραγικά

Δύο ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα και συνετρίβησαν κοντά στο...

Ζαγκλής για τις ροές νέων παικτών στο NCAA: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς»

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, στο Κογκρέσο...

Ο Ντιν Χούισεν υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο αμυντικός της Μπόρνμουθ, Ντιν Χούισεν, θα ενταχθεί στη...

Eurovision 2025: Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς εντυπωσιάζει στα ελληνικά και «στηρίζει» Klavdia

Ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς, διάσημος Σέρβος καλλιτέχνης και αγαπημένος της...

Youth Pass 2025: Τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για την είσπραξη του «διπλού» voucher

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι δικαιούχοι του προγράμματος...

ΟΦΗ: Παραδοσιακό ξεφάντωμα στο Μαρούσι με λύρες, μαντινάδες και ψήσιμο

Οι οπαδοί του ΟΦΗ διοργάνωσαν ένα εντυπωσιακό γλέντι στο...