Μια νέα αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ξεσπάσει στη Βρετανία, καθώς 34 προσωπικότητες από τον νομικό και πολιτικό χώρο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, κατηγορούν το Βρετανικό Μουσείο για συμμετοχή σε «μυστική» εκστρατεία επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Σε επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζητούν την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας για πιθανές νομικές προσφυγές.
Η επιστολή οργανώθηκε από την εκστρατεία Great British PAC, ενώ ο νόμος του 1963 απαγορεύει τη μόνιμη μεταβίβαση των Γλυπτών.
Παρά τις αντιδράσεις, οι συζητήσεις μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας συνεχίζονται, με στόχο μια μακροπρόθεσμη συνεργασία.
Πιο αναλυτικά
Μια νέα αντιπαράθεση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα φουντώνει στη Βρετανία, με πρωτοβουλία προσώπων υψηλού κύρους από νομικούς και πολιτικού κύκλου, που προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των ελληνικών αρχών παραμένουν «εποικοδομητικές», όπως αναφέρεται επισήμως, μια επιστολή 34 υπογραφόντων επιχειρεί να τις ανακόψει, κάνοντας λόγο για «κρυφή και επιταχυνόμενη εκστρατεία» επαναπατρισμού των μαρμάρων.
Η επιστολή, η οποία αποκαλύφθηκε από το Sky News, απευθύνεται στον ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργό της χώρας, Κιρ Στάρμερ, την υπουργό Πολιτισμού, Λίζα Νάντι, και τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, υποστηρίζοντας πως «η μεταρρύθμιση θα είναι απαραίτητη».
Οι υπογράφοντες, ανάμεσά τους η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ο ιστορικός δρ. David Starkey και ο σερ John Redwood, κατηγορούν το Βρετανικό Μουσείο ότι αποτελεί μέρος μιας «μυστικής» και «επιταχυνόμενης εκστρατείας» για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνουν, «ορισμένοι από τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τη θέση τους» και ζητούν την άμεση παύση κάθε διαπραγμάτευσης, προειδοποιώντας πως διαφορετικά «ενδέχεται να υπάρξουν νομικές προσφυγές».
Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπογράφοντες προειδοποιούν πως «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να ζητήσουμε νομική συμβουλή για την καλύτερη προστασία των συμφερόντων του βρετανικού κοινού», περιλαμβανομένης της «προσφυγής για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα σταματά κάθε τρέχουσα ή μελλοντική διαπραγμάτευση, μέχρι το βρετανικό κοινό να έχει πλήρως ενημερωθεί».
Την επιστολή οργάνωσε η δεξιά εκστρατεία Great British PAC, υπό την Κλερ Μπούλιβαντ, ακτιβίστρια του Συντηρητικού Κόμματος, και τον πρώην αναπληρωτή επικεφαλής του Reform UK, Μπεν Χάμπιμπ.
Το Sky News υπενθυμίζει ότι ένας νόμος του 1963, που αφορά το Βρετανικό Μουσείο, απαγορεύει τη μόνιμη μεταβίβαση αντικειμένων από τις συλλογές του, μεταξύ αυτών και των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή του νόμου που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Παράλληλα, τόνισε πως οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων των δανεισμών, «αποτελούν ευθύνη των επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου».
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα που να αφορά τον δανεισμό των Γλυπτών.
Τον Μάιο, σε σχετική συζήτηση στο Westminster Hall, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κρις Μπράιαντ, ξεκαθάρισε πως «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο».
«Με βάση τον ισχύοντα νόμο, θα ήταν αδύνατος ένας μόνιμος ή αόριστης διάρκειας δανεισμός», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο podcast «Political Currency» ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι «ακόμη αρκετά μακριά».
Ο ίδιος έχει κληθεί εκ νέου να σχολιάσει τις εξελίξεις, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανταποκριθεί.
Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στη διάθεση των σημαντικότερων αντικειμένων μας σε κοινό από όλο τον κόσμο και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εξαιρετικής συλλογής που έχουμε στο μουσείο».
Οι επικριτές της ενδεχόμενης επιστροφής κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο «Parthenon Project», μια πρωτοβουλία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, με υποστηρικτές όπως ο Στίβεν Φράι και ο λόρδος Ed Vaizey.
Συνοπτικά
- Υψηλόβαθμα πρόσωπα στη Βρετανία αντιδρούν στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
- Η επιστολή προς τον Κιρ Στάρμερ ζητά άμεση διακοπή των συνομιλιών και προειδοποιεί για πιθανές νομικές ενέργειες.
- Νόμος του 1963 απαγορεύει τη μόνιμη μεταβίβαση των Γλυπτών, επισημαίνοντας την ανάγκη για διατήρηση της συλλογής.
- Το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει τις εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα για μακροπρόθεσμη συνεργασία.