Την Τρίτη 13/5 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision 2025 και δέκα χώρες, αφού παρουσίασαν τα τραγούδια τους, πέρασαν στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στην Ελβετία το Σάββατο 17/5. Αυτές είναι οι: Νορβηγία, Αλβανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ισλανδία, Πολωνία, Ουκρανία, Σαν Μαρίνο, Εσθονία, Πορτογαλία, με την Κύπρο, δυστυχώς, να μένει εκτός – δείτε εδώ την πρώτη συνέντευξη του Theo Evan μετά τον αποκλεισμό του.
Μετά το τέλος του show, σχολιάστηκε ένα γεγονός, πολύ έντονα, το οποίο προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Πρωταγωνίστρια αυτού η εκπρόσωπος της Αλβανίας, Beatriçe Gjergji, η οποία είναι τραγουδίστρια του αλβανικού συγκροτήματος Shkodra Elektronike. Τι ακριβώς συνέβη; Μετά την ανακοίνωση της πρόκρισής της, την έδειξε η κάμερα να πανηγυρίζει, αλλά εκείνη τη στιγμή η ίδια σχημάτισε με τα χέρια της τον δικέφαλο αετό, που υπάρχει και στη σημαία της χώρας.
Η χειρονομία της εκπροσώπου της Αλβανίας μετά την πρόκρισή της στον τελικό της Eurovision 2025
@multiistufff Shndrrit ✨ #eurovision #albania #she ♬ original sound – multistuff
Πρόκειται για ένα σύμβολο που συνδέεται με τον αλβανικό εθνικισμό και στο παρελθόν, ακριβώς για την ίδια κίνηση έχουν προκληθεί πολλές εντάσεις και όχι μόνο στον μουσικό διαγωνισμό. Μόλις, λοιπόν, έκανε την χειρονομία αυτή, στα social media ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, να αναφέρουν πως η χειρονομία έγινε για να προκαλέσει τους Σέρβους και την χαρακτήρισαν ντροπιαστική.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η τραγουδίστρια έκανε δημόσια αυτή την κίνηση, καθώς λίγες εβδομάδες πριν, ενώ ήταν καλεσμένη σε κρατική εκπομπή στα Τίρανα, μαζί με τους παρουσιαστές έκαναν την ίδια χειρονομία.
Τι προβλέπει ο κανονισμός της EBU για τέτοιου είδους περιστατικά
Οι κανονισμοί της EBU, απαγορεύουν ρητά:
1) Κάθε πολιτική δήλωση ή μήνυμα, είτε φανερό είτε υπαινικτικό, μέσα από στίχους, σκηνικά ή ενδυματολογικές επιλογές.
2) Η χρήση συμβόλων, σημαίων ή χειρονομιών που παραπέμπουν σε εθνικιστικά ή αμφιλεγόμενα πολιτικά μηνύματα.
3) Η αναφορά σε διακρατικές διαμάχες, στρατιωτικές εντάσεις ή ιστορικά φορτισμένα ζητήματα.
4) Κάθε μορφή προβοκατόρικης συμπεριφοράς που ενδέχεται να προκαλέσει ένταση ανάμεσα σε κράτη ή εθνοτικές ομάδες.
Η παράβαση αυτών των κανόνων μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες: από επίσημη προειδοποίηση, αφαίρεση πλάνων από τη μετάδοση, μέχρι και αποκλεισμό συμμετέχοντα ή χώρας από τον διαγωνισμό.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την διοργάνωση επίσημα ή ανεπίσημα.