Δευτέρα Ιανουάριος 13 2025

Τα 4 φαγητά που δημιουργούν «αέρια» και είναι προτιμότερο να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι

Αποφύγετε τα μακαρόνια με τυριά, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και γλυκοπατάτες για να μην έχετε δυσάρεστα αέρια στο γιορτινό τραπέζι.
  • Τα Χριστούγεννα μπορεί να συνοδεύονται από δυσάρεστα αέρια, γι' αυτό είναι καλό να αποφεύγονται τέσσερα συγκεκριμένα φαγητά στο γιορτινό τραπέζι.
  • Τα φαγητά που προκαλούν «αέρια» περιλαμβάνουν μακαρόνια με τυριά, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και γλυκοπατάτες με καραμελωμένα κρεμμύδια, λόγω της πλούσιας σε ίνες και λιπαρά σύνθεσής τους.
  • Για να αποφευχθεί η δυσφορία από αέρια, προτείνεται η αργή κατανάλωση φαγητού, η επαρκής ενυδάτωση και η αποφυγή υπερκατανάλωσης πριν από το γεύμα.

Ποιος είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν μόνο ευχάριστες μυρωδιές; Αν δεν θέλετε δυσάρεστες εκπλήξεις τις γιορτινές μέρες, αποφύγετε να συμπεριλάβετε αυτά τα τέσσερα φαγητά στο μενού σας.

Η εποχή της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού έφτασε και μαζί με αυτή έρχονται και οι συνέπειες του «φουσκώματος». Τα αέρια προκαλούνται από την κατάποση αέρα και τη διάσπαση της τροφής στο πεπτικό σας σύστημα, που συνήθως οδηγεί σε ρέψιμο, φούσκωμα και αέρια. Κατά μέσο όρο, αεριζόμαστε από 5 έως 15 φορές την ημέρα, αλλά δεν είναι όλα τα αέρια εξίσου δύσοσμα.

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Τι προκαλεί τα «αέρια»;

Ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλει στην αύξηση των «δύσοσμων» αερίων κατά τη διάρκεια των γιορτών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης λιπαρών και πλούσιων σε ίνες συστατικών και γαλακτοκομικών.

«Τα λιπαρά φαγητά χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, που είναι η “πύλη” μεταξύ του λαιμού και του στομάχου», εξηγεί ο Δρ. Ζακ Τέρνερ.

«Αυτή η χαλάρωση επιτρέπει στο γαστρικό οξύ να ανέβει στον λαιμό, προκαλώντας δυσφορία. Επιπλέον, τα λιπαρά φαγητά επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα το φαγητό να παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκαλώντας παρατεταμένη δυσφορία».

Εκτός από τα πλούσια πιάτα, τείνουμε να τα τρώμε γρήγορα όταν αυτά τα τρόφιμα είναι στο τραπέζι και όπως σημειώνει ο Τέρνερ, όσο πιο γρήγορα τρώμε, τόσο περισσότερο αέρα καταπίνουμε και τόσο περισσότερα αέρια παράγουμε.

Πριν από το μεγάλο φαγοπότι, πολλοί αποφεύγουν να φάνε κάτι, γεγονός που οδηγεί σε υπερκατανάλωση και συνολική δυσφορία. Για να διευκολύνετε την πέψη, μην παραλείπετε το πρωινό, τρώτε αργά και συνειδητά, πίνετε αρκετό νερό και κάντε έναν περίπατο μετά το γεύμα σας.

Το δημοφιλές συστατικό στα ελληνικά φαγητά που είναι κακό για το έντερο – Προκαλεί αέρια και φούσκωμα

Τα τέσσερα φαγητά που υποστηρίζεται ότι φέρνουν πολλά αέρια

Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι των πιάτων που μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα και τις δυσάρεστες συνέπειες του.

Αυτά είναι:

  1. Μακαρόνια με τυριά
  2. Λαχανάκια Βρυξελλών
  3. Μπρόκολο
  4. Γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια

1. Μακαρόνια με τυριά

Ένα κλασικό comfort food, τα μακαρόνια με τυριά είναι μια αγαπημένη επιλογή και μια καλή λύση σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Οι αμυλούχες τροφές όπως τα ζυμαρικά παράγουν αέρια καθώς διασπώνται στο παχύ έντερο. Τα μακαρόνια με τυρί είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά και γεμάτα γαλακτοκομικά, ένας συνδυασμός που συμβάλλει στην κακή πέψη, ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

2. Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεμάτα ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, αυτά τα μικρά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών είναι τόσο πλούσια σε ίνες που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερική δυσφορία.

Η διατροφολόγος Σάρλοτ Χάντερ εξηγεί ότι τα λαχανάκια περιέχουν έναν πολύπλοκο υδατάνθρακα που ονομάζεται ραφινόζη.

«Η ραφινόζη διασπάται από ένα ένζυμο που ονομάζεται α-γαλακτοσιδάση. Το πεπτικό μας σύστημα δεν παράγει μεγάλη ποσότητα αυτού του ενζύμου και όταν καταναλώνουμε πολλή ραφινόζη … το σώμα μας πρέπει να προσαρμοστεί», αναφέρει.

«Αν και τα βακτήρια του εντέρου μας μπορούν να διαχειριστούν την υπερβολική ραφινόζη, υπάρχει ένα μικρό τίμημα: η παραγωγή υδρογόνου, διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Με άλλα λόγια, πολύ δύσοσμα αέρια».

Πώς να απαλλαγείτε από τα επώδυνα παγιδευμένα αέρια – 11 τρόποι

3. Μπρόκολο

Εκτός από το γεγονός ότι μυρίζει και το ίδιο σαν αέριο, το μπρόκολο προκαλεί επίσης αέρια.

Όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και περιέχει τη δύσπεπτη ραφινόζη, που μετατρέπεται εύκολα σε δύσοσμα αέρια.

Όταν συνδυάζεται με πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά όπως κρέμα γάλακτος, συμπυκνωμένη σούπα και τυρί, το αποτέλεσμα είναι μια «βόμβα αερίων».

4. Γλυκοπατάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν μαννιτόλη, ένα σάκχαρο που ζυμώνεται γρήγορα στο έντερο από βακτήρια, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

Τόσο οι γλυκοπατάτες όσο και τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι αμυλούχα λαχανικά, γνωστά για την παραγωγή αερίων κατά τη διάσπασή τους στον οργανισμό. Περιέχουν επίσης φρουκτόζη που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Αυτά τα 15 τρόφιμα που προκαλούν αέρια θα σας εκπλήξουν

Όπως με όλα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Συνεχίζει στην Μογγολία ο Κάζινς.” → “Μένει στην Μογγολία ο Κάζινς

Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς θα συνεχίσει την καριέρα του στην...

Άλιμος: Ανακαλύφθηκαν συνομιλίες του 52χρονου καθηγητή με ακόμα ένα ανήλικο κορίτσι

Ο 52χρονος καθηγητής γυμνασίου στον Άλιμο παραμένει προφυλακισμένος για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλκοόλ: «Πόσα ποτά επιτρέπεται να πίνω την εβδομάδα χωρίς να αυξάνω τον κίνδυνο καρκίνου;»

Ο Δρ. Vivek Murthy δήλωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια τροποποιήσιμη αιτία τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, με το αλκοόλ να ευθύνεται...

Η περιέργεια με κρατά υγιή και δραστήρια στα 77 μου» – Οι 3 συμβουλές της για μακροχρόνια ζωή

Η Chris Curle, 77 ετών, αποδίδει τη μακροχρόνια υγεία και δραστηριότητά της στην περιέργεια, την ψυχική ενεργότητα και την θετική αντίληψη για την ηλικία...

Michael: Έτσι θα δείχνει ο μέσος άνδρας σε 30 χρόνια, σύμφωνα με το AI – Τι είναι αυτό που θα μας μεταμορφώσει τόσο

Ο Michael είναι ένα ψηφιακό μοντέλο που απεικονίζει τον μέσο άνδρα σε 30 χρόνια, εάν συνεχίσει η κακή διατροφή πλούσια σε πρόχειρο φαγητό, με...

Αγνόησα τη φαγούρα και διάφορα συμπτώματα και στα 20 διαγνώστηκα με καρκίνο» – Τι έπρεπε να είχε προσέξει

Η Georgie Swallow αγνόησε για μήνες τη φαγούρα, τις νυχτερινές εφιδρώσεις και την εξάντληση, υποθέτοντας ότι ήταν φυσιολογικά συμπτώματα κούρασης και άγχους, και τελικά...

Πέτρες στα νεφρά: Ποια τρόφιμα ενισχύουν τον κίνδυνο – Φυσική θεραπεία μέσω της διατροφής

Ορισμένα τρόφιμα, όπως αλμυρά σνακ, κρέας και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στα νεφρά, γι' αυτό...

Είμαι 24 χρονών αλλά η βιολογική μου ηλικία είναι 53 » – Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης την γέρασε νωρίτερα

Μια 24χρονη γυναίκα, η Amber O’Connor, ανακάλυψε ότι η βιολογική της ηλικία είναι 53 ετών, σχεδόν 30 χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική της ηλικία,...

Έχασα 10 κιλά και τα διατήρησα για 3 χρόνια» – Τα δύο διδάγματα για την απώλεια λίπους που πήρε η 24χρονη

Η Hanna Kim, 24 ετών, κατάφερε να χάσει 10 κιλά το 2021 και να τα διατηρήσει, αλλάζοντας τη νοοτροπία της για την απώλεια βάρους...

Συκώτι: «Είμαι γαστρεντερολόγος – 4 απλοί τρόποι για να ελέγξετε την κατάσταση του ήπατος στο σπίτι»

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες, γι' αυτό είναι σημαντικό να διατηρείται υγιές.Ο γαστρεντερολόγος Δρ. Sethi...

Είμαι αναισθησιολόγος – Ποια 5 συχνά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή»

Ο Δρ. Zain Hasan προειδοποιεί για πέντε κατηγορίες φαρμάκων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, περιλαμβάνοντας μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κορτικοστεροειδή, φάρμακα χημειοθεραπείας, φάρμακα για...

Νέα αγωγή για το έμφραγμα: Κοινό φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αναζωογονεί τον καρδιακό μυ

Η οξική γλατιραμέρη, φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αποδεικνύεται αποτελεσματική στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και στην αναγέννηση του καρδιακού μυός μετά από...