Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης, καθ. Καρδιολογίας

Η Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Σωτηρία κατακτά την πρωτιά με τρεις νέους καρδιολόγους και υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Συνέντευξη στη Σοφία Πατραμάνη

Σε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό, μεταξύ των συναδέλφων τους, από είκοσι δύο νοσοκομεία της χώρας.

Η πρωτιά ανήκει στους ειδικευόμενους καρδιολόγους κ. Γιάννη Γιαλαμά, Αντώνη Λυσσάνδρου και Γιώργο Ζακυνθινό και, βέβαια, στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, η οποία λειτουργεί, από το 2021, στο «Σωτηρία».

Στο νοσοκομείο, με τη μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση νοσημάτων θώρακος, η σύσταση μιας υπερσύγχρονης Καρδιολογικής κλινικής έγινε μετά από προσπάθειες τριών επιστημόνων και ο άριστος εξοπλισμός της εξασφαλίστηκε από τρεις δωρητές.

Ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Μανώλης Βαμβουρανάκης, μιλάει στο ertnews.gr για το μεγάλο πλεονέκτημά της, το οποίο δίνει την ευκαιρία στους νέους γιατρούς να κατακτούν τη γνώση, μέσα και από πρωτοποριακές επεμβάσεις:

«Οι νέοι αυτοί γιατροί, είναι σε ένα εξαιρετικό υψηλό επίπεδο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους, αλλά και για τους ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Σωτηρία”, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος. Το μεγάλο θα έλεγα πλεονέκτημα της 3ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να λειτουργούν σε αυτήν όλα τα τμήματα της σύγχρονης Καρδιολογίας. Διαθέτουμε δύο από τις καλύτερες αίθουσες Επεμβατικής Καρδιολογίας, με ένα στεφανιογράφο και μια υβριδική αίθουσα, που διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας αγγειογράφο – στεφανιογράφο.

Μια υβριδική αίθουσα πρέπει να έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, για να μπορεί να γίνονται χειρισμοί και ειδικό τραπέζι χειρουργικό, το οποίο είναι παράλληλα και αγγειογραφικό».

Ο κ. Βαβουρανάκης τονίζει: «Aυτό είναι το μέλλον της Καρδιολογίας! Δεν ανοίγουμε θώρακες, δεν υπάρχει ανάγκη για χειρουργείο και αυτό είναι εφικτό, χάρη στον εξαιρετικό εξοπλισμό και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της, που αποτελείται από επτά πανεπιστημιακούς, έξι ειδικευμένους καρδιολόγους και 15 ειδικευόμενους γιατρούς».

Σε επίπεδο κρατικών νοσοκομείων, στη χώρα μας λειτουργεί άλλη μία υβριδική αίθουσα για καρδιαγγειακά νοσήματα και είναι στη Θεσσαλονίκη. Στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική πραγματοποιείται πλήθος καρδιολογικών επεμβάσεων, όπως αντιμετώπιση βαλβιδοπαθειών, με επεμβατικά (μη χειρουργικά) μέσα: Διακαθετηριακές αντικαστάσεις βαλβίδων, όπως είναι οι θεραπείες σε ανεπάρκεια μιτροειδούς και τριγλώχινας, διόρθωση παραβαλβιδικών διαφυγών και όλα τα ηλεκτροφυσιολογικά (βηματοδότες, απινιδωτές) κ. α»

Η κλινική έχει ενταχθεί στο σύστημα εφημερίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και δέχεται επείγοντα περιστατικά, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Ο κ. Βαβουρανάκης μιλάει στο ertnews.gr για το προφίλ των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα και για εκείνα τα οποία, χάρη στην εξέλιξη της Καρδιολογίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

– Οι ασθενείς του νοσοκομείου με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν, συχνά και καρδιαγγειακά;

«Είναι ασθενείς, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι και καπνιστές. Για αυτό και ο επιπολασμός της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς, οι οποίοι είναι πνευμονοπαθείς, είναι μεγαλύτερος από τον γενικό πληθυσμό. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, υπάρχουν και ασθενείς, που δεν έχουν παθήσεις των πνευμόνων, οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν στη κλινική μας για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων».

-Τι ηλικίας είναι οι ασθενείς, τους οποίους, συνήθως, αναλαμβάνετε;

«Oι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, που αφορούν τα στεφανιαία αγγεία, είναι, συνήθως, ηλικίας 50, 60, 70 ετών.

Σε υπερήλικες ασθενείς, με βαλβιδοπάθειες, είναι επιβαρυντικές οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι, αναλαμβάνουμε εμείς να διορθώσουμε τη βλάβη στις βαλβίδες, διακαθετηριακά, χωρίς να ανοίγεται ο θώρακας.

Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ασθενών, νεότερης ηλικίας με συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως, νέα άτομα, με εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οφείλεται σε μια τρύπα της καρδιάς – που μπορούμε να την κλείσουμε, ενώ παλιά γινόταν, χειρουργικά».

Όταν υπάρχουν αρρυθμίες πώς αντιμετωπίζονται;

«Υπάρχει το τμήμα της ηλεκτροφυσιολογίας, στους οποίους εντάσσονται αυτοί οι ασθενείς. Δηλαδή υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι, σίγουρα, δεν είναι η πλειονότητα των ασθενών, που αντιμετωπίζουμε, αλλά που έχουν εκ γενετής, θα έλεγα “διπλούς δρόμους” και παρουσιάζονται με αρρυθμίες. Πρόβλημα, που μπορεί,πλέον, να αντιμετωπίσει η σύγχρονη ηλεκτροφυσιολογία, κάνοντας χάρτη της καρδιάς. Να το πω, πολύ απλά, να ξέρεις πού θα πας και με έναν καυτηριασμό, να θεραπεύσεις τον άρρωστο. Και υπάρχει και μια αρκετά συχνή αρρυθμία, η λεγόμενη κολπική μαρμαρυγή, που εμφανίζεται σε σχετικά νεότερα άτομα και αυτή επιδέχεται θεραπεία. Γιατί, στα νεότερα άτομα, δεν είναι τόσες οι βλάβες και η καταστροφή των ιστών της καρδιάς, οπότε έχει και μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτή η θεραπεία.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις αρρυθμιών, σε πολύ μεγάλης ηλικίας άτομα, ναι μεν μπορεί να εφαρμόσεις τη θεραπεία, αλλά δεν έχει τα καλά αποτελέσματα, που έχει στις νεότερες ηλικίες, όταν η καρδιά είναι πιο υγιής».

Για την ιστορία:

Η Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική κλινική εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, μετά από τις προσπάθειες του σημερινού διευθυντή της κ. Μανώλη Βαβουρανάκη, της πρώην Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα, που, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια, ήταν διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, καθώς και του καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νικολάου Κουλούρη.

Ανακαινίστηκε με δωρεά στη μνήμη της Άννας Ρηγοπούλου, ιατρού του νοσοκομείου που “έφυγε” νωρίς και του αδελφού της κ. Σπήλιου Ρηγόπουλου.

Η κατασκευή του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε με δωρεά των κ. Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου και ο αγγειογράφος/στεφανιογράφος χορηγήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σωτήρης Τσαφούλιας: Εντυπωσιακή εμφάνιση με την κόρη του από τον 1ο γάμο και την Άννα Μενενάκου

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού θησαυρού της Ουκρανίας – Τι αποκαλύπτουν οι δολιχοδρομίες Ουάσινγκτον – Κιέβου

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός: Το μεγάλο τρίποντο του Μήτογλου που «καθάρισε» το παιχνίδι για την ομάδα του Αταμάν

Τραγωδία στο Πόρτο Ράφτη: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στη θάλασσα

Με άλμα ανοδικό έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street

Euroleague: Προβάδισμα πρόκρισης για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό – Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα στα πλέι οφ

Δώρα Παντέλη: Με εμετούς, αφυδάτωση και… βαράκια λίγο πριν τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης

Γαύδος: Εντοπίστηκε νεκρός σε χαράδρα ο αγνοούμενος ηλικιωμένος

Σπαρτιάτες εναντίον Περσών: Ο ιδιοφυής Δερκυλίδας και η αριστοτεχνική στρατηγική του

Ο Όμιλος AKTOR εξαγοράζει πλήρως την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Τραμπ: Εκθείασε τον εαυτό του για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του – Τι αποκάλυψε για τον Μασκ, τον Μπάιντεν και… τις κούκλες από την Κίνα

Μπαρτσελόνα – Ίντερ: Τα αριστουργήματα των «νερατζούρι» και η μαγεία του Γιαμάλ στο 2-2 του πρώτου ημιχρόνου

Ο Ετεοκλής Παύλου χάρισε… δόση ρομαντισμού στην Ελένη Χατζίδου – Το συγκινητικό βίντεο από τη νοσηλεία της

Η Αθήνα εξετάζει την απαγόρευση πατινιών σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας άνω των 50 χιλιομέτρων

Πάτρα: Έσβησε 57χρονος – Πριν 5 χρόνια χάθηκε η 23χρονη κόρη του

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Παπαδάκης: Οι… μούσες του – 6 παρουσιάστριες που απουσίαζαν από το συγκινητικό του αντίο

Ο Γιώργος Παπαδάκης, μια εμβληματική φιγούρα της ελληνικής τηλεόρασης,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ