Η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας της ΝΔ, μίλησε στον Realfm 97,8 για την πρόταση της ΝΔ σχετικά με την Προανακριτική Επιτροπή, τη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει δόλος από τον κ.
Καραμανλή σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα και επεσήμανε την αποτυχία της εσωτερικής εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τονίζοντας την ανάγκη επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων χρημάτων. Αναφερόμενη στις σχέσεις με την Τουρκία, εξέφρασε την πίστη ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που προστατεύουν την ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Πιο αναλυτικά
Για την πρόταση της ΝΔ για την Προανακριτική Επιτροπή, την Τουρκία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε μεταξύ άλλων η Μαρία Συρεγγέλα στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα.
Η Γραμματέας της ΝΔ τόνισε αρχικά για την πρόταση για την Προανακριτική ότι «είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε καταθέσει είναι απόλυτα σωστό. Έγινε και ενδελεχής έρευνα της δικογραφίας από τους βουλευτές της ΝΔ. Η δικογραφία είναι πολύ μεγάλη και είχα εκπλαγεί πώς μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ μέσα σε 6 ημέρες και μελέτησε όλη τη δικογραφία. Δεν είναι μόνο τα παράνομα φορτία… Όλα αυτά που έχουν καταρρεύσει, είναι και άλλα θέματα που ενδέχεται να καταγράψουμε, αλλά αυτά δεν μπορούμε να τα πούμε δημόσια γιατί η δικογραφία είναι μυστική. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέλαμε να έχουμε μία σοβαρή και υπεύθυνη στάση, να μελετήσουμε πολύ καλά την όλη διαδικασία και τη δικογραφία. Νομίζω επίσης ότι είναι πρώτη φορά που παραπέμπει κυβερνητική πλειοψηφία υπουργό διατελέσαντα».
Η κυρία Συρεγγέλα υποστήριξε ακόμη ότι «αν δούμε το κακούργημα σε σχέση με το πλημμέλημα είναι ότι δεν αρκεί να θεωρηθεί ότι έχεις πράξει κάτι με αμέλεια αλλά ότι αποδέχτηκες κάτι ότι θα συμβεί, το δυστύχημα συγκεκριμένα και είπες “εμένα δεν με νοιάζει”. Δεν μπαίνουμε στη λογική ότι ο κ. Καραμανλής είχε δόλο και ότι ήθελε να συμβεί αυτό το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή τόσων ανθρώπων».
Για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο
Σχετικά με την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο για δημιουργία Εθνικής Αρχής εποπτείας της αγοράς, η κυρία Συρεγγέλα σχολίασε ότι «όταν η ΑΑΔΕ έγινε ανεξάρτητη αρχή και έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, μπήκαμε σε λογική και είπαμε αυτό το ψηφίζουμε. Όταν κάναμε και εμείς ανεξάρτητη αρχή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τότε δεν ψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση και σήμερα το Σώμα λειτουργεί με πολλούς ελέγχους. Όλες αυτές οι ανεξάρτητες Αρχές δεν ελέγχονται από κανέναν υπουργό και καμία πολιτική ηγεσία. Οι ανεξάρτητες Αρχές έχουν λειτουργήσει και δεν ελέγχονται από κανέναν πολιτικό προϊστάμενο».
«Έγινε μία προσπάθεια εσωτερικής εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν πέτυχε»
«Είχαμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που υπήρχαν πρακτικές και παθογένειες. Όλο αυτό που συνέβαινε, στερούσε και από τους συνεπείς αγρότες πόρους και δυνατότητες. Έγινε μία προσπάθεια για εσωτερική εξυγίανση του Οργανισμού που δεν πέτυχε. Εμείς αναγνωρίζουμε τα λάθη μας αλλά προχωράμε και σε λύσεις» είπε αρχικά η Γραμματέας της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Επίσης όσοι έχουν πάρει χρήματα που δεν έπρεπε να πάρουν και αυτά τα χρήματα τα στερούν και από τον Έλληνα φορολογούμενο και τον Έλληνα αγρότη, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να τα επιστρέψουν. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν. Ήδη έχει πει ο κ. Τσιάρας ότι αυτά που θα καταλογιστούν ότι ήταν μη επιτρεπόμενο να δοθούν χρήματα σε «αγρότες» θα πρέπει να επιστραφούν».
Η ίδια επεσήμανε ότι «εκτιμώ ότι θα πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος η όλη διαδικασία πάντα σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές Αρχές γιατί είναι ευρωπαϊκά χρήματα και εκεί θα δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και πού αναλογούν. Σαφώς λέμε ότι έγινε μία προσπάθεια να προσπεραστούν κάποιες παθογένειες του παρελθόντος, δεν πέτυχε άρα δεν θα καθόμαστε να κοιτάμε το πρόβλημα και περνάμε στη λογική να πάει στην ΑΑΔΕ που έχει αποδείξει ότι λειτουργεί. Θα περίμενα από την αντιπολίτευση να το κάνει απόλυτα αποδεκτό».
Για την Τουρκία
«Δεν θεωρώ ότι έχει μπει ο λύκος στο μαντρί και αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και βλέπουμε ότι δεν μπαίνει ο λύκος στο μαντρί σίγουρα. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Όταν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες πρέπει να υπάρχει ομοφωνία και μάλιστα έχει μπει και στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Όταν θίγονται συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας ενός κράτους- μέλους υπάρχουν δικλείδες» επεσήμανε η κυρία Συρεγγέλα αναφερόμενη στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα.
«Αν θυμόμαστε και στο παρελθόν όταν η Τουρκία είχε αιτηθεί να μπει στην Ε.Ε. τότε είχαμε πει σαφώς αν πληροί τα κριτήρια. Όπου θίγονται συμφέροντα κάποιου κράτους μέλους της Ε.Ε. τότε εκεί θα υπάρξει θέμα, δεν θα γίνει αποδεκτό» υπογράμμισε η ίδια και συμπλήρωσε: «Το casus belli είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και καμία κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια δεν είχε μπει στη λογική να το θίξει. Μόνο ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι ο ίδιος θα ζητούσε να αρθεί αλλά δεν το έκαναν στο παρελθόν. Όταν μία χώρα λοιπόν μπαίνει στη λογική να έχει επιθετικές τάσεις εναντίον μίας χώρας της Ε.Ε. εκεί υπάρχει θέμα».
Ακούστε το ηχητικό: