Οι πανίσχυροι πύραυλοι Spike NLOS θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιχειρησιακή τους λειτουργία σε μέσα και πλατφόρμες του Στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι ισραηλινής κατασκευής πύραυλοι ακριβείας θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων σε ελικόπτερα τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού αλλά και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του OnAlert.gr, τεχνικές δυσλειτουργίες και περιορισμοί συμβατότητας των Spike NLOS πάνω στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών ενεργοποιούν το «plan b» του Πολεμικού Ναυτικού με αλλαγή σχεδιασμού.
Τα Spike NLOS μικρής εμβέλειας τελικά δεν θα εξοπλίσουν τα Mark V, αλλά θα τοποθετηθούν στα περιπολικά «Island», ενώ η έκδοση μεγάλης εμβέλειας προορίζεται για τις κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής».
Η συγκεκριμένη εξέλιξη όχι μόνο δεν καθυστερεί το πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως ενισχύει την επιχειρησιακή ισχύ του Στόλου, καθώς τα περιπολικά «Island» με το πανίσχυρο οπλικό σύστημα στη «φαρέτρα» τους μετατρέπονται σε πλωτές πλατφόρμες όχι μόνο επιτήρησης αλλά και κρούσης, ιδιαίτερα πολύτιμες στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα, οι κανονιοφόροι κλάσης «Μαχητής», εξοπλισμένοι με το μεγαλύτερο σύστημα Naval Spike NLOS, αναλαμβάνουν ρόλο περιοχής «anti-access», δημιουργώντας μια ακόμα «ασπίδα» άμυνας απέναντι σε αμφίβια επιχειρησιακά σχέδια με στόχο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η έκδοση MLS-NLOS, που θα εξοπλίσει τις Κανονιοφόρους, διαθέτει βεληνεκές 32 χιλιομέτρων, ενώ η πιο μικρή MLS-ER, που τελικά θα τοποθετηθεί στα Island, καλύπτει μικρότερες αποστάσεις, με έμφαση στη γρήγορη αντίδραση και τον επιχειρησιακό αιφνιδιασμό.
Αντιαποβατική «ασπίδα» και πολλαπλασιαστής ισχύος
Η προσθήκη των Spike NLOS σε Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενισχύει κατακόρυφα την αποτροπή στο Αρχιπέλαγος. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα Spike NLOS του Στρατού Ξηράς μπορούν να δημιουργήσουν, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχεδιασμό, «ζώνες θανάτου» για εχθρικά αποβατικά ή μονάδες επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις πριν καν προσεγγίσουν τα ακριτικά νησιά.
Οι δυνατότητές τους πολλαπλασιάζονται, όταν συνδυαστούν με UAV, όπως τα Orbiter, τα οποία μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα υψηλής ακρίβειας και συντεταγμένες στόχων.
Τα Spike NLOS δεν περιορίζονται σε προσβολές κατά τεθωρακισμένων ή εγκαταστάσεων. Μπορούν να πλήξουν ακόμη και εχθρικά ελικόπτερα, καθώς και μεγάλα πλοία επιφανείας με «χειρουργική ακρίβεια», είτε μεμονωμένα είτε σε σενάρια κορεσμού. Οι επιτελείς κάνουν λόγο για δύναμη κρούσης υψηλής θνησιμότητας που λειτουργεί με λογική «fire and forget – fire and control», μέσω παθητικού ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα και υπέρυθρης κάμερας.
Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς
Στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται και ο Στρατός Ξηράς να παραλάβει τα πρώτα από τα συνολικά 17 συστήματα Spike NLOS. Θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους NLOS και όχι συνδυασμό πυραύλων NLOS και ER (ExtendedRange), όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Ως «αντάλλαγμα» στη μικρή καθυστέρηση παράδοσης των συστημάτων, οι Ισραηλινοί κατασκευαστές της Rafael δίνουν χωρίς επιπλέον κόστος βλήματα NLOS με βεληνεκές που αγγίζει τα 32 χιλιόμετρα.
Η αρχική συμφωνία προέβλεπε συνδυασμό NLOS και ER, οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές που δεν ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα και χρησιμοποιούνται από τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Η εμβέλεια, μάλιστα, του πυραύλου NLOS όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο από τα 32 χιλιόμετρα φτάνει τα 50, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρησιακές δυνατότητες επί του πεδίου.
Το νέο λογισμικό των συστημάτων Spike NLOS δίνει δυνατότητα ταυτόχρονης εκτόξευσης και ελέγχου πολλαπλών πυραύλων, μεταβίβασης ελέγχου του βλήματος από το ελικόπτερο στον σταθμό εδάφους, αλλά και ταυτοποίησης στόχων με υψηλή ακρίβεια.
Τα 17 συστήματα, τα οποία θα παραλάβει ο Στρατός Ξηράς, αποτελούνται από 34 οχήματα-φορείς και αντίστοιχα 17 κέντρα ελέγχου πυρός. Για τη μεταφορά τους θα χρησιμοποιηθούν τα οχήματα Sandcat350 της ισραηλινής εταιρείας Plasan, τα οποία άλλωστε χρησιμοποιεί και ο IDF.
Επιπλέον, ο Στρατός Ξηράς θα παραλάβει 17 UAV Orbiter – ένα για κάθε σύστημα – με τον αντίστοιχο φορέα μεταφοράς, τα οποία θα εκτελούν τις αποστολές έρευνας, στοχοποίησης και κατάδειξης μέσω laser με δυνατότητα άμεσης μεταβίβασης συντεταγμένων.
Tα UAV Orbiter θα δίνουν εικόνα υψηλής ακρίβειας αλλά και συντεταγμένες από κινούμενους και σταθερούς στόχους, ημέρα και νύχτα, ώστε οι στόχοι να εγκλωβίζονται από τους πυραύλους NLOS, oι οποίοι θα κατευθύνονται από τον χειριστή εδάφους μέσω της εικόνας που δίνει ο ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας.
Οι Spike NLOS, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Στρατιωτικό Επιτελείο, θα διατεθούν σε Λόχους Αντιαρματικών Μονάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού τόσο στον Έβρο όσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, οι Spike NLOS θα αυξήσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές αποτρεπτικές δυνατότητες και θα αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος.
Η ευελιξία κίνησης, ταχύτητα αντίδρασης, έρευνας, αναγνώρισης, στοχοποίησης και ενεργοποίησης αποτελούν τα μεγάλα πλεονεκτήματα των συστημάτων, σε συνδυασμό με την υψηλή ακρίβεια προσβολής των στόχων.
Spike NLOS και στα ελικόπτερα Apache
Το προσεχές διάστημα αρχίζουν και οι εργασίες αναβάθμισης των 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ, ενώ στα τέλη του χρόνου θα τοποθετηθούν στο πρώτο αναβαθμισμένο ελικόπτερο οι πανίσχυροι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην Βάση της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, για να ακολουθήσει σταδιακά τους επόμενους μήνες ο εξοπλισμός 9 ελικοπτέρων Apache «Alpha» με τους φονικούς πυραύλους ισραηλινής κατασκευής. Η τοποθέτηση και οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τα εξειδικευμένα Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Rafael.
Οι Spike NLOS δίνουν τη δυνατότητα προσβολής στόχων με απόλυτη ακρίβεια ημέρα και νύχτα έπειτα από την αναβάθμιση των ελικοπτέρων, σε αποστάσεις που φτάνουν ακόμα και τα 32 χιλιόμετρα ανάλογα και με το ύψος εκτόξευσης του πυραύλου.
Τεχνολογική αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael, το νέο λογισμικό των Spike NLOS επιτρέπει ταυτόχρονη εκτόξευση και έλεγχο πολλαπλών πυραύλων, ενώ ο έλεγχος μπορεί να μεταβιβαστεί από τον φορέα εκτόξευσης σε κέντρο εδάφους ή σε άλλη μονάδα.
Η δυνατότητα συνεργασίας με UAV αλλάζει τους όρους εμπλοκής, δίνοντας πλεονέκτημα «πρώτου πλήγματος» σε ελληνικά μέσα, ακόμη και υπό συνθήκες ηλεκτρονικού πολέμου.
Συμπαραγωγή και η βιομηχανική συμμετοχή
Η επιλογή των Spike NLOS από τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Αεροπορία Στρατού, καθώς θα τοποθετηθούν και σε επιθετικά ελικόπτερα Apache, δεν αποτελεί απλώς μια προμήθεια οπλικού συστήματος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει μεταφορά τεχνογνωσίας, βιομηχανική συμμετοχή και συμπαραγωγές.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει ήδη δώσει εντολή για συμμετοχή τουλάχιστον 25% της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε τέτοιου είδους προγράμματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την Rafael και άλλες ισραηλινές εταιρείες, το ποσοστό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ή και ξεπερνά το 30%, με συμπαραγωγές εξαρτημάτων ή υποσυστημάτων στην ΕΑΒ και σε ιδιωτικές εταιρείες του αμυντικού οικοσυστήματος.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς