Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον κ. Καραμανλή είναι επιφανειακή και αποσκοπεί στο να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, ενώ παράλληλα βάζει εμπόδια στη δικαιοσύνη.
Υπογράμμισε την αντίφαση της κυβέρνησης που αρνείται πολιτικές ευθύνες, ενώ προχωρά σε παραπομπές, και τόνισε την ανάγκη να εξεταστούν οι ευθύνες και των πολιτικών προσώπων. Επίσης, σχολίασε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης για τη Γάζα και την Τουρκία, καταλογίζοντας της αδράνεια και απομόνωση.
Πιο αναλυτικά
«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια αντίφαση. Από τη μία λέει ότι δεν βλέπει ευθύνες και ότι είναι μόνο διοικητικές οι όποιες ευθύνες και από την άλλη προχωράει σε μια παραπομπή, η οποία κατά τη γνώμη μου γίνεται για τα μάτια του κόσμου προκειμένου να μην πει κάποιος ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προχώρησε σε παραπομπή», δήλωσε ο Κώστας Τσουκαλάς στην ΕΡΤ1, σχετικά με την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Καραμανλή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι «η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών και βάζει εμπόδια στη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και ενώ ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του είπε ότι δεν βλέπει ή έδειξε να μη βλέπει ευθύνες, είπε ότι πρόκειται για πλημμέλημα, σαν να ψάχνουν να βρουν κάποιο πλημμέλημα». «Πώς γίνεται να υπήρξε παράβαση καθήκοντος, αφού σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο κ. Καραμανλής δεν είχε καθήκον, παρά μόνο διοικητική ευθύνη;», ρώτησε ο κ. Τσουκαλάς. Είπε ότι «εδώ υπάρχει μία προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες μόνο στους διοικητικούς, λες και υπάρχει ακαταδίωκτο για τα πολιτικά πρόσωπα». Πρόσθεσε ότι «με το αρ. 291 του Ποινικού Κώδικα, αν δει κάποιος, έχουν παραπεμφθεί οι γενικοί διευθυντές -όχι για κλοπή καλωδίων, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- για παραλείψεις στο σκέλος που είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση μέσα από παρεμβάσεις τους να αποτρέψουν την διατάραξη της ασφάλειας των σιδηροδρόμων».
Επανέλαβε ότι η προανακριτική είναι μία προκαταρκτική διαδικασία, «επομένως δεν συζητάμε καν για το ποιοι θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη. Σήμερα συζητάμε για ποιους και για ποια αδικήματα θα συζητήσουμε στην προκαταρκτική επιτροπή, ώστε εκείνη να βγάλει συμπεράσματα για να στείλει στο δικαστικό συμβούλιο».
Σχετικά με όσους αναφέρουν ότι όσα περιέχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν στέκουν νομικά, απάντησε ότι η πλειονότητα των επιστημόνων πιστεύει το ανάποδο. Σχολίασε ότι «το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του δικαστικού συμβουλίου για τον κ. Τριαντόπουλο. Βγήκε ένας επιστήμονας και είπε μία άποψη και άλλοι 35 είπαν κάτι διαφορετικό. Φυσικά και η Νέα Δημοκρατία κράδαινε την άποψη που την συνέφερε». Σημείωσε ότι αν υπερψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ για πλημμέλημα, τότε το δικαστικό συμβούλιο δε θα μπορεί να το αναβαθμίσει, παρά μόνο αν προκύψουν νέα στοιχεία. «Γιατί να μη συζητήσουμε λοιπόν στην προανακριτική επιτροπή; Η Νέα Δημοκρατία με τη στάση της μοιάζει να μη θέλει να γίνει καν η συζήτηση», είπε.
Ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μόνο του πρόταση διότι «πρόκειται άλλωστε για νομική και όχι πολιτική διαδικασία».
Με αφορμή την πρωτοβουλία των ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύσης Ελευθερίας για τη Γάζα, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε: «Εμείς είχαμε μία πολύ καθαρή στάση και είπαμε ότι στην ουσία η κυβέρνηση είναι θεατής σε ένα έγκλημα το οποίο αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα στη Γάζα, ενώ θα έπρεπε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια – ως μια διαχρονικά ειρηνική δύναμη με δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας, στην προσπάθεια για εκεχειρία, για τερματισμό των βομβαρδισμών, για τερματισμό των εποικισμών». Είπε μεταξύ άλλων, ότι «προφανώς δεν πρέπει να συγχέουμε τον λαό της Παλαιστίνης με τη Χαμάς, ούτε τον λαό του Ισραήλ με τον κ. Νετανιάχου. Εμείς πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις» και πως είναι «καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία των κομμάτων η οποία έχει ως στόχευση το να τερματιστεί αυτή η αιματηρή κατάσταση». Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης και σε επίπεδο Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και εσωτερικά, «θα πάρει ενεργητικές πρωτοβουλίες για τερματιστεί η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα».
Είπε ότι η κυβέρνηση «είναι ξεκάθαρο ότι έχει επιλέξει μια εξωτερική πολιτική αδράνειας, την πολιτική του παρακολουθήματος και του δεδομένου συμμάχου». «Από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει. Αυτή η στάση δεν ταιριάζει με την παράδοση και τους αγώνες του λαού μας. Το κόμμα μας έχει παράδοση, ως κυβερνητική δύναμη, να γεφυρώνει τέτοιες περιπτώσεις», πρόσθεσε.
Σχετικά με το casus belli και την Τουρκία, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη. Έχει αφήσει αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εισέρχεται μετά βαΐων και κλάδων στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας». Πρόσθεσε ότι «αυτή η αδρανής πολιτική των τελευταίων έξι ετών έχει οδηγήσει τη χώρα μας να είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη και η Τουρκία να αναδεικνύεται σε μια ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη. Έχει ανατραπεί πλήρως το ισοζύγιο διαπραγματευτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Κατέληξε σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και Ασφάλειας. Η Τουρκία, μια χώρα που από το 2017 έχει διακόψει τις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ. Άλλο το ΝΑΤΟ, άλλο τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».