Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δήλωσε στον Realfm 97,8 ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες σχετικά με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη. Ενώ θα στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο η διαδικασία να μετατραπεί σε καρικατούρα.
Υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστική έρευνα και αναφέρθηκε στις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και ανέφερε την ανάγκη για μια πολιτική που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, αντί να εξυπηρετεί μόνο το κρατικό χρέος.
Σχολίασε επίσης την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας την επιτυχία της «Πανσπουδαστικής» και καταγγέλλοντας μέτρα καταστολής κατά των φοιτητών.
Πιο αναλυτικά
Το ΚΚΕ θα καταθέσει δική του πρόταση για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, υπογράμμισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.
Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως το ΚΚΕ θα τη στηρίξει αλλά με το δικό του σκεπτικό, επισημαίνοντας ωστόσο τον κίνδυνο να μετατραπεί και αυτή η Προανακριτική σε καρικατούρα, όπως έγινε με την Προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
«Χρειάζεται η Προανακριτική να επιτελέσει το ερευνητικό αλλά και το ανακριτικό της έργο εξετάζοντας συγκεκριμένους μάρτυρες με βάση τη δικογραφία που έχει αποσταλεί στη Βουλή», επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Υπενθύμισε ότι στο πόρισμά του το ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή είχε επισημάνει συγκεκριμένες στοιχειοθετημένες ποινικές – κακουργηματικού χαρακτήρα – και πολιτικές ευθύνες των υπουργών Μεταφορών και άλλων στελεχών των τελευταίων κυβερνήσεων, γιατί το έγκλημα στα Τέμπη ήταν ένα διαχρονικό έγκλημα, και μάλιστα την ίδια ώρα που τα άλλα κόμματα «σφύριζαν αδιάφορα».
Αναφέρθηκε επίσης στην αντίθεση του ΚΚΕ στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, του οποίου είχε ζητήσει την κατάργηση, στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, πρόταση που απέρριψαν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.
Ερωτηθείς σχετικά με την «ευνοϊκή» αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους, σημείωσε πως κριτήριό τους είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και ο κόφτης των αντοχών της οικονομίας, που από τη μία πλευρά δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη ευνοεί και στηρίζει την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, υπογράμμισε την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για 4η συνεχή χρονιά στις φοιτητικές εκλογές, αποτέλεσμα που δείχνει μία τάση αμφισβήτησης της εφαρμοζόμενης πολιτικής για ελεύθερη δράση των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και θωρακισμένα από τη δράση του φοιτητικού κινήματος.
Κατήγγειλε πως τόσο η κυβέρνηση, με τα μέτρα καταστολής που ανακοίνωσε αλλά και η δράση των γνωστών – αγνώστων, συμβάλλουν στη συκοφάντηση των αγώνων των φοιτητών ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους και το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.
Ακούστε το ηχητικό: