Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει την πρώτη συνάντηση του με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Η ατζέντα αναμένεται να περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, την ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, την Ουκρανία, τις διεθνείς προκλήσεις, το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 13:00 Ώρα Ελλάδας με τον Φρίντριχ Μερτς και στις 14:30 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο Economic Council Germany, όπου θα βραβευτεί για τις μεταρρυθμίσεις τις κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
Στο επίκεντρο μεταρρυθμίσεις και μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης, καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα, μετά από αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει δια στόματος του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη ότι δεν θα αντιμετωπίσει θετικά ένα τέτοιο αίτημα για επιστροφή μεταναστών.
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφαν Κορνέλιους που δήλωσε ότι «το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Σε ερώτηση αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση». «Η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το «αγκάθι» των Eurofighter
Το θέμα της πώλησης των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία και τα σχέδια να συμπεριληφθεί η Άγκυρα στα αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Η θέση της Αθήνας είναι ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα μία χώρα η οποία απειλεί κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Αναφορικά με τα Eurofighter η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς είχε μπλοκάρει την πώληση τους στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες στον διεθνή Τύπο. Η Τουρκία διεμήνυε ότι δεν είχε ενημερωθεί επίσημα για τέτοια ενέργεια του Βερολίνου. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η συμφωνία αυτή καθυστερεί.
Από την πλευρά του ο Φρίντριχ Μερτς έκανε κάποιες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες δίπλα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε που δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Αθήνα. Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να παρασχεθούν τα Eurofighter στην Τουρκία. Μάλιστα είπε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα «υψίστης στρατηγικής σημασίας» και «ένας πολύτιμος και σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ».