Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε στο Twitter μια ανάρτηση Ελληνίδας από τη Γερμανία, η οποία περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με την πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί, τονίζοντας ότι ακόμη και στο πλουσιότερο κράτος της ΕΕ υπάρχουν προβλήματα. Η Ελληνίδα αναφέρει ότι η αναμονή για ραντεβού με ενδοκρινολόγο είναι μεγάλη και ότι η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα είναι δύσκολη χωρίς παραπεμπτικό, κάτι που την άφησε αβοήθητη. Ο Γεωργιάδης χρησιμοποιεί την ανάρτηση για να υποστηρίξει ότι η κριτική στο ελληνικό ΕΣΥ είναι συχνά υπερβολική, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό σύστημα υγείας προσφέρει ευρεία κάλυψη και χαμηλό κόστος διαγνωστικών εξετάσεων, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Πιο αναλυτικά
Την ανάρτηση που έκανε μία Ελληνίδα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Γερμανία, αναδημοσίευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας στο Twitter ότι «ακόμη και στο πλουσιότερο κράτος της ΕΕ υπάρχουν προβλήματα».
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, «η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν ορισμένοι για τα συστήματα Υγείας στο εξωτερικό και οι συνεχείς αρνητικές φράσεις για το δικό μας ΕΣΥ, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας» και προσθέτει: «Οπότε κάθε φορά που πάτε να πείτε κάτι κακό για το ΕΣΥ να θυμάστε ότι έχουμε ένα από τα πιο ανοικτά συστήματα Υγείας στον κόσμο, καλύπτουμε το 100% σε όλους τους ανασφάλιστους στις Δημόσιες Δομές και ο ΕΟΠΠΥ προσφέρει Διαγνωστικές Εξετάσεις με τις χαμηλότερες συμμετοχές στην ΕΕ. Πλέον χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού κάνουν τις Διαγνωστικές τους εξετάσεις εδώ στις διακοπές τους, διότι τους κοστίζουν πολύ λιγότερο».
Αναλυτικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε τα εξής:
«Ανεβάζω αυτή την ανάρτηση μίας Ελληνίδας από την Γερμανία, για να δείτε, ότι η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν ορισμένοι για τα συστήματα Υγείας στο εξωτερικό και οι συνεχείς αρνητικές φράσεις για το δικό μας ΕΣΥ, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ακόμη και στο πλουσιότερο Κράτος της ΕΕ υπάρχουν προβλήματα. Και κρατήστε αυτό, κανένας δεν μπορεί να πάει στη Γερμανία στο Νοσοκομείο, χωρίς παραπεμπτικό από τον γιατρό του αλλιώς τα πληρώνει όλα από την τσέπη του. Σε μας πάνω από το 50% στα ΤΕΠ είναι περιπατητικοί ασθενείς, δηλ ασθενείς που αποφάσισαν να πάνε μόνοι τους στο Νοσοκομείο. Και όλους αδιαμαρτύρητα τους φροντίζουμε δωρεάν και καλά κάνουμε! Αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ότι αυτό στην ΕΕ και γενικά στον κόσμο δεν είναι καθόλου μα καθόλου αυτονόητο. Οπότε κάθε φορά που πάτε να πείτε κάτι κακό για το ΕΣΥ να θυμάστε ότι έχουμε ένα από τα πιο ανοικτά συστήματα Υγείας στον κόσμο, καλύπτουμε το 100% σε όλους τους ανασφάλιστους στις Δημόσιες Δομές και ο ΕΟΠΠΥ προσφέρει Διαγνωστικές Εξετάσεις με τις χαμηλότερες συμμετοχές στην ΕΕ. Πλέον χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού κάνουν τις Διαγνωστικές τους εξετάσεις εδώ στις διακοπές τους, διότι τους κοστίζουν πολύ λιγότερο».
Ανεβάζω αυτή την ανάρτηση μίας Ελληνίδας από την Γερμανία, για να δείτε, ότι η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν ορισμένοι για τα συστήματα Υγείας στο εξωτερικό και οι συνεχείς αρνητικές φράσεις για το δικό μας ΕΣΥ, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Ακόμη και στο πλουσιότερο…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 19, 2025
Η ανάρτηση που αναδημοσίευσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
«Πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Γερμανία: το πιο σύντομο ανέκδοτο. Χρειάζομαι επειγόντως ενδοκρινολόγο λόγω μιας πρόσφατα απορρυθμισθείσας αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας. Αναζητώ ραντεβού με τη δημόσια ασφάλισή μου σε ιδιώτες ενδοκρινολόγους. Το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού είναι από τον επόμενο Φεβρουάριο. Κι αυτό δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λάβουν έγκαιρα ιατρική φροντίδα. Φαντάσου να έχεις έναν ωραίο καρκίνο και να καθυστερεί η πρώτη διάγνωση για ένα εξάμηνο, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επιπλέον χθες έζησα κάτι αδιανόητο. Πήγα στη θεσμική γενική γιατρό όπου είμαι εγγεγραμμένη για να πάρω παραπεμπτικό για ενδοκρινολόγο, μπας και κατάφερνα να βρω ένα πιο σύντομο ραντεβού στα Εξωτερικά του έγκυρου πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité. Άνευ παραπεμπτικού δεν μπορείς καν να κάνεις αίτηση για ραντεβού. Με έκπληξη έμαθα ότι η γιατρός αποφάσισε μονομερώς να με αποκλείσει από ασθενή διότι θεώρησε ότι δεν ταιριάζουμε ως άνθρωποι (die Kommunikation hat nicht gestimmt όπως θρασύτατα μου είπε, λες και ήμουν εκεί για να γίνουμε φίλες). Μιλάμε για άρνηση παροχής ιατρικής φροντίδας, δηλαδή για ποινικό αδίκημα. Ακριβώς επειδή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι ένα πολύ ύπουλο πράγμα που πλήττει έμμεσα τα πάντα, μεταξύ άλλων φέρνει κατάθλιψη και υπερευαισθησία, εγώ το μαχητικό αρχηγόπουλο έμεινα αποσβολωμένη μπροστά στη γιατρό και άρχισα να κλαίω ασταμάτητα. Σε αυτή την κατάσταση, όπου παραπατούσα, με άφησε να φύγω αφού πρώτα με είχε αποκλείσει από ασθενή. Μέσα στη μέρα έκανα τρεις κρίσεις από αυτές που φτάνει κανείς στα όρια του. Και πες ότι της κάνω καταγγελία. Τι αλλάζει; Διαλύθηκα εγώ ως ευάλωτος ασθενής κι έμεινα αβοήθητη χωρίς καν παραπομπή σε άλλον γιατρό; Τίποτε δεν το αλλάζει αυτό. Ανεξάρτητα δεν μπορεί κανείς στη Γερμανία να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις. Δεν υπάρχουν αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα. Όλα γίνονται μέσω γιατρού. Και για να φύγω από την προσωπική μου περιπέτεια και να δει κανείς τη μεγάλη εικόνα: ποιο το νόημα να έχει μια χώρα την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης αν η κοινωνία της δεν μπορεί να καρπωθεί κάτι από αυτή την ισχύ; Αν φυσικά είσαι ιδιωτικά ασφαλισμένος ή πληρώσεις ο ίδιος την ιατρική επίσκεψη βρίσκεις αμέσως ραντεβού. Μιλάμε για επισκέψεις της τάξεως των 300 EUR. Ειλικρινά πιστεύω ότι στην κατακαημένη Ελλάδα οι ιατρικές υπηρεσίες είναι αποτελεσματικότερες παρά τη διάλυση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους. Στην καρδιά της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας, δεν έχω αισθανθεί ποτέ περισσότερο μετέωρη για την υγεία μου».
Συνοπτικά
- Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε ανάρτηση Ελληνίδας από τη Γερμανία για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί.
- Η ανάρτηση τονίζει τις μεγάλες αναμονές και τις δυσκολίες πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα στη Γερμανία χωρίς παραπεμπτικό.
- Ο Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι η κριτική στο ελληνικό ΕΣΥ είναι υπερβολική και ότι το ελληνικό σύστημα προσφέρει ευρεία κάλυψη.
- Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού προτιμούν να κάνουν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις στην Ελλάδα λόγω χαμηλότερου κόστους.