Η τουρκική εταιρεία STM παρουσίασε το νέο Πλοίο Υποστήριξης Πολλαπλών Χρήσεων (MRSS) στην Έκθεση LIMA 2025 στη Μαλαισία, όπου έκλεισε και συμφωνία εξαγωγής του.
Το MRSS είναι ένα καινοτόμο πλοίο που μπορεί να εκτελεί πολλαπλές αποστολές, όπως αμφίβιες επιχειρήσεις και ανθρωπιστική βοήθεια, και διαθέτει προηγμένες ιατρικές υποδομές.
Η παρουσίαση του πλοίου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω μείωσης του στόλου του και παλαιότητας των πλοίων του.
Πιο αναλυτικά
Η τουρκική εταιρεία STM παρουσίασε για πρώτη φορά το Πλοίο Υποστήριξης Πολλαπλών Χρήσεων (MRSS), σχεδιασμένο με εθνικούς πόρους, στην Έκθεση LIMA 2025 που πραγματοποιήθηκε στο νησί Λανγκάουι της Μαλαισίας. Στην Ελλάδα, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στην περιδίνηση μείωσης του Στόλου του ενώ ο Στρατός Ξηράς συνεχίζει με αμφίβια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η Τουρκία συνεχίζει με φρενήρεις ρυθμούς το πρόγραμμα ναυπήγησης Εθνικών Πλοίων, κάθε ρόλου και κάθε εκτοπίσματος.
Στην έκθεση LIMA 2025 που πραγματοποιήθηκε στο νησί Λανγκάουι της Μαλαισίας, παρουσίασε το εγχώριας σχεδίασης πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων, που μάλιστα έκλεισε και συμβόλαιο εξαγωγής του, πριν ακόμη το παράξει.
Το πλοίο, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει σε πολλές περιοχές, από τη μεταφορά αμφίβιων στρατευμάτων έως την υποστήριξη στη θάλασσα και τα νοσοκομειακά καθήκοντα σε περιοχές κρίσης, αναπτύχθηκε για να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες. Αναπτύχθηκε από την STM, το MRSS έκανε το διεθνές ντεμπούτο του στη Διεθνή Ναυτιλιακή και Αεροπορική Έκθεση Langkawi (LIMA).
Μιλώντας στην τελετή έναρξης, ο Γενικός Διευθυντής της STM, Özgür Güleryüz, δήλωσε ότι η STM είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης λύσεων του Τουρκικού Ναυτικού.
Ο Güleryüz τόνισε ότι κατασκεύασαν θαλάσσιες πλατφόρμες για την Πορτογαλία, την Ουκρανία, το Πακιστάν και τη Μαλαισία τονίζοντας: «Με τις μηχανικές μας δυνατότητες, παρουσιάζουμε μια πλατφόρμα που θα ανοίξει το δρόμο για νέες συνεργασίες για πρώτη φορά στη LIMA της Μαλαισίας. Το Πλοίο Υποστήριξης Πολλαπλών Χρήσεων (MRSS), το οποίο σχεδιάσαμε εγχώρια λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις του Μαλαισιανού Ναυτικού, είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες με πολύπλευρο τρόπο. Προσφέροντας υψηλή επιχειρησιακή ευελιξία, το MRSS θα είναι σε θέση να εκτελεί με επιτυχία τόσο αμφίβιες επιχειρήσεις όσο και αποστολές υλικοτεχνικής υποστήριξης στη θάλασσα.»
MRSS; Διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που θα είναι αποτελεσματικά σε αποβατικές επιχειρήσεις, με δυνατότητα μεταφοράς 14 κύριων αρμάτων μάχης, 9 αμφίβιων οχημάτων, 500 αμφίβιων ατόμων και 2 ελικόπτερα 15 τόνων. Θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο όχι μόνο σε στρατιωτικές αλλά και σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του ναυτικού στη θάλασσα υποστηρίζοντας επιχειρήσεις εκκένωσης, ως νοσοκομειακό πλοίο, επιχειρήσεις με ελικόπτερα και αποστολές έρευνας και διάσωσης. Έχουμε καταλήξει σε ένα οικονομικά αποδοτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για μακροπρόθεσμες λειτουργίες.
Θα χρησιμεύσει επίσης ως νοσοκομειακό πλοίο σε περιοχές κρίσης.
MRSS; Χάρη στις προηγμένες μονάδες ιατρικής υποστήριξης που διαθέτει, θα μπορεί να χρησιμεύσει ως πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομειακό πλοίο σε περιοχές κρίσεων και καταστροφών, ειδικά σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα από την ξηρά. Το πλοίο σχεδιάστηκε ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί επιχειρήσεις εκκένωσης ακόμη και υπό χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές (CBRN) συνθήκες, όταν είναι απαραίτητο.
STM’nin alan uzmanı ve mühendis personeli tarafından özgün olarak tasarlanan Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS), Malezya’da gerçekleştirilen, Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA) ilk kez tanıtıldı! pic.twitter.com/ycqxO3nwOX
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 20, 2025
Κύριες επιχειρησιακές αποστολές
- Αμφίβιες επιχειρήσεις
- Λογιστική υποστήριξη σε μάχιμες μονάδες στη θάλασσα
- Παρουσία σημαίας στη θάλασσα και αναγνώριση/περιπολία
- Επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών
- Διοίκηση και έλεγχος από τη θάλασσα
Δευτερεύοντες ρόλοι
- Επιχείρηση εκκένωσης
- Ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές (HADR)
- Στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός πολέμου
- Ιατρική υποστήριξη
- Μεταφορές ελικοπτέρων
- Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τεχνικές προδιαγραφές
- Συνολικό μήκος: 153 μέτρα
- Πλάτος: 24 μέτρα
- Εκτόπισμα: 9.700 τόνοι
- Διάρκεια στη θάλασσα: 30 ημέρες
- Μέγιστη ταχύτητα: 18+ κόμβοι
- Εμβέλεια: 8.000 ναυτικά μίλια με 14 κόμβους
- Μεταφορική και λειτουργική ικανότητα
- Πλήρωμα: 150 άτομα + 500 αμφίβια μέλη προσωπικού
- Οχήματα: 14 κύρια άρματα μάχης, 9 αμφίβια οχήματα
- Ελικόπτερο: 2 ελικόπτερα 15 τόνων στο ντεκ + 2 στα υπόστεγα
- Σκάφη: 2 σκάφη ταχείας επέμβασης
- RHIB: 2 βάρκες 10 μέτρων
- Χωρητικότητα καυσίμου: 630 τόνοι (περίπου 504.000 λίτρα)
- Χωρητικότητα πόσιμου νερού: 215 τόνοι
Οπλικά Συστήματα
- 1 x πυροβόλο 76 χιλιοστών
- 4 x 12,7 χιλιοστά τηλεχειριζόμενα πυροβόλα
- 2 x εκτοξευτές δολωμάτων
Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως έχουμε με εκτενή άρθρα αποκαλύψει στο enikos.gr, βρίσκεται σε περιδίνηση, έχοντας πάρει απόφαση να μειώσει τον αριθμό των πλοίων του τουλάχιστον κατά 15%.
Μεταξύ άλλων, προχώρησε στην απόσυρση και του ταχύπλοου ZUBR ΚΕΦΑΛΗΝΝΙΑ L-180.
Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (Ρωσική ονομασία ZUBR – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air – Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών.
Το ΠΤΜ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ήταν το πρώτο ΠΤΜ που παραλήφθηκε από το ΠΝ. Είναι ρωσικής προελεύσεως και σχεδιάσεως σύμφωνα με το πρόγραμμα 12322 με Ser . No 104. Ναυπηγήθηκε το 1993 στο ναυπηγείο της εταιρίας ALMAZ της Αγίας Πετρούπολης και παρα-δόθηκε στο Ρωσικό Ναυτικό το 1994 με τον αριθμό 717. Το έτος 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της ρωσικής πλευράς σύμφωνα με την οποία θα γινόταν πλήρης επισκευή όλων των συστημάτων του σκάφους με κύριες μετασκευές στα συστήματα ψύξεως ελαίου των κυρίων μηχανών, την προσθήκη δύο επιπλέον συστημάτων κλιματισμού και την προσθήκη δύο μετατροπέων ηλεκτρικής ισχύος.
Τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο του 2000 διεξήχθησαν οι έλεγχοι του σκάφους εν όρμω ( harbor trials ) και εν πλω ( sea trials ) στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας. Η επίσημη παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 22 Ιανουαρίου 2001 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Χ. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟ ΠΝ.
Τα τελευταία 8 χρόνια το πλοίο βρισκόταν επί μονίμου βάσης δεμένο στην Αμφιάλη ελλείψει ανταλλακτικών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο στην Ρωσία δυσχέρανε έτι περαιτέρω την κατάσταση κι αντί να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης ανταλλακτικών για την αξιοποίησή του, αποφασίστηκε να παροπλιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα 3 πλοία του τύπου, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ και ΙΘΑΚΗ.
Παράλληλα, οι πεζοναύτες συνεχίζουν να κάνουν σενάρια ανακατάληψης νήσων με τα ΑΒΑΚ της δεκαετίας του ’40!
Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα που ακύρωσε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2024, κι ενώ ήδη είχε εγκριθεί από τις ΗΠΑ το αίτημα προμήθειας των 76 αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού AAV-7, που θα εξόπλιζαν τους πεζοναύτες. Τα περίπου 260 εκατ. που απαιτούντο για την προμήθεια ως μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, μαζί με ανταλλακτικά για 15 χρόνια και εν συνεχή υποστήριξη για 3 χρόνια θεωρήθηκε ότι δεν περίσσευαν.
Μπορεί οι ΗΠΑ να πρότειναν χρηματοδότηση μέσω FMF (Foreign Military Finance), που περιλάμβανε ευνοϊκούς και ελαστικούς όρους αποπληρωμής, όμως ξανά διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει στην παρούσα φάση δημοσιονομικός χώρος.
Ωστόσο, τώρα, γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο προμήθειας καινούργιων τροχοφόρων αμφίβιων οχημάτων, με κόστος άνω των 2,5 δις ευρώ.