Το μαχητικό F-16, που έχει γίνει το πιο επιτυχημένο μαχητικό όλων των εποχών, εξετάζεται από τις ΗΠΑ για την παραγωγή μιας νέας έκδοσης, του Block 80, προκειμένου να παραμείνει σε υπηρεσία και μετά το 2040.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, βρίσκεται στις ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη, όπου συζητά προγράμματα προμήθειας και ενημερώνεται για την παραγωγή των F-35.
Τα F-16 Block 70/72, που ήδη παράγονται, θεωρούνται ιδιαίτερα ικανά, αλλά το Block 80 αναμένεται να προσφέρει ακόμη καλύτερες δυνατότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πιο αναλυτικά
Το μαχητικό F-16 εξελίσσεται στο πιο επιτυχημένο μαχητικό όλων των εποχών, αφού κλείνει πάνω από μισό αιώνα ζωής, εξελίσσεται συνεχώς και πρωταγωνιστεί παγκοσμίως. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) προτίθεται να προχωρήσει στην παραγγελία νέων F-16 και μάλιστα των νέων block 80. Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης βρίσκεται στις ΗΠΑ ενώ θα δει από κοντά το εργοστάσιο παραγωγής των F-35.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το ενδεχόμενο παραγωγής μίας νέας έκδοσης του F-16, την block 80 μελετά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, με στόχο να διατηρήσει το μαχητικό στην υπηρεσία και μετά το 2040.
Ο Αρχηγός του Αμερικανικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας, Πτέραρχος Ντέιβιντ Άλβιν, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δυνατότητες μιας νέας έκδοσης του παραγωγικού F-16 , του λεγόμενου Block 80, το οποίο θα διαδεχθεί τα Viper, block 70 και block 72, ήδη βρίσκονται στην παραγωγή, με παραγγελίες από όλο τον κόσμο.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τι θα σήμαινε η προσαρμογή αυτής της παραλλαγής εξαγωγής σε ένα Block 80, ο χρόνος που θα χρειαζόταν και η διαδικασία παραγωγής, θα έπρεπε να επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες για να δω αν αυτή θα ήταν μια σκόπιμη κατάσταση», απάντησε ο Allvin, ερωτηθείς από τον γερουσιαστή Τόμας Κότον, πρόεδρο της Ρεπουμπλικανικής Διάσκεψης της Γερουσίας και πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
«Θα έπρεπε πραγματικά να εξετάσω τι μπορεί να κάνει η αμυντική βιομηχανική βάση σε αυτό», πρόσθεσε ο Allvin, «επειδή η αίσθησή μου είναι ότι το τρέχον Block 70 καταναλώνει πραγματικά πολλές γραμμές παραγωγής και παραγωγική ικανότητα και όλες τις FMS [Πωλήσεις Στρατιωτικού Εξοπλισμού στο Εξωτερικό]».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές εάν το Block 80 υπάρχει ως ιδέα για την Πολεμική Αεροπορία ή εάν η ονομασία χρησιμοποιήθηκε στην ακρόαση σε ένα καθαρά υποθετικό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή τα αεροσκάφη Block 70/72 F-16C/D που βρίσκονται σε παραγωγή θεωρούνται εξαιρετικά ικανά , διαθέτοντας εξελιγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα αποστολής, ενεργό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ (AESA)και μια νέα ψηφιακή σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι τα μαχητικά 4,5 γενιάς, που η Ελλάδα ήδη αποκτά μέσω του προγράμματος αναβάθμισης, που τρέχει στην ΕΑΒ.
Το υποτιθέμενο Block 80, ωστόσο, πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο ικανό, καθώς και θα είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Εκτός από το Block 80, όπως επισημαίνει το αμερικανικό «The War Zone», ο Cotton ρώτησε επίσης αν η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσεις σε παραγγελίες για το Block 70 (και το σχετικό Block 72), με τον Αμερικανό Αρχηγό να λέει ΄τοι δεν έχει σχετική μελέτη έτοιμη για να απαντήσει.
Στην «φωλιά» των F-35
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του David Allvin, ο Αρχηγός συζητά για αρκετά προγράμματα που ενδιαφέρουν την Πολεμική Αεροπορία και κυρίως την προμήθεια των ιπτάμενων τάνκερ KC-135 καθώς και 2 μεταχειρισμένων C-130. Παράλληλα, σ το εργοστάσιο κατασκευής των F-35 στο Fort Worth του Τέξας, θα ενημερωθεί από πρώτο χέρι όχι μόνο για τα slots παραγωγής των ελληνικών μαχητικών αλλά και το πρόγραμμα εκπαίδευσης τεχνικών και πιλότων.
Υπολογίζεται ότι τα πρώτα ελληνικά F-35 θα προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, το 2030.
Χθες, τον Αρχηγό ΓΕΑ υποδέχθηκαν στα γραφεία τους τα μέλη του ΔΣ του American Hellenic Institute.