- Η Ρόζα Φρανσίσκο Πέδρο ζει με HIV για 21 χρόνια και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, συμμετέχοντας σε διεθνή φόρα και εκπροσωπώντας την ένωση γυναικών που ζουν με HIV στην Αγκόλα.
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαινεί το έργο της, τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και της υποστήριξης της κοινότητας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων σχετικά με τον HIV.
- Παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ρόζα παραμένει αισιόδοξη και πιστεύει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των κοινοτήτων.
Η Ρόζα ζει 21 χρόνια με HIV λοίμωξη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαινεί το σπουδαίο έργο της.
Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και για το 2024 το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Take the rights path» – Ακολούθησε τον σωστό δρόμο: των δικαιωμάτων.
Αυτό το δρόμο ακολούθησε η Ρόζα Φρανσίσκο Πέδρο από την Αγκόλα, που στα 33 της χρόνια διαγνώστηκε με λοίμωξη HIV. «Ακολούθησε το σωστό δρόμο». Έθεσε τα δικαιώματα των ασθενών στο επίκεντρο της δράσης της, δίνοντας τους πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαινεί το σπουδαίο έργο της Ρόζας, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στα δικαιώματα και την υγεία των ανθρώπων που ζουν με HIV στην Αγκόλα και όχι μόνο.
HIV: Τα συμπτώματα και πότε εμφανίζονται – Μετά από πόσο καιρό πρέπει να κάνω εξέταση HIV
Με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο και τις κοινότητες να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορούμε να επιτύχουμε τον τερματισμό του AIDS έως το 2030, αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι η αποδοχή, ο σεβασμός και η φροντίδα αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση από τον HIV.
Η ιστορία της Ρόζας Φρανσίσκο Πέδρο
Η ζωή της Ρόζας άλλαξε για πάντα στα 33 της, όταν βρέθηκε θετική στον HIV. Σήμερα, στα 54 της είναι εκπρόσωπος της ένωσης γυναικών που ζουν με HIV στην Αγκόλα «MWENHO», υπερασπίζεται τα δικαιώματα τους και συμμετέχει σε διεθνή φόρα.
Η Rosa μοιράστηκε την ιστορία της, από τη διάγνωση στη θεραπεία και το ταξίδι της στη δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV.
Η ιστορία ξεκινάει το 2000. Η Ρόζα εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα που οδήγησαν σε νοσηλεία. Ωστόσο, μόλις το 2003, με την ενθάρρυνση μιας ιεραποστολικής νοσοκόμας, η Ρόζα υποβλήθηκε σε τεστ, επιβεβαιώνοντας την οροθετική διάγνωση. Το 2004, εγγράφηκε για την χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής και συμμετείχε στην ίδρυση της ένωσης «MWENHO».
Το έλλειμμα ενημέρωσης για τον HIV συντηρεί στερεότυπα και παράγει διακρίσεις
Υπό την καθοδήγηση της νοσοκόμας που την ενθάρρυνε για πρώτη φορά να υποβληθεί σε εξετάσεις, η Ρόζα έμαθε τη σημασία της προσέγγισης και της υποστήριξης της κοινότητας, γεγονός που τροφοδότησε τη δέσμευσή της στον ακτιβισμό. Καθώς η γνώση και η εμπειρία της Ρόζας αυξανόταν, τόσο μεγάλωνε ο ρόλος της ως ακτιβίστρια.
Εκπαιδεύοντας τον εαυτό της και τους άλλους σχετικά με τον HIV, υποστηρίζοντας την πρόσβαση στη θεραπεία και μοιράζοντας τις εμπειρίες της, η Ρόζα έγινε «ηγέτης με επιρροή», αναφέρει ο ΠΟΥ.
Το έργο της επικεντρώνεται όχι μόνο στη βελτίωση της κατάστασης των ατόμων που ζουν με HIV στην Αγκόλα, αλλά και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των πορτογαλόφωνων χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.
Τώρα, η Ρόζα εκπροσωπεί άτομα που ζουν με HIV σε διεθνείς συναντήσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την ανταλλαγή επιτυχημένων στρατηγικών και την οικοδόμηση αλληλεγγύης μεταξύ των εθνών.
Παρά τα σημαντικά βήματα, η Ρόζα αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Παραμένει ωστόσο αισιόδοξη θεωρώντας ότι η αλλαγή μπορεί να επέλθει με τη συστράτευση όλων. Η Ρόζα αποτελεί έμπνευση για τις κοινότητες στις πορτογαλόφωνες χώρες να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των ασθενών.
Το ταξίδι της Ρόζας ήταν μακρύ και μερικές φορές επίπονο, αλλά ήταν επίσης γεμάτο με μάθηση και εμπειρίες. Σήμερα, στέκεται ως συνήγορος και ηγέτης, πρόθυμη να μοιραστεί τις γνώσεις της και να ευαισθητοποιήσει τους άλλους.
Η Ρόζα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον ΠΟΥ και σε όλους τους εταίρους που υποστηρίζουν τις δράσεις της και τονίζει τη σημασία της συνεργασίας και ενδυνάμωσης, ως βασικά συστατικά για την προώθηση της υγείας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με HIV στην Αγκόλα και πέρα από αυτήν.