Ο Στέφανος Κασσελάκης κρίθηκε ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, με ποινή 30 μηνών φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.
Η υπόθεση αφορά τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του κατά την προεδρία του στον ΣΥΡΙΖΑ, με μάρτυρες κατηγορίας να καταθέτουν για παράνομες χρηματοδοτήσεις προς το κόμμα.
Αν και ο εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή λόγω έλλειψης δόλου, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά, επισημαίνοντας τις παρατυπίες στη διαδικασία χρηματοδότησης.
Πιο αναλυτικά
Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου βρέθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας προκειμένου να διεξαχθεί η δίκη για την παράβαση του πόθεν έσχες του όταν εκείνος το είχε παραθέσει στη δημοσιότητας όταν ακόμα ήταν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένοχος ο Στέφανος Κασσελάκης για το πόθεν έσχες
Ο Στέφανος Κασσελακης λοιπόν σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο. Μάλιστα, η ποινή που του επιβλήθηκε είναι η ποινή 30 μηνών με αναστολή και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το newsbomb.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηρές, σε ρόλο μάρτυρα κατηγορίας βρέθηκε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 29.02.2024. «Σε τηλέφωνο που έκανε σχετικά με το αν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι, του απάντησα ότι αναμένουμε την κρατική χρηματοδότηση. Εκείνος μου είπε ότι δεν με διασφαλίζει αυτό και θα στείλω εγώ χρήματα να καλυφθεί το προσωπικό. Του είπα ότι είναι παράνομο και χρήματα δεν θα δοθούν στο κόμμα αλλά αν θέλει μπορεί να δώσει στα δυο μέσα.
Ηταν αχρείαστο αυτό που έγινε. Φαίνεται το ποτέ μπήκαν τα χρήματα του κ. Κασσελάκη και πότε αυτά της κρατικής χρηματοδότησης! Πέρασαν δυο ώρες μόνο. Στις 5 του μήνα φώναζα να μου δώσουν τον λογαριασμό να καταθέσω τα λεφτά πίσω και αναγκάστηκα να πω ότι αν δεν μου δώσουν θα τα καταθέσω στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων» είπε ο ίδιος.
Τη σκυτάλη των καταθέσεων πήρε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, που υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ο Κασσελακης έχει εταιρία στην Αμερική: «Δεν ήξερε ότι απαγορεύεται η δωρεά ή ο δανεισμός στον κόμμα πάνω από 20.000 ευρω. Όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ήταν ακόμα κάτοικος Αμερικής.
Είναι αναπάντεχη η νίκη του. Από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που φύγαμε όπως φύγαμε, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για πολιτικούς δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Δεν ενημερώθηκε ποτέ από κανέναν δικηγόρο και δεν ήξερε ως ομογενής ότι δεν επιτρεπόταν. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι κατέθεσε το δάνειο από τον λογαριασμό της εταιρείας».
Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας
Απαλλακτική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που μεταξύ άλλων ανάφερε στην πρόταση του προς το δικαστήριο ότι «ο κατηγορούμενος δεν περίμενε ότι θα εκλεγεί προεδρος κόμματος. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι σε περίπτωση που γνώριζε το καθεστώς δεν θα ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την επιχείρηση στον αδελφό του και έτσι χωρίς καμία νομική επικινδυνότητα θα μπορούσε να αναλάβει το κόμμα.
Προέκυψε ότι υπήρξε ζήτημα με την πληρωμή των εργαζομένων στα μέσα τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και του δανεισμού και επ’ ευκαιρία αυτής της συζήτηση ελαβε γνώση. Ο δε άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε τη συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση. Δεν είχε κανένα δόλο κατά την τέλεση της πράξης προτείνουμε την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου».