Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα όπως το μεταναστευτικό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις αμυντικές δαπάνες, συμφωνώντας στην ανάγκη στενής συνεργασίας.
Ο Μητσοτάκης επεσήμανε την πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και την αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ διόρθωσε παρανοήσεις σχετικά με την εργατική νομοθεσία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά
«Προσβλέπω σε πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος φιλοξενούμενός μου μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε από την ανάληψη των καθηκόντων μου» είπε ο Φρίντριχ Μερτς, στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Τον «τεράστιο σεβασμό» του για τα επιτεύγματα της Ελλάδας «μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα, εξέφρασε ο Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και έκανε λόγο για «εντυπωσιακά» επιτεύγματα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Aφού καταρχάς συνεχάρη τον κ. Μερτς στα γερμανικά ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια ανέφερε:
«Δοκιμάστηκαν οι σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία αλλά πλέον έχουν ωριμάσει και η συνεργασία είναι πολύ στενή. Η Ευρώπη αισθάνεται ανακούφιση που η Γερμανία έχει ισχυρή κυβέρνηση και με τις κοινές προκλήσεις Αθήνα και Βερολίνο έρχονται πιο κοντά. Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την οικονομία. Η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους και επιτέλους ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα που θα γίνει εφαλτήριο για επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου και σε αυτήν την επίσκεψη το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
Για το μεταναστευτικό, την Ουκρανία και τις αμυντικές δαπάνες
Για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Γερμανός καγκελάριος αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας – Βερολίνου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης. Σε αυτήν την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη», τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι Γερμανία και Ελλάδα συμφωνούν στην εκεχειρία 30 ημερών για την Ουκρανία.
«Εδώ και δεκαετίες η ακμάζουσα ελληνική κοινότητα πάνω του μισού εκατομμυρίου είναι δραστήρια κύτταρα της γερμανικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Γερμανία υπό τον καγκελάριο Μερτς πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι όποιοι συνομιλητές πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
«Απαραίτητη και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα ακολουθεί με συνέπεια την πορεία των διατλαντικών σχέσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε την Ελλάδα υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης και διευκρίνισε: «Ζητήσαμε πρόσθετη ευελιξία ως προς τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς είναι ευρωπαϊκή αναγκαιότητα. Να είστε πεπεισμένοι, και για εμένα αποτελεί πολιτική δέσμευση ότι η χώρα μου δεν θα περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015. Θεμέλιο είναι πλέον η δημοσιονομική σταθερότητα».
Ο κ. Μερτς, στο πλαίσιο των ερωτήσεων που ακολούθησαν την κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπ’ όψιν την συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας.
Τι απάντησαν στην ερώτηση για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ως προς την άμυνα
Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιώργου Παππά για το αν έπεισε τον Γερμανό Καγκελάριο για να συναινέσει στην ανάπτυξη νέων και πρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών, πέραν αυτών που ήδη έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός απάντησε:
«Έχουμε ήδη κάνει μία πολύ σημαντική πρόοδο ως προς την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών και θέλω να ευχαριστήσω την Γερμανία για τον ρόλο που έπαιξε στο να στηρίξει αυτή την πάγια ελληνική θέση. Δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμα συμφωνήσει, για να είμαστε ειλικρινείς, σε κάποιο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Θεωρώ όμως ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει με εντιμότητα και με ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν έχουμε νομίζω ακόμα φτάσει στο σημείο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση σε βάθος, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι σε επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια θα ακούσουμε με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις του καγκελαρίου για το θέμα αυτό».
Ο Γερμανός καγκελάριος, υπενθύμισε ότι «ανέκαθεν στην Γερμανία ήμασταν πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω δανεισμού. Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν κάτι τέτοιο μόνο σε περιπτώσεις εξαίρεσης και τέτοια εξαίρεση ήταν, για παράδειγμα, η πανδημία. Προκλήσεις, όπως αυτές τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αμυντικό, πρέπει να τις δεχτούμε ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια. Και για το λόγο αυτό είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Μητσοτάκης – Μερτς: Το «μπέρδεμα» του Γερμανού Καγκελάριου για «6ήμερη εργασία» στην Ελλάδα και η διόρθωση από τον Πρωθυπουργό
Δεδομένο φάνηκε να θεωρεί ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η 6ήμερη εργασία με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρειαστεί να δώσει διευκρινίσεις και να τον «διορθώσει».
«Τι θα μπορούσατε να αντιγράψετε ή να διδαχθείτε από το ελληνικό success story» ρωτήθηκε ο Καγκελάριος.
Η απάντησή του ήταν η εξής:
«Πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Αλλά οι πολύ μικρές αλλαγές…. δεν θα πρέπει να μιλάμε για μέγιστο όριο εργασίας 8 ωρών αλλά για μέγιστο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, αυτό είναι ένα βήμα και δείχνει ότι και εμείς είμαστε να κάνουμε κάτι επιπλέον δουλεύοντας. Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά είναι αδιανόητα στη Γερμανία, να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα, συστήνω να ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα. Έκαναν πολλά παραπάνω από αυτά όσον αφορά στο εβδομαδιαίο όριο εργασίας. Μπορούμε πραγματικά να διδαχθούμε από την Ελλάδα».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έσπευσε να διορθώσει ευγενικά τον Καγκελάριο λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο για τα καλά του λόγια. Απλά να διευκρινίσω όμως ότι το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Έχουμε προσθέσει όμως βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε αλλά και να στηρίζουμε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά – Η απάντησή του στην ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου
Ερώτηση για την ελευθερία του Τύπου δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φρίντριχ Μερτς. Μάλιστα την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά και ο τελικός κριτής του Κράτους Δικαίου στην πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταθέτει μία ετήσια έκθεση και στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ζητήματα που θέσατε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «μου φαίνεται πολύ παράξενο όταν σε κάποιες τέτοιες κατατάξεις που βγαίνουν από διάφορες ΜΚΟ, η χώρα μου που είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά, να βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά τους. Σας διαβεβαιώνω ότι στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ό, τι θέλει. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης και σας διαβεβαιώνω ότι η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνησή μου, όπως αρμόζει σε κάθε Δημοκρατία, είναι πολύ έντονη και αποδεχόμαστε ότι αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι ευνομούμενες Δημοκρατίες, όπως είναι και η δική μας».