Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Γερμανοί πιλότοι αμφισβητούν το κατόρθωμα του Γιάγκερ και ισχυρίζονται ότι έσπασαν πρώτοι το φράγμα του ήχου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με αεροσκάφη της Luftwaffe
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο γύρω από το ποιος ήταν ο πρώτος πιλότος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου. Ο Αμερικανός πιλότος Τσέστερ Γιάγκερ, ο οποίος το 1947 πέτυχε ταχύτητα 1 Mach με το αεροσκάφος Bell X-1, έχει αναγνωριστεί συχνά ως ο πρώτος.

Ωστόσο, πρόσφατες μαρτυρίες πρώην Γερμανών πιλότων και μηχανικών αμφισβητούν αυτή την πρωτοκαθεδρία, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί είχαν ήδη πραγματοποιήσει πτήσεις σε υπερηχητικές ταχύτητες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το Me 262. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναδεικνύουν την ανάγκη για επανεξέταση των ιστορικών στοιχείων και την αναγνώριση των επιτευγμάτων που ίσως έχουν αγνοηθεί.

Πιο αναλυτικά

Το αεροσκάφος Bell X-1 εχρησιμοποιείτο σε ερευνητικούς σκοπούς και πειράματα που διεξήγοντο σε ένα αεροδρόμιο της ερήμου Μοζάβε.

Την ημέρα εκείνη, ένα βομβαρδιστικό είχε ανεβάσει το αεροπλάνο του Γιάγκερ σε ύψος 8.000 μέτρων και μετά το άφησε ελεύθερο για να χρησιμοποιήσει τα δικά του μέσα. Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Στο ύψος αυτό, ο Γιάγκερ έβαλε εμπρός τους 4 θαλάμους καύσεως του κινητήρα τζετ για να πετάξει, όταν δε το αεροπλάνο έφθασε την ταχύτητα 1 Mach, ένιωσε ισχυρή πίεση στους πνεύμονές του, που είχαν πιεστεί τόσο πολύ, ώστε «έμοιαζαν με πίτα σε ένα τηγάνι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μετά την πτήση αυτή, θεωρήθηκε ότι ο Γιάγκερ είχε σπάσει το φράγμα του ήχου και ικανοποιημένος έσπευσε με τους φίλους του στο «Pancho’s Fly Inn», ένα σαλούν στην άκρη του αεροδρομίου, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το μεγάλο επίτευγμα.

Έχουν γραφεί πολλά για το κατόρθωμα του Γιάγκερ.

Στις διάφορες περιγραφές αναφέρεται ότι όταν ο Γιάγκερ πέτυχε ταχύτητα 1,05 Mach, είχε την εντύπωση ότι διαπερνούσε την σκεπή του ουρανού, ήταν μάλιστα εκτός εαυτού, μεθυσμένος από το μεγάλο του επίτευγμα, που παρομοιαζόταν με βασιλικό ξεφάντωμα. Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Τελικά όμως o Γιάγκερ υπήρξε πράγματι ο πρώτος αεροπόρος που έσπασε το φράγμα του ήχου; Το ερώτημα αυτό προκύπτει από διάφορα στοιχεία που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και θέτουν σε αμφισβήτηση την πρωτιά του Αμερικανού πιλότου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το σπάσιμο του φράγματος του ήχου είχε πραγματοποιηθεί προ του 1947.

Τα στοιχεία που αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία προέρχονται από τους πιλότους του μεγάλου αντιπάλου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της κάποτε θρυλικής Luftwaffe.

Οι νεαροί τότε πιλότοι, στη δύση της ζωής τους σήμερα, παρουσιάζονται έστω και καθυστερημένα, έχοντας αισθανθεί την υποχρέωση να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους πάνω σε ένα θέμα για το οποίο δεν είχαν μιλήσει μέχρι τώρα.

Μαρτυρίες

Ο Λούντβιχ Μπέλκοφ, ηλικίας σήμερα 89 ετών, πρώην σχεδιαστής αεροπλάνων του εργοστασίου Messerschmitt, ο οποίος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της γερμανικής αεροπορικής βιομηχανίας, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Πετούσαμε τοπικά, πέρα από το φράγμα του ήχου». Αλλά και ο μηχανικός Γιαν Χορν, από τη Δρέσδη, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «οι Γερμανοί είχαν σπάσει το φράγμα του ήχου 4 έως 6 φορές».

Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί μηχανικοί οπλικών συστημάτων, κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, εκπονούσαν διάφορα σχέδια με την προοπτική και τη βεβαιότητα ότι αυτά θα πραγματοποιούνταν μελλοντικά.

Επίσης, είναι γεγονός ότι υπερείχαν των Συμμάχων από απόψεως τεχνολογικού προβαδίσματος, τόσο στην κατασκευή κινητήρων τζετ, όσο και στη σωστή σχεδίαση αεροσκαφών.

Αξίζει να προσεχθεί ότι η πρώτη φορά που έσπασε το φράγμα του ήχου στην αμερικανική επικράτεια ήταν όταν οι Αμερικανοί εκτόξευσαν έναν πύραυλο V-2, ο οποίος είχε κατασχεθεί από τους Γερμανούς.

Ήδη κατά την περίοδο 1920 και 1930 ο μηχανικός Τέοντορ φον Κάρμαν είχε προαναγγείλει ορισμένα φαινόμενα που θα παρουσιάζονταν όταν τα αεροσκάφη θα ήταν σε θέση να πετάξουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου. Κατά τον Κάρμαν, η αντίσταση του αέρα θα αυξανόταν απότομα και θα συνοδευόταν από έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται στη στάθμη της θάλασσας σε θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, όταν η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 1.225 χ.α.ώ.

Όμως, σε ύψος 12.000 μέτρων, αυτά εμφανίζονται σε μικρότερες ταχύτητες και, πιο συγκεκριμένα, όταν το αεροσκάφος πετά με ταχύτητα 1.060 χ.α.ώ.

Είναι γνωστό ότι, όταν το αεροσκάφος πετά με ταχύτητα 0,8 Mach, εμφανίζεται το φαινόμενο «buffeting», μία «βροχή» από έντονες αναταράξεις. Πρόκειται για μία φάση δονήσεων, στην οποία αλλάζει και η συμπεριφορά του κινητήρα.

Αυτά τα φαινόμενα ήταν γνωστά στους κατασκευαστές αεροπλάνων, αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Όταν το εργοστάσιο της Messerschmitt κατασκεύασε το αεριωθούμενο Me 163 Komet, οι Γερμανοί χειριστές ήλθαν για πρώτη φορά σε άμεση επαφή με την πραγματικότητα.

Διαθέτοντας έναν κινητήρα τζετ, ώσης 9.000 ίππων, αυτό το μικρό αεροπλάνο προηγείτο της εποχής του τουλάχιστον κατά δέκα χρόνια.

Στις 2 Οκτωβρίου 1941, ο πιλότος δοκιμαστικών πτήσεων Χάνι Ντίττμαρ πέταξε από το Πεενεμύντε με το πρώτο πρωτότυπο του Μe 163, επιτυγχάνοντας ταχύτητα 1.004 χ.α.ώ.

Τότε, ο δείκτης πτήσεως άρχισε να παίζει και τελικά το σκάφος βρέθηκε σε μια φάση ανεξέλεγκτης πτώσεως.

Την τελευταία στιγμή, ο Ντίττμαρ είχε κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό του το αεροσκάφος και να σωθεί. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ντίττμαρ, αυτός ήταν ο πρώτος, ο οποίος είχε διαπιστώσει τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Το τι συνέβη στο κέντρο δοκιμών της Luftwaffe μετά το 1941 στο δυτικό Πεενεμύντε της νήσου Ούζεντομ, παραμένει άγνωστο.

Στα αρχεία της Messerschmitt, τα οποία βρίσκονται στα εργαστήρια της Daimler Chrysler στην περιοχή Όττομπρουν του Μονάχου, βρέθηκαν πρόσφατα τα σχέδια κατασκευής ενός Me 163, που είχε σχεδιασθεί για επίτευξη ταχύτητας 1.090 χ.α.ώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων είχε κατασχεθεί από τους Συμμάχους μετά τη λήξη του πολέμου και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία.

Ιστορικά πληρέστερα είναι τα αρχεία στο Μορχάιλμπαντ Μπαντ Τσίσεναν, όπου το 1943 έγιναν δοκιμές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα αεριωθούμενα σε επιχειρήσεις.Apple-converted-space”>   

Στα αεριωθούμενα αεροσκάφη, ο χώρος στον οποίο γινόταν η ανάφλεξη των καυσίμων ήταν πολύ μικρός. Το μείγμα που εχρησιμοποιείτο απετελείτο από υπεροξείδιο του υδρογόνου και μεθυλαλκοόλη.

Με το μείγμα αυτό παράγονταν φοβερά μεγάλες δυνάμεις για διάστημα 5 λεπτών. Όταν η πίεση καύσεως έφθανε τις 23 ατμόσφαιρες, οι πιλότοι οδηγούσαν σχεδόν κάθετα το αεριωθούμενο κερδίζοντας ύψος, συνοδευόμενοι από τρομακτικό θόρυβο.

Από τα 350 Me 163 Komet που κατασκευάστηκαν, τα περισσότερα καταστράφηκαν σε δυστυχήματα. Αρκετά από αυτά εξερράγησαν πριν κατορθώσουν να σηκωθούν στον αέρα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να κομματιάζονται. Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Κατά τον Τσίγκλερ, σε ένα τέτοιο περιστατικό, μετά την έκρηξη στις δεξαμενές καυσίμου ενός Komet, από τα μέλη του πιλότου μπόρεσαν να αναγνωριστούν μόνο ένα πόδι, ένα-δύο νεύρα και ένα μικρό οστό. Όμως, αυτά δεν σήμαιναν πολλά εν μέσω πολέμου.

Οι Γερμανοί είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου δίχως τέλος, τουλάχιστον από απόψεως επινοήσεων. Ο Βίλλυ Μέσσερσμιτ προωθούσε συνέχεια ριψοκίνδυνα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία παρέμεναν μυστικά.

Το τελευταίο μοντέλο του, το Ρ1101, κατασχέθηκε από τους Αμερικανούς τον Απρίλιο του 1945, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Όμπεργκαμμεργκαου.

Τότε οι αμερικανικές εφημερίδες είχαν γράψει θριαμβευτικά ότι «ένα μυστηριώδες αεροπλάνο των Ναζί είχε βρεθεί στο εργοστάσιο αεροπλάνων». 

Το Me 262

Όμως, το πιο φημισμένο αεριωθούμενο αυτής της εκπληκτικής περιόδου, από απόψεως νέων ανακαλύψεων, ήταν το Me 262.

Αυτό ήταν το πρώτο αεριωθούμενο στον κόσμο, το οποίο το 1944 τέθηκε σε μαζική παραγωγή.

Ήταν το αεροπλάνο-θαύμα. Με ένα τέτοιο ισχυρίζεται σήμερα ο Χανς Γκουΐντο Μούτκε ότι έσπασε το φράγμα του ήχου.

Νεαρός πιλότος τότε, φοιτητής ιατρικής πριν στρατευθεί, αναφέρει ότι τον Απρίλιο του 1945 πέτυχε ταχύτητα μεγαλύτερη του 1 Mach πετώντας με ένα Me 262.
Ο Μούτκε γεννήθηκε το 1921 και ασκεί το επάγγελμα του γυναικολόγου στο Μόναχο της Γερμανίας.

Συχνά επαναλαμβάνει την ιστορία του: κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης κοντά στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, κατόρθωσε να πετάξει με ταχύτητα μεγαλύτερη του 1 Mach, επιμένοντας ότι ο δείκτης ταχύτητας βρισκόταν καρφωμένος στην κόκκινη περιοχή, η δε ταχύτητα πτήσεως είχε ξεπεράσει τα 1.100 χ.α.ώ.

Συνολικά, 1.400 Me 262 κατασκευάστηκαν από τη γερμανική βιομηχανία, τα οποία κατά τον πτέραρχο Άντολφ Γκάλαντ: «ήταν σαν να τα κινούσαν άγγελοι».

Ο Γκάλαντ, που είχε από την αρχή αναγνωρίσει τις επαναστατικές ιδιότητες των αεριωθουμένων, πίεζε από το 1943 τον Γκέρινγκ να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή των Me 262, ώστε το 1944 να παράγονται τουλάχιστον 1.000 αεροσκάφη του τύπου αυτού μηνιαίως!

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής, δεν πέταξαν λόγω έλλειψης καυσίμων που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο το Γ’ Ράιχ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα V-2, προς το τέλος του πολέμου, εφοδιάζονταν αντί με κανονικά καύσιμα με το αλκοολούχο γερμανικό σναπς, που παρασκευαζόταν τότε από πατάτες.

Η Luftwaffe προσπαθούσε εσπευσμένα να δημιουργήσει μερικές Μοίρες αεριωθουμένων για την υπεράσπιση του πάτριου εδάφους από τους ανηλεής βομβαρδισμούς των Συμμάχων που ισοπέδωναν τις γερμανικές πόλεις.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1945, για την εκπαίδευση των πιλότων χρησιμοποιήθηκε το αεροδρόμιο Λαγκερλέχφελντ, κοντά στο Άουγκσμπουργκ της νότιας Γερμανίας.

Ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή για την εκπαίδευση στον τύπο του νέου αεροσκάφους ήταν και ο Χανς Γκούιντο Μούτκε, ο οποίος μετά τον πόλεμο πετούσε στη Βολιβία ως πιλότος πολιτικών αεροπλάνων για να σπουδάσει αργότερα ιατρική και να γίνει γυναικολόγος.

Το 1940 πετούσε με μεταγωγικά αεροπλάνα Ju 52. Ο νεαρός Μούτκε ήταν τότε μόλις 24 ετών και αργότερα έγινε πιλότος καταδιωκτικών.

Στις 9 Απριλίου 1945 ετοιμάστηκε να πετάξει σε μεγάλο ύψος. Έχοντας καθαρό ορίζοντα, έφθασε γρήγορα σε ύψος 11.000 μέτρων. Ξαφνικά, από τον ασύρματο άρχισαν να μεταδίδονται παράσιτα.

Στο μεταξύ, ένας συνάδελφός του κατά τη διάρκεια μίας αερομαχίας είχε στριμωχθεί από ένα αγγλικό Spitfire και κινδύνευε.

Ο Μούτκε, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στον απειλούμενο συνάδελφό του, έκλινε προς τα αριστερά και βύθισε το αεροσκάφος του με γωνία 40 μοιρών, έχοντας πλήρη ώση.

Ισχυρίστηκε δε ότι μετά από λίγα δευτερόλεπτα, του φάνηκε ότι ένα μεγάλο χέρι είχε αρπάξει το αεροπλάνο του. Ο Μούτκε αναφέρει ότι «το αεροπλάνο άρχισε να δονείται και να βγάζει θορύβους», ενώ ο ίδιος είχε πεταχτεί προς τα επάνω κτυπώντας το κεφάλι του στην καλύπτρα του αεροσκάφους.

Μετά από μια ιλιγγιώδη πορεία, κατά την οποία έχασε ύψος 8.000 μέτρων, ο Γερμανός αεροπόρος κατάφερε να κρατήσει ξανά το αεροπλάνο. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε, η άτρακτός του είχε εμφανή σημάδια από κτυπήματα.

Ο Μούτκε ήταν βέβαιος για την αιτία που προκάλεσε τις ζημιές, αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι: «Είχε πετάξει γύρω στα επτά δευτερόλεπτα πέραν του ήχου».

Υπάρχουν αρκετοί που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Μούτκε, όχι όσον αφορά την περιγραφή των γεγονότων, αλλά όσον αφορά το κατά πόσο ήταν εφικτό να γίνει αυτό βάσει των τεχνικών δεδομένων.

Ο αεροπόρος Χάινριχ Μπωβέ, 94 ετών σήμερα, λέει ότι ο Μούτκε δεν ξεπέρασε το φράγμα του ήχου.

Επίσης, ο καθηγητής Αερομηχανικής, Όττο Βάγκνερ, αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το Me 262 μόλις και έφθανε στην περιοχή της ταχύτητας του ήχου. Το μυστήριο του ήχου: Ποιος κατέρριψε πρώτος το φράγμα;

Όμως, ο Μούτκε επιμένει σε αυτά που αντιμετώπισε εκείνη την ημέρα. Για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσθέτει ότι στην αεροπορική βάση Ράιτ Φιλντ στο Νταίυτον του Οχάιο ανακάλυψε ένα παλιό εγχειρίδιο για πιλότους.

Στο εγχειρίδιο αυτό, που έχει εκδοθεί στις 10 Ιανουαρίου 1946, αναφέρονται και πτήσεις με αεροπλάνα Me 262, που οι Αμερικανοί είχαν κατασχέσει από τους Γερμανούς.

Στη σελίδα 13 του εγχειριδίου αναγράφεται ότι στη διάρκεια καθοδικής πτήσης με γωνία 20 ως 30 μοιρών, το αεροπλάνο έφθανε την ταχύτητα των 950 χ.α.ώ., ενώ στα 1.000 χ.α.ώ. το αεροπλάνο ήταν εκτός ελέγχου.

Όταν όμως η ταχύτητα ξεπερνούσε αυτή του ήχου, οι συνθήκες αυτές εξαφανίζονταν και το αεροσκάφος ετίθετο εκ νέου υπό έλεγχο.

Η ταυτότητα του συγγραφέα του εγχειριδίου παραμένει άγνωστη, όμως ο Μούτκε πιστεύει ότι γράφτηκε από Άγγλους πιλότους, οι οποίοι είχαν πετάξει με Me 262.

Ήδη το καλοκαίρι του 1945, η RAF είχε κατασχέσει μερικά τέτοια αεροπλάνα και τα είχε δοκιμάσει στα όρια της δομικής τους φόρτισης.

Το ότι το Me 262 μπορούσε να φθάσει μέχρι τα όρια του φράγματος του ήχου, βεβαιώνεται και από τον ομότιμο καθηγητή Καρλ Ντετς, 91 ετών σήμερα, από το Μπράουνβαϊγκ.

Αυτός εργαζόταν τότε στο Γερμανικό Κέντρο Πειραμάτων Αεροναυπηγικής στο Βερολίνο. Αναφέρει δε ότι «το 1944 είχαν αναλάβει μια μυστική πειραματική εργασία, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί μια σειρά πιλότων κατά την πτώση των αεροσκαφών τους τύπου Me 262».

Κατά την πτήση, τα Me 262 είχαν παραμορφωθεί ή είχαν πέσει, όταν ο πιλότος είχε χάσει τον έλεγχο. Για να διαπιστώσει τι συνέβαινε, ο καθηγητής Ντετς είχε εισέλθει σκόπιμα στη ζώνη πολλαπλών κραδασμών (buffeting).

Σε ταχύτητα 0,85 Mach το αεροσκάφος του πλανάριζε, το στικ του χειριστηρίου είχε κολλήσει, ήταν δε αδύνατον να κινηθεί, παρά μόνο με την άσκηση δυνάμεως 70 κιλοπόντ.

Το ερώτημα παραμένει εάν ο Χανς Γκούιντο Μούτκε πράγματι έσπασε το φράγμα του ήχου, όπως επιμένει.

Οι ισχυρισμοί του, όπως προκύπτει από τις παραπάνω μαρτυρίες, φαίνεται να έχουν ερείσματα. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο, είναι ότι υπήρξε πολύ τυχερός που δεν σκοτώθηκε.

Όπως δηκτικά σχολίασε κάποιος ειδικός, είχε τρέξει στη Φόρμουλα 1, με ένα μηχάνημα σαρώσεως χλοοτάπητα…


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Λούκας Γιώρκας αποκαλύπτει για Eurovision και Klavdia: «Δεν εξεπλάγην με την επιλογή, αλλά…»

Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη: Αποκαλύπτονται σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις, να λογοδοτήσει ο κ. Καρώνης

Ανιχνευτής ψεύδους: Το μοναδικό επεισόδιο χρήσης του στην Ελλάδα

Βίντεο: Όχημα απογειώνεται από προβλήτα και προσγειώνεται σε πλωτή εξέδρα

Eurovision 2025: Οι αποκαλύψεις του Theo Evans λίγο πριν το Α’ ημιτελικό – «Ό,τι και να σου πω είναι λίγο!»

Ελληνικό: «Κλειδί» η νεκροψία για τους αινιγματικούς 3 θανάτους – Συγγενής της οικογένειας προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Ελληνικός Χρυσός: Σφραγίζει συμφωνίες έργων 1,5 εκατ. ευρώ με τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Ο Κάρλο Αντσελότι αποκάλυψε το αντίο του από τη Ρεάλ Μαδρίτης: «Στις 26 Μαΐου αναλαμβάνω την εθνική Βραζιλίας»

Μεσόγειος: Συναγερμός για θανατηφόρο ψάρι – Γιατί πανικοβάλλονται οι επιστήμονες

Toyota: Εντυπωσιακό livery-έκπληξη για τα 40 χρόνια στο Le Mans

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανοίγει νέο κεφάλαιο και μαγνητίζει γερμανικές επενδύσεις

Χανιά: Αποκαλύφθηκε κύκλωμα εκμετάλλευσης – Εξανάγκαζαν μετανάστες σε εργασία σε ξενοδοχεία και υφάρπαζαν μέρος του μισθού τους

Αναστασία Γιάμαλη: Η απρόσμενη αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε για το διαζύγιο με το MEGA

Η ΑΕΚ κατέρριψε τα σενάρια για Σάκοτα και Καντσελιέρι: «Ανιστόρητα και ανίερα μυθεύματα»

Εντυπωσιακή αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή μετά την επίθεση κουκουλοφόρων – 7 συλλήψεις

00:00 / 00:00

Η Σιγκαπούρη επιστρατεύει ρομποτικά σκυλιά για να θωρακίσει και να επιτηρεί την πόλη...

Η Σιγκαπούρη επενδύει στην ανάπτυξη και χρήση ρομποτικών σκύλων για τη φύλαξη και την επιτήρηση της πόλης, με τον αριθμό των εταιρειών ρομποτικής να...

Οι επιστήμονες άφωνοι μπροστά στις μυστηριώδεις δομές «κηρήθρας και βάφλας» στον Άρη

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν παράξενες δομές στον Άρη, που μοιάζουν με «κηρήθρες» και «βάφλες», οι οποίες εντοπίστηκαν από το Mars Curiosity Rover στον κρατήρα Gale....

Όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο…αποκαλύπτει έρευνα

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης αποκαλύπτει ότι όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι απόγονοι ενός κοινού προγόνου που έζησε πριν...

Το σοκαριστικό μυστικό που ανακαλύφθηκε στο υπόγειο δικαστηρίου της Αργεντινής!

Δικαστικοί αξιωματούχοι στην Αργεντινή ανακάλυψαν τυχαία περισσότερα από 80 κουτιά με έγγραφα της ναζιστικής εποχής, κρυμμένα στο υπόγειο του Ανώτατου Δικαστηρίου για πάνω από...

Ο δήμιος που εκτέλεσε τις περισσότερες θανατικές ποινές στην Ελλάδα και το τραγικό τέλος που τον περίμενε

Η γκιλοτίνα ή λαιμητόμος έγινε παγκοσμίως γνωστή στη Γαλλική Επανάσταση όταν εκεί βρήκαν τραγικό θάνατο 4000 αριστοκράτες και ευγενείς της εποχής.Για πολλά χρόνια καθιερώθηκε...

Αυτά είναι τα πέντε εκπληκτικά έθιμα που εφάρμοζαν οι αρχαίοι

Το άρθρο αναφέρεται σε πέντε παράξενες πρακτικές που ακολουθούσαν οι αρχαίοι πολιτισμοί, αποκαλύπτοντας τις ιδιαίτερες συνήθειές τους. Οι γιατροί άνοιγαν τρύπες στα κεφάλια των...

Για πρώτη φορά: Επιστήμονες “αιχμαλώτισαν” το φως σε επαναστατικό πείραμα

Για πρώτη φορά, επιστήμονες στην Ιταλία κατάφεραν να "παγώσουν" το φως, δημιουργώντας ένα υπερστερεό, μια νέα κατάσταση της ύλης που συνδυάζει χαρακτηριστικά στερεού και...

Αυτό το αεροδρόμιο προκαλεί τρόμο σε κάθε ταξιδιώτη, video

Το άρθρο αναφέρεται στο αεροδρόμιο του Νεπάλ, το οποίο θεωρείται από τους επιβάτες ως ο φόβος και ο τρόμος λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων και...

Επιστήμονες: Όλα τα ζωντανά όντα εκπέμπουν μια φαινομενική λάμψη που εξαφανίζεται όταν πεθαίνουμε

Οι μυστικιστές και οι πνευματιστές συχνά ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν μια λάμψη μυστηριώδους φωτός που περιβάλλει τα ζωντανά πλάσματα.Τώρα, οι επιστήμονες ότι...

Ο λοχίας που αψήφησε 80 στρατιώτες και ξέσπασε σε γέλια

Ο λοχίας Leonard A. Funk, ένας από τους πιο παρασημοφορημένους στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε το Μετάλλιο της Τιμής χάρη σε μια απρόσμενη...

Είχε κρυμμένο τον εραστή της στη σοφίτα για μια δεκαετία ενώ ο σύζυγος...

Η Ντόλι Έστεραϊχ, παντρεμένη με τον Φρεντ Έστεραϊχ, διατηρούσε κρυφή σχέση με τον 17χρονο Ότο Σανχούμπερ, τον οποίο είχε κλειδώσει στη σοφίτα του σπιτιού...

Αποκαλύφθηκαν πυραμίδες στην Ελλάδα; – Το μυστηριώδες ιερό των Αιγυπτίων θεών μόλις 2...

Η Πυραμίδα του Άργους, ή Πυραμίδα του Ελληνικού, είναι ένα εντυπωσιακό αρχαίο μνημείο που βρίσκεται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και χρονολογείται γύρω...

Bασίλισα Αnima: Η αδίστακτη πολεμίστρια που αποκεφάλιζε τους εραστές της μετά τη νύχτα...

Η βασίλισσα Amina του Zazzua, μια εμβληματική μορφή του 16ου αιώνα, είναι γνωστή για την πολεμική της ικανότητα και τις στρατηγικές κατακτήσεις που αύξησαν...

Antarctic Snow Cruiser: Το μεγαλόπνοο εγχείρημα του αμερικανικού Ναυτικού που εξαφανίστηκε στους πάγους...

Το άρθρο αναδεικνύει την ιστορία του Antarctic Snow Cruiser, ενός φιλόδοξου οχήματος εξερεύνησης που σχεδιάστηκε από τον ναύαρχο Richard Byrd και το αμερικανικό Ναυτικό...

Πότε και γιατί επιστράτευσαν τους τετράποδους πολεμιστές στις μάχες;

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία της χρήσης σκύλων στους πολέμους, εστιάζοντας στη σημαντική συμβολή του αντισυνταγματάρχη Edwin Hautenville Richardson κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη...

ΗΠΑ: Η συγκλονιστική υπόθεση που επαναπροσδιόρισε τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία

Η υπόθεση «φλεγόμενο κρεβάτι» της Φρανσίν Χιουζ Γουίλσον, η οποία συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία τη δεκαετία του '70, ανέδειξε τη σοβαρή κακοποίηση που υπέστη...

Ατμόπλοιο Warimoo: Το μοναδικό επίτευγμα που παραμένει αξεπέραστο μέχρι σήμερα

Το ατμόπλοιο Warimoo, που καθελκύστηκε το 1892, πραγματοποίησε ένα μοναδικό κατόρθωμα στις 31 Δεκεμβρίου 1899, όταν βρέθηκε ταυτόχρονα σε δύο ημισφαίρια, δύο διαφορετικές ημερομηνίες...

Επιχείρηση Νέμεσις: Τα αδάμαστα λιοντάρια της Αρμενίας που τιμώρησαν τους εγκεφάλους της γενοκτονίας

Το άρθρο "Επιχείρηση Νέμεσις: Τα μοναχικά λιοντάρια της Αρμενίας που εκτέλεσαν τους αρχιτέκτονες της γενοκτονίας" αναφέρεται στην ιστορική επιχείρηση των Αρμενίων που εκτέλεσαν τους...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαγγέλης Χαρισόπουλος: «Αυτός είναι ο λόγος που κόπηκε το Πάμε Δανάη»

Στην κάμερα της πρωινής εκπομπής του Alpha, Super Κατερίνα,...

Δημήτρης Φιντιρίκος: Η πρώτη εμφάνιση μετά τη σύλληψή του (φωτογραφία)

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής (11/5)...

Θεοφάνους: Σάλος μετά την ανάρτησή του για την Klavdia – «Με ειλικρίνεια το έγραψα...

Ο Γιώργος Θεοφάνους, μέσω βίντεο στο Instagram, αποκάλυψε ότι...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος συνελήφθη αιφνιδιαστικά στο νυχτερινό κέντρο της Δέσποινας Βανδή στη Θεσσαλονίκη

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος, γνωστός επιχειρηματίας και σύντροφος της θυγατέρας...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λούκας Γιώρκας αποκαλύπτει για Eurovision και Klavdia: «Δεν εξεπλάγην με την επιλογή, αλλά…»

Ο Λούκας Γιώρκας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Πρωινό"...

Ανιχνευτής ψεύδους: Το μοναδικό επεισόδιο χρήσης του στην Ελλάδα

Το άρθρο αναφέρεται στην υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας του...

Βίντεο: Όχημα απογειώνεται από προβλήτα και προσγειώνεται σε πλωτή εξέδρα

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Μητέρας, μια 17χρονη...

Ελληνικός Χρυσός: Σφραγίζει συμφωνίες έργων 1,5 εκατ. ευρώ με τον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Η Ελληνικός Χρυσός υπέγραψε συμβάσεις έργων ύψους 1,5 εκατ....

Μεσόγειος: Συναγερμός για θανατηφόρο ψάρι – Γιατί πανικοβάλλονται οι επιστήμονες

Συναγερμός έχει σημάνει για τον λαγοκέφαλο (Lagocephalus sceleratus), ένα...

Toyota: Εντυπωσιακό livery-έκπληξη για τα 40 χρόνια στο Le Mans

Η Toyota γιορτάζει 40 χρόνια συμμετοχής στον αγώνα 24...

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανοίγει νέο κεφάλαιο και μαγνητίζει γερμανικές επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη...

Αναστασία Γιάμαλη: Η απρόσμενη αντίδρασή της όταν ρωτήθηκε για το διαζύγιο με το MEGA

Η Αναστασία Γιάμαλη, σε πρόσφατη συνάντησή της με δημοσιογράφο...

Η ΑΕΚ κατέρριψε τα σενάρια για Σάκοτα και Καντσελιέρι: «Ανιστόρητα και ανίερα μυθεύματα»

Η ΑΕΚ διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με...

Εντυπωσιακή αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή μετά την επίθεση κουκουλοφόρων – 7 συλλήψεις

Στη Νομική Σχολή, αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη επτά...

Τουρκία: Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε σε αναγκαστική προσθαλάσσωση κατά τη διάρκεια άσκησης

Ένα ελικόπτερο SH-70 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε αναγκαστική...

Το θηριώδες Isuzu D-Max που προσφέρει απολαυστικό καφεδάκι

Το Isuzu D-Max AT35 της Arctic Trucks ξεχωρίζει για...

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 42χρονος για ασέλγεια ανηλίκου – Σόκαρε η παρενόχληση αγοριού σε πλατεία

Στη Νέα Ιωνία, συνελήφθη ένας 42χρονος άνδρας για ασέλγεια...

Φρίντριχ Μερτς: «Οι επανεισδοχές πρέπει να πολλαπλασιαστούν επειγόντως»

Ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σε κοινές δηλώσεις με...

Μαρινάκης: Πλήρως διασυρμένος ο κ. Ανδρουλάκης, επιβάλλεται να λογοδοτήσει δημοσίως

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγορεί τον πρόεδρο του...

Live – Κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Μερτς σε εξέλιξη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος...

Ηλέκτρα: Η Νεφέλη πανικοβάλλεται μήπως αποκαλυφθεί η εγκυμοσύνη της

Στα επόμενα επεισόδια της σειράς «Ηλέκτρα» της ΕΡΤ, η...

ΔΕΔΔΗΕ: Προσλήψεις για 11 ειδικότητες με 5 προκηρύξεις

Προσλήψεις για προσωπικό 11 ειδικοτήτων με πέντε προκηρύξεις στον...

ΟΦΗ – Ολυμπιακός: Την Τρίτη στις 16:00 ξεκινάει η διάθεση των εισιτηρίων από τους Πειραιώτες

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον εισιτήρια για...

Nissan: Μαζικές περικοπές και αναδίπλωση μετά από πρωτοφανείς ζημιές

Η Nissan βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική κρίση, ανακοινώνοντας μαζικές...

Δέος με το ΒΙΝΤΕΟ: Τι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τη στιγμή του σεισμού;

Ένα ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ, που χτύπησε τη Μιανμάρ...

Έλενα Κρεμλίδου για revenge porn: «Δύσκολα πάω στο σπίτι κάποιου συντρόφου, φοβάμαι»

Η Έλενα Κρεμλίδου εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρείται με...

Αστέρας Τρίπολης: Ξεκίνησε η ανακατασκευή στο θρυλικό γήπεδο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Ο Αστέρας Τρίπολης ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης στο γήπεδο...

«Αρμενάκια»: Το εντυπωσιακό εικαστικό ταξίδι της Λίτσας Κασούμη

Η 14η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίτσας Κασούμη, με...

Γεωργιάδης στον Realfm 97,8: «Εξαλείψαμε τις περισσότερες ελλείψεις στα φάρμακα» – Τι αποκάλυψε για το myhealth app

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον...

Ελλάδα – Ιταλία: Εξαφανίστηκαν τα εισιτήρια για τη μάχη του Eurobasket 2025 στην Κύπρο

Η Εθνική Ελλάδας προετοιμάζεται για το Eurobasket 2025, με...

Τα ελληνικά Levi’s: Η δραματική πτώση του κολοσσού πίσω από το θρυλικότερο τζιν στον κόσμο

Το άρθρο αναφέρεται στην ιστορία της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων...

Κιλκίς: Συμμορία είχε λεηλατήσει εκκλησίες το τελευταίο 8μηνο – Άρπαζαν ακόμη και τα δισκοπότηρα

Η αστυνομία του Κιλκίς εξιχνίασε συμμορία που διέπραξε 23...

Μαρίζα Κωχ αποκαλύπτει για Eurovision 2025: «Το φετινό τραγούδι δεν έχει καμία σχέση»

Η Μαρίζα Κωχ, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στη...

Καινούργιου για συνέντευξη Στεφανίδου στο The 2night Show: «Να σας πω την αλήθεια; Είχε πολύ καλή ταινία ο ΣΚΑΪ και δεν την είδα»

Η Τατιάνα Στεφανίδου παραχώρησε μία σπάνια συνέντευξη στον Γρηγόρη...

Δουδωνής στον Realfm 97,8: Επίκειται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής κατά Καραμανλή

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, συνταγματολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε...

Παιχνίδια Εκδίκησης: Ο Μάρκος εξοργίζεται με τη Βάνα – Αποκαλύπτεται πως επιδιώκει τον Στέφανο στη κλινική

Στη νέα εξέλιξη της σειράς «Παιχνίδια Εκδίκησης» του ΑΝΤ1,...

Βρετανία: Στο στόχαστρο εμπρηστών τα ακίνητα του Κιρ Στάρμερ – Συνελήφθη ύποπτος για τις τρεις φωτιές

Η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία διερευνά τρεις εμπρηστικές επιθέσεις σε...

Όταν ο Ντάνιον Μπρίνκλεϊ κεραυνοβολήθηκε και «ταξίδεψε» στον θάνατο για 30 λεπτά – «Έκαιγα»

Ο Ντάνιον Μπρίνκλεϊ, πρώην πεζοναύτης και επιχειρηματίας, περιγράφει την...

Αποκαλύφθηκε το μυστικό τεστ εγκυμοσύνης των αρχαίων Αιγυπτίων πριν από σχεδόν 3.500 χρόνια

Πριν από 3.500 χρόνια, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια...

Υπουργείο Εσωτερικών: Ανοίγουν 377 θέσεις εργασίας σε 17 φορείς

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε 377 νέες προσλήψεις σε 17...

Διάλεξη του Σάκη Κεχαγιόγλου εντυπωσιάζει στη Νομική Αθηνών

Στην κατάμεστη αίθουσα της Νομικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, ο διακεκριμένος...

Χαρίτσης στον Realfm 97,8 για πόρισμα ΕΜΠ: Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί οριστικά

Ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, μίλησε στον...

LIVE: Κρίσιμη συνομιλία Μητσοτάκη – Μερτς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στο Βερολίνο με τον...