Ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε στον Realfm 97,8 σχετικά με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορούν τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί, και την κόντρα του με τον αναπληρωτή υπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Ο Οικονόμου ανέφερε ότι η τελευταία συμφωνία περιλάμβανε τη δυνατότητα εισόδου των έμφορτων ταξί στις λεωφορειολωρίδες, υπό προϋποθέσεις, και τόνισε τη σημασία της συλλογικότητας στην κυβερνητική διαδικασία.
Υπογράμμισε ότι οι υπουργοί οφείλουν να συνομιλούν με τους εκπροσώπους των φορέων και ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να είναι προσωπικές, αλλά ομαδικές.
Πιο αναλυτικά
Για το θέμα της χρήσης των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί μίλησε Βασίλης Οικονόμου στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Παναγιώτη Στάθη. Ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρέθηκε στο “επίκεντρο” της κόντρας του ΣΑΤΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
«Δεν ήταν φίλος μου ο κ. Λυμπερόπουλος. Κάναμε μία έντονη συζήτηση και καταλήξαμε κάπου. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις δεν γίνονται για να “πιάσουμε φίλους”, γίνονται για να λυθούν τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Οικονόμου με νόημα.
«Πριν από δύο περίπου μήνες είχαμε ανακοινώσει ότι υπήρχε συμφωνία στο νομοσχέδιο για τον νέο Κ.Ο.Κ, που θα πήγαινε στην Βουλή, στο άρθρο 52 που αφορά τις λεωφορειολωρίδες, να υπάρχει δικαίωμα να μπαίνουν τα δίκυκλα και τα έμφορτα ταξί. Αυτή ήταν η τελική απόφαση της κυβερνήσεως δια εμού. Το ανακοίνωσα και περιμέναμε να πάμε στην Βουλή, στην Επιτροπή και να ψηφιστεί ο νόμος. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης» ανέφερε αρχικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω ποια είναι η νέα συμφωνία και δεν έχω δει κάποιο γραπτό κείμενο. Δεν έχω δει δηλαδή πώς έχει διαμορφωθεί το άρθρο 52 για να πω αν έχει αλλάξει ή όχι. Πάντως αυτό που έχω αφήσει εγώ και είναι η τελευταία εικόνα που έχω, είναι ότι βάλαμε την δυνατότητα των έμφορτων ταξί, εφόσον προηγηθεί συγκοινωνιακή μελέτη και υπουργική απόφαση που θα ορίζει πόσα, πού και πώς».
«Ο υπουργός έχει υποχρέωση να ομιλεί με εκπροσώπους των φορέων»
«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα. Αν γίνονται προσωπικά, κακώς γίνονται. Ο υπουργός έχει υποχρέωση να ομιλεί με εκπροσώπους των φορέων. Είτε μου αρέσει είτε όχι ο Λυμπερόπουλος (πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών), πρέπει να μιλήσει. Δεν ήταν φίλος μου ο κ. Λυμπερόπουλος. Κάναμε μία έντονη συζήτηση και καταλήξαμε κάπου. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις δεν γίνονται για να “πιάσουμε φίλους”, γίνονται για να λυθούν τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε: «είναι υποχρέωση των υπουργών να βλέπουν τους πάντες. Δεν είναι θέμα αν θέλεις. Διότι αν δεν θέλεις, τότε ποιος θα μιλήσει με τον εκπρόσωπο;».
«Δεν είναι θέμα Οικονόμου ή Κυρανάκη – Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία συλλογικότητα»
«Ο ΣΑΤΑ που έχει 15.000 μέλη εδώ στην Αθήνα. Είναι το μεγάλο σωματείο που αφορά τα μέλη του και η συζήτηση για τις λεωφορειολωρίδες. Το να συζητάω με τον Κρητικό, τον Ροδίτη ή τον Θρακιώτη, τι θα γίνει με τις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας δεν έχει νόημα. Αυτή είναι η δική μου άποψη και έτσι κινήθηκα τους μήνες που ήμουν στο υπουργείο. Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης και της διαβούλευσης είναι ένα κείμενο που δεν είναι θέμα Οικονόμου ή Κυρανάκη. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει μία συλλογικότητα. Οπότε όταν φτάνει στην γραμματεία της κυβερνήσεως για να μπει στην Βουλή, τότε θα γίνει νόμος του κράτους, και όχι νόμος του τάδε» συμπλήρωσε.
«Φυσικά μπορούν να ανατραπούν. Τα έχουμε δει πολλές φορές. Αν αλλάξει αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Εγώ σε αυτήν την συμφωνία κατέληξα έπειτα από μεγάλη έρευνα και προεργασία. Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν μέσα στις λεωφορειολωρίδες τα ταξί. Πήρα αυτά τα δεδομένα και κάναμε και εμείς μία τέτοια κίνηση. Σήμερα ο ΚΟΚ δεν τα επιτρέπει τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες» κατέληξε.
Ακούστε το ηχητικό: