Η παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2028, όπως προτείνει η Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα επιπλέον 14,7 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την εκτέλεση έργων υποδομής.
Ο Γιώργος Αυτιάς τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πρότυπο απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας ήδη εισπράξει 21,3 δισ. από το αρχικό ποσό των 36 δισ.
Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα και άλλες χώρες να ολοκληρώσουν προγραμματισμένα έργα με μεγαλύτερη ευχέρεια, προάγοντας την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα.
Πιο αναλυτικά
Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στον οικονομικό τομέα για την Ελλάδα που μεταφράζεται σε αρκετά δισ. ευρώ, τουλάχιστον 14,7 δισ. σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, έφερε η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς εισηγείται παράταση 18 μηνών του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά, η χώρα μας είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα, ενώ τα ποσά που θα εισρεύσουν θα είναι τεράστιας σημασίας για την Ελληνική Κοινωνία.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ που είναι μέλος της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας στην RΕAL τονίζει «ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική και για την Ελλάδα απόφαση , αφού κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί η Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες να προχωρήσουν με μεγαλύτερη άνεση την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων έργων. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα απορρόφησης τονίζουν την Ευρώπη και επικαλούνται την ορθότητα των ενεργειών της».
«Να δούμε όμως τι μας περιμένει.
Α) Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ Από το αρχικό ποσό των 36 δις έχουμε εισπράξει 21,3, αναμένονται περί τα 14,7 δις . Εξέλιξη εξαιρετική για σημαντικά έργα, με την Ελλάδα να είναι πρότυπο εφαρμογής για πολλές χώρες .
Β) Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ Μπορούν να εκτελεστούν όχι μόνο όσα σχεδιάστηκαν, αλλά η πρόταση τονίζει, πως < υπάρχει παράθυρο για επέκταση υπαρχόντων έργων βάσει αντικειμενικών, σαφών και δίκαιων κριτηρίων αξιολόγησης.>
Γ) ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα προτεραιοποίησης έργων μέσω άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων .
Δ) Μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση και άλλων δημόσιων έργων μετά το 2026, χωρίς να κινδυνεύουν χρηματοδοτήσεις σε άλλους κρίσιμους τομείς.
Ε) Παρέχεται η δυνατότητα στοχευμένων επενδύσεων στον τομέα της άμυνας, και στην αμυντική καινοτομία.
Έως αυτή την ώρα η Ελλάδα έχει πετύχει:
- Πλήρη επιτυχία σε 240 ορόσημα και στόχους
- Εχουν εγκριθεί 800 έργα
- Η όλη θετική επίδραση του Ταμείου θα οδηγήσει σε 4,5% αύξηση του ΑΕΠ.
- Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ξεκίνησε αγώνα δρόμου για ναολοκληρώσει όσα περισσότερα μπορούν από τα 240 ορόσημα, τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε να γίνει πιο ομαλή η ροή των πόρων.
- Υπάρχουν έργα που απεντάσσονται, όπως η επιδότηση για πράσινα ταξί και το πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου φορτιστών. Αντίθετα θα ενταχθούν δράσεις ψηφιοποίησης, που έχουν να κάνουν με τις οπτικές ίνες, και η καταγραφή αυθαιρέτων από δορυφόρους.
ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Από τα έως τώρα στοιχεία έχουν γίνει
-112 έλεγχοι σε όλα τα κράτη μέλη το 2024.
– Σε παρανομίες δρομολογείται ανάκτηση χρηματοδότησης σε περίπτωση λανθασμένων εκταμιεύσεων ή ανακλήσεων μέτρων.
-Οι αδυναμίες στους ελέγχους κατά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ,για όλες τις χώρες, πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως για την πρόληψη της διπλής χρηματοδότησης, κακοδιαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ.
-Η οικονομική επιτροπή ζητά για όλες τις χώρες αυξημένη διαφάνεια και την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
-Οι έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποκάλυψαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η χρηματοδότηση εκταμιεύτηκε, αλλά η εκπλήρωση των αντίστοιχων ορόσημων και στόχων δεν πληρούνταν επαρκώς. –
Η Ελλάδα από τους έως τώρα ελέγχους δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ πρόβλημα έχουν 6 χώρες μερικές μάλιστα δεν δέχθηκαν ούτε έλεγχο!
-Ακόμη διαπιστώνεται έλλειψη διαφάνειας παρά την εξαμηνιαία απαίτηση υποβολής εκθέσεων από τα κράτη μέλη σχετικά με τους 100 μεγαλύτερους τελικούς αποδέκτες.
-Υπάρχουν καθυστερήσεις στην υποβολή εκθέσεων από ορισμένα κράτη μέλη και περιορισμένη αξία των παρεχόμενων πληροφοριών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Για να εισπράξουμε το ποσό των 14,5 δισ. πρέπει να έχουμε εκπληρώσει τα εξής προαπαιτούμενα
- ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Την ολοκλήρωση πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την χώρα-Ολοκλήρωση κατά 95 % του εθνικού κτηματολογίου
- ΕΝΕΡΓΕΙΑ Δημιουργία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.Άδειες για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών. Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.Εγκατάσταση και χρήση έξυπνων μετρητών. Διευκόλυνση διαδικασιών αδειοδότησης για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε πολυκατοικίες.
- ΔΗΜΟΣΙΟ .Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ψηφιοποίησης αρχείων του δημοσίου, την ολοκλήρωση υποδομής κεντρικού υπολογιστικού νέφους για το δημόσιο, την ολοκλήρωση των Δημοσίων Συμβάσεων.
- ΦΑΡΜΑΚΑ. Την μείωση του clawback κατά 150. 000. 000 ,την έκδοση αποδεικτικού επένδυσης στη φαρμακευτική Έρευνα και ανάπτυξη 2021-23 .
- ΥΓΕΙΑ. Τις αναθέσεις συμβάσεων για τα νέα Κέντρα Υγείας , την ολοκλήρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Προσωπικός γιατρός.
- ΚΟΙΝΩΝΙΑ . Τις προπληρωμένες κάρτες κοινωνικών παροχών .
- ΕΦΟΡΙΕΣ. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης (POS) — ανάπτυξη και διασύνδεση . Κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση της πλατφόρμας my DATA για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος .
- ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Λειτουργία δικαστικής αστυνομίας. Θέσπιση πλαισίου για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών .Ολοκλήρωση κατάρτισης Δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Πρόοδος της αναθεώρησης του δικαστικού χάρτη.
- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου.
- ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ -ΛΙΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ . Ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια. Νομοσχέδιο για τον νέο ΟΣΕ .Συμβάσεις περιφερειακών και τουριστικών λιμένων.
- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας .
- ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ . Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.
- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Σύναψη συμβάσεων για τους φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων. Πακέτο συμβάσεων αναδασώσεων , αποκατάσταση και πρόληψη .
- ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ . Νέα νομοθεσία για τα επιδόματα και τις παροχές ανεργίας, πιλοτικά έργα για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων απασχόλησης», καταλήγει ο Γιώργος Αυτιάς.