Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τις κακουργηματικές ευθύνες πρώην υπουργών, συμπεριλαμβανομένων των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, στην υπόθεση των Τεμπών. Η πρόταση αφορά συνολικά οκτώ πρόσωπα και ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Η Νέα Δημοκρατία αντέτεινε ότι η πρόταση είναι νομικά αβάσιμη και ότι οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως τα υπηρεσιακά στελέχη. Άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, εξετάζουν επίσης τη δική τους συμμετοχή στη διαδικασία.
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, με στόχο την ψηφοφορία για τη σύσταση της επιτροπής.
Πιο αναλυτικά
Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 19 Μαΐου, το αίτημα προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση των Τεμπών των πρώην υπουργών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, και άλλων εμπλεκομένων προσώπων. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ετοιμάζουν χωριστές προτάσεις για σύσταση προανακριτικής που αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτείνεται στις δύο κοινοβουλευτικές περιόδους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει ως απαρχή το 2016 και αφορά συνολικά 8 πρόσωπα. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και τους υφυπουργούς του, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθώς και τον πρώην υπουργό μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, και τους υφυπουργούς τους, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκο Μαυραγάννη και Θάνο Μωραϊτη.
«Ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη» χαρακτηρίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη.
Αποδομώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πηγές της ΝΔ απαντούν γιατί δεν έχει νομική βάση το κατηγορητήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημειώνουν:
- Η εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ είναι μόνο διοικητική.
- Τα υπηρεσιακά στελέχη διώκονται διότι δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προς τον υπουργό για λήψη πρόσθετων μέτρων.
- Το κατηγορητήριο κατά διευθυντών δεν μπορεί να μεταφερθεί στον Υπουργό αφού εκείνοι δεν είχαν προβεί στις απαιτούμενες εισηγήσεις.
- Η πολιτική ευθύνη για συστημικά προβλήματα δεν ταυτίζεται με ποινικές ευθύνες.
- Το διαβιβαστικό της δικαιοσύνης αφορά ρητώς μόνο τους υπουργούς και όχι τους υφυπουργούς.
Με την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σχετικά με το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ παραπέμπει στη Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφανθούν σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων για τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές της ΝΔ καταλογίζουν δημιουργία εντυπώσεων στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στον κ. Σπίρτζη.
«Μελετάμε διεξοδικά και τις τελευταίες λεπτομέρειες της δικογραφίας για να καταθέσουμε τεκμηριωμένη πρόταση αλλά από σήμερα εξετάζουμε και το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή, με το δικό του σκεπτικό. Αύριο το πρωί θα καταθέσουμε το σκεπτικό της πρότασης του ΚΚΕ που προβλέπει ότι όλοι οι ενεχόμενοι πρέπει να έρθουν στην Προανακριτική Επιτροπή» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική μεταφέρει τους πολιτικούς διαξιφισμούς στο σκηνικό του Κοινοβουλίου.
«Είναι βαρβάτο κακούργημα και επισείει ποινή έως και ισόβια»
«Πολύ βαρύ αδίκημα. Παρακώλυση συγκοινωνιών με αποτέλεσμα τον θάνατο. Είναι βαρβάτο κακούργημα και επισείει ποινή έως και ισόβια αν αποδειχθεί αυτό στο δικαστήριο» ανέφερε η Κάτια Μακρή μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Και συνέχισε: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται σε εμπιστευτικές επιστολές στελεχών στην διοίκηση του ΟΣΕ, οι οποίες είχαν κοινοποίηση στους δύο υπουργούς και τους υφυπουργούς τους, και σε εξώδικες δηλώσεις συνδικαλιστών που προειδοποιούσαν για την σύμβαση 717. Μιλούσαν για ελλείμματα στην σήμανση, στην τηλεδιοίκηση και στην επικοινωνία ανάμεσα στα τρένα, για την ταχύτητα, ότι αφού δεν υπήρχε καμία από τις προϋποθέσεις γιατί τα τρένα πήγαιναν με 160 χλμ/ώρα και παραπάνω, για τον αριθμό των εργαζόμενων, και για πολύ μεγάλα οικονομικά ελλείμματα».
«Στον κύριο Σπίρτζη, εκτός από καθυστερήσεις στην 717, καταλογίζεται ότι κατήργησε την 2η θέση σταθμάρχη, δηλαδή έβγαλε μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας» πρόσθεσε.
Δείτε ΕΔΩ όλο το κείμενο του αιτήματος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή
Μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, την σκυτάλη παίρνει η Βουλή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό θα υπάρξουν 7 ημέρες καθώς μπορεί να κατατεθεί πρόταση από βουλευτές για παραπομπή του θέματος σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί για την βασιμότητα των κατηγοριών.
Μετά την παρέλευση των 7 ημερών και μέσα σε 15 ημέρες θα πρέπει να συνεδριάσει η Ολομέλεια και να αποφανθεί επί της πρότασης. Για να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 Βουλευτές, δηλαδή από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των Βουλευτών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική με κάλπες ανάλογα με τον αριθμό των ερευνώμενων πρώην υπουργών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο όλα τα ερευνώμενα πρόσωπα.