Η ελληνική βιομηχανία, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι σε πρακτικές χειραγώγησης στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένες τιμές για τους καταναλωτές. Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι οι υπερδηλώσεις φορτίου από κάποιους παίκτες της αγοράς φουσκώνουν τον λογαριασμό προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι χονδρικές τιμές.
Ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΑΕΥ απαντούν ότι οι αποκλίσεις φορτίου έχουν αυξηθεί και ότι η ΡΑΑΕΥ δεν βρίσκει στοιχεία για συστηματική υπερδήλωση όπως ισχυρίζεται η ΕΒΙΚΕΝ. Η ΡΑΑΕΥ προγραμματίζει περαιτέρω αναλύσεις και επισημαίνει ότι υπάρχουν κανονισμοί για την επιβολή χρεώσεων στους προμηθευτές που δεν συμμορφώνονται.
Πιο αναλυτικά
Η ελληνική βιομηχανία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει τα στραβά μάτια σε πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλότερων τιμών.
Σε πρόσφατες τοποθετήσεις της, η βιομηχανική ένωση ΕΒΙΚΕΝ έκανε λόγο για συστηματικές υπερδηλώσεις φορτίου στην αγορά, οι οποίες ανεβάζουν εν τέλει το κόστος για τους καταναλωτές.
Με τον τρόπο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ στοχεύει παίκτες της αγοράς οι οποίοι θεωρεί ότι δηλώνουν εκ των προτέρων πολύ διαφορετικά μεγέθη ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με αυτά που όντως διοχετεύουν την εκάστοτε ημέρα.
Ο τρόπος που περνάει το παραπάνω κόστος των άστοχων προβλέψεων είναι μέσω του λεγόμενου λογαριασμού προσαυξήσεων, ο οποίος «κάνει ταμείο» στην αγορά της εξισορρόπησης. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει «φουσκώσει» σημαντικά από 280 εκατ. ευρώ το 2023 σε πάνω από 800 εκατ. το 2024. Η ΕΒΙΚΕΝ υπολογίζει ότι ως αποτέλεσμα, διαμορφώνεται ένα «καπέλο» άνω των 20 ευρώ στη χονδρική τιμή της κάθε ημέρας.
Σχετικές απαντήσεις έδωσαν στη Βουλή ο ΑΔΜΗΕ και η ρυθμιστική αρχή ΡΑΑΕΥ, φανερώνοντας ποια είναι η εικόνα στο ακανθώδες αυτό ζήτημα κατά την άποψή τους.
Από την πλευρά του, ο διαχειριστής ανέφερε ότι η απόκλιση ανάμεσα στις υπερδηλώσεις και τις υποδηλώσεις φορτίου ενισχύθηκε πέρυσι σε σχέση με το 2023. Συγκεκριμένα, το 2023 η διαφορά ήταν 0,8% (50,4% υπερδηλώσεις-49,6% υποδηλώσεις), ενώ το 2024 ήταν 8,2% (51,4% – 45,9%).
Η ΡΑΑΕΥ παρατηρεί ότι έχει σημασία ο τρόπος που υπολογίζονται τα τελικά μεγέθη. Η Αρχή πραγματοποίησε τη δική της ανάλυση επί των στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη πρόσθετες μεταβλητές. Έτσι, έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει συστηματική υπερδήλωση της τάξης του 5%-7,5%, την οποία επικαλείται η ΕΒΙΚΕΝ για το σύνολο των δύο τελευταίων ετών.
Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΑΕΥ προσθέτει ότι θα προχωρήσει σε αναλυτικότερη μελέτη των στοιχείων ανά παίκτη της αγοράς για συγκεκριμένες περιόδους. Τέλος, τονίζεται ότι ο κανονισμός της αγοράς προβλέπει την επιβολή χρεώσεων μη συμμόρφωσης για όσους προμηθευτές αποκλίνουν σημαντικά από τις δηλώσεις τους.