Δευτέρα Ιανουάριος 13 2025

Επιστήμονες υπολόγισαν την ακριβή ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης

Επιστήμονες μέτρησαν την ταχύτητα της ανθρώπινης σκέψης, αποκαλύπτοντας ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μόλις 10 bit πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο.
  • Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας μέτρησαν την ταχύτητα επεξεργασίας της ανθρώπινης σκέψης, διαπιστώνοντας ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μόνο περίπου 10 bit πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο, ενώ τα αισθητήρια όργανα συλλέγουν 1 δισεκατομμύριο bit ανά δευτερόλεπτο.
  • Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται μόνο μία σκέψη τη φορά και ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει εξελιχθεί από τα πρώτα ζώα με νευρικό σύστημα.
  • Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι μηχανές μπορεί να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες, καθώς η υπολογιστική τους ισχύς συνεχώς αυξάνεται, κάνοντας τη συζήτηση για την επίδοση αυτόνομων οχημάτων σε ανθρώπινο επίπεδο να φαίνεται σχεδόν αστεία.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας κατάφεραν να μετρήσουν το όριο ταχύτητας του εγκεφάλου στην επεξεργασία της ανθρώπινης σκέψης, ένα εύρημα που εξηγεί γιατί είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε μόνο μία σκέψη τη φορά.

Τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών, του δέρματος και της μύτης, συλλέγουν δεδομένα για το περιβάλλον μας με ρυθμό 1 δισεκατομμύριο bit ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτά τα σήματα μόνο με περίπου 10 bit ανά δευτερόλεπτο – μια ταχύτητα εκατομμύρια φορές πιο αργή.

Το bit είναι η βασική μονάδα πληροφορίας στην πληροφορική με μια τυπική σύνδεση Wi-Fi να επεξεργάζεται περίπου 50 εκατομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο. Ο εγκέφαλος διαθέτει πάνω από 85 δισεκατομμύρια νευρώνες με το ένα τρίτο αυτών να βρίσκεται στην πιο ανεπτυγμένη περιοχή του φλοιού του εξωτερικού εγκεφάλου και να εμπλέκεται στη σκέψη υψηλού επιπέδου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία για ανθρώπινες συμπεριφορές όπως η ανάγνωση, η γραφή, το παιχνίδι βιντεοπαιχνιδιών και η επίλυση των κύβων του Ρούμπικ και υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι σκέφτονται με ταχύτητα 10 bit ανά δευτερόλεπτο – έναν αριθμό που αποκαλούν «εξαιρετικά χαμηλό».

«Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόλις 10 bit από το τρισεκατομμύριο που προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις», δηλώνει ο συν-συγγραφέας της έρευνας Μάρκους Μάιστερ.

«Αυτό εγείρει ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;» αναρωτιέται ο Δρ. Μάιστερ.

Τα μεμονωμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο είναι γνωστό ότι είναι ισχυροί επεξεργαστές πληροφοριών, ικανά να μεταδίδουν περισσότερα από 10 bit ανά δευτερόλεπτο πληροφοριών. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν βοηθούν στην επεξεργασία των σκέψεων με τόσο υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας τους ανθρώπους σχετικά αργούς στοχαστές, ανίκανους να επεξεργαστούν πολλές σκέψεις παράλληλα.

Η ανακάλυψη αυτού του παραδόξου «ορίου ταχύτητας» στον εγκέφαλο δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα στη νευροεπιστήμη, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι εικάζουν ότι πιθανότατα εμφανίστηκε στα πρώτα ζώα που διέθεταν νευρικό σύστημα. Αυτά τα πλάσματα πιθανότατα χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους κυρίως για να μετακινηθούν προς την τροφή και μακριά από τα αρπακτικά.

«Στην πραγματικότητα, τα 10 bit ανά δευτερόλεπτο χρειάζονται μόνο στις χειρότερες περιπτώσεις και τις περισσότερες φορές το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ πιο χαλαρό ρυθμό», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι μηχανές μπορούν τελικά να υπερέχουν σε κάθε εργασία που εκτελείται αυτή τη στιγμή από τον άνθρωπο, καθώς η υπολογιστική τους ισχύς διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια.

«Έτσι, η συζήτηση για το εάν τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα επιτύχουν επιδόσεις σε ανθρώπινο επίπεδο στην κυκλοφορία ακούγεται ήδη αστεία: δρόμοι, γέφυρες και διασταυρώσεις είναι όλα σχεδιασμένα για πλάσματα που επεξεργάζονται τις πληροφορίες με ταχύτητα 10 bit/δευτερόλεπτο», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Neuron» την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: Independent

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Πώς θα καταλάβετε αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση – Ενδείξεις και θεραπεία

Η εμμηνόπαυση αναγνωρίζεται όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο...

Ζωή Κωνσταντοπούλου για Ευάγγελο Βενιζέλο: «Ήμουν 36 ετών και μου είπε “δεν είστε νέα, σας εύχομαι να γίνετε μητέρα»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε την εμπλοκή του Ευάγγελου Βενιζέλου...

ΥΔΩΡ 2.0: Ολοκληρώθηκαν πέντε διαγωνισμοί για έργα άρδευσης προϋπολογισμού 691 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκαν πέντε διαγωνισμοί για αρδευτικά έργα του προγράμματος ΥΔΩΡ...

Η αυλαία κατεβαίνει σε Τρίπολη και Κρήτη

Οι τελευταίοι αγώνες της 18ης αγωνιστικής της Super League...

Ο παλμός της Ριβιέρας: Τιμές και τάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Μεσογείου για Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Galaxy S25 θα έχει τον νέο Snapdragon 8 Elite

Η Samsung ανακοίνωσε ότι η νέα σειρά Galaxy S25 θα χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Elite, με επίσημη παρουσίαση στις 22 Ιανουαρίου στο Σαν...

Οι ειδικοί της ESET αναμένουν τις 6 βασικές τάσεις στην κυβερνοασφάλεια για το 2025

Οι ειδικοί της ESET προβλέπουν έξι σημαντικές τάσεις στην κυβερνοασφάλεια για το 2025, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων ransomware, της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και των απειλών...

CES 2025: Η γαλλική startup Lili for Life προτείνει ένα καινοτόμο προϊόν για άτομα με δυσλεξία

Η γαλλική startup Lili for Life παρουσίασε το Lili screen, μια καινοτόμο 27-ιντσών οθόνη που διευκολύνει τη ζωή των ατόμων με δυσλεξία, κατά τη...

CES 2025: Xbox Prime, Η νέα κονσόλα της Microsoft φημολογείται ότι θα κυκλοφορήσει το 2026

Μια νέα φήμη που προέρχεται από τον γνωστό διαρροέα του Call of Duty, TheGhostofHope, υποδηλώνει ότι η επόμενη κονσόλα της Microsoft θα...

ΠΟΥ: Ο κίνδυνος για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλός μετά τον πρώτο θάνατο ασθενούς στις ΗΠΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τη γρίπη των πτηνών H5N1 παραμένει χαμηλός, παρά τον πρώτο...

Γκ. Μαγιορκίνης για την εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα: «Δεν μας ανησυχεί – Υπάρχει εδώ και δεκαετίες»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι ο ιός HMPV δεν είναι νέα πρόκληση και υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες, με τα περισσότερα παιδιά να...

Μπάιντεν: Ένα τελευταίο μέτρο για το περιβάλλον και κατά του Τραμπ, που δηλώνει ότι θα το ακυρώσει «αμέσως»

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε εκτενή θαλάσσια περιοχή, προσπαθώντας να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ από το να εκπληρώσει μια προεκλογική...

ΗΠΑ: Ένα τελευταίο μέτρο υπέρ της φύσης και κατά του Τραμπ από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια θαλάσσια ζώνη πάνω από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ως αντίκτυπο στην προεκλογική υπόσχεση...

ΗΠΑ: Ένα τελευταίο μέτρο για το περιβάλλον και κατά του Τραμπ από τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια εκτενή θαλάσσια περιοχή, με στόχο να εμποδίσει την εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης του...

Η Microsoft επενδύει 80 δισ. δολάρια σε κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων που θα υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να ενισχύσει τη θέση...