Οι διεθνείς πιέσεις κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου αυξάνονται λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα και της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί. Συγκεκριμένοι ηγέτες της Δύσης, όπως ο πρόεδρος Γαλλίας και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους, προειδοποιώντας ότι θα ληφθούν μέτρα αν η Ιερουσαλήμ δεν σταματήσει τις επιθέσεις και δεν επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Νετανιάχου αντέτεινε ότι η στρατηγική του είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς οι κυρώσεις και οι αναστολές εμπορικών διαπραγματεύσεων από ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να απομονώσουν περαιτέρω το Ισραήλ.
Πιο αναλυτικά
Πολλοί από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ έχουν έρθει σε δημόσια ρήξη με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το ανελέητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας και το πάγωμα της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.
Όπως σημειώνει το Axios, ο Νετανιάχου είχε πρωτοφανή διεθνή νομιμοποίηση για να αντεπιτεθεί στη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά η σταδιακή μείωση της υποστήριξης καθώς ο πόλεμος τραβούσε σε μάκρος έχει μετατραπεί τώρα σε διπλωματικό τσουνάμι.
Ο Νετανιάχου έχασε πολλούς από τους εναπομείναντες φίλους του στη Δύση, εκτός των ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας τον Μάρτιο και το μπλοκάρισμα όλων των παραδόσεων τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα.
Η πίεση κλιμακώθηκε απότομα νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση για την εκ νέου κατάληψη και ισοπέδωση της Γάζας αντί να δεχτεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έχουν διαμηνύσει στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας, αν και ο Τραμπ έχει κρατήσει ως επί το πλείστον τις ανησυχίες του ιδιωτικές. Αρκετοί άλλοι ηγέτες έχουν μιλήσει δημόσια.
«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει αυτές τις κατάφωρες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένες δράσεις ως απάντηση», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους στις 19 Μαΐου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ.
Ο Νετανιάχου απάντησε με οργή, κατηγορώντας τους τρεις σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι εκτελούν εντολές της Χαμάς. «Θέλουν το Ισραήλ να υποχωρήσει και να αποδεχθεί ότι ο στρατός των μαζικών δολοφόνων της Χαμάς θα επιβιώσει, θα ξαναχτιστεί και θα επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά, γιατί αυτό έχει ορκιστεί να κάνει η Χαμάς».
«Λέω στον πρόεδρο Μακρόν, τον πρωθυπουργό Κάρνεϊ και τον πρωθυπουργό Στάρμερ: Όταν οι μαζικοί δολοφόνοι, οι βιαστές, οι δολοφόνοι μωρών και οι απαγωγείς σας ευχαριστούν, βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης. Βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ανθρωπότητας και στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Η απομόνωση του Ισραήλ ξεφεύγει από τη ρητορική
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και επέβαλε την Πέμπτη νέες κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εποίκων που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.
Η Γαλλία αναμένεται να συνδιοργανώσει διάσκεψη με τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών και αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η Ισπανία αναγνώρισε ήδη το παλαιστινιακό κράτος πέρυσι, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία, και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ «κράτος γενοκτονίας» και ζήτησε να του απαγορευτεί ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.
17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία, ένας άλλος βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, να επανεξεταστεί το σύμφωνο εμπορίου και συνεργασίας της Ένωσης με το Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του απάντησαν στις επικρίσεις κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για αντισημιτισμό και υποστηρίζοντας ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις χώρες τους. Αλλά το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να επιτρέψει κάποια βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.
Σε μια σειρά συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα αποδυνάμωνε τη Χαμάς, αλλά θα έδιωχνε τους συμμάχους του Ισραήλ.
Τελικά, το Ισραήλ θα έπρεπε να υποχωρήσει και να συνεχίσει τη βοήθεια υπό πίεση, υποστήριξε ο Σάαρ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.
«Αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν ένα τεράστιο λάθος και έγινε κυρίως για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ενώ ο Τραμπ φαίνεται να έχει παγώσει το δικό του σχέδιο για την εκδίωξη και των 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Γάζα για να χτιστεί μια νέα «ριβιέρα», ο Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου το βλέπει ως πράσινο φως για την επιδίωξη της «εθελοντικής μετανάστευσης» – ένα κωδικό όνομα για τη μαζική εκτόπιση ολόκληρου του πληθυσμού πρώτα σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στη Γάζα και στη συνέχεια, ιδανικά, στο εξωτερικό.
Εάν το Ισραήλ ακολουθήσει αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την ισοπέδωση σχεδόν ολόκληρης της Γάζας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς.
Jerusalem Post: «Φρένο» από τις ΗΠΑ στα σχέδια του Ισραήλ για την τελική χερσαία επιχείρηση στη Γάζα
Αρχίζει η τελευταία φάση της επίθεσης στη Γάζα, προαναγγέλλουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην επιχείρηση ανακατάληψης της Γάζας με την κωδική ονομασία «Άρματα του Γεδεών» ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από περιοχές στις οποίες έχει εισέλθει στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του θύλακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από το Ισραήλ να αναβάλει την μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα, αναφέρει πάντως, η εφημερίδα Jerusalem Post της Κυριακής, σχολιάζοντας ότι οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται.
Το Ισραήλ αποφάσισε να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία του από το Κατάρ την περασμένη Πέμπτη, αφού η Χαμάς επέμεινε σε αμερικανικές εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.
«Εάν υπάρχει ευκαιρία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων, είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η μόνη συμφωνία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι το «πλαίσιο Witkoff», το οποίο περιλαμβάνει την απελευθέρωση 10 ομήρων και 60ήμερη εκεχειρία. Μια ισραηλινή πηγή δήλωσε στην Post πριν από λίγες ημέρες: «Έχει περιέλθει σε αδιέξοδο».
Πιέσεις στο Ισραήλ για τη Γάζα και από τη σύνοδο της Μαδρίτης
«Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο» ήταν η φράση με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, κήρυξε στην Μαδρίτη τη σύνοδο για τη Γάζα στην οποία μετέχουν Ευρωπαίοι και ‘Αραβες .«Θέλουμε και τις φωνές εκείνων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει η ομάδα της Μαδρίτης, που με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και έχει ταχθεί υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.