Η εφορία προχωρά στη δημιουργία ατομικών ψηφιακών προφίλ για κάθε οφειλέτη, με στόχο την εξειδικευμένη διαχείριση των χρεών και την εφαρμογή διαφορετικών στρατηγικών είσπραξης. Παράλληλα, δρομολογούνται μέτρα επιβράβευσης για όσους πληρώνουν τις οφειλές τους εγκαίρως, όπως η δυνατότητα αποφυγής ποινικών διώξεων και η μείωση παρακρατήσεων.
Στη νέα στρατηγική είσπραξης της ΑΑΔΕ, που θα εφαρμοστεί από το 2026, θα αξιολογούνται περιοδικά οι οφειλέτες, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 110,6 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά
Aτομικό ψηφιακό προφίλ για κάθε οφειλέτη δημιουργεί η εφορία με στόχο να εφαρμόσει διαφορετικές στρατηγικές είσπραξης, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογούνται τέσσερις παρεμβάσεις επιβράβευσης όσων οφειλετών έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις και πληρώνουν με συνέπεια τα χρέη τους.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση αλά καρτ, με την πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis θα δημιουργηθεί ένα προφίλ για κάθε φορολογούμενο, όπου θα αποτυπώνονται το είδος και το ύψος των οφειλών, οι ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται ενώ ο φάκελος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλα τα μέτρα είσπραξης της οφειλής που έχουν ληφθεί και για τις ενέργειες που έχουν γίνει.
Τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την είσπραξη των οφειλών θα είναι ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους, ενώ σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να παρέχονται και ξεχωριστές ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες και να εξειδικεύσει τις δράσεις διαχείρισης χρέους, ακολουθώντας τη μεθοδολογία PARE.
Πρόκειται για τη νέα «Στρατηγική είσπραξης» για την περίοδο 2025 2029, με έναρξη υλοποίησης από το 2026. Η εν λόγω στρατηγική θα προβλέπει παράλληλα στην ανάπτυξη νέων προγνωστικών μοντέλων για τον εντοπισμό παραβατών και για την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου οφειλών.
Η ΑΑΔΕ σε περιοδική βάση θα αξιολογεί τη συμπεριφορά των οφειλετών και θα διενεργεί εντός του έτους έλεγχο και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ανησυχία
Πίσω από τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η φορολογική διοίκηση βρίσκονται το μεγάλο ιδιωτικό χρέος και η ανάγκη να εισπραχθεί ένα μέρος από αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2025 διαμορφώθηκε στα 110,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024.
Σημειώνεται ότι ποσοστό 23,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Η αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου υπολογίζεται από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8,6 δισ. ευρώ μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1η/2/2024 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, μείον τις εισπράξεις και διαγραφές, οι οποίες αγγίζουν συνολικά τα 7,2 δισ. ευρώ.
Οσο αυξάνεται το ύψος των οφειλών ενισχύεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Παράλληλα, μόλις το 4,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,7 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (17,2%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 19,3% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (17,2%) και αγγίζει το 19,7% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ.
Αντίθετα, τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (23,4%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 26,8% στην κατηγορία 10.000 με 20.000 ευρώ. Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ) όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).
Μέτρα για συνεπείς
Στον αντίποδα και για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης δρομολογούνται τέσσερα μέτρα για όσους εξυπηρετούν κανονικά τις οφειλές τους προς την εφορία. Πρόκειται για:
1. Τη δυνατότητα σε πάνω από 57.000 φορολογουμένους που έχουν απλήρωτους φόρους στο Δημόσιο ύψους πάνω από 100.000 ευρώ να γλιτώσουν τη φυλακή, εφόσον εντάξουν τα χρέη τους σε πρόγραμμα ρυθμίσεων. Το μέτρο ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Με το νέο καθεστώς η ποινική δίωξη θα παύει σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τακτοποιήσει τις οφειλές του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό, ενώ με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η απαλλαγή παρέχεται εφόσον το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί εφάπαξ.
2. Τη μείωση του ποσού των χρημάτων που θα παρακρατά η εφορία στους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διακανονισμού και χρειάζονται πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας για πώληση ακινήτου ή για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη που είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύονται άμεσα με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών.
3. Τη σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Με βάση την παλιά ρύθμιση, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες. Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να… βάζει χέρι θα αυξάνεται, εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.
4. Την αύξηση των δόσεων σε όσους εξυπηρετούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις οφειλών τους. Θα είναι μια μορφή μπόνους για να ενισχυθεί η διαδικασία αποπληρωμής προς την εφορία.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews