- Το μπέικιν πάουντερ δεν είναι ίδιο με τη μαγειρική σόδα, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.
- Η μαγειρική σόδα ενεργοποιείται με οξικά συστατικά, ενώ το μπέικιν πάουντερ όχι.
- Κατά κανόνα, χρησιμοποιήστε τριπλάσια ποσότητα μπέικιν πάουντερ αν αντικαθιστάτε μαγειρική σόδα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαγειρική σόδα με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- Χρειάζεται να προσαρμόσετε τη συνταγή όταν χρησιμοποιείτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Ποιο είναι αυτή; Το μπέικιν πάουντερ
Το μπέικιν πάουντερ ωστόσο δεν είναι το ίδιο με τη μαγειρική σόδα. Ενώ και τα δύο άοσμα και λευκά με διογκωτική δράση για να φουσκώσουν τα υλικά αλλά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.
Η πιο σημαντική τους διαφορά είναι ότι η μαγειρική σόδα ενεργοποιείται όταν συνδυάζεται με όξινα συστατικά (π.χ. χυμό λεμονιού, ξύδι). Το μπέικιν πάουντερ, από την άλλη πλευρά, δεν απαιτεί πρόσθετο όξινο συστατικό για να βοηθήσει τα αρτοσκευάσματα να φουσκώσουν.
Δεδομένου ότι το μπέικιν πάουντερ δεν είναι τόσο ισχυρό ως διογκωτικός παράγοντας όσο η μαγειρική σόδα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα. Κατά κανόνα, όταν αντικαθιστάτε τη μαγειρική σόδα με το μπέικιν πάουντερ, χρησιμοποιήστε τριπλάσια ποσότητα μαγειρικής σόδας που απαιτείται στη συνταγή . Για παράδειγμα, εάν η συνταγή απαιτεί 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, χρησιμοποιήστε 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Αν σας ενοχλεί η γεύση που μπορεί να αφήσει η αυξημένη ποσότητα μπέικιν πάουντερ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρες γάλα ή να αραιώσετε τον χυμό λεμονιού με νερό.
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Φυσικά πάντοτε υπάρχει και η εναλλακτική να χρησιμοποιήσετε στις συνταγές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Είναι ένας συνδυασμός αλευριού για όλες τις χρήσεις, μπέικιν πάουντερ και αλατιού που βοηθάει τα προϊόντα να φουσκώσουν χωρίς να προσθέσετε ξεχωριστό διογκωτικό συστατικό.
Να θυμάστε ότι δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική καθώς θα χρειαστεί να αλλάξετε τη συνταγή. Κάθε φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του περιέχει περίπου 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, επομένως θα χρειαστεί να βρείτε τη σωστή αναλογία για τη συνταγή σας.
(με πληροφορίες από mothersblog. gr / thekitchn.com / photo: pixabay)