Ο Παναγιώτης Δουδωνής, συνταγματολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στον Realfm 97,8 ότι το κόμμα του θα καταθέσει σύντομα πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, εστιάζοντας σε ζητήματα που αφορούν μη πολιτικά πρόσωπα και πιθανές παραβάσεις καθήκοντος.
Ο Δουδωνής τόνισε τη σημασία της πλήρους εξέτασης των στοιχείων και των μαρτύρων στην Προανακριτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών και τις υποκλοπές, υποστηρίζοντας ότι η σταθερότητα των θεσμών είναι κρίσιμη για την οικονομία.
Πιο αναλυτικά
Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, την υπόθεση των Τεμπών και τις δημοσκοπήσεις μίλησε ο συνταγματολόγος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής στους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.
«Το πόρισμα (σ.σ. του ΕΜΠ) αφορά στο κομμάτι το οποίο συζητείται από ό,τι βλέπω τις τελευταίες ώρες, το ζήτημα της πυρόσφαιρας. Το ζήτημα αναφορικά με τον κύριο Καραμανλή είναι διττό. Το πρώτο σκέλος που ήταν τα της συμβάσεως 717 και περί απιστίας ή παράβασης καθήκοντος ασχοληθήκαμε πέρσι γιατί είχαμε το πόρισμα του ευρωπαίου εισαγγελέα. Τώρα λοιπόν που έχουμε αντίστοιχα πορίσματα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τον φάκελο στην Βουλή για τον κύριο Καραμανλή οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής, αναφερόμενος στην πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. .
«Τώρα αν με ρωτάτε τον χρονικό ορίζοντα νομίζω ότι δεν θα αργήσει πάρα πολύ. Όπως ξέρετε το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει την δυνατότητα να κάνει την Προανακριτική, λόγω και της αριθμητικής. Θα είναι μια πρόταση την οποία θα κάνουμε μόνοι μας», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Σε ερώτηση για το τι θα περιέχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δουδωνής εξήγησε: «Νομίζω ότι θα στηριχθούμε ακριβώς για τον κύριο Καραμανλή στο κομμάτι το οποίο αφορά στα μη υπουργικά, για την ακρίβεια, πρόσωπα, δηλαδή τους γενικούς διευθυντές και τους γενικούς γραμματείας του υπουργείου. Άρα αυτό σημαίνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κακούργημα, να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά. Γιατί το λέμε αυτό; Όχι γιατί κάνουμε κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα αλλά γιατί εμείς πηγαίνουμε ακριβώς στην λογική του να μην καλύπτονται τα πολιτικά πρόσωπα από το άρθρο 86».
Σε άλλη ερώτηση αν θα ήταν καλύτερο ένα δικαστικό όργανο και όχι η Βουλή να κρίνει την βαρύτητα της κατηγορίας – πλημμέλημα, κακούργημα- θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό πρόσωπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι «ο νομικός χαρακτηρισμός μίας πράξης, των πραγματικών περιστατικών δηλαδή προκύπτει και μέσα από μία έρευνα. Η διαφορά του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου από την Προανακριτική είναι ότι η Προανακριτική θα κάνει μία πλήρη εξέταση όπως ορίζει το άρθρο 86».
Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα αφορά στις καταθέσεις των μαρτύρων και στα στοιχεία που θα προκύψουν στην Προανακριτική και σε κάθε περίπτωση τον κύριο Καραμανλή και τον κύριο Τριαντόπουλο δεν θα τον δικάσουμε εμείς. Θα τους δικάσουν οι δικαστές. Αυτό είναι το άρθρο 86. Γιατί στον κύριο Τριαντόπουλο διαφωνούσαμε να μην γίνει η Προκαταρκτική εξέταση; Γιατί θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε τα στοιχεία και με βάση τα στοιχεία κάνεις και τον νομικό χαρακτηρισμό».
Αναφορικά με το γιατί αφού το ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκεντρώσει στοιχεία η Προανακριτική έσπευσε να μιλήσει για κακούργημα για τον Κώστα Καραμανλή ο Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε: «Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Να μην υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των υπουργικών προσώπων από αυτά που δεν είναι υπουργοί. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση Τριαντόπουλου και στην περίπτωση Καραμανλή τώρα και στην περίπτωση Καραμανλή πριν».
Παράλληλα για το εάν το ΠΑΣΟΚ έχει ρίξει πολύ βάρος στην κριτική του στην κυβέρνηση για τα Τέμπη και τις υποκλοπές και όχι για την οικονομία και γι’ αυτό ενδεχομένως δεν ανεβαίνει δημοσκοπικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «όπως απέδειξαν οι δύο Νομπελίστες των Οικονομικών, ο Ατζεμόγλου και ο Ρόμπινσον οι θεσμοί συνδέονται απολύτως με την οικονομία. Και αυτά τα δύο θέματα που είπατε (σ.σ. Τέμπη και υποκλοπές) έχουν τεράστια σημασία για την ευστάθεια των θεσμών στην χώρα. Αν δεν έχουμε θεσμούς δεν πρόκειται να έχουμε οικονομία».
«Ο κόσμος θέλει να ακούσει πέντε λύσεις για την ζωή του. Και το δεύτερο ενότητα, γιατί η ενότητα στην αντεπίθεση θα δώσει την νίκη. Όλα τα άλλα, είπε αυτός, να σχολιάσω εκείνον που είπε αυτό και γιατί το είπε αυτός έτσι και όχι αλλιώς δεν βγάζουν πουθενά», κατέληξε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
Ακούστε το ηχητικό: