Δ. Παπαστεργίου: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για ένα πιο σύγχρονο κράτος»

Η Ελλάδα ενισχύει τη στρατηγική της στην Τεχνητή Νοημοσύνη με καινοτόμες εφαρμογές για ψηφιακό μετασχηματισμό και επιτάχυνση διαδικασιών.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η στρατηγική της Ελλάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), τον αλγοριθμικό εθισμό των ανηλίκων, καθώς επίσης και οι εφαρμογές ΤΝ που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημάνθηκαν στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του «AI Action Summit» σήμερα στο Παρίσι. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε το ελληνικό εργοστάσιο ΤΝ, ο «ΦΑΡΟΣ», ένα από τα πρώτα επτά «σχήματα» που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναπτυχθεί έχοντας ως υπολογιστικό πυρήνα τον «ΔΑΙΔΑΛΟ», έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως. Ο «ΦΑΡΟΣ» τοποθετεί τη χώρα μας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς επίσης και  μεταξύ των πρωτοπόρων στην υπεύθυνη χρήση της ΤΝ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «Kids Wallet» μια εφαρμογή στα πρότυπα του «Gov.gr Wallet» για παιδιά, που θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη παρέχοντας προεγκατεστημένες δυνατότητες γονικού ελέγχου, ενώ συγχρόνως θα αποτελέσει το μέσο επιβεβαίωσης της ηλικίας σε εθνικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του «AI Action Summit» υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από πλήθος χωρών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι 3 εφαρμογές ΤΝ

Οι εφαρμογές ΤΝ, που ήδη έχει υλοποιήσει και εφαρμόζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αποτέλεσαν ξεχωριστό σημείο αναφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών ΤΝ πέτυχε:

  • Επιτάχυνση διαδικασιών: Η αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
  • Σημαντική εξοικονόμηση κόστους: Το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ, μειώνοντας κατά 99% τις δαπάνες για κάθε πράξη που επεξεργάζεται με AI.
  • Ψηφιοποίηση συναλλαγών: Το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά μέσω του ενιαίου, συνεχώς ενημερωμένου συστήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  • Βελτιωμένη διαφάνεια και παρακολούθηση: Η κεντρική εποπτεία των υποθέσεων επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση πόρων, ενώ παράλληλα παρέχει πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε άλλες δημόσιες αρχές για τον καλύτερο προγραμματισμό του εθνικού προϋπολογισμού.

Υπογραμμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2024, η παραγωγικότητα έχει υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τον Φεβρουάριο τις 13.500 πράξεις ανά εβδομάδα, ενώ πριν την εφαρμογή του συστήματος ΤΝ ο Μ.Ο των νομικών ελέγχων ανά εβδομάδα ήταν στους 5.562. Παράλληλα, ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε έως και 90% – από 1-2 ώρες σε μόλις 10 λεπτά – ενώ το κόστος έχει περιοριστεί κατά 99%, από 15 ευρώ σε μόλις 0,11 ευρώ. Η δραστική αυτή επιτάχυνση των ελέγχων και η μείωση του λειτουργικού κόστους οδηγούν σε αποτελεσματική εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών.

Περισσότεροι από 1.6 εκατ. διάλογοι στο «mAigov» ισοδυναμούν με λιγότερες ουρές, mail, τηλέφωνα σε δημόσιες υπηρεσίες

Ο ψηφιακός βοηθός, «mAigov», η  πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή ΤΝ για το ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί ένα ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τη διάδραση των πολιτών με τον Δημόσιο Τομέα. Οι περισσότεροι από 1.6 εκατ. διάλογοι με τους πολίτες, ισοδυναμούν με λιγότερα τηλέφωνα, email, αποστολές εγγράφων, αναμονή σε ουρές σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Συγχρόνως, ο ψηφιακός βοηθός συνεισφέρει στην μεγαλύτερη εξοικείωση του μέσου πολίτη με το gov.gr.

Με στόχο την παροχή μιας εξατομικευμένης εμπειρίας στους επισκέπτες και τους ταξιδιώτες της Ελλάδας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, σχεδίασε και υλοποίησε τον ψηφιακό βοηθό, «mAiGreece». Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι όλοι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και οι Έλληνες πολίτες, έχουν εύκολα και γρήγορα στο κινητό τηλέφωνο έναν προσωπικό ταξιδιωτικό «οδηγό».

Υπενθυμίζεται ότι στους ψηφιακούς βοηθούς «mAigov» και «mAiGreece» ανάδοχος των έργων είναι ο ΟΤΕ με υπεργολάβους την Accenture και τη UBITECH η οποία έκανε την υλοποίηση, ενώ τεχνολογικός πάροχος είναι η Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI. Όσον αφορά στην εφαρμογή του Κτηματολογίου το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία  του ΟΤΕ με την UBITECH με την ίδια τεχνολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νομπελίστα Demis Hassabis (Deepmind), ξεχωριστή αναφορά έγινε στο παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος ΤΝ με έμφαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επίσης, συζητήθηκε η ηθική διάσταση και η υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, με την επισήμανση ότι τα κράτη οφείλουν αξιοποιήσουν την τεχνολογία ανθρωποκεντρικά. 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμφίβολα θα επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένους κλάδους θα μιλάμε για την εποχή “προ και μετά” Τεχνητής Νοημοσύνης. Ζητούμενο για την Κυβέρνηση αποτελεί η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, με στόχο ένα κράτος ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο αποτελεσματικό, ένα κράτος που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί βελτιώνει διαρκώς την καθημερινότητά τους. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος μας δεν είναι μόνο να ενισχύσουμε με τεχνολογικά εργαλεία το ψηφιακό άλμα της χώρας μας, αλλά να καθιερωνόμαστε και ως παραγωγός καινοτομίας. Μια τέτοια περίπτωση πρωτοπορίας αποτελεί και το «Kids Wallet», μια εφαρμογή που αξιοποιεί τα οφέλη της τεχνολογίας για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προστασία των ανηλίκων από τον αλγοριθμικό εθισμό. Και αυτή είναι η απόδειξη ότι διαθέτουμε και ταλέντο, ενώ σταδιακά αποκτούμε και τις απαραίτητες υποδομές, όπως με το Ai Factory, τον «ΦΑΡΟ» που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος τεχνολογίας».

Ο Yφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη εδώ και μήνες ότι εφαρμόζει πολύ νωρίτερα από άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει πραγματικά προβλήματα. Το Κτηματολόγιο είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που το καταφέρνει και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Θέλω να συγχαρώ τους προγραμματιστές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τους προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων και τους συνεργάτες μας στη Microsoft Ελλάδος για αυτή τη μεγάλη τεχνολογική επιτυχία.
Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Συνεχίζουμε με την ίδια αφοσίωση, ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής κανένας πολίτης να μην ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με το Κτηματολόγιο».

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προβολή του Ελληνικού Κτηματολογίου στην επίσημη σελίδα της Microsoft


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δικαστής Τέξας καταδικάζει ως παράνομη την επίκληση Τραμπ σε νόμο του 1798 για μαζικές απελάσεις

Κίνα προς ΗΠΑ: Άρση των επιβληθέντων δασμών προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων

Στα μέσα Μαΐου ο τρίτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τους δασμούς

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παραταθεί» – Η προειδοποίηση του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς

Λουτρό αίματος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 542 άμαχοι νεκροί στο Βόρειο Νταρφούρ μέσα σε τρεις εβδομάδες

Ντόναλντ Τραμπ: Αποστέλλει επιτέλους οπλισμό στην Ουκρανία – Αποκαλύπτεται ο χάρτης με τα σπάνια ορυκτά της χώρας

Ολυμπιακός: Αποθέωση και φρενίτιδα στη Μαδρίτη για το εισιτήριο στο Άμπου Ντάμπι

Αγγελόπουλοι στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού: «Καμία ομάδα τέσσερα συνεχόμενα Final 4, πάμε για το τρόπαιο»

Ισραήλ: Απειλεί με «συντριπτική ισχύ» αν η Συρία εγκαταλείψει τους Δρούζους

Ολυμπιακός: Με Μονακό ή Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Final 4 της Euroleague στο Άμπου Ντάμπι

Conference League: Η Τσέλσι εξασφάλισε εισιτήριο τελικού – Προβάδισμα πρόκρισης για Μπέτις

ΗΠΑ: Ο Τραμπ προειδοποιεί με σκληρές κυρώσεις όσους προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο

Europa League: Επικές νίκες για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ και ολοταχώς για αγγλικό εμφύλιο στον τελικό

Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός 84-86: Θρίαμβος στο Final 4 της Euroleague για τους Πειραιώτες

Ford Mustang GTD, συντρίβει το ρεκόρ κατά 5,5″ στο Nürburgring [video]

00:00 / 00:00

Γονόρροια: Βρέθηκε πολλά υποσχόμενο αντιβιοτικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό, το Gepotidacin, που υπόσχεται αποτελεσματική θεραπεία για τη γονόρροια. Το φάρμακο μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο με την ίδια...

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία, Zhang Hanhui, δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, με...

Μελέτη: Ο συνδυασμός δύο φαρμάκων θωρακίζει ασθενείς μετά από έμφραγμα

Ο συνδυασμός δύο φθηνών φαρμάκων θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές και να μειώσει δραστικά τα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με...

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck ανέπτυξαν μια καινοτόμο εξέταση με τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τον εντοπισμό του καρκίνου στο αίμα,...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Μια νέα μετα-ανάλυση σε 57 επιστημονικές μελέτες με 411.430 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών αποκαλύπτει ότι η συστηματική χρήση ψηφιακής τεχνολογίας (υπολογιστής, smartphone, διαδίκτυο)...

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει...

Μια νέα ψηφιακή τάση εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες μετατρέπουν τον εαυτό τους σε ψηφιακές μινιατούρες χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας...

Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινα δόντια από μηδενική βάση στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για μια μελλοντική, φυσική εναλλακτική στα σφραγίσματα και τα οδοντικά...

Έρευνα αποκαλύπτει σχεδόν 200 επικίνδυνα παρασιτοκτόνα σε ευρωπαϊκά σπίτια

Μια εκτεταμένη μελέτη σε σπίτια δέκα ευρωπαϊκών χωρών αποκάλυψε την παρουσία 197 παρασιτοκτόνων στην οικιακή σκόνη, με περισσότερο από το 40% να σχετίζεται με...

Δρ. Λάμπρος Περόγαμβρος στο ertnews.gr: Σκοπός μας ως θεραπευτές των εφιαλτών, να ξαναδώσουμε...

«Έχουμε βρει ότι ονειρευόμαστε κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ποσοστού του ύπνου μας (~70%)»Τι ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρά μας; Γιατί δεν θυμόμαστε, κυρίως...

E. Bellini, TikTok: Μαμούθ επένδυση 12 δισ. ευρώ για θωράκιση των δεδομένων των...

Το TikTok ανακοινώνει μια σημαντική επένδυση ύψους 12 δισ. ευρώ, με την ονομασία Project Clover, που στοχεύει στην προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών...

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα...

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ