Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε στον Realfm 97,8 για την ανάγκη κάθαρσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η εξυγίανση του οργανισμού αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε σε ελέγχους που διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για παράνομες επιδοτήσεις και υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης των ευρωπαϊκών πόρων, που ανέρχονται σε περισσότερα από 3 δισ.
ευρώ ετησίως. Ο Τσιάρας επεσήμανε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διαφάνεια και συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πιο αναλυτικά
Για την υπόθεση με τις παράνομες επιδοτήσεις με φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε ο Κώστας Τσιάρας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
«Από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην πραγματικότητα μου έθεσε έναν συγκεκριμένο στόχο που είναι η εξυγίανση και η κάθαρση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προσωπικά στον δημόσιο λόγο μου είναι κάτι που επικαλούμαι συχνά και βεβαίως έχει προηγηθεί μία δέσμη ενεργειών ώστε να μπορέσουμε να καταστήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ έναν οργανισμό που όλος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας θέλει και ταυτόχρονα η ίδια η ευρωπαϊκή πραγματικότητα επιβάλλει» είπε αρχικά ο κ. Τσιάρας.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε μέσα από κάποιες διαδικασίες που γεννούσαν πολλά ερωτήματα και πολύ μεγάλες αμφιβολίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του παραγωγικού κόσμου της χώρας» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε μια συγκεκριμένη περίοδο πιθανόν θα επεκταθεί και σε προηγούμενες και σε επόμενες περιόδους προκειμένου να υπάρχει και η απόλυτη διαλεύκανση όλων των ζητημάτων. Πρόστιμα από την Ε.Ε. για κάποιους λόγους, επιβάλλονται από το 2014. Είναι προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν ωστόσο υπάρχει εστιασμός στη συγκεκριμένη περίοδο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».
Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πιστοποιημένος Οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διανέμει τους ευρωπαϊκούς πόρους. Ο ρόλος του είναι πραγματικά πολύ σημαντικός διότι διανέμει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα 2,3 δισ. ευρώ πηγαίνουν σε περισσότερους από 680.000 ΑΦΜ. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μία διάχυση και μία διασπορά αυτών των πόρων σε ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχει μαγικό κουμπί ή μαγικό ραβδί. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, υπάρχουν παραλείψεις καταγεγραμμένες, π.χ. το ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τους βοσκοτοπικούς χάρτες οι οποίοι προσδιορίζουν και τα δικαιώματα για τα ζώα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν ήταν εύκολο για πολλούς λόγους. Είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία που ενέχει πολλά στάδια και πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν».
Όπως είπε ο υπουργός, «σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπονούμε ένα σχέδιο δράσης, ένα action plan για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπό την επιτήρηση του υπουργείου από τον Σεπτέμβριο του 2024 και προσωπικά βρίσκομαι σε επικοινωνία τόσο με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, όσο και με τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικού της Ε.Ε. προκειμένου να εξυγιάνουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχω απευθυνθεί προσωπικά με την Ευρωπαία Εισαγγελία και συμφωνήσαμε σε όλη αυτή την έρευνα που θέλαμε να γίνει».
Στην επισήμανση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε «ειλικρινής συνεργασία» κατά τον έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «από την ενημέρωσή μου από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ξέρω ότι όλοι βρέθηκαν και παρέμειναν στις θέσεις τους έως τις 4 το πρωί δίνοντας όποιο στοιχείο είχε ζητηθεί. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να διευκολυνθεί κάθε είδους έλεγχος, δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να σταματήσουμε μία διαδικασία που θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επόμενη ημέρα».
«Μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκα για την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε να κάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα, όλοι οι εμπλεκόμενοι και η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην οποία τοποθετήθηκε ένας δικαστής με ομολογουμένως πολύ θετική πορεία καταγεγραμμένη για να σηματοδοτήσει ακριβώς το ότι θέλουμε να φέρουμε την κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό είναι το ζητούμενο» πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιάρας είπε ακόμη: «Επειδή το μεγάλο διακύβευμα της συζήτησης είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητά μας. Για αυτό και εκπονούμε σχέδια δράσης σε συμφωνία με την Ε.Ε. Γι’ αυτό και συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, γι’ αυτό και έχει τοποθετηθεί μία διοίκηση που δημιουργεί τα εχέγγυα στη διαχείριση του Οργανισμού. Η κάθαρση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έρχεται από το παρελθόν και είμαστε αποφασισμένοι».
Σχετικά με τα πρόστιμα ο κ. Τσιάρας υποστήριξε: «Τα πρόστιμα είναι μία διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και 12-13 χρόνια και αφορούν σε κακές πρακτικές ή πληρωμές που δεν έχουν τηρήσει το γράμμα του νόμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το θέμα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αν πρόσωπα που δεν δικαιούνταν να πάρουν συγκεκριμένες επιδοτήσεις και συγκεκριμένους πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με παράνομο τρόπο τα έχουν πάρει. Αυτό είναι μία άλλη υπόθεση και εκεί πρέπει να κλείσουμε έναν κακό κύκλο στον οποίο βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολλά χρόνια».
Ακούστε το ηχητικό: