Σαντορίνη: Ισχυροί άνεμοι εκσφενδόνισαν στον αέρα τροχόσπιτο και το κατέστρεψαν
Κέρκυρα: Τουρίστριες εγκλωβίστηκαν προσπαθώντας να φτάσουν απομονωμένη παραλία – Διασώθηκαν σώες
Λαμία: Ένιωσε ξαφνικά αδιαθεσία σε γλέντι, κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στο ασθενοφόρο
Γιώργος Αμούτζας – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το σοκαριστικό ατύχημα: «Θα μπορούσα να είχα αφήσει λίγο γκάζι…»
Ο Πολ Πογκμπά ξέσπασε σε κλάματα κατά την υπογραφή του συμβολαίου του στη Μονακό
CATL: Επαναστατεί την ανταλλαγή μπαταριών για ηλεκτρικά στην Ευρώπη
Στην ορκωμοσία των νέων υπουργών το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στις 12:00 συγκαλείται το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο
Ο νέος Ζέκα του Παναθηναϊκού: Ποιος είναι ο 18χρονος ταλαντούχος που θα λάμψει στην προετοιμασία του «τριφυλλιού»
Παραλία Καρακατσάνης: Η «μυστική» παραλία της Ελλάδας που μένει για πάντα στη σκιά
Ναταλία Γερμανού για την εμφάνιση της Κόνι Μεταξά στο Πρωινό: «Του το χρωστάω του Λιάγκα»
Γεωργιάδης: Από την 1η Ιανουαρίου 2026 στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές
Λάκης Λαζόπουλος για τη μαγική συνάντηση Χαρούλας Αλεξίου – ΛΕΞ: «Απ’ το σκοτάδι πίσω απ’ τη σκηνή, είδα τη λάμψη τους»
Αυτό το μυστηριώδες σπαθί ήταν χαμένο για πάνω από μια χιλιετία – Τώρα αποκαλύπτει σπάνια μυστήρια
Μόνο με Προσωπικό Αριθμό από σήμερα η έκδοση καινούργιας ταυτότητας
Grand Hotel: Ο Ρήγας εξομολογείται στην Αλίκη τη μυστική του σχέση με την Κυβέλη – Δραματικές εξελίξεις
Χανιά: 34χρονη κατέρρευσε ενώ διασκέδαζε σε μπαρ – Παλεύει για τη ζωή της
Οργή λαού στη Σερβία: Περίπου 140.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους απαιτώντας εκλογές – Δείτε βίντεο
Ούτε οι Πυραμίδες ή το Σινικό Τείχος της Κίνας: Αυτό φαίνεται από το διάστημα και είναι εξ ολοκλήρου πλαστικό
Ο Χρήστος Μουζακίτης στην κορυφή της Ευρώπης, προηγείται στην ψηφοφορία για το Golden Boy Web
Μάγεψε τα πλήθη η εντυπωσιακή Lancia 037 Martini
//

Διαβάστε περισσότερα

Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Προσπάθεια ειρηνικής συνεργασίας στα Βαλκάνια το 1934 μέσω του Συμφώνου Βαλκανικής Συνεννόησης, με συμμετοχή Ελλάδας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934, μια προσπάθεια σταθεροποίησης των βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία) εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις συναντήσεις και την υπογραφή του Συμφώνου, η Αλβανία και η Βουλγαρία απείχαν, γεγονός που περιόρισε την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας.

Η αντίθεση του Ελευθερίου Βενιζέλου και άλλων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα, λόγω φόβων εμπλοκής σε εξωτερικές συγκρούσεις, οδήγησε σε διευκρινίσεις για τη μη υποχρέωση συμμετοχής σε πολέμους εκτός Βαλκανίων. Τελικά, το Σύμφωνο δεν ανανεώθηκε και η Ελλάδα βρέθηκε σε πόλεμο με την Ιταλία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Πιο αναλυτικά

Στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επικρατούσε ένα κλίµα επίλυσης των διµερών διαφορών των χωρών, προ του κινδύνου αυτές να µετατραπούν σε εστίες ανάφλεξης.

Η εµπλοκή των έξι βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Ρουµανία,  Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία) σε δηλωτικές επαφές οδήγησε σε τέσσερις συνδιασκέψεις εκ των οποίων η τελευταία ήταν το Βαλκανικό Σύµφωνο του 1934 που υπογράφηκε στην Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη βαλκανική συνδιάσκεψη πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1930, η δεύτερη στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα τον Οκτώβριο του 1931, η τρίτη στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 1932, και η τέταρτη στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1934. Στις τρεις πρώτες ουσιαστικά προετοιµάστηκε των έδαφος για την υπογραφή του Συµφώνου.

Οι πηγές αναφορικά µε το σε ποιον ανήκει η πατρότητα του Βαλκανικού Συµφώνου διίστανται.

Άλλες πηγές αναφέρουν ως πρωτεργάτη των συνδιασκέψεων τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου ο οποίος διατέλεσε υπουργός και πρωθυπουργός σε δύο χρονικές περιόδους (1924 και 1932), ενώ άλλες αναφέρουν τον Ρουµάνο υπουργό Εξωτερικών Νικολάε Τιτουλέσκο.

Το πιθανότερο είναι να συµβαίνουν και τα δύο. Ο µεν Παπαναστασίου να εµπνεύστηκε τις βαλκανικές συνδιασκέψεις και ο Τιτουλέσκο την υπογραφή ενός Συµφώνου.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 1929 κατά τη διάρκεια οµιλίας του στο 27ο Παγκόσµιο Συνέδριο της Ειρήνης, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είχε προτείνει τη  δηµιουργία µιας Βαλκανικής Ένωσης, µε τη συµµετοχή και της Τουρκίας.

Σίγουρα πεδίο άντλησης της βαλκανικής συνεργασίας αποτέλεσε το προηγούµενο των Συνθηκών του Λοκάρνο (5 έως 16 Οκτωβρίου 1925) όπου συµφωνήθηκε η οριστικοποίηση των συνόρων των εµπολέµων κρατών του Α΄ΠΠ, όπως είχαν διαµορφωθεί µε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Τι προέβλεπε το Σύµφωνο του ΄34

Το Σύµφωνο είχε την έννοια δηµιουργίας ενός συνολικού πλαισίου ασφάλειας, καθώς οι κυβερνήσεις γνώριζαν πως σε περίπτωση που θα ξεσπούσε ένας πόλεµος µεταξύ των κρατών της περιοχής, αυτός θαεξαπλωνόταν και θα συµπαρέσυρε όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Για το λόγο αυτό ήταν, πλέον, αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα πολυµερές σύµφωνο περιφερειακού χαρακτήρα, που θα παρείχε αµοιβαίες εγγυήσεις µεταξύ των κρατών (∆ορδανάς, 2011).

Υπήρχε όµως ένα πρόβληµα: ∆εν ήταν όλες οι χώρες πρόθυµες να συµµετάσχουν σε αυτή. Αλβανία και Βουλγαρία απείχαν από την υπογραφή του Συµφώνου.

Η πρώτη γιατί ουσιαστικά βρισκόταν υπό  ιταλική κηδεµονία και δεν µπορούσε να ασκήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και η Βουλγαρία γιατί ως αναθεωρητική δύναµη -τότε- ηθελέ διέξοδο προς το Αιγαίο εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Οι διπλωµατικές προσπάθειες που υπήρξαν από τις υπόλοιπες χώρες δεν στάθηκαν ικανές να µεταβάλλουν τη γνώµη της βουλγαρικής κυβέρνησης. Κυριότερος λόγος για την βουλγαρική αντίθεση στο Σύµφωνο ήταν ο όρος περί εγγύησης του εδαφικού καθεστώτος των συµβαλλοµένων χωρών.

Η Σόφια αντιπρότεινε την υπογραφή ενός συµφώνου όπου θα ίσχυαν οι όροι της «άρσης των περιοριστικών διατάξεων για τον επανεξοπλισµό της Βουλγαρίας, (είχε συµµετάσχει στον Α΄ΠΠ στο πλευρό των ηττηµένων κεντρικών δυνάµεων) εδαφική έξοδο στο Αιγαίο και, κυρίως, προστασία των βουλγαρικών µειονοτήτων» (Σφέτας, 2011:65).

Μόνο και µόνο η εδαφική έξοδος στο Αιγαίο ήταν ικανή συνθήκη για να συναντήσει την ελληνική άρνηση. Έτσι το «Βαλκανικό Σύµφωνο» περιορίστηκε µεταξύ των τεσσάρων δυνάµεων Ελλάδας, Ρουµανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.

Το «Σύµφωνο της Βαλκανικής Συνεννόησης», υπογράφηκε τελικά στις 9 Φεβρουαρίου 1934 στην Ακαδηµία Αθηνών, από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων δυνάµεων. 

Κύριος στόχος του η εγγύηση της διατήρησης των υπαρχόντων συνόρων και είχε διάρκεια αρχικά δύο ετών µε δυνατότητα ανανέωσης για πέντε και, στη συνέχεια, επτά χρόνια (Βερέµης, 2007).

Οι τέσσερις χώρες  συµφώνησαν να ανασταλούν όλες οι περιφερειακές διαφορές και εδαφικές αξιώσεις του ενός κράτους έναντι του άλλου.

Υπήρξαν όµως και άλλα κράτη πλην των προαναφερθέντων που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν στο «Σύµφωνο» πιθανότατα µε ρόλο εγγυητή. Αυτά ήταν η Ιταλία η ΕΣΣ∆ και η Ουγγαρία, η τελευταία λόγω γεωγραφικής γειτνίασης.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν όµως και γύρω από θέµατα, τα οποία αφορούσαν στην οικονοµική και την πολιτική συνεργασία (ίδρυση Βαλκανικού Οικονοµικού Ινστιτούτου, Βαλκανικού Εµπορικού και  Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου, Βαλκανικής Ταχυδροµικής  Ένωσης,  Βαλκανικού Ιστορικού Ινστιτούτου). Το Βαλκανικό Σύμφωνο του 1934: Η χαμένη ευκαιρία ειρήνευσης των βαλκανικών χωρών στη σκιά του Β΄ΠΠ

Σφοδρή κριτική από τον Ελευθέριο Βενιζέλο – Πολιτικές ζυµώσεις

Η υπογραφή του Συµφώνου προκάλεσε την αντίδραση µεγάλου τµήµατος του πολιτικού κόσµου της Ελλάδας.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλα µέλη της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν τόσο στο γενικότερο πνεύµα, όσο και στους όρους του, καθώς υπήρχε ο φόβος εµπλοκής της Ελλάδας σε πολεµική σύγκρουση µε κάποια τρίτη δύναµη, για χάρη της ασφάλειας ενός βαλκανικού κράτους.

Η αντίδραση αυτή προήλθε κυρίως από το πρώτο άρθρο του Συµφώνου, όπου Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, Ρουµανία και Τουρκία δεσµεύονταν στην αµοιβαία προστασία των βαλκανικών συνόρων (άρ.1).

Παρόµοιες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν όχι µόνο από πολιτικά πρόσωπα που προέρχονταν από τους κόλπους της βενιζελικής παράταξης, όπως ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Γεώργιος Καφαντάρης, αλλά και από τον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση Τσαλδάρη.

Κάτω από την πίεση που δεχόταν από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη, µέσω του υπουργού  Εξωτερικών, ∆ηµήτριου Μάξιµου, προχώρησε σε διευκρινήσεις, ιδιαίτερα µετά την αποκάλυψη των επισυναπτόµενων  µυστικών  άρθρων.

Σύµφωνα µε τον Μάξιµο το Σύµφωνο αφορούσε την προστασία των ενδοβαλκανικών συνόρων και όχι την περίπτωση προστασίας των συνόρων από επίθεση κράτους εκτός των Βαλκανίων.

Καθώς σε αυτή την περίπτωση «οι συµβαλλόµενοι δεν υποχρεούντο να προστρέξουν και να το υποστηρίξουν ενόπλως».

Αυτό προέβλεπε όπως είπε και το άρθρο 3 του Μυστικού Πρωτοκόλλου. Όπως επίσης είχε πει ο ∆.Μάξιµος αυτό θα ίσχυε µόνο εάν βαλκανική δύναµη διενεργούσε επίθεση εναντίον συµβαλλόµενου κράτους, τότε θα ίσχυε το Σύµφωνο (περί προστασίας συνόρων) ως προς αυτό το βαλκανικό κράτος.

Ο Ε.Βενιζέλος όµως φοβόταν ότι σε περίπτωση που Ιταλία και Αλβανία προχωρούσαν σε συµµαχία και η πρώτη διενεργούσε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, µέσω αλβανικού εδάφους, τότε αυτοµάτως αυτό θα έφερνε την Ελλάδα σε εµπόλεµη κατάσταση µε την Ιταλία.

Οι φόβοι της αντιπολίτευσης γενικώς αφορούσαν την θέση της Ελλάδος σε περίπτωση ενός πολέµου µεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας και ΕΣΣ∆ και Ρουµανίας.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν διεξοδικά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 26 Φεβρουαρίου του 1934 η οποία πραγµατοποιήθηκε «κεκλεισµένων των θυρών» και είχε διάρκεια… έξι ηµερών!

Αυτή όµως αντί να µειώσει τις ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών, ενίσχυσε την άποψή τους ότι το Σύµφωνο εγκυµονούσε κινδύνους εµπλοκής της Ελλάδας µε την Ιταλία.

Τελικά, έπειτα από διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στους πολιτικούς  αρχηγούς αποφασίστηκε, στις 3 Μαρτίου, να εξετασθεί η πρόταση Μεταξά, σύµφωνα µε την οποία πριν κατατεθεί το Σύµφωνο προς κύρωση από τα Νοµοθετικά Σώµατα, να προβεί ο Μάξιµος σε ερµηνευτική δήλωση που να απέκλειε το ενδεχόµενο σύγκρουσης της Ελλάδας µε µια εξωβαλκανική δύναµη.

Ο υπουργός Εξωτερικών τελικά προχώρησε στη δήλωση πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε πόλεµο µε µία Μεγάλη ∆ύναµη, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε µε την υπογραφή του συµφώνου, ολιγοτοκίας το δρόµο για επικύρωση από την Βουλή (στα µέσα Μαρτίου) και στη συνέχεια, από τη Γερουσία (στις αρχές Απριλίου 1934) (Σφέτας, 2011).

Επίλογος

Η στάση όµως της Αθήνας όπως ήταν φυσικό δυσαρέστησε τις υπόλοιπες συµµαχικές χώρες, και κυρίως Γιουγκοσλαβία και Ρουµανία, καθώς αυτό σήµαινε πως η Ελλάδα δεν θα στήριζε τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουµανία σε περίπτωση ιταλογιουγκοσλαβικού και ρουµανοσοβιετικού πολέµου, αντίστοιχα.

Συνεπώς, θεωρούσαν πως το Σύµφωνο αυτοµάτως έπαυε να έχει αξία, όσο ένα από τα συµβαλλόµενα κράτη τηρούσε µια επισφαλή στάση.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το τέλος του «θνησιγενούς» Συµφώνου το οποίο ουδέποτε ανανεώθηκε πέραν της αρχικής διετούς διάρκειας.

Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να οικοδοµήσει την βαλκανική σταθερότητα των συνόρων, κυρίως λόγω της βουλγαρικής απειλής,  αλλά φοβούµενη πως θα βρεθεί αντιµέτωπη σε µια µεγαλύτερη σύγκρουση, κυρίως µε την Ιταλία, δυσαρέστησε τους υπόλοιπους συµβαλλόµενους, δηλαδή ουσιαστικά την Γιουγκοσλαβία και την Ρουµανία.

Τελικά οι φόβοι της Αθήνας βγήκαν αληθινοί αφού κατέληξε να δεχθεί  την επίθεση µέσω του αλβανικού εδάφους από την Ιταλία.

Το σενάριο Βενιζέλου  έµελλε να βγει αληθινό, αλλά κατά το ήµισυ.


Διαβάστε επίσης:

Αυτό το μυστηριώδες σπαθί ήταν χαμένο για πάνω από μια χιλιετία – Τώρα αποκαλύπτει σπάνια μυστήρια

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό σπαθί, ηλικίας άνω του χιλίου ετών,...

Ούτε οι Πυραμίδες ή το Σινικό Τείχος της Κίνας: Αυτό φαίνεται από το διάστημα και είναι εξ...

Στη νότια Ισπανία, μια εκτενής περιοχή με θερμοκήπια, που...

Σοκαριστικό: Ρώσος μποξέρ δέχεται ηλεκτροπληξία – Μετά σηκώνεται και πηδά στην πισίνα!

Ο Ρώσος πυγμάχος Ιβάν Παρσίκοφ βίωσε μια τρομακτική εμπειρία...

Ποιος και γιατί εξαφάνισε τις γυναίκες – φαραώ: Οι θεωρίες για το μυστήριο

Τι ήταν αυτό που ώθησε τους αρχαίους Αιγυπτίους να...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΕΛΛΑΔΑ πριν 4 λεπτά

Σαντορίνη: Ισχυροί άνεμοι εκσφενδόνισαν στον αέρα τροχόσπιτο και το κατέστρεψαν

Ένα τροχόσπιτο στη Σαντορίνη σηκώθηκε στον αέρα από θυελλώδεις ανέμους, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Εμπορείο…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 8 λεπτά

Κέρκυρα: Τουρίστριες εγκλωβίστηκαν προσπαθώντας να φτάσουν απομονωμένη παραλία – Διασώθηκαν σώες

Δύο τουρίστριες στην Κέρκυρα, οι οποίες επιχείρησαν να προσεγγίσουν μια απομονωμένη παραλία στην περιοχή των Λιαπάδων, χάθηκαν και χρειάστηκαν βοήθεια…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 18 λεπτά

Λαμία: Ένιωσε ξαφνικά αδιαθεσία σε γλέντι, κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στο ασθενοφόρο

Στη Σπερχειάδα Λαμίας, η κοινότητα θρηνεί την ξαφνική απώλεια ενός 45χρονου άνδρα, του Νίκου Καραγιαννόπουλου, που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια…

LIFE πριν 21 λεπτά

Γιώργος Αμούτζας – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το σοκαριστικό ατύχημα: «Θα μπορούσα να είχα αφήσει λίγο γκάζι…»

Ο Γιώργος Αμούτζας, μετά το σοκαριστικό ατύχημα στο Ράλλυ Ακρόπολις, μίλησε για την εμπειρία του στο Formula 1 Show. Περιέγραψε…

SPORTS πριν 22 λεπτά

Ο Πολ Πογκμπά ξέσπασε σε κλάματα κατά την υπογραφή του συμβολαίου του στη Μονακό

Ο Πολ Πογκμπά επιστρέφει στο ποδόσφαιρο υπογράφοντας νέο συμβόλαιο με τη Μονακό, μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας λόγω τιμωρίας…

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ πριν 25 λεπτά

CATL: Επαναστατεί την ανταλλαγή μπαταριών για ηλεκτρικά στην Ευρώπη

Η κινεζική εταιρεία CATL, κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών, προγραμματίζει την επέκταση της τεχνολογίας ανταλλαγής μπαταριών στην ευρωπαϊκή αγορά, προσφέροντας μια εναλλακτική…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 28 λεπτά

Στην ορκωμοσία των νέων υπουργών το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στις 12:00 συγκαλείται το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί την Δευτέρα 30 Ιουνίου στην ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ αργότερα,…

SPORTS πριν 46 λεπτά

Ο νέος Ζέκα του Παναθηναϊκού: Ποιος είναι ο 18χρονος ταλαντούχος που θα λάμψει στην προετοιμασία του «τριφυλλιού»

Ο Παναθηναϊκός θα έχει στην αποστολή του για την καλοκαιρινή προετοιμασία στην Αυστρία τον 17χρονο Ρουσίτ Ζέκα, γνωστό και ως…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 50 λεπτά

Παραλία Καρακατσάνης: Η «μυστική» παραλία της Ελλάδας που μένει για πάντα στη σκιά

Η Παραλία Καρακατσάνης, μια «κρυφή» παραλία στην Αρκαδία, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία δροσιάς και…

LIFE πριν 51 λεπτά

Ναταλία Γερμανού για την εμφάνιση της Κόνι Μεταξά στο Πρωινό: «Του το χρωστάω του Λιάγκα»

Η Ναταλία Γερμανού σχολίασε στην εκπομπή της την πρόσφατη συνέντευξη της Κόνι Μεταξά στον Γιώργο Λιάγκα, όπου η τραγουδίστρια μίλησε…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 52 λεπτά

Γεωργιάδης: Από την 1η Ιανουαρίου 2026 στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι νοσηλευτές θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις…

LIFE πριν 58 λεπτά

Λάκης Λαζόπουλος για τη μαγική συνάντηση Χαρούλας Αλεξίου – ΛΕΞ: «Απ’ το σκοτάδι πίσω απ’ τη σκηνή, είδα τη λάμψη τους»

Στη συναυλία του ΛΕΞ στο ΟΑΚΑ, που συγκέντρωσε πάνω από 60.000 θεατές, η Χαρούλα Αλεξίου, παρά την αποχώρησή της από…

VIRAL πριν 1 ώρα

Αυτό το μυστηριώδες σπαθί ήταν χαμένο για πάνω από μια χιλιετία – Τώρα αποκαλύπτει σπάνια μυστήρια

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό σπαθί, ηλικίας άνω του χιλίου ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε έναν ολλανδικό ποταμό κατά τη διάρκεια βυθοκόρησης. Το…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 1 ώρα

Μόνο με Προσωπικό Αριθμό από σήμερα η έκδοση καινούργιας ταυτότητας

Από σήμερα, 29 Ιουνίου 2025, η έκδοση νέας ταυτότητας προϋποθέτει την κατοχή Προσωπικού Αριθμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.…

MEDIA πριν 1 ώρα

Grand Hotel: Ο Ρήγας εξομολογείται στην Αλίκη τη μυστική του σχέση με την Κυβέλη – Δραματικές εξελίξεις

Στα τελευταία επεισόδια της σειράς “Grand Hotel”, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς η Αλίκη ανακαλύπτει την κρυφή σχέση του Ρήγα…

0:00 / 0:00

Αυτό το μυστηριώδες σπαθί ήταν χαμένο για πάνω από μια χιλιετία – Τώρα...

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό σπαθί, ηλικίας άνω του χιλίου ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε έναν ολλανδικό ποταμό κατά τη διάρκεια βυθοκόρησης. Το σπαθί, μήκους περίπου 1...

Ούτε οι Πυραμίδες ή το Σινικό Τείχος της Κίνας: Αυτό φαίνεται από το...

Στη νότια Ισπανία, μια εκτενής περιοχή με θερμοκήπια, που εκτείνεται σε περισσότερα από 40.000 εκτάρια, είναι πλέον ορατή από το διάστημα, ξεπερνώντας σε αναγνώριση...

Σοκαριστικό: Ρώσος μποξέρ δέχεται ηλεκτροπληξία – Μετά σηκώνεται και πηδά στην πισίνα!

Ο Ρώσος πυγμάχος Ιβάν Παρσίκοφ βίωσε μια τρομακτική εμπειρία κατά τη διάρκεια ενός αγώνα «Weed Boxing» στην Ταϊλάνδη, όπου, αφού κέρδισε, δέχθηκε ηλεκτρικό σοκ...

Ποιος και γιατί εξαφάνισε τις γυναίκες – φαραώ: Οι θεωρίες για το μυστήριο

Τι ήταν αυτό που ώθησε τους αρχαίους Αιγυπτίους να καταστρέψουν τα αγάλματα που μπορούσαν να αγγίξουν;Πολλά έχουν γραφτεί, ωστόσο ένας αρχαιολόγος δίνει μια διαφορετική...

Γυναίκα σοκάρει την επιστήμη: “Θυμάμαι τη στιγμή που γεννήθηκα”

Δύο γυναίκες, η Έμιλι Νας από τον Καναδά και η Μπέκι Σάροκ από την Αυστραλία, μοιράζονται την εμπειρία τους από την εξαιρετικά ανώτερη αυτοβιογραφική...

Αρχαίοι Έλληνες: Τι απαγόρευαν στο τραπέζι και γιατί;

Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδανε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους, θεωρώντας την κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική τους υγεία. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η...

Η μάχη των Φιλίππων: Η διπλή πολεμική σύγκρουση που καθόρισε την πορεία του...

Η μάχη των Φιλίππων, που διεξήχθη σε δύο φάσεις τον Οκτώβριο του 42 π.Χ., υπήρξε καθοριστική για την ιστορία της Ρώμης, καθώς έφερε την...

Η τρομακτική στιγμή που μεγάπτερη φάλαινα πέφτει πάνω σε πλεούμενο! vid

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις επίθεσης φαλαινών σε σκάφη που έχουν καταγραφεί σε βίντεο:https://twitter.com/AMAZlNGNATURE/status/1939229949719703673?ref_src=twsrc%5Etfw Freepik photo

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του επανάστασε την επιστήμη και τα...

Ο Ελίσα Πέρκινς, ένας Αμερικανός γιατρός του 18ου αιώνα, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη ιατρική συσκευή, τα Perkins Patent Tractors, με την οποία ισχυριζόταν ότι μπορούσε...

Σαν σήμερα: Πώς ένα κινέζικο ρολόι προκάλεσε την κατάρρευση της «17Ν» – Τι...

Στις 29 Ιουνίου 2002, η απόπειρα επίθεσης της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά, σηματοδότησε την αρχή του τέλους...

Αληθινό ή fake; Σόκαρε το διαδίκτυο με αυτό που “εμφανίστηκε” πάνω από το...

Το διαδίκτυο έχει αναστατωθεί από ένα βίντεο που δείχνει ανεξήγητα αντικείμενα πάνω από το Λος Άντζελες, με χρήστες να διατυπώνουν διαφορετικές θεωρίες για την...

Τέσσερις χαμένοι θησαυροί που ακόμα παραμένουν άφαντοι

Περίληψη: Ένα 15% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα τους κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς που παραμένουν αδιάφοροι. Ιστορικά, θησαυροί από την Τουρκοκρατία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο...

Πώς και από ποιον ιδρύθηκε το μυστηριώδες Μαντείο των Δελφών;

Το άρθρο εξετάζει την προέλευση και την ιστορία του Μαντείου των Δελφών, το οποίο θεωρείται το κέντρο του κόσμου στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα...

Απίστευτο! «Έβρεξε» χιλιάδες δολάρια σε αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ, vid

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο ανατολικό Ντιτρόιτ, όπου ένα ελικόπτερο έριξε χιλιάδες δολάρια σε μετρητά στους πεζούς, προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό. Η ενέργεια αυτή συνδέεται με...

Αυτές είναι οι πιο σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας στην ιστορία για το ναυάγιο του Τιτανικού

Το άρθρο εξετάζει τις μεγαλύτερες συνωμοσίες γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού, που συνέβη στις 15 Απριλίου 1912. Μετά από μια τραγική σύγκρουση με...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε τον… εαυτό του για να επιβιώσει

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, γιατρός που συμμετείχε στην Έκτη Σοβιετική Αποστολή στην Ανταρκτική το 1960, αναγκάστηκε να χειρουργήσει τον εαυτό του όταν διαγνώστηκε με σκωληκοειδίτιδα,...

Φρανκ Ταβάρες: Κρυβόταν 22 χρόνια ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα ενώ ήταν… άνδρας

Ο Φρανκ Ταβάρες, γεννημένος άνδρας στη Δομινικανή Δημοκρατία, έζησε επί 22 χρόνια ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα, αφού οι μοναχές τον πέρασαν...

Lina Medina: H νεότερη μητέρα στον κόσμο – Σε ηλικία μόλις 5 ετών γέννησε τον γιο της

Η Lina Medina, που γεννήθηκε το 1933 στο Περού, κατέχει το ρεκόρ της νεότερης μητέρας στην ιατρική ιστορία, καθώς γέννησε τον γιο της, Gerardo,...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κώστας Λεφάκης: Ταραχώδης η έναρξη του Ιουλίου – Επηρεάζονται δραματικά 5 ζώδια

Ο Κώστας Λεφάκης προειδοποιεί για μια επεισοδιακή αρχή του...

Ο Ολυμπιακός βάζει τέλος στη συνεργασία με τον Χρήστο Μουζακίτη

Ο Χρήστος Μουζακίτης βρίσκεται κοντά στην αποχώρησή του από...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαντορίνη: Ισχυροί άνεμοι εκσφενδόνισαν στον αέρα τροχόσπιτο και το κατέστρεψαν

Ένα τροχόσπιτο στη Σαντορίνη σηκώθηκε στον αέρα από θυελλώδεις...

Κέρκυρα: Τουρίστριες εγκλωβίστηκαν προσπαθώντας να φτάσουν απομονωμένη παραλία – Διασώθηκαν σώες

Δύο τουρίστριες στην Κέρκυρα, οι οποίες επιχείρησαν να προσεγγίσουν...

Λαμία: Ένιωσε ξαφνικά αδιαθεσία σε γλέντι, κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του στο ασθενοφόρο

Στη Σπερχειάδα Λαμίας, η κοινότητα θρηνεί την ξαφνική απώλεια...

Γιώργος Αμούτζας – Οι πρώτες δηλώσεις μετά το σοκαριστικό ατύχημα: «Θα μπορούσα να είχα αφήσει λίγο γκάζι…»

Ο Γιώργος Αμούτζας, μετά το σοκαριστικό ατύχημα στο Ράλλυ...

Ο Πολ Πογκμπά ξέσπασε σε κλάματα κατά την υπογραφή του συμβολαίου του στη Μονακό

Ο Πολ Πογκμπά επιστρέφει στο ποδόσφαιρο υπογράφοντας νέο συμβόλαιο...

CATL: Επαναστατεί την ανταλλαγή μπαταριών για ηλεκτρικά στην Ευρώπη

Η κινεζική εταιρεία CATL, κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών, προγραμματίζει την...

Στην ορκωμοσία των νέων υπουργών το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στις 12:00 συγκαλείται το...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί την Δευτέρα 30...

Παραλία Καρακατσάνης: Η «μυστική» παραλία της Ελλάδας που μένει για πάντα στη σκιά

Η Παραλία Καρακατσάνης, μια «κρυφή» παραλία στην Αρκαδία, μόλις...

Ναταλία Γερμανού για την εμφάνιση της Κόνι Μεταξά στο Πρωινό: «Του το χρωστάω του Λιάγκα»

Η Ναταλία Γερμανού σχολίασε στην εκπομπή της την πρόσφατη...

Γεωργιάδης: Από την 1η Ιανουαρίου 2026 στα βαρέα και ανθυγιεινά εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές

Από την 1η Ιανουαρίου 2026, οι νοσηλευτές θα ενταχθούν...

Λάκης Λαζόπουλος για τη μαγική συνάντηση Χαρούλας Αλεξίου – ΛΕΞ: «Απ’ το σκοτάδι πίσω απ’ τη σκηνή,...

Στη συναυλία του ΛΕΞ στο ΟΑΚΑ, που συγκέντρωσε πάνω...

Αυτό το μυστηριώδες σπαθί ήταν χαμένο για πάνω από μια χιλιετία – Τώρα αποκαλύπτει σπάνια μυστήρια

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό σπαθί, ηλικίας άνω του χιλίου ετών,...

Μόνο με Προσωπικό Αριθμό από σήμερα η έκδοση καινούργιας ταυτότητας

Από σήμερα, 29 Ιουνίου 2025, η έκδοση νέας ταυτότητας...

Grand Hotel: Ο Ρήγας εξομολογείται στην Αλίκη τη μυστική του σχέση με την Κυβέλη – Δραματικές εξελίξεις

Στα τελευταία επεισόδια της σειράς "Grand Hotel", οι εξελίξεις...

Χανιά: 34χρονη κατέρρευσε ενώ διασκέδαζε σε μπαρ – Παλεύει για τη ζωή της

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά, όπου μια 34χρονη γυναίκα...

Οργή λαού στη Σερβία: Περίπου 140.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους απαιτώντας εκλογές – Δείτε βίντεο

Περίπου 140.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Βελιγράδι, απαιτώντας...

Ούτε οι Πυραμίδες ή το Σινικό Τείχος της Κίνας: Αυτό φαίνεται από το διάστημα και είναι εξ...

Στη νότια Ισπανία, μια εκτενής περιοχή με θερμοκήπια, που...

Ο Χρήστος Μουζακίτης στην κορυφή της Ευρώπης, προηγείται στην ψηφοφορία για το Golden Boy Web

Ο Χρήστος Μουζακίτης, ο 18χρονος χαφ του Ολυμπιακού φιγουράρει...

Μάγεψε τα πλήθη η εντυπωσιακή Lancia 037 Martini

Η νέα Lancia 037 Martini, γνωστή και ως EVO37,...

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στην Αυστρία με 32 παίκτες – Η αποστολή των «πράσινων»

Ο Παναθηναϊκός αναχωρεί τη Δευτέρα (1/7/25) για το Μπαντ...

Hellenic Train: Παραλύθηκαν τρένα λόγω διακοπής ρεύματος στο τμήμα μεταξύ Πειραιά – Κάτω Αχαρνές

Διακοπή ρεύματος στο τμήμα Πειραιά – Κάτω Αχαρνές προκάλεσε...

Σοκαριστικό: Ρώσος μποξέρ δέχεται ηλεκτροπληξία – Μετά σηκώνεται και πηδά στην πισίνα!

Ο Ρώσος πυγμάχος Ιβάν Παρσίκοφ βίωσε μια τρομακτική εμπειρία...

Εγκλωβισμένος στην Τήνο ο Γιώργος Λιάγκας: «Μήπως βιαστήκατε στο Υπουργείο;»

Ο Γιώργος Λιάγκας βρίσκεται αποκλεισμένος στην Τήνο λόγω απαγορευτικού...

Καιρός: Θυελλώδεις άνεμοι βάζουν τη χώρα σε «πορτοκαλί» συναγερμό τη Δευτέρα – Δεμένα τα πλοία για το...

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού λόγω θυελλωδών...

Ποιος και γιατί εξαφάνισε τις γυναίκες – φαραώ: Οι θεωρίες για το μυστήριο

Τι ήταν αυτό που ώθησε τους αρχαίους Αιγυπτίους να...

Ο Παναθηναϊκός απορρίπτει κατηγορηματικά τις φήμες για τον Μαξιμέν

Ο Παναθηναϊκός διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν από...

Βελόπουλος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναπόφευκτη η παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε τον...

Νικόλας Νιάρχος – Μαλού Ντάλα Πίκολα: Παντρεύτηκαν στη Σπετσοπούλα με λιγότερους από 100 καλεσμένους

Ο Νικόλας Νιάρχος και η Μαλού Ντάλα Πίκολα παντρεύτηκαν...

Γυναίκα σοκάρει την επιστήμη: “Θυμάμαι τη στιγμή που γεννήθηκα”

Δύο γυναίκες, η Έμιλι Νας από τον Καναδά και...

Αρχαίοι Έλληνες: Τι απαγόρευαν στο τραπέζι και γιατί;

Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδανε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή τους,...

Απόλαυσε το αγαπημένο σου Suzuki χωρίς να καταστρέφεις τις λαμαρίνες

Η Suzuki συνεργάστηκε με το εστιατόριο Torizen για να...

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Καβάλα – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους να παραμένουν σε ετοιμότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Άσπρη Αμμος στην...

Η μάχη των Φιλίππων: Η διπλή πολεμική σύγκρουση που καθόρισε την πορεία του αρχαίου κόσμου

Η μάχη των Φιλίππων, που διεξήχθη σε δύο φάσεις...

Μαρία Σολωμού: «Για όσες επιθέσεις έχω δεχτεί, έχει δώσει καύσιμα η τηλεόραση»

Η Μαρία Σολωμού σε συνέντευξή της αναφέρεται στις επιθέσεις...

Η Μπαρτσελόνα εξοφλεί επιτέλους στον Λιονέλ Μέσι οφειλή από το 2020

Η Μπαρτσελόνα προγραμματίζει την εξόφληση μισθών που εκκρεμούν από...

Απόκρυφα Ευαγγέλια: Τα κρυμμένα κείμενα που απορρίφθηκαν από τη Βίβλο και γιατί μας συναρπάζουν σήμερα

Τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, κείμενα που γράφτηκαν στους πρώτους χριστιανικούς...